Rusya’da düzenlenecek olan Dünya Kupası’nda Fas Milli Takımı B grubunda İspanya ve Portekiz gibi dünya futbolunun önde gelen takımlarının yanı sıra son dönemin istikrarlı ekiplerinden biri olan İran ile eşleşti. Yaklaşık 20 senelik aranın ardından tarihinde 5. kez Dünya Kupası’na katılmaya hak kazanan Fas Milli Takımı, kadrosunda Avrupa’da oynayan birçok yıldız barındırıyor. Dünya Kupası tarihinde en büyük başarısı son 16’ya kalmak olan Fas, Rusya’da düzenlenen Dünya Kupası’na Fransız teknik adam Herve Renard’ın önderliğinde güçlü bir kadro ile geliyor.

2018 Dünya Kupasına Hazırlanma Süreci 

2018 Dünya Kupası Afrika elemelerinde C grubunda Gabon, Mali ve Fildişi Sahili ile birlikte aynı grupta yer alan Atlas Aslanları, grubu 3 galibiyet ve 3 beraberlik alarak namağlup olarak tamamlayıp 12 puan ile lider olarak 2018’deki Dünya Kupasına katılmaya hak kazandı. Grubunda bulunan güçlü rakiplerine karşı iyi bir performans sergileyen Fas Takımı grup elemelerinde oynadığı 6 maçta gol yemedi ve karşılığında 11 gol attı. Grubu, favori olan Fildişi Sahili’ nin 4 puan önünde tamamlayarak Dünya Kupası öncesi bir nevi güç gösterisi yaptı.

Hazırlık Maçları ve Afrika Uluslar Şampiyonası

2018 Dünya Kupası’na gitmeye hak kazandıktan sonra Afrika’da 2018 Ocak ayında düzenlenen ‘’Afrika Uluslar Şampiyonası’nda’’ A grubunda Sudan, Moritanya ve Gine ile birlikte yer aldı. Grubu 7 puanla lider tamamladı. Ve ardından çeyrek finalde Namibya’yı 2-0, yarı finalde Libya’yı 3-1 ile geçti. Final maçında karşılaştığı Nijerya’yı 4-0 gibi bir skorla geçen Fas Takımı ev sahibi olduğu turnuvada kupayı müzesine götürdü.  Jamal Sellami’nin, Afrika Uluslar Kupası Şampiyonası’nda yönettiği takım turnuva kuralları gereği sadece Fas Botola Pro Ligi’nde oynayan yetenekli futbolculardan kurulu idi. Turnuvada en dikkat çeken oyuncu olan Ayoub Kaabi, attığı 9 golle turnuvayı gol kralı olarak bitirdi.

Dünya Kupası öncesi hazırlık maçlarından ikisini Özbekistan ve Sırbistan ile oynadı. 2 maçta da galip gelen Herve Renard’ın öğrencileri kupa öncesi “hazırız” izlenimi verdi.

SIRBİSTAN KARŞISINDA İLK 11’i   

ÖZBEKİSTAN KARŞISINDA İLK 11’i

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Muhtemel Formasyon ve Detaylı Kadro Analizi  

Fas milli takımı , belki de tarihinin en güçlü milli kadrosu ile Dünya Kupası’na gidiyor diyebiliriz. Kadrosunda Avrupa’nın köklü takımlarında oynayan yıldız oyuncular bulunuyor. Feyenoord’lu Karim El Ahmadi, Ajax’ın yıldız oyuncusu Hakim Ziyech, Juventus’lu Medhi Benatia, Galatasaray’lı Younes Belhanda, Schalkeli Amine Harit gibi oyuncuları saymak mümkün. Bu yıldızlar haricinde Fas için büyük umut olan genç yetenek Sofyan Amrabat ile sahada oldukları her an ellerinden geleni yapan Khalid Boutaib, Nordin Amrabat, Nabil Dirar gibi göze çarpan oyuncular bulunuyor.

Fas milli takımını elemelerde ve hazırlık maçlarında genellikle 4-1-4-1 ve 4-2-3-1 taktiği ile sahaya çıktı. Bununla birlikte Herve Renard’ın geçtiğimiz yıl düzenlenen Afrika Uluslar Kupası’nda 3-4-3 ve 3-5-2 dizilimlerini de sıklıkla kullandığını hatırlatalım. Fas o turnuvada çeyrek final oynama başarısı göstermişti. 2018 Dünya Kupası’nda muhtemel ilk 11 ve formasyonun böyle olması bekleniyor;

Kaleciler: Munir El Kajoui (Numancia), Yassine Bounou (Girona), Ahmad Reda Tagnaouti (Ittihad Tanger)

Defans: Mehdi Benatia (Juventus), Romain Saiss (Wolves), Manuel Da Costa (Medipol Başakşehir), Badr Benoun (Raja), Nabil Dirar (Fenerbahçe), Achraf Hakimi (Real Madrid), Hamza Mendyl (Lille), Oualid El Hajjam (Amiens)

Orta saha: M’barek Boussoufa (El-Cezire), Karim El Ahmadi (Feyenoord), Youssef Ait Bennasser (Caen), Sofyan Amrabat (Feyenoord), Younes Belhanda (Galatasaray), Faycal Fajr (Getafe), Amine Harit (Schalke 04), Noussair Mazraoui (Ajax)

Forvet: Khalid Boutaib (Evkur Yeni Malatyaspor), Aziz Bouhaddouz (Saint Pauli), Ayoub El Kaabi (Renaissance Berkane), Nordin Amrabat (Leganes), Mehdi Carcela (Standard de Liege), Hakim Ziyech (Ajax), Youssef En-Nesyri (Malaga).

Fas milli takımının tarihinin en güçlü kadrolarından birisiyle Dünya Kupasına gittiğini söyleyebiliriz. Fakat kadro derinliği açısından kısıtlı bir takım. Kadrosunda Avrupa’nın güçlü ve üst düzey takımlarında forma giyen birbirinden yetenekli oyuncular bulunuyor.

Kalecilerden başlamak gerekirse İspanya’da oynayan ve bu sezon Girona kalesini koruyan Bono, Numancia’nın ikinci kalecisi olan Munir ve bu sezon Fas liginde harika kurtarışlar yapan genç kaleci Ahmed Rena Tagnouti bulunuyor. Kaleci konusunda kalite çok üst seviyede olmasa da başarılı kaleciler bulunuyor.

Defans hattına gelecek olursak oldukça tecrübeli bir geri dörtlü görüyoruz. Savunmanın lideri kaptan Benatia‘nın forma giydiği üst düzey Avrupa takımlarında kalitesini gösterdiğini söyleyebiliriz. Halihazırda Başakşehir forması giyen ve geçmiş dönemde Avrupa’nın çeşitli takımlarında oynayan Manuel da Costa’yı Benatia’nın partneri olarak düşünmek mümkün fakat bu sezon ciddi maç eksiği olduğunu akılda tutmak gerekiyor. Herve Renard bunu göz önünde bulundurarak Benatia’nın yanında bu yıl formda olan ve Wolverhampton ile şampiyonluk yaşayan başarılı savunma oyuncusu Romain Saiss’e görev verebilir.

Sağ bek mevkisi çok yüksek ihtimalle Nabil Dirar’ın olacak fakat sol bek için bir belirsizlik mevcut. Lille takımının 20 yaşındaki oyuncusu Hamza Mendyl ve orijinal mevkiisi sağ bek olan Real Madridli 19 yaşındaki Achraf Hakimi adaylar arasında. Her iki ismin de savunma hattının en tecrübesiz isimleri olduğunu söyleyebiliriz ki bu durum Fas milli takımının başını ağrıtabilir. Herve Renard takım savunmasını üst seviyeye çekse de savunmada rotasyon şansının olmaması, herhangi bir sakatlık durumunda bu zorlu grupta başını ağrıtabilir.

Orta sahada birbirinden yetenekli oyunculara sahip Atlas Aslanları’nın en etkili bölgesi. Bu pozisyonda tecrübeli iki oyuncu El Ahmadi ve Boussoufa’nın oynamasına kesin gözle bakılıyor diyebiliriz. Takım, hücum bölgesinde forveti besleyecek, bireysel olarak çok yetenekli ve tecrübeli oyunculara sahip. Sol kanatta Hakim Ziyech’in , 10 numara pozisyonunda Younes Belhanda’nın yer alacağını söylemek gerek. Bu isimlere ek olarak Schalke 04 forması ile sezonu iyi geçiren ve hücum bölgesinin her yerinde oynayabilen genç oyuncu Amine Harit, 2017-2018 sezonunda Watford’dan Leganes’e kiralanan tecrübeli oyuncu Nordin Amrabat ve Getafe forması giyen Fayçal Fajr bu bölgenin diğer isimleri.

Forvet hattına gelecek olursak; hocanın Yeni Malatyaspor’lu Khalid Boutaib’e ilk 11’de görev verme ihtimali çok yüksek. Fakat Fas liginde ve Afrika Uluslar Kupası’nda oynadığı futbolla dikkatleri üzerine çeken ve Milli Takımın hazırlık maçlarında oynayan Ayoub Kaabi de ilk onbiri zorlayacak gibi görünüyor.

Teknik Direktör Herve Renard’dan de biraz bahsetmek gerekirse; 2016 senesinde Fas milli takımının başına geçti. 2017 senesinde Afrika Uluslar Kupasında takımına çeyrek finale taşıyarak buradaki en önemli başarısını elde etti. Daha önce ise Zambiya milli takımı, Sochaux, Fildişi Sahilleri milli takımı ve Lille’i çalıştırdı. Zambiya milli takımı ile 2012 yılında sürpriz bir şampiyonluğa imza atarak Afrika Uluslar Kupası’nı kazandı. Daha sonra ise aynı başarıyı 2015 senesinde Fildişi Sahilleri milli takımı ile elde etti. Renard, kariyerinde ilk kez Dünya Kupası’nda bir takımla mücadele edecek.

TAKTIKSEL ANALIZ   

Yediği ve attığı gollerin dağılımı

Fas milli takımının attığı gollerin %45’lik büyük bir dilimini akan oyunda attığını, %40’lık diliminin ise duran top hücumlarından geldiğini görebiliyoruz. Rakip savunma yerleşik haldeyken bulunan gol oranı ise %15.

Yenilen gollere baktığımızda ise yerleşik savunma planında %67’lik bir oranla büyük bir savunma zafiyeti olduğunu görüyoruz. Kalan %33’lük kısmın ise kontra ataktan geldiğini görüyoruz.

 

 

 

Toplu Oyun, Hücum  

Fas Milli Takımı hücuma genellikle orta sahadan El Ahmadi ya da Boussoufa’nın uzun pasları ile çıkıyor. Aşağıda Sırbistan maçından alınmış bir karede, hücuma çıkarken El Ahmadi’nin uzun bir top ile sağ kanatta Ziyech’i bulduğunu ve topu kalabalık bölgeden uzaklaştırarak oyuna genişlik kazandırdığını görüyoruz. Böylece rakip savunma dengesiz yakalanırken, açık oyuncusu da geniş bir hızlanma ve hareket alanı buluyor.

Üçüncü bölgede oluşan bu tip hızlı hücum aksiyonlarında defansif orta sahaların genellikle geride beklediğini  ve oyunun tamamen ileri dörtlünün becerisine kaldığını görüyoruz. Hızlı hücumda defans hattını düzensiz yakaladıkları anda ise atağın gol ile sonuçlanma ihtimali çok artıyor.

Aşağıdaki görselde 3 defans oyuncusunu üstüne çekmeyi başaran Ziyech rakip savunmanın ardına koşu yapan Khalid Boutaib’i görüyor. Genellikle bu tür pozisyonlarda Belhanda rakip savunmayı üstüne çekerek boştaki kanat oyuncusuna orta açması için fırsat üretiyor. Fas takımının ilerideki oyuncuların bu gibi pozisyonlarda rakip kale önünde çok etkili olabiliyor.

Topsuz Oyun, Savunma

Savunma anlayışı tam saha baskı olan Fas takımının öncelikli savunma hattı rakip sahada pres yapan hücum oyuncularından oluşuyor. Aşağıdaki pozisyonda Özbekistan milli takımı savunmadan oyun kurmaya çalışırken 4 Faslı futbolcunun rakip sahada pres uyguladığını görüyoruz.

Rakibi kendi sahasında karşılar iken aynı şekilde ‘’gegenpressing’’ dediğimiz şok presi devam ettiriyor. Özbekistan milli takımının bir atak organizasyonu sırasında, defans hattı alan daraltarak rakibinin pas yapmasını önlemeye çalışıyor. Defans hattının önündeki orta saha oyuncularının savunmaya sık sık yardım ettiğini gözlemleyebiliyoruz.

Takip Edilebilecek İsimler

Ayoub  Kaabi : Fas Botola Liginin önemli takımlarından RS Berkane forması giyen 24 yaşındaki yıldız adayı Ayoub Kaabi dikkatle izlenmesi gereken oyunculardan birisi. Ayoub Kaabi 2017-2018 sezonunda çıktığı 26 maçta 13 gol ve 2 asistlik performans ile tüm dikkatleri üzerine çekti. 2018 Ocak ayında düzenlenen Afrika Uluslar Şampiyonası şampiyonu olan Fas takımının en etkili gol silahı olan Ayoub Kaabi turnuvada 9 gol atarak ”gol kralı” oldu. 24 yaşındaki futbolcu Dünya Kupasında, Herve Renard’dan görev aldığı takdirde büyük bir sıçrayış gerçekleştirebilir ve Avrupa takımlarının transfer radarına girebilir.

 

Sonuç

Fas milli takımı grubunda son Avrupa Şampiyonu Portekiz ve daha önce Dünya Kupası’nı müzesine götüren İspanya gibi güçlü takımlar ile karşı karşıya gelecek. Bu 2 takımdan ziyade İran ile çekişeceklerini beklemek gerçekçi olacaktır. Defansif yönden rotasyonları kısıtlı olsa da hücum bölgesinde iyi oyunculara sahipler. Fakat Portekiz ve İspanya gibi güçlü ülkelerden puan alarak bir sürprizi imza atabilecekler mi?