Rusya’da düzenlenecek 2018 Dünya Kupası’nda B Grubu’nda yer alacak İspanya , 2016 Avrupa Şampiyonası’ndan sonra en görkemli dönemini yaşatan teknik direktör Vicente Del Bosque ile yollarını ayırarak Julen Lopetegui ile anlaştı. 15.kez katılacağı Dünya Kupaları organizasyonlarında 2010 yılındaki şampiyonluktan sonra 2. Kez kupayı kaldırmak istiyorlar.

2018 Dünya Kupasına Hazırlanma Süreci

2008,2012 Avrupa Şampiyonası ve 2010 Dünya kupasını kazanarak üst üste 3 büyük turnuvada şampiyon olan İspanya, 2014 Dünya Kupası’nda gruptan çıkamazken 2016 Avrupa Şampiyonası’nda bizimde yer aldığımız grubu Hırvatistan’ın arkasından ikinci bitirerek son 16 turunda İtalya’ya 2-0 yenilerek erken elendi. Bu kötü performansa bir dur demek isteyen İspanyollar grup elemesi aşamasında oldukça iyi bir performans ortaya koydular. İtalya, Arnavutluk, İsrail, Makedonya ve Liechteinstein(Lihteştayn)’ın yer aldığı grupta 10 maçta 9 galibiyet yalnızca bir beraberlik alarak 28 puanla lider tamamladılar. Tek beraberlikleri ise İtalya deplasmanında 1-1 lik skorla geldi. 28 puanla grubu lider tamamlarken kendileri adına en olumlu tablo kalelerinde sadece 3 gol görmeleriydi. Buna karşın rakip ağlara toplam 36 gol bıraktılar.

Julen Lopetegui

Eski İspanyol milli futbolcu Julen Lopetegui Argote (d. 28.08.1966) oyunculuk döneminde Castilla, Real Madrid, Las Palmas,  Logroñés, Barcelona ve Rayo Vallecano kulüplerinde forma giydi. 2002 yılında futbolu bıraktıktan hemen sonra İspanya U17 takımında asistan olarak göreve başladı. Daha sonrasında Rayo Vallecano, Real Madrid B takımlarını çalıştırdıktan sonra 2010 yılında milli takım alt yaşlar antrenörlüğüne geçti ve 2014 yılına kadar sırasıyla İspanya U19, U20 ve U21 takımlarını çalıştırdı. Ardından iki yıllık Porto deneyiminden sonra 2016 yılında Avrupa Şampiyonası’ndan sonra İspanya milli takımının başına getirildi. Hem alt yaş kategorilerinde hem de İspanya milli takımı ile grup aşamalarında en çok kullandığı formasyon 4-3-3’tür.

 

Muhtemel Formasyon ve Detaylı Kadro Analizi

Teknik direktör Julen Lopetegui’nin eleme maçlarının hemen hemen hepsinde takımı alt yaş takımlarından itibaren benimsediği 4-3-3 formasyonuyla sahaya sürdüğü görülüyor. Kaleci havuzu olarak turnuvanın en rahat teknik direktörünün Lopetegui olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Manchester United’da inanılmaz formda bir sezon geçiren De Gea’nın yanı sıra Napoli ile İtalya şampiyonluğuna çok yaklaşan ve adeta ikinci baharını yaşayan Pepe Reina, Bilbao’nun genç kalecisi Kepa Arrizabalaga ve Sevilla’dan Sergio Rico İspanya’nın kaleci rotasyonunu oluşturan isimler. Bir sakatlık yaşanmadığı sürece David De Gea’nın kaleyi koruyacağını söyleyebiliriz.

Sezon boyunca birbirleriyle gerek sosyal medyada gerekse maç içinde tartışmayı kesmeseler de İspanya forması altında tandemi iki ezeli rakibin stoperleri Sergio Ramos ve Gerard Pique oluşturacaklar. Sol bekte sezon boyunca istikrarlı oyun ortaya koyan Jordi Alba’nın yerinin kesin olduğunu söyleyebiliriz. Alternatif ise Arsenal’de forma giyen tecrübeli bek Nacho Monreal. Sağ bekte elemeler boyunca çoğunlukla Carvajal olmak üzere Odriozola, Azpilicueta, Nacho gibi isimler forma giydi. Şampiyonlar Ligi yarı final karşılaşmasında uyluk sakatlığı geçiren Carvajal’ın yetişip yetişemeyeceği henüz netlik kazanmadı. Eğer yetişirse onun ilk 11 başlaması muhtemel görünüyor.

Elemelerde ve hazırlık maçlarında orta saha üçlüsünde Busquets’in yeri sabit önündeki ikili Iniesta, Thiago ve Koke’den ikisi şeklindeydi. Zaman zaman değişen performanslara ve sakatlıklara bağlı olarak şans bulan isimler Illaramendi, Saul Niguez, Juan Mata oldu. Iniesta’nın ilerleyen yaşı dolayısıyla her maç 90 dk sahada kalamayacağı düşünüldüğünde ve nitekim bu sezon Barcelona’da sıkça ikinci yarıda oyundan alındığı görüldüğü üzere orta saha derinliği özellikle rakibe orta saha üstünlüğü ile fark yaratan İspanya gibi bir ülke için oldukça önemli. Koke , Saul gibi Atletico Madrid’in yıldız oyuncularına bu konuda büyük iş düşüyor. Ayrıca bu yıl Pep Guardiola’nın kanattan devşirerek orta 3’lü de 8 numara olarak kullandığı David Silva’da ihtiyaç halinde bu bölgede kullanılabilir. Ancak elemeler boyunca değişiklik yapmadığı nadir bölge olan David Silva ve Isco kanatlarını bozacağını düşünmüyorum. Yedek kulübesinden katkı vereceğini düşündüğüm kanat oyuncuları ise Marco Asensio, Lucas Vazquez, Pedro ve Suso.

İleri uçta Diego Costa ve Alvaro Morata’nın yanı sıra Iago Aspas ve Rodrigo’dan birinin kadroya dahil edilmesi bekleniyor. Formayı ise turnuva sırasındaki form durumu da önemli olmakla birlikte Diego Costa’ya vereceğine inanıyorum.

 

Andres İniesta

Dünya kupaları 4 yılda bir yapıldığından ve tüm dünyanın izlediği futbolun en büyük çaplı organizasyonu olduğundan herkes için çok özeldir. Ancak 2018 Rusya’nın futbolseverler için ayrı bir önemi de şu ki Andres Iniesta’nın son dünya kupası olacağı. Barcelona futbol okulu La Masia’da yetişen Iniesta ilk kez Barcelona formasını henüz 18 yaşındayken giydi. Geçtiğimiz günlerde son El Clasico’suna çıkan yıldız oyuncu 2006 yılından beri 129 kez giydiği İspanya formasına da veda etmeye hazırlanıyor.

 

Taktiksel Analiz

Elemeler boyunca görece zayıf rakiplerle karşılaşsalarda gruplarda oynadıkları tüm maçlarda %67’lik bir topa sahip olma oranı ile oynadılar. Bu derece topa sahip olan bir ekibin golü kalesinde iki önemli şekilde görebileceği aşikar. Birisi kontratak diğeri ise duran toplar. Kontrataklarda Alba, Carvajal gibi hızlı beklerin savunma arkasındaki boşluğu çok çabuk bir şekilde kapatması ve ters kademelerle atağı ciddileşmeden kesmesi İspanya savunmasına ciddi katkı yapıyor. Duran toplarda ise Pique ve Ramos’un hava hakimiyeti ile rakip takımlara çok az imkan bırakıyorlar. Uzun süredir birlikte oynayan ve üst düzey oyunculardan kurulu savunma hattı ofsayt çizgisi, topsuz oyun bilgisi konularında çok uyumlular. Gruplarda yalnızca 3 gol yemelerinin başlıca sebepleri de bunlar. 

Hücumda ise herkesin bildiği üzere seri ayağa pas oyunu ile gol bulmaya çalışacaklar. Top hakimiyeti üst düzey orta sahalarının oyunu yönlendirmesi ve yaratıcı kanat oyuncularının savunma arkasına yaptığı koşular ile kaleye giden Boğalar hücuma sıklıkla destek vermeyi seven bekleri dolayısıyla zaman zaman kanat oyuncularının içeri doğru girerek arkalarında oynayan beklere alan açması ve beklerin son çizgiye indikten sonra ceza sahasına açtığı ortalar veya paslarla gol bulacaklardır.

Elemelerde biri Isco biri David Silva’nın ayağından iki frikik golü bulan İspanya diğer güçlü özelliklerinin yanında çok öne çıkmasa da usta ayaklara sahip ve kaleye yakın yerlerden kazanılan duran toplarda cepheden doğrudan kaleyi yoklayıp, kenarlardan ise açılacak ortalarla Ramos, Pique ve Costa’yı topla buluşturmaya çalışacaklardır.

 

Sonuç

İspanya, 2018 Dünya Kupası’nda Portekiz, Fas ve İran ile birlikte B Grubu’nda yer alıyor. Hemen hemen herkesin ortak düşüncesi İspanya’nın son Avrupa Şampiyonu Portekiz ile son 16 turuna kalacağı. İkinci turda avantajlı bir kura elde edebilmek ve final yolunda daha az yıpranmak isteyen takımlar grubu lider bitirmeyi düşüneceklerdir. Portekiz’in son Avrupa Şampiyonası’nda şampiyonluğa giderken gruplarda 3 maçta 3 puan toplayarak galibiyet alamadan üst tura çıktığı göz önüne alınırsa İspanya’nın Lopetegui yönetimindeki eleme grup performansı birlikte düşünüldüğünde grubu lider bitirmesi yüksek ihtimal diyebiliriz. Bu sayede son 16 turunda diğer gruplarda büyük sürprizler oluşmadığını varsayarsak eşleşmede favori taraf olacaktır. Bu tip büyük organizasyonlarda İspanya gibi büyük takımların asıl hedefleri zaten çeyrek finalden sonra başlar. Turnuva performansları, sakatlık durumları vs. gibi şartların da devreye gireceği bu etaplarda İspanya tecrübesi, mevcut form durumu ve diğer favori takımlar düşünüldüğünde turnuvada en azından yarı finale adını yazdıracağını düşünüyorum.

 

https://www.youtube.com/watch?v=dirc8CQo4ys