Rusya’nın ev sahipliği yaptığı 21. FIFA Dünya Kupası’nda mücadele edecek Kolombiya Milli Takımı, 2014’te çeyrek finale çıkarak tarihinin en başarılı Dünya Kupası’nı oynamıştı. Güney Amerika temsilcisi, Rusya’da bu başarısının üzerine çıkmanın planlarını yapıyor. Tarihinde 6.kez Dünya Kupasında mücadele edecek Kolombiya Futbol Takımının uluslararası en büyük başarısı ise 2001 senesinde kazandıkları Copa America’dır.

 

1962 – Grup aşaması

1990 – Son 16 turu

1994 – Grup aşaması

1998 – Grup aşaması

2014 – Çeyrek final

 

2018 Dünya Kupası’na Katılım ve Hazırlanma Süreci

Deneyimli Arjantinli teknik adam Jose Pekerman’ın 6 yıldır çalıştırdığı Kolombiya, Güney Amerika Elemeleri’nde Brezilya, Arjantin, Uruguay, Peru, Şili, Paraguay, Ekvador, Bolivya ve Venezuela ile mücadele etti.

Elemelerde çıktığı 18 maçın 7’sinden galip ayrılan, 6 beraberlik ve 5 mağlubiyet alan Kolombiya, grubunu 27 puanla 4. sırada tamamlayarak 2018 Dünya Kupası vizesi aldı.

Kolombiya eleme maçlarında 21 gol atıp kalesinde 19 gol gördü. Kolombiya bugüne kadar 5 hazırlık maçı oynadı. Kasım/2017’de oynanan karşılaşmalarda deplasmanda Güney Kore’ye 2-1 mağlup olurken sahasında diğer bir uzak doğu ekibi Çin’i 4-0 yendi.

Mart 2018’deki hazırlık karşılaşmalarında ise sahip olduğu zengin oyuncu havuzu ve turnuvanın favorileri arasında gösterilen Fransa’yı deplasmanda 2-3 yenmesi oldukça dikkat çekmişti 4 gün sonra Avustralya deplasmanından 0-0’lık beraberlikle ayrıldı.

Dünya Kupasında mücadele edeceği kadroyu açıkladıktan sonra Salah’sız Mısırla oynanan karşılaşmadan da yine golsüz beraberlikle ayrıldı.

 

Muhtemel Formasyon ve Detaylı Kadro Analizi

Kaleciler: David Ospina (Arsenal), Camilo Vargas (Deportvo Cali), Iván Arboleda (Banfeld), Jose Fernando Cuadrado (Once Caldas)

Defans: Davinson Sánchez (Totenham), Yerry Mina (Barcelona), Cristán Zapata (AC Milan), Santago Arias ( SV), Farid Diaz (Olimpia Asuncion), Óscar Murillo ( achuca), Johan Mojica (Girona)

Orta Saha: Carlos Sánchez (Espanyol), Jeferson erma ( evante), James Rodríguez (Bayern Múnich), Abel Aguilar (Deportvo Cali), Mateus Uribe (Amsrica), Juan Fernando Quintero (Riverlate), Juan Guillermo Cuadrado (Juventus), Wílmar Barrios (Boca Juniors)

Forvet: Radamel Falcao (Monaco), Carlos Bacca (Villareal), uís Muriel (Sevilla), Miguel Borja( almeiras), Joss Izquierdo (Brighton Hove & Albion)

Jose Pekerman’nın kadro seçimini değerlendirecek olursak öncelikle istikrara önem verdiğini görmekteyiz. Yakın zamandaki hazırlık maçları ve elemelerdeki kadro seçimlerinin oyuncu havuzundaki oyuncuların güncel form durumuna göre yaptığı birkaç değişiklik haricinde hemen hemen aynı oyuncu grubuyla çalışmayı tercih ettiğini söyleyebiliriz.

Kalede ilk tercihin Arsenal’li David Ospina olacağını söylemek zor olmaz. Wenger’in ligde olmasa da Avrupa Ligi’nde ilk tercihi olan Ospina, lig ve Avrupa Ligi’nde toplam 14 maçta eldivenleri alabildi. Bu maçların 5’inde kalesini gole kapadı. Milli takım kariyerinde ise Ospina, toplam 82 maça çıktı ve bu maçların 37’sinde kalesini gole kapatmayı başardı. Kaleci olarak ikinci odaklanacağımız isim ise Ospina’nın olası sakatlığında eldivenleri giyebilecek isim olan Camilo Vargas, bu sezon lig ve Sudamericana dahil toplam 11 karşılaşmada görev almış ve bu maçların 5’inde kalesini gole kapatmayı başardı. İlk milli takım davetini 2014’te Pekerman tarafından alan Vargas, milli takımda görev aldığı 5 dostluk maçının 4’ünde kalesinde gole izin vermedi. Son olarak 3.kaleci olarak kadroya davet edilen Jose Cuadrado ise bu sezon ligde görev aldığı 8 karşılamanın 3’ünde kalesinde gol görmeden tamamladı. Kolombiya Mili Takımı’nın kaleciler yönünden en büyük avantajını ve dezavantajını söyleyecek olursak öncelikle 3 kalecinin de ayağına hakim ve kendilerine gelen geri paslardaki soğukkanlılıkları ile doğru tercihleri hem takımın oyun sistemi için ve hem de önde pres yapan takımlara karşı da presi kırmak için önemli bir silah olduğunu söyleyebiliriz. Dezavantaj olarak da as oynaması beklenilen kalecisinin bu sezon sadece 14 maç oynamış olması kale gibi istikrar gerektiren bir mevkide sorun olarak görülebilir.

Savunmada belki de alternatifsiz tek isim sağ bek oyucusu Santiago Arias, olası bir ceza ve sakatlık durumunda net bir alternatifi olmayışı Pekerman’ı düşündüren sıkıntılardan biri olarak görülebilir. Stoperde alternatifli ve zengin bir rotasyona sahip olan Kolombiya ilk 11’de geçen yıl Ajax’tan Tottenham’a 40 Milyon €’luk bir bonservis bedeliyle transfer olan Davinson Sanchez ve yine Ocak’ta Palmeiras’tan Barcelona’ya transfer olan Yerry Mina’yı bekliyoruz. Alternatif olarak da bu sezon Milan’da 19 maçta ilk 11 başlayan Cristian Zapata ve Meksika Liginde Pachuca’da bu sezon 31 maçta görev alan 30 yaşındaki Oscar Murillo rotasyonu oluşturan isimler olarak bulunuyor. Sol bekte ilk tercih Johan Mojica kiralık olarak geçirdiği Girona’da ilk 11 çıktığı 24 maçta 1 gol 4 asistlik katkı sağladı.. Alternatif olarak düşünülen isim ise Farid Diaz.

Orta sahada 3 adet merkez orta saha oyuncusu ile oynamayı tercih eden Pekerman, bu 3 kişinin, bu sezon 28 maçta 1 asistle oynayan Jefferson Lerma, adı Galatasaray ile de anılan bu sezon America’da 31 maçta 11 gol 2 asistlik performansıyla Mateus Uribe, kiralık oynadığı Espanyol’da 25 maçta 1 gollük performansı ile Carlos Sanchez ve Boca’da bu sezon 27 maçta 1 golle katkı sağlayan Wilmar Barrios arasından seçileceğini söyleyebiliriz. 33 yaşındaki Abel Aguilar da yine merkeze bu isimlere alternatif olarak düşünülüyor. Kanatlarda ya da daha doğru bir tabirle hücumun merkezinde ve ileri hatta destekleyici rolde, bu sezon kiralık oynadığı Bayern Münih’te adeta yeniden doğuş yaşayan, takımın yıldızı ve lideri konumundaki James Rodriguez, Allegri’nin Juventus’unda sistemin önemli parçalarından Juan Cuadrado oluşturuyor. Bu isimlere alternatif olarak da bu sezon Porto’dan kiralık olarak River Plate’de geçirdiği sezonda 14 maçta 1 gol 2 asistlik performans gösteren Juan Quintero düşünülüyor.

Kolombiya’nın hücumda ise oldukça alternatifli ve zengin bir rotasyona sahip olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. İleri uçta üst üste geçirdiği formda sezonlar ile tecrübesi ve kalitesiyle ilk düşünülen ismin Radamel Falcao olduğunu söyleyebiliriz. Aynı zamanda takımın da kaptanlığını yapan Falcao, milli takım formasıyla çıktığı 73 karşılaşmada 29 gollük katkı sağladı. Kadroya davet edilen diğer bir tecrübeli isim bu sezon kiralık oynadığı Villareal’de görev aldığı 43 maçta 18 gol 7 asistlik performansıyla Dünya Kupası’nda Falcao’dan sonraki en önemli silahlarından biri olabilecek Carlos Bacca. Öte yandan geçen sezon devre arasında yaklaşık 10 milyon Euro’luk bonservisle Palmeiras’a transfer olan Miguel Borja bu sezon görev aldığı 10 maçta 7 gol 1 asistlik performansıyla kadroya davet edilen diğer bir isim oldu. Aynı zamanda bu sezon Sevilla’da attığı goller ve gösterdiği performansla Luis Muriel de kadroya davet edildi. Son olarak hem kanatta hem de ileri uçta görev yapabilen ve bu sezon İngiltere Premier Lig’de Brighton’la oynadığı 32 maçta 5 gol 4 asistlik performansla José Izquierdo kadroyu zenginleştiren diğer bir isim oldu.

 

Taktiksel Analiz

2018 Dünya Kupasında gruplarda mücadele edeceği rakipler turnuvadaki takım profillerine baktığımızda çok daha kırılgan ve mücadele gücü zayıf rakiplerden oluşuyor bu da Kolombiya’nın göze hoş gelen atak futbolunu daha rahat oynayabileceğini ve bol gollü maçların geçeceğini söyleyebiliriz.

Turnuva öncesinde Kolombiya Halkının beklentisinin en az bir çeyrek final daha olduğu gerçeği var. Zaten turnuva kadrosu açıklandıktan sonra milli takımın Kolombiya Devlet başkanına yaptığı ziyaretin değerlendirilmesinde de bu beklenti yer bulmuştu.

Bir önceki Dünya Kupası’nda James Rodriguez ve Radamel Falcao ikilisiyle adından söz ettiren Kolombiya, Rusya’daki organizasyonda daha deneyimli olacak iki yıldızına güveniyor.

 

Toplu Oyun Ve Hücum

Kolombiya’nın genel hücum planı topu 1.bölgede veya 2.bölgede James ile buluşturup beklerinin açılmasını sağlayarak hücumda fazlalaşıp Uribe, Falcao ve Muriel ile buldukları boşlukları değerlendirerek gol bulmak.

Burda top James’e veriliyor ve oyun kurması isteniyor.


James topu geride alıp Fabra’ya gönderiyor ve ondan sonra ileri geçiyor bu sayede rakip orta sahanın savunma dengesi bozuluyor.

İlerde Falcao gibi dar alanda iş yapan daha çok savunma arkasına koşu yapmayı seven ve oyunu kurmaktan çok bitiren bir forvete sahip olmaları ortadan hücum yapmalarını zorlaştırıyor yani pivot bir santrafora sahip değiller. Duvar olacak, sırtı dönük top saklayacak bir forvete sahip olmadıklarından dolayı her hücumda topu kanatlara açmak zorunda kalıyorlar.

Dağınık 4-2-3-1 oynayan Kolombiya akıcı oyunları ile dikkat çekiyor ama set oyunları ve düzenleri çok eksik. Birlikte oynama alışkanlıkları fazla olmamasına karşın hücumda o doğaçlamayı çok iyi yaptıklarını söyleyebiliriz.
James topu Fabra ile buluşturuyor ama Fabra yakında oynayacak oyuncu bulamadığından dolayı etkisiz bir atak oluyor.

Kolombiya özellikle arkadan oyun kurarken çok zorlanıyor bunun sebebi tamamen set oyunlarının eksik olması ve James’in ayağının değmediği bir hücumda pas alışverişinin verimsiz kalması.

D.sanchez topu Aguilar ile buluşturmak isterken top kaybı yapıyor ama sonrasında baskı ile top kazanılıyor.

Kolombiya’nın etkili ataklarında beklerin ileri çıktığını görüyoruz bu da hücum planlarında James’in beklere yaptığı servislerin ne kadar önemli olduğunu gösteriyor.

Arias pası verip içeri hareketleniyor yapılan ortada Falcao ofsayta yakalanıyor.

 

Fransa’nın attığı gol sonrası çok adamla Fransa’nın oyun kurma bölgesine yapılan baskı

Kolombiya’nın diğer bir avantajı ise stoper ikilisinin ayaklarına çok hakim olması maç içerisinde baskının kurulması gerektiği anlarda önde oynayarak adeta bir orta saha oyuncusu gibi pas dağıtıp oyunun daha akıcı olmasını sağlıyorlar.

Oyun sırasında çok fazla denemedikleri stoperlerden direk atılan uzun paslar Kolombiya için fırsat yaratabiliyor özellikle Mina’nın gönderdiği uzun paslar kanatların daha da açık kalmasını sağlıyor.

 Mina topu Falcao’ya gönderiyor ve Falcao James’e yumuşatarak pas veriyor bu sayede Fransa’nın orta saha üçlüsü çok rahat geçiliyor.

Kolombiya’nın bilinçsiz bir şekilde yaptığı baskıların zararını görüp arkada açık verdiği gibi bu sayede önde top kapıp hücumdaki seri oyuncuları kullanıp gol pozisyonları yakalayabiliyor.

 Rakibin defansif orta sahasına yapılan baskı ile pas hatası yapması sağlanıyor.

Sanchez hızlı bir şekilde James’i görüyor ve …

 

Tam anlamıyla Kolombiya’yı anlatan bir gol oluyor ceza sahası içinde inanılmaz etkili olan Falcao gelişine tek vuruşta topu ağlara gönderiyor.

Kolombiya’nın en iyi yaptığı şey beklerini tam anlamıyla hücuma monte ederek kurduğu baskı Falcao’nun ileride yalnız kalmasını engelleyerek Muriel ve Aguilar ile ceza sahası etrafında tehlike yaratıyor rakibin stoperleri ve orta sahası arasındaki bağlantıyı bozarak savunmanın dengesinin bozulması sağlanıyor.

Arias hücuma katılıp defans arkasına koşu yapıyor ve stoperlerin dikkatini dağıtıyor.

 

Topsuz Oyun Ve Savunma

Kolombiya takımı genel yapısı ile savunma konusunda her ne kadar elemelerde çok az gol yese de zayıf gözüküyor . Oyun içerisinde ikili mücadeleden kaçan sadece topa yapılan bir baskı görülüyor. Temas arttırarak fiziksel bir üstünlük sağlamak peşinde değiller.

Geride beklemeyi pek fazla sevmiyorlar, defansın arkasına atılan her top tehlike oluyor özellikle hücumu çok seven iki bekle oynamalarının sıkıntısını çekiyorlar. maç içerisinde çok kez Fabra ve Arias’ı ilerde görüyoruz burada yapılan top kayıpları onlara pahalıya mal oluyor.

 Fransa’nın 1-0 önde olduğu anlarda Fabra topla çıkıyor fakat topu kaybediyor dönüşte Fransa etkili ayakları ile hızlı bir kontra atak yaparak golü buluyor.

Savunma dengesiz yakalanıyor Kolombiya’nın bütün ilgisi topa ,topsuz koşu yapan hiçbir rakiple ilgilenmiyor ve 5 kişinin arasından golü yiyor.

 Kolombiya’nın diğer bir savunma zaafı oyunun hızlı yön değişmesinde beklerin ortaya çok yaklaşması sonucu kanatlarda açık vermek.

 

Kante boşluğu iyi görüyor ve topu sağ kanata yolluyor.

Savunma arkasına atılan her top tehlike oluşturuyor, defans çizgi halinde kalmakta zorlanıyor bunun en büyük sebebi beklerin hücumu çok fazla düşünmesi ve savunma dikkatlerinin dağınık olması

 Mbappe savunma arkasına kaçıyor fakat Kolombiya açıkları iyi kapatıyor ve atak sonuçsuz kalıyor.

 

Kolombiya’nın yediği başka bir gol yine savunma arkasına atılan bir top…

Takım savunmasında ciddi sorunları var Kolombiya’nın geçiş oyunlarında yaptıkları top kayıplarından sonra geriye dönmede sorunlar yaşıyorlar ve paylaşım eksikliğinden dolayı fazlaca açıklar veriyorlar.

 

Sol kanatta dikkat çekici bir boşluk görünüyor…

 

Sonuç

Kolombiya’nın turnuvaya renk katacağını söyleyebiliriz. Futbol seyircisinin sevdiği bir oyun tarzları var tempolu, kontrolsüz ve dağınık. Bu da onları geçen turnuvada olduğu gibi sempatik bir takım haline getiriyor. Özellikle hücum silahlarının çok etkili olması sürekli öne doğru kurmaya çalıştıkları oyunları gruplarda oynayacakları maçlarda bol pozisyonlu maçların olacağı garantisini veriyor.

Takımı bu kadar iyi tanıyan tecrübeli teknik adamları José Néstor Pékerman ile bütünleşmiş bir haldeler, böyle bir grupta Kolombiya’nın lider çıkabileceğini söylemek zor olmayacaktır. Kura dezavantajı olarak da gruplar sonrası çapraz eşleşmede İngiltere veya Belçika’nın gelmesi söylenebilir. Eğer bu eşleşmeyi geçebilirse Güney Amerika ekibinin yarı finalde görebiliriz.