2018 Dünya Kupası finallerinde F Grubu’nda Almanya , Meksika ve İsveç ile mücadele edecek olan Güney Kore, Dünya Kupası’na katılım olarak en başarılı Asya ülkesi konumunda bulunuyor . İlk olarak 1954 yılında Dünya Kupası’na katılan Güney Kore, Macaristan‘ a 9-0 ,Türkiye’ye 7-0 kaybederek turnuvaya veda etmişti. İkinci katılımını ise 1986 Dünya Kupası ile yapan Asya temsilcisi, Bulgaristan ile oynadığı maçtan aldığı 1 puanla kupa tarihindeki ilk puanını almış oldu.

 

Bu tarihten sonra düzenlenen her Dünya Kupası’na katılan Güney Kore, 2018 Dünya Kupası ile birlikte üst üste 9 kez ve toplamda 10.kez Dünya Kupası‘nda mücadele edecek. 2002 Dünya Kupası’nı Japonya ile ortaklaşa düzenleyen Güney Kore bu turnuvada Asya tarihinin en önemli başarısına imza attı . D Grubu’nda ABD , Portekiz ve Polonya gibi takımların arasında 7 puanla grup lideri olarak üst tura çıktı. 2.Tur da İtalya ile eşleşti ve eledi. Çeyrek finalde İspanya ile eşleşti ve penaltılar sonucu yarı finale yükseldi. Yarı finalde ise Almanya ‘ya 1-0 yenildi ve üçüncülük mücadelesinde Türkiye’ye 3-2 yenilerek turnuvayı 4. olarak tamamladı .

 

2018 Dünya Kupasına Katılım ve Hazırlanma Süreci

Güney Kore, 2018 Dünya Kupası elemeleri sürecinde ilk olarak 2.turda G Grubu’nda yer aldı. Lübnan, Kuveyt, Myanmar, Laos gibi takımlarla mücadele etti ve bu grubu 8’de 8 yaparak lider tamamladı. 3.turda ise 6 takımlı iki gruptan biri olan A Grubu’nda mücadele etti. Bu gruptaki rakipleri ise İran, Suriye, Özbekistan, Çin ve Katar oldu. Oynadığı 10 maçta 4 galibiyet, 3 beraberlik ve 3 mağlubiyet alan Güney Kore, grubu lider İran’ın arkasında 2.sırada bitirerek 2018 Dünya Kupası’na katılmaya hak kazandı. Hazırlık sürecinde Uli Stielike yönetimi 2.turda çok başarılıydı ancak devam eden süreçte kaybedilen puanlar ve son olarak  3.turda Katar’a karşı  3-2 kaybettikleri maç onun için son maç olmuş oldu. Güney Kore, grup maçlarının bitimine son iki maç kala daha önce Uli Stielike’nin asistan menajerliğini yapan Shin Tae-Yong ile anlaştı  ve  2018 Dünya Kupası’nda Shin Tae-Yong takımın başında olacak .

 

Hazırlık Maçları ve Kadro

Dünya Kupası hazırlık sürecinde 2018 Ocak ayında Antalya’da kamp yapan Asya Kaplanları, bu kampta ilk hazırlık maçlarını oynadı. Jamaika ile 2-2 berabere kaldı ve Letonya’yı 1-0 mağlup etti. Bu maçların takıma eklenebilecek alternatif oyuncular bulmaya yönelik olduğunu söyleyebiliriz. Devam eden süreçte 23 Mart’ta Kuzey İrlanda ile 27 Mart’ta Polonya ile hazırlık maçına çıktı . Bu maçlar, daha çok takımın durumunu test etme maçlarıydı. Kuzey İrlanda’yı 2-1 mağlup eden Güney Kore, Polonya’ya karşı istediği oyunu oynayamadı ve sahadan 3-2 mağlup ayrıldı. Belki de Polonya karşılaşmasında en büyük problem, takımın ilk defa 5’li savunma formasyonu ile sahada olmasıydı. Son olarak 28 Mayıs’ta Honduras  ve 1 Haziran’da Bosna Hersek ile  hazırlık maçları oynayan Güney Kore, Honduras’ı 2-0 mağlup etti ve Bosna’ya 3-1 mağlup oldu. Honduras maçında, seçilmesi durumunda Güney Kore kadrosunda bulunacak en genç oyuncu olan Hellas Verona’lı Lee Seung-Woo ilk 11’de yer buldu. Takım ayrıca 3 Haziran’da Avusturya’da son kampını gerçekleştirecek. 7 Haziran’da Bolivya ile karşılaşacak.

 

Güney Kore ‘nin 28 kişilik aday kadrosu ;

Kaleci : Kim Seung-gyu (Vissel Kobe, Japonya), Kim Jin-hyeon (Cerezo Osaka, Japonya), Cho Hyun-woo (Daegu FC, Güney Kore)

Defans : Kim young-gwon (Guangzhou Evergrande, Çin), Jang Hyun-soo (FC Tokyo, Japonya), Jung Seung-hyun (Sagan Tosu, Japonya), Yun Yong-sun (Seongnam FC , Güney Kore), Kwon Kyung-won (Tianjin Quanjian, Çin), Oh Ban-suk (Jeju United, Güney Kore), Kim Jin-su (Jeonbuk Hyundai Motors , Güney Kore), Kim Min-woo (Sangju Sangmu , Güney Kore), Park Joo-ho (Ulsan Hyundai , Güney Kore), Hong Chul (Sangju Sangmu , Güney Kore), Ko Yo-han (FC Seoul , Güney Kore), Lee Yong (Jeonbuk Hyundai Motors , Güney Kore)

Orta Saha : Ki Sung-yueng (Swansea City, İngiltere), Jung Woo-young (Vissel Kobe, Japonya), Kwon Chang-hoon (Dijon FCO, Fransa), Ju Se-jong (Asan Mugunghwa FC , Güney Kore), Koo Ja-cheol (FC Augsburg, Almanya), Lee Jae-sung (Jeonbuk Hyundai Motors , Güney Kore), Lee Seung-woo (Hellas Verona, İtalya), Moon Seon-min (Incheon United , Güney Kore), Lee Chung-yong (Crystal Palace, İngiltere)

Forvet : Kim Shin-wook (Jeonbuk Hyundai Motors , Güney Kore), Son Heung-min (Tottenham Hotspur, İngiltere), Hwang Hee-chan (FC Red Bull Salzburg, Avusturya), Lee Keun-ho (Gangwon FC , Güney Kore)

 

Muhtemel Formasyon ve Detaylı Kadro Analizi

Dünya Kupası elemelerinde Uli Stielike genelde 4-2-3-1 diziliminde takımı sahaya sürüyordu. Daha sonra görevi devralan Shin Tae-Yong ise zaman zaman 3-4-3 , 5-4-1 gibi taktikler denese de çift ön liberolu 4-4-2 sisteminde daha başarılı maçlar çıkarttı. Son iki hazırlık karşılaşmasına da bu şekilde çıkan Shin Tae-Yong’un Dünya Kupası öncesi radikal bir değişikliğe gideceğini düşünmüyorum.

Kaleden başlamak gerekirse Vissel Kobe forması giyen Kim Seung-gyu takımın en önemli kalecisi konumunda. Eleme maçlarının çoğunda kalede olan oyuncu toplamda 31 kez milli formayı giydi.  Kim Seung-gyu’nun alternatifleri ise Kim Jin-hyeon ve Cho Hyun-woo olacak. Savunma hattında ise en önemli problem lig maçında sakatlanan Jang Hyun-soo’nun durumunun belirsizliği diyebiliriz. Düzelmesi durumunda takımın turnuvadaki değişmez oyuncularından biri olacaktır. Ona eşlik edecek diğer stoper oyuncularına bakıldığında Kim Young-gwon bir adım önde bulunuyor. Stoper pozisyonunda alternatif olarak ilk aday Seongnam FC forması giyen Yun Yong-sun olacaktır. Sol bek pozisyonunda ise iki aday bulunuyor . Bu adaylardan Kim Jin-su 34, Park Ju-Ho ise 35 maçta milli formayı terletti . Mart ayında bir sakatlık geçiren Kim Jin-su sakatlığını atlattı. Daha ofansif bir yapıya sahip olması nedeniyle Shin Tae-Yong’un tercihinin ondan yana olmasını bekliyorum . Sağ bekte ise çok yüksek ihtimalle 31 yaşındaki tecrübeli oyuncu Yong Lee’yi izleyeceğiz . Onun alternatifi ise orta saha ve stoperde de görev yapabilen Ko Yo-han olacak .

Orta sahaya baktığımızda 99 kez milli takım forması giyen ve takım kaptanı olan Ki Sung-yueng’in takımın garanti oyuncusu durumunda olduğunu söyleyebiliriz. Geriden oyun kurmadaki becerisi ve liderlik özellikleriyle performansının takım üzerindeki etkisi oldukça önemli olacaktır . Orta sahada Ki Sung-yueng’in partnerinin özellikle son  hazırlık maçlarında Shin Tae-Yong’un Ki Sung-yueng ile birlikte oynattığı ön libero oyuncusu Jung Woo-young’un olmasını bekliyorum . Shin Tae-Yong’un bazı hazırlık maçlarında orta saha merkezinde yaratıcı özelliği ön planda olan oyuncuları kullandığını da gördük fakat zor bir gupta olması nedeniyle puan odaklı bir yapıya bürüneceğini düşünüyorum . Bu nedenle savunmayı sağlama almak isteyecektir .

Sağ kanatta ise Dijon takımında oynayan Kwon Chang-hoon henüz sakatlığını atlatabilmiş değil . Bu nedenle onun yerine son hazırlık maçlarında Augsburg’lu Ko Ja-cheol denendi . Milli takım tecrübesi nedeniyle bu seçim sıkıntı doğurmayacaktır . Fakat asıl mevki orta saha merkez ve on numara pozisyonu olan oyuncu alışılmış kenar oyuncusu profilinden ziyade savunma arkasına atılan toplarla forvetleri beslemeye çalışacak .Ayrıca bu pozisyonda bir diğer alternatif olarak uzun yıllardır Premier Lig’de forma giyen Lee Chung-yong bulunuyor .  Sol kanatta ise ilk tercih Jeonbuk Hyundai forması giyen Lee Jae-sung olacaktır . 20  yaşındaki genç oyuncu Lee Seung-woo seçilmesi durumunda bu pozisyon için alternatifler arasında yer alacak .

Bu turnuvada Güney Korelilerin en çok şey beklediği isim şüphesiz Son Heung-min . Tottenham forması giyen yıldız oyuncu bu sezon  Premier Lig’de 12 gol 6 asist , UEFA Şampiyonlar Ligi’nde ise 4 gollük bir skor katkısı verdi . Milli takım kariyerinde ise 64 maçta 21 gol bulmayı başardı . Milli takımda taktiksel olarak genelde gizli forvet  oynayan Son , takımının en önemli hücum silahı olacak . En uçta görev alacak isim ise bu sezon RB Salzburg’da etkili bir performans sergileyen Hwang Hee-chan olacaktır . Genç oyuncu bu sezon çıktığı toplam 37 maçta 13 gol ve 4 asistle oynadı . Hwang Hee-chan’e alternatif iki isim bulunuyor . Bunlar Kim Shin-wook ve Lee Keun-ho . 1.96 boyunda olan pivot santrafor Kim Shin-wook en önemli alternatif olacaktır .

 

TAKTIKSEL ANALIZ

Toplu Oyun , Hücum

Geriden oyun kurarken görseldeki gibi Ki Sung-yueng iki stoperin arasına girerek kaleciden topu alıyor . Stoperler ise oldukça kenarlara açılıyor . Rakip takımın ön bölgedeki baskısına karşı pas yaparak kurtulmayı hedefliyorlar .

 

Savunmanın önünde top dağıtma işi ise tamamen Ki Sung-yueng’in kontrolünde . Genelde uzun toplar göndererek  oyun kurmaya çalışıyor .

 

 

Rakibin orta sahasını düzensiz yakaladıklarında direkt paslar yapıyorlar ve ön bölgeye atılan toplarda hücum oyuncuları stoperlerden kurtulup merkeze doğru top almaya geliyor .

 

Orta saha oyuncuları sık sık savunma arkasına top atarak koşu yapan oyuncuları topla buluşturmayı hedefliyorlar . Kuzey İrlanda maçında yaşanan bu  pozisyonda savunma arkasına atılan topta kaleci ile karşı karşıya  kalan Kwon Chang-hoon golü bulmayı başarıyor .

 

 

Polonya karşılaşmasında yaşanan benzer pozisyonlarda top kontrolünün kötü olması ve bitiricilik problemi nedeniyle tehlike oluşmuyor .

 

Kanat bindirmelerinde özellikle sol bekte oynayan oyuncuların daha fazla öne çıktığını gördük . Bu pozisyonda ise bindirme yapan Park Joo-ho , yerden çevirdiği topla Son Heung-min’i golle buluşturuyor .

 

Topsuz Oyun , Savunma

Letonya maçındaki bu görselden savunmanın 4’lü bir şekilde dizildiğini görebiliyoruz . Takım savunmaya geçtiğinde kanat oyuncuları merkeze doğru yönelerek pas yollarını kapatmaya çalışıyor .

 

Topun kaybedildiği ilk saniyelerde savunma düzeninin oldukça ilerde olduğunu görüyoruz . Mesafeyi daraltıp kısa bir süre içerisinde topu kazanmayı hedefliyorlar fakat pek başarılı oldukları söylenemez . Topu kaptıktan hemen sonra dikine pas yapan takımlara karşı , stoperlerin ağır ve tek hamleli olması zaafa yol açabiliyor . 

 

Tecrübesiz defans oyuncuları var ve zaman zaman bu tür pozisyon hatalarına rastlayabiliyoruz . Bu pozisyonda sağdan koşu yapan rakip takım oyuncusu , Güney Kore stoperinin dikkatini dağıtıyor . Stoper kendi adamını bırakıp sola doğru kayıyor . Bu hata sonucu rakip takımın golü geliyor . Aynı zamanda sol bek oyuncusunun da ilginç bir şekilde merkeze yanaşarak basit bir hata yaptığını görüyoruz .

 

Takip Edilebilecek İsimler

Hwang Hee-chan : 1996 doğumlu genç forvet özellikle bu sezon ortaya koyduğu performansla dikkatleri üzerine çekmişti . İngiliz medyasında yer alan haberlere göre Liverpool ve Tottenham’ın takip listesinde olduğu iddia edilen oyuncu Dünya Kupası performansı ile transfer odağı haline gelebilir .

 

Sonuç

F Grubu’nda Almanya , Meksika ve İsveç ile mücadele edecek olan Güney Kore’nin işi hayli zor . Son şampiyon Almanya’nın  grup liderliği için favori durumda olduğunu söylemek şaşırtıcı olmayacaktır . Hal böyleyken Güney Kore eğer bir üst tura çıkmak istiyorsa İsveç ve  Meksika’yı geçmek durumunda ve bu pek olası durmuyor . Bu takımlara nispeten oyuncu kalitesi ve takım disiplini açısından oldukça gerideler .