Son şampiyon. FIFA Dünya Sıralaması’nın 1 numarası. Kazandığı 4 Dünya Kupası, 3 Avrupa Şampiyonası ve 1 Konfederasyonlar Kupası ile bu turnuvanın da en ciddi şampiyonluk adaylarından. Yönetim ve kadro açısından kalite ve istikrarıyla göze çarpan Almanya’da hedef son dünya şampiyonu ünvanını korumak olacak.

 

2018 Dünya Kupası’na Katılım ve Hazırlanma Süreci

Elemelerde Kuzey İrlanda, Norveç ve Çek Cumhuriyeti’nin ikincilik için yarıştığı C grubundan 10’da 10 ile 30 puan ve +39 averajla mükemmel bir performans sergileyerek turnuva bileti aldılar. Attıkları 43 golle Dünya Kupası Elemeleri’nde en çok gol atan Avrupa takımı olmayı başardılar. Bir önceki elemelerde de çok iyi bir grup performansıyla Dünya Kupası’na katılıp kupaya uzanmayı başardıkları düşünüldüğünde Löw ve öğrencilerinin ilk adımı attıkları söylenebilir. Federasyon da turnuva öncesi güven ortamını pekiştirmek adına, 2006’da görevi devraldığı günden bu yana her turnuvaya dahil olup her birinde en az yarı final gören 58 yaşındaki eski Fenerbahçe teknik direktörü Joachim Löw’ün sözleşmesini bir sonraki Dünya Kupası’na kadar uzattı.

 

Hazırlık Maçları ve Kadro

Ekim 2017’de grubu lider bitiren Almanya turnuva hazırlıklarına Kasım 2017’de yaptığı İngiltere ve Fransa hazırlık maçlarıyla başladı. İki maçtan da beraberlik sonucuyla ayrılan Almanya Mart 2018’de İspanya ve Brezilya ile karşılaştı. İspanya ile de berabere kalırken bir önceki Dünya Kupası’nda 7 gol atarak elediği FIFA Dünya Sıralaması 2.si Brezilya’ya 1-0 mağlup oldu. Turnuva öncesi son sınavlarına çıkacakları Haziran 2018 hazırlık maçlarından Avusturya maçı beklenilenden farklı bir skorla, 2 – 1 mağlubiyetle bitti. Almanya son hazırlık maçını Suudi Arabistan ile yapacak.

23 kişilik resmi turnuva kadrosu 4 Haziran’da duyuruldu. 2014 Dünya Kupası’nda Fransa, Brezilya ve Arjantin’i devirerek dünya şampiyonu olan kadronun izlerini bu turnuvada da göreceğiz; Neuer, Boateng, Hummels, Kroos, Khedira, Mesut, Draxler, Müller ve Mario Gomez takımın önemli isimleri olmaya devam ediyorlar.

Açıklanan 23 kişilik resmi kadro:

Kaleci  : Manuel Neuer (Bayern Münih), Marc-Andre ter Stegen (Barcelona), Kevin Trapp (Paris Saint-Germain)

Defans: Matthias Ginter (Borussia Mönchengladbach), Jonas Hector (1. FC Köln), Jerome Boateng, Mats Hummels, Niklas Süle ve Joshua Kimmich (Bayern Münih), Marvin Plattenhardt (Hertha Berlin), Antonio Rüdiger (Chelsea).

Orta saha / Forvet   : Julian Brandt (Bayer Leverkusen), Julian Draxler (Paris Saint-Germain), Mario Gomez (Vfb Stuttgart), Leon Goretzka (Schalke 04), İlkay Gündoğan (Manchester City), Sami Khedira (Juventus), Toni Kroos (Real Madrid), Thomas Müller ve Sebastien Rudy (Bayern Münih), Mesut Özil (Arsenal), Marco Reus (Borussia Dortmund), Timo Werner (RB Leipzig).

23 kişilik kesin kadronun açıklanmasından sonra City’nin yıldızı Sane’nin kadrodan çıkarılması geniş yankı uyandırdı. 22 yaşındaki yıldız oyuncu, Premier Lig şampiyonuğu ve 90 M€’ya varan piyasa değerine rağmen Löw tarafından turnuva takımına alınmadı.

Yine bu süreçte geniş kadroya sakatlığına rağmen dahil edilen ve turnuva öncesi en çok konuşulan isimlerden biri de Neuer oldu. Dünyanın en iyi kaleci havuzlarından birine sahip olan Almanya’nın, Eylül 2017’de sol ayağından ameliyat olmasından bu yana forma giymeyen Neuer’in kadroya dahil etmesinin tartışılması normal gibi gözüküyor. Takımla antrenmanlara çıkan Neuer’in durumu netleşmezse Konfederasyonlar Kupası ve La Liga şampiyonu kaleci ter Stegen’i kalede izleyeceğiz. Ancak son Avusturya maçında sahaya kaptan olarak çıkıp 90 dakikada sahada kalan Neuer’in turnuvada kalede olacağı garanti gibi. Löw bu maçtaki tercihiyle de şartlar ne olursa olsun bu takımın kalecisi ve kaptanın Neuer olduğunu vurgulamak istedi gibi. Hazırlık kampının sürdüğü şu günlerde takımın diğer sakatları Boateng ve Mesut da sakatlıklarını atlatıp takımla çalışmalara başladılar.

Bir diğer konuşulan isim de şüphesiz Mario Götze. 2014 Dünya Kupası finalinde 114. dakikada Arjantin ağlarını havalandırıp kupayı Almanya’ya getiren golü atan Götze, Löw tarafından kadroya dahil edilmedi. Teknik adam açıklamasında bunun zor bir karar olduğunu ancak Götze’nin iyi bir sezon geçirmediğini ve formda olmadığını söylemişti.

Kadroya dahil edilmeyen diğer iki önemli isim; sırtındaki sakatlıktan ötürü 3 aydır sahalardan uzak kalan Emre Can (Liverpool) ve Shkodran Mustafi (Arsenal).

 

Muhtemel Formasyon ve Detaylı Kadro Analizi

Kadronun daralarak 23 oyuncuya düşmesine rağmen Löw’ün ilk on birde kimlere yer vereceğini tahmin etmek hala kolay değil. Takımın genel kalitesinin yüksek olmasından ötürü bu durumla karşı karşıyayız ancak eldeki verilere bakılarak bir öngörüde bulunulabilir. Löw’ün 2014 Dünya Kupası Brezilya’ya, hazırlık ve grup maçlarından daha ofansif ve daha farklı bir on birle başladığını biliyoruz. Örneğin, son maçlarda forma şansı bulamayan Müller aralıksız oynamış, Lahm önliberoya geçerek şaşırtmıştı. Bu turuva için de kritik dokunuşlar beklemek hayalcilik olmaz. Haricinde, takımın kupa kazanmış oyuncularından bolca faydalanacaklarını, 4231’i daha 433’e yakınsayan bir şekilde uygulayacaklarını bekleyebiliriz.

En ilerideki tercih yüksek potansiyelli forvetleri Werner’den yana olacaktır. Bu bölgede kadroda Mario Gomez ve Müller’den başka alternatif yok. Bu Werner’e duyulan güvenin ya da sürpriz bir formasyonun işareti olabilir. Ancak hızı, top sürme yeteneği ve hücumdaki agresifliği ile Werner ismi ön planda olacaktır. Gomez’i ise tecrübeli ve hedef forvet olması dolayısıyla önemli bir hamle olarak her an değerlendirebilir.

Şampiyonlar Ligi ve ligdeki önemli Dortmund galibiyetinde de gördüğümüz gibi, Müller kenar hatta orta saha kenar performansı da zaman zaman çok parlak olabiliyor. Kadroda da asıl pozisyonu sağ kanat olan oyuncu yok. Hatta Löw, son Brezilya maçında sağ kanatta Goretzka ile başlamayı tercih etmişti. Durum buyken Müller’in öncelikli sağ kanat tercihi olmasını bekleyebiliriz. Mesut’u yine yaratıcılığı, yüksek top ve pas yetenekleri sayesinde, uzun süredir üstlendiği Almanya 10 numara pozisyonunda göreceğiz. Sol kanatta da hazırlık maçları boyunca takımın en çok forma giyenlerinden ve Löw’ün güvendiği isimlerden biri olan Draxler’i izleme ihtimalimiz yüksek. Sane’nin varlığında bu kadar ön planda olmayabilirdi ancak Sane’nin ayrılmasından sonra Reus ve Brandt’ın önünde sol kanatta değerlendirilecektir.

Kroos orta sahanın en öne çıkan ismi. Almanya orta sahasını Kroos olmadan kurmayacaktır. Yanında oynayacak ismin maça göre değişiklik gösterebilir. Khedira, İlkay, Goretzka ve Rudy orta sahadaki diğer ilk on bir adayları. Turnuva öncesi maçlar dikkate alındığında Löw, Khedira ile başladı ama her seferinde de doksan dakika tamamlanmadan sahadan aldı. Yine aynı sistemi sürdürebilir. Khedira – Kroos orta saha merkezini izlemeye diğer alternatiflerden daha yakınız.

Defans hattına geldiğimizde Bayern Münih’in Löw’ün işini bayağı kolaylaştırdığını görüyoruz. Boateng – Hummels – Kimmich üçlüsü oldukça yetenekli ve beraber oynama tecrübesi olan bir savunma hattı. Elde böyle bir imkan varken Löw’ün bu üçlüyü bozma ihtimali düşük. Tek engel yeni yeni topla çalışmalara başlayan Boateng’in sağlık durumu olabilir. Bayern Münih’in bu ihtimali de düşünüp Süle’yi takıma dahil ettiğini görüyoruz. Süle ile beraber en önemli stoper alternatifleri, turnuva öncesi maçlarda da sık forma şansı bulan Chelsea oyuncusu Rüdiger. Sol bekte ise forma, bu sene Bundesliga sonuncusu olarak küme düşen Köln’ün sol beki Hector’un olacaktır. Turnuva öncesi maçlarda da bu bölgede en güven veren isim olduğunu söylemek yanlış olmaz.

Kalede de durum farklı değil. Alman devi Bayern Münih’in ve Alman Milli Takımı’nın en önemli kalecilerinden Manuel Neuer Avusturya maçıyla sakatlıktan kurtulduğunu ve kalede olacağını gösterdi. Bayern Münih defans hattını arkasında Bayern Münih kalecisi Neuer’i izleme ihtimalimiz çok yüksek.

 

Taktiksel Analiz

Toplu Oyun, Hücum

Almanya’nın genel hücum planını; tek santraforun ceza sahası içinde hareketli olduğu, yaratıcı on numara ile desteklenen, kanat forvetlerin içeri girerek pozisyon aradıkları, teknik ve top sürme yetenekleri yüksek beklerin kanattan oyun kurdukları bir sistem olarak özetleyebiliriz. Son 10 maç baz alındığında takım dizilişinin 4-2-3-1/4-3-3 olduğunu söyleyebiliriz.

 

Takımın önemli ayakları var. Bu da hücum alternatiflerini arttırıyor ve savunulması zor bir takım haline geitiryor Almanya’yı. Yaratıcı on numara Mesut’un hareketli hücum oyuncularını defans arkasına yaptığı asistlerinin yanında beklerin hücum oyununda önemli rol üstlenip santraforu ya da forvetleri topla buluşturdukları pozisyonlar, Kroos’un etkili duran topları eklenince gol bulma konusunda zorlanmayan bir takım ortaya çıkıyor.

Özellikle Kimmich’in takım hücumuna direkt katkısını, rakip yarı sahada sorumluluk alıp oyun kurduğunu, etkili orta ve paslarla forvetleri desteklediğini sık görüyoruz.

20 dakika içerisinde üç etkili Almanya hücumu. Hücumların başlangıçları aynı. Başlatma rolünü üstlenen çalışkanlığı, pas yeteneği, top tekniği ve hızı yüksek Kimmich. İlk iki pozisyonda da sağ kanatta oynayan Goretzka’yı defans arkasına kaçırıp pozisyon arıyorlar. Üçüncüsünde ise Kimmcih, yaklaşarak alternatif yaratan Draxler’in dikkat dağıtmasından faydalanarak iyi bir ortayla topu Gomezle buluşturmayı başarıyor. Almanlar Lahm’dan sonra Kimmich’in de bek pozisyonundan önemli oyun kurma katkılarıyla goller bulmaya devam edeceğe benziyorlar.

İspanya maçı Kimmich, Mesut ve Müller’in aynı anda sahada olduğu maçtı. Bu maçta dikkat çeken bir diğer olay hücum esnasında sağ kanadı dolduran Kimmich’in Mülleri’e sağladığı serbestlikle, Müller’in direkt ceza sahası içinde gol aramasıydı. Asimetrik dizilişin rakip kale önündeki sayıyı arttırması çoğu zaman etkili oluyor. Müller dünyanın en etkili ikinci forvet/forvet arkası oyuncularından biri zaten. Kimmich bu dizilişin yarratığı boşluğu çalışkanlığı ve stoperlerle olan kuvvetli iletişimi ile doldurmayı başarıyor. Bu maçtaki gol de, yine Müller’in ekstra içeri kat edişlerinden birinde demarke halde topla buluştuğu anda düzgün bir şut göndermesiyle gelmişti. İki dakika içinde iki kere bahsettiğimiz durumun örneğini görüyoruz. Alttaki atak 13 numara Müller’in topla buluşması ve golle sonuçlanıyor.

Hızlı kullanılan serbest vuruş. Kroos’un duran toplardaki yeteneğini tekrar gösterdiği bir pozisyon defans arkasına hava toplarına hakim Hummels’e doğru açılan bir orta. Hummels’in etkili kafa vuruşu direkten dönerek auta çıktıysa da Almanya’nın duran toplarla tehlike yaratabileceğinin kanıtı bir pozisyon.

 

Topsuz Oyun, Savunma

Son 5 maçta 4 gol atıp 6 gol yiyen bir Almanya var an itibariyle. Olumlu bir tablo gibi gözükmese de ilk on birlerdeki rotasyonun takım savunmasını olumsuz etkilediği söylenebilir. Defans merkezinde iki stoperle başladıkları son 4 maçın stoper ikilileri şu şekilde: Hummels-Süle, Boateng-Hummels, Boateng-Rüdiger, Rüdiger-Süle. Son 5 resmi maçın kalecileri de sırasıyla: ter Stegen, Trapp, ter Stegen, Trapp, Neuer. Sadece bu bilgilerden yola çıkarak bile Löw’ün arayışını, elindeki kadroyu tartma çabasını görebiliriz. Ancak Bayern Münih’in 4lü defans hattının 3 oyuncusu ve kalecisinin oluşturduğu savunma kurgusunun avantajından vazgeçmesi zor gözüküyor.

4231’in savunmasında hava hakimiyeti yüksek stoperlerinin önlerine pres özelliği olan, agresif ve görece çabuk 2 orta saha ile hattın desteklendiğini görüyoruz. Bu sistemde Khedira’nın İlkay’a göre öne çıktığı bir gerçek. Ancak sıkça tercih ettiği Khedira, Kroos ve İlkay üçlüsünden herhangi ikisi mevcut sisteme katkı sağlayabilecek kapasitede oyuncular. Önceki maçlarda takım savunma hattını oluştururken orta sahaların aldığı pozisyonların örneklerini aşağıdaki fotoğraflardan da görebiliriz.

 

Özellikle takım gerideyken ya da rakip atakların sıklaştığı anlarda savunma hattının, yardıma gelen kanat oyuncularının da desteğiyle, 6 kişilik bir çizgi haline geldiği anlar da görülüyor. Bu gibi durumlarda, anlık 640 görüntüsü çizen takım, topu kaptığı anda ileri top taşıyabilecek oyuncularıyla da kontra atak şanları buluyor. Draxler, Mesut, Werner gibi oyuncular son hazırlık maçlarında bu tarz pozisyonlar yakalayarak Almanya’nın kontra ataklarla etkili olabileceklerini gösterdiler.

 

Diğer yandan defans tandeminde denenen 4 etkili stoperin boy ortalamaları 1.92 seviyesinde. Her ne kadar Neuer zaman zaman yan toplarda sorun yaşasa da Almanya defansı turnuvanın en etkili savunma hatlarından biri.

 

Sonuç

Almanya, her ne kadar 23 kişilik turnuva kadrosuna dahil etmediği oyuncularla gündeme gelse de ortalama kalitesi üst düzey bir takım. Son şampiyon, tecrübeli ve potansiyelli yeteneklerin oluşturduğu önemli bir kadroya sahip. Bunun yanında, seveni kadar sevmeyeni de çok olan Löw, turnuva tecrübesi kupaları olan bir teknik adam. İbre Almanya’dan yana gibi görünse de son hazırlık maçlarındaki alışılagelmişin dışındaki skorlar kafa karıştırdı. Yine de gruplardan lider çıkacağını beklediğim Almanya’nın sırasıyla İngiltere/Belçika, Portekiz/İspanya/Arjantin ihtimallerini eleyerek finale ulaşması gerekecek. Finalin adının Almanya – Brezilya olma ihtimali de az değil. Gün geçtikçe daha da anlamlı hale gelmeye başlayan, FIFA Dünya Sıralaması 1.si Almanya ve FIFA Dünya Sıralaması 2.si Brezilya’nın, 4 Dünya Kupası sahibi Almanya ile 5 Dünya Kupası sahibi Brezilya’nın, bir önceki Dünya Kupası yarı finalinde 7 gol atarak elediği Brezilya ile tekrar karşılaşacak olan Almanya’nın yer alacağı bir Dünya Kupası finali kesinlikle bir futbol şöleni olacaktır.