İsviçre, tarihinde 11. kez Dünya Kupalarına katılabilmenin haklı gururu ile Rusya’ya gidiyor. 1934,  1938 ve 1954 Dünya Kupalarında çeyrek finale çıkmayı başaran ülke, 2014’te ise Fransa, Ekvador ve Honduras’ın yer aldığı E Grubunu 6 puanla Fransa’nın ardından ikinci olarak tamamlamış, son 16’da ise Arjantin’e 1-0’lık skor ile mağlup olarak kupaya veda etmişti. Güzel bir tesadüf ise; İsviçre’nin tıpkı 2014’de Brezilya’da olduğu gibi bu yaz Rusya’daki turnuvada da E Grubunda yer alacak olması.

 

2018 Dünya Kupasına Katılım ve Hazırlanma Süreci

İsviçre, Dünya Kupası Avrupa Elemeleri’nde Portekiz, Macaristan, Faroe Adaları, Letonya ve Andorra ile B Grubunda mücadele etti ve 10 maçta 9 galibiyet 1 mağlubiyet alarak 27 puan toplamayı başardı. Grubu birinci sırada tamamlayan Portekiz ile aynı puana sahip olsa da averaj farkı sebebiyle ikinci sırada yer aldı. Playoff’ta Kuzey İrlanda ile eşleşen İsviçre, Kasım ayındaki iki maçı toplamda 1-0’lık skorla galip tamamlayarak Dünya Kupası’na katılmaya hak kazandı.

Hazırlık maçları sürecinde ise; Mart ayında Yunanistan’ı 1-0, Panama’yı 6-0 mağlup eden İsviçre, 3 Haziran’da İspanya ve 8 Haziran’da ise Japonya ile karşılaşarak Rusya maratonu için hazırlık sürecini tamamlamış olacak.

 

Muhtemel Formasyon ve Detaylı Kadro Analizi

54 yaşındaki teknik adam Vladimir Petkovic yönetiminde Dünya Kupası’nda mücadele edecek olan İsviçre’de, Milli Takımın büyük bir çoğunluğu yurtdışında görev alan isimlerden oluşuyor. İsviçre’nin muhtemel Dünya Kupası kadrosu:

Kaleci: Roman Burki (Borussia Dortmund), Yann Sommer (Borussia M’gladbach), Yvon Mvogo ( RB Leipzig)

Defans: Stephan Lichtsteiner (Juventus), Michael Lang (Basel), Nico Elvedi (Borussia M’gladbach), Manuel Akanji (Borussia Dortmund), Fabian Schär (Deportivo La Coruña) , Johan Djourou (Antalyaspor),  François Moubandje (Toulouse), Ricardo Rodríguez (Milan)

Orta Saha: Gélson Fernandes (Eintracht Frankfurt), Valon Behrami (Udinese), Denis Zakaria (Borussia M’gladbach), Blerim Džemaili (Bologna), Steven Zuber (1899 Hoffenheim), Remo Freuler (Atalanta), Granit Xhaka (Arsenal)

Forvet: Mario Gavranović (GNK Dinamo Zagreb), Haris Seferović (S.L. Benfica), Josip Drmic (Borussia M’gladbach), Breel Embolo (FC Schalke 04), Xherdan Shaqiri (Stoke City)

           

İsviçre’nin Dünya Kupası Avrupa Elemeleri ve hazırlık maçlarına baktığımızda temelde 4-2-3-1 diziliminin yanında zaman zaman da 4-1-2-3 veya klasik 4-3-3 dizilişleriyle sahaya çıktığını görüyoruz. Bu bağlamda mevkilere daha detaylı baktığımızda:

Kaleci mevkisinde Petkovic’in ilk tercihinin Borussia M’gladbach’lı Yann Sommer olması bekleniyor. Dortmund’lu Burki ve Leipzig’li Mvogo gibi önemli kalecilerin de kadroda bulunmasına rağmen elemelerde ve hazırlık maçları sürecinde bu mevkide büyük çoğunlukla Yann Sommer’in görev alması da bu fikri destekliyor. Avrupa Elemeleri sürecinde İsviçre’nin 12 maçta yalnızca 7 gol yemesi de Petkovic’in Sommer ısrarı bağlamında önemli istatistikler.

Sağ bek mevkisinde ilk tercihin takımın en tecrübeli ismi, Juventus’lu Lichtsteiner’in olması bekleniyor. Öte yandan Michael Lang, takımı Basel’de bu sezon istikrarlı bir biçimde forma giyse ve 2017’de İsviçre Ligi’nde yılın futbolcusu seçilse de Lichtsteiner’in tecrübesi ve yetenekleri mevkinin ona emanet edilmesi bağlamında yeterli görünüyor. Nico Elvedi ise bu sezon takımı Borussia M’gladbach’da zaman zaman stoper, zaman zaman sağ bek mevkilerinde görev alması sebebiyle her iki pozisyon için de iyi bir alternatif olarak göze çarpıyor.

Stoper mevkisinde; devre arası transfer döneminde 21,5 milyon Euro gibi ciddi bir ücret karşılığında Basel’den Dortmund’a transfer olan genç oyuncu Akanji ve Petkovic’in eleme ve hazırlık maçları sürecinde sık sık forma verdiği Schär’ın ilk tercihler olması bekleniyor. Öte yandan yukarıda da bahsettiğimiz gibi Nico Elvedi çok yönlülüğü ile bu mevkide de iyi bir alternatif olarak göze çarpıyor. Ayrıca Antalyaspor’dan tanıdığımız tecrübeli stoper Djourou da Petkovic’in gerektiğinde forma şansı verebileceği isimlerin arasında yer alıyor.

Sol bek mevkisinde; bu sezon takımı Milan’da istikrarlı bir şekilde görev alan 25 yaşındaki oyuncu Ricardo Rodriguez, Petkovic’in en güvendiği isimlerin başında geliyor. Bunun yanında takımı Toulouse ile kötü bir sezon geçirmiş olsa da François Moubandje, sol bek mevkisindeki önemli alternatifler arasında yer alıyor.

Orta sahaya baktığımızda ise Arsenal’in yıldızı Xhaka, 33 yaşındaki tecrübeli oyuncu Behrami ve kısa bir süre Galatasaray’da da izlediğimiz Bologna’lı futbolcu Dzemaili’nin, Petkovic’in bu bölgede ilk olarak görev vereceği isimler olması bekleniyor. Alternatiflerde ise Gelson Fernandes, Denis Zakaria, Remo Freuler gibi milli takıma aşina, elemelerde ve hazırlık maçlarında görev almış orta saha oyuncuları göze çarpıyor.

Sol kanatta ise göze çarpan ilk oyuncu 1899 Hoffenheim’da forma giyen 26 yaşındaki Steven Zuber. Takımı ile Bundesliga’yı 3. Sırada tamamlayan oyuncunun, eleme ve hazırlık maçlarındaki performansı ile bu mevkide Petkovic’in ilk tercihi olması kuvvetle muhtemel. Ayrıca başta Shaqiri olmak üzere Embolo, Drmic gibi oyuncular da ihtiyaç halinde sol kanatta görev alabilecek futbolcular.

Sağ kanatta öne çıkan ilk oyuncu ise; takımı Stoke City küme düşmesine rağmen teknik becerisi ve yaratıcı kimliğiyle dikkat çeken ve Bayern Münih, Inter gibi üst düzey takımlarda forma giymiş olan Shaqiri. Petkovic açısından mevkinin diğer alternatifleri arasında ise yukarıda da ismini zikrettiğimiz Embolo ve Zuber gibi oyuncular yer alıyor.

Santrfor mevkisinde Petkovic’in görev vereceği ilk oyuncunun Benfica’lı Haris Seferovic olma ihtimali bir hayli yüksek. Avrupa Elemeleri’nde attığı 4 gol ile İsviçre’nin en skorer ismi olan oyuncunun, Rusya’da da ilk tercih olması bekleniyor. Mevkinin alternatiflerinden Gavranovic ise bu sezon takımı Dinamo Zagreb ile ligde 32 maçta 15 gol 7 asistlik bir performans göstererek oldukça verimli bir dönem yaşadığını Petkovic’e kanıtlamış durumda. Diğer bir santrfor Josip Drmic ise milli takım kariyerinde 27 maçta 9 gollük önemli bir performansa sahip. Son olarak 21 yaşındaki Embolo ise turnuvada takip edilmesi gereken genç yetenekler arasında yer alıyor. Bu sezonki ciddi sakatlığına rağmen önemli sayıda maçta görev alan oyuncu, Petkovic tarafından forma verilmesi halinde temelde santrfor mevkisinde ve ihtiyaç halinde sol ve sağ kanatta oynayabilecek bir futbolcu.

 

Taktiksel Analiz

Yukarıda da bahsettiğimiz gibi Petkovic yönetimindeki İsviçre, Avrupa Elemeleri sürecinde ve hazırlık maçlarında genelde 4-2-3-1 taktiğiyle ve bunun yanında 4-1-2-3, 4-3-3 gibi taktiklerle sahaya çıktı. Bu maçlarda göze çarpan birkaç önemli unsurdan ilki, beklerin hücumdaki önemi. Lichtsteiner, Lang, Ricardo Rodriguez gibi teknik becerileri yüksek beklere sahip olan İsviçre, dar alanda hızlıca kurduğu üçgenlerle veya orta saha oyuncularının kilit paslarıyla hızlı bir şekilde beklere toplu veya topsuz koşu yapmaları için boş alan yaratabiliyor.

 Yukarıdaki resimde İsviçreli sağ bek, orta saha ve sağ kanat oyuncularının hızlıca oluşturdukları bir üçgeni ve sağ bek oyuncusu Lichtsteiner için yaratılan boş alanı görebiliyoruz.

 Yukarıdaki resimde 14 numaralı İsviçre oyuncusu orta sahaya doğru bir koşu yaparak rakip defansı sürüklüyor ve sol bek oyuncusun toplu veya topsuz koşu yapabileceği boş bir alan oluşturuyor. Topu ayağında tutan orta saha oyuncusu ise titiz bir pasla sol bek oyuncusunun koşu yoluna topu gönderiyor.

İsviçre’nin taktik analizinde göze çarpan bir diğer önemli unsur ise genellikle defansif veya merkez orta saha oyuncuları, bazen de stoperler aracılığıyla uygulanmaya çalışılan, uzun paslarla atağın yönünü tersine çevirme ve bu yolla rakip savunmanın dengesini bozma stratejisi. Bu taktiğin uygulanmasında ise Xhaka, Behrami, Dzemaili gibi oyuncuların pas becerileri oldukça önem taşıyor.

İsviçre hücumlarında göze çarpan son unsur ise iyi şut atabilen oyuncular. Zuber, Xhaqiri, Xhaka gibi futbolculara şut atma konusunda görece özgürlük tanınıyor ve onların ayaklarından çıkan etkili şutlar golle sonuçlanabiliyor ya da takipçi santrfor oyuncuları tarafından dönen toplar değerlendirilebiliyor. Rakip savunmanın kendi yarı sahasına kapandığı ve oyunun sıkıştığı zamanlarda İsviçreli oyuncuların bu yetenekleri kilidi açma konusunda etkili görünüyor.

İsviçre Milli Takımı’nın topsuz oyundaki birkaç önemli unsurunu değerlendirdiğimizde ise ilk göze çarpan; top rakip kalecide veya defans oyuncularında iken uygulanan pres. Aşağıdaki resimde görüleceği gibi özellikle ileri üçlü, pres yapma konusunda hayli istekli.

 Yukarıdaki resimde top rakip kalecide iken İsviçreli oyuncuların bağlantılı bir şekilde etkili pres uyguladıklarını görebiliyoruz. Bu anın devamında rakip kaleci pas hatası yaparak topu kaptırıyor ve İsviçreli oyuncu boş kaleye topu gönderiyor.

İsviçre savunmasındaki bir diğer önemli unsur ise özellikle rakip kanat veya bek oyuncularına uygulanan ikili-üçlü sıkıştırmalar. Bek, orta saha ve kanat oyuncularının yoğun bir etkileşim içinde uyguladıkları bu pres ile rakip oyuncunun pas kanallarının kapatılması amaçlanıyor.

Yukarıdaki resimde rakip kanat oyuncusuna temelde İsviçreli sol bek ve orta saha oyuncusu tarafından uygulanan sıkıştırma göze çarpıyor. Diğer orta saha oyuncusu ve kanat oyuncusu ise rakibin pas kanallarını kapatmak için harekete geçerek bu sıkıştırmaya yardımcı oluyor.

İsviçre savunmasının sözünü ettiğimiz olumlu yönlerinin yanında başarısız oldukları önemli bir konu ise savunmada adam paylaşımı konusunda yaşadıkları problemler. Buradaki etken faktör, milli takım oyuncularının birbirleriyle görece az maça çıkmaları ve bu sebeple senkronizasyon problemleri yaşamaları. 

Yukarıdaki resimde beyaz formalı iki İsviçreli oyuncunun 8 numaralı rakip oyuncuya pres yapma konusunda gerekli çevikliği ve paylaşımı yapamadıklarını görüyoruz. İkisinin de ileriye doğru hareketlenmesiyle rakip iki oyuncu önlerinde boş bir alan buluyorlar ve 8 numaralı oyuncunun attığı kilit bir pasla kırmızı okla belirtilen uzak köşedeki oyuncu topla buluşuyor, yaptığı düzgün bir orta ile atak golle sonuçlanıyor.

 

Takip Edilebilecek İsimler

Manuel Akanji: Kış transfer döneminde 21,5 milyon Euro bedelle Basel’den Dortmund’a transfer olan genç stoper İsviçre Milli Takımı maçlarında takip edilebilecek ilk isimlerden. 22 yaşındaki oyuncu Basel’de oldukça iyi bir dönem geçirdikten ve Şampiyonlar Ligi’nde de kendini gösterdikten sonra Alman kulübün yolunu tuttu. Dortmund’da Ömer Toprak, Sokratis gibi tecrübeli stoperlerle forma yarışına girdi ve Bundesliga’nın ikinci yarısında 11 maçta forma giydi. Uzun boyunun yardımıyla hava toplarında etkili görünen oyuncu, oldukça çevik bir vücuda da sahip. Gelecekte daha üst seviyelerde mücadele etmesi hiç de sürpriz olmayacak olan oyuncu, Rusya’da mutlaka takip edilmesi gereken isimlerden.

Fabian Schär: 26 yaşındaki stoper oyuncusu, 2017 yaz transfer döneminde 3 milyon € bedelle Hoffenheim’dan Deportivo La Coruña’ya transfer oldu. Kulübü bu sezon La Liga’yı 18. olarak tamamlayıp küme düşse de 25 maçta forma giyen Schar, istikrarlı bir performans gösterdi. Bu sebeple oyuncunun yaz döneminde uygun bir maliyetle transferinin olası göründüğünü belirtmekte fayda var. Ayrıca hücum duran toplarında bulduğu şansları değerlendirme konusunda hayli etkili görünen stoperin, bu yeteneğinin de yardımıyla 2013’ten bu yana milli takım kariyerinde 37 maça çıkıp 7 gol atmayı başararak önemli bir istatistiğe imza attığını da söyleyebiliriz.

Denis Zakaria: Kongo asıllı İsviçreli orta saha oyuncusu, 2017 yaz transfer döneminde 12 milyon Euro bedelle Young Boys’tan Borussia M’gladbach’a transfer oldu. Henüz 21 yaşındaki genç oyuncu bu sezon takımı ile Bundesliga’da 30 maçta forma giyerek önemli bir istikrar sergiledi. Uzun boyunun yanında güçlü fiziği, alan savunmasındaki başarısı ve yüksek pas isabetiyle dikkat çeken Zakaria, teknik direktör Petkovic tarafından şans verilmesi durumunda Dünya Kupası’nda mutlaka takip edilmeli.

 

Sonuç

Geçmişte önemli sayıda Dünya Kupası organizasyonuna katılmayı başaran İsviçre Milli Takımı, Avrupa Elemeleri’nde 12 maçta sergilediği 10 galibiyet 1 beraberlik ve 1 mağlubiyetlik etkili bir performansla Rusya’nın yolunu tutuyor. Mart ayındaki hazırlık karşılaşmalarında Yunanistan ve Panama’yı da mağlup ederek moral depolayan ekip için, Haziran başında İspanya ve Japonya ile oynayacağı hazırlık maçları oldukça önem arz edecek. İspanya gibi güçlü bir rakibe karşı kendini test etme fırsatı bulacak olan ekip, Dünya Kupası’nda Brezilya, Kosta Rika ve Sırbistan ile E Grubu’nu paylaşacak.Yukarıda bahsettiğimiz tüm analizlerin ışığında İsviçre Milli Takımı, özellikle Kosta Rika ve Sırbistan ile sıkı bir mücadele içerisine girecek. Kağıt üstünde grup liderliğinin temel adayı Brezilya’nın ardından ikinci olarak son on altıya kalabilecek bir potansiyele sahip olan İsviçre, barındırdığı gelecek vadeden oyuncularla birlikte Dünya Kupası sürecinde izlemesi zevk verecek takımlardan biri olacak.