Panama, şüphesiz kupaya katılma hakkı elde eden en sürpriz takım oldu. Tarihlerinde ilk kez Dünya Kupasına katılacaklar. Turnuvanın en yaşlı takımlarından biri olacaklar. Rusya’nın ev sahipliğinde düzenlenecek olan 2018 Dünya Kupası’nda; Belçika, İngiltere ve Tunus ile G grubunda mücadele edecek olan Panama, bir ilki yaşamanın sevinciyle turnuvadan keyif almaya çalışacak.

 

2018 Dünya Kupasına Katılım ve Hazırlanma Süreci

CONCACAF Dünya Kupası elemelerine 4. turdan katılan Panama, B grubunda Kosta Rika’nın ardından 2. olarak 5. tura yükselmişti. Bu turda ABD, Meksika, Kosta Rika, Honduras ve Trinidad and Tobago ile mücadele ettiler. İlk 3 takımın Dünya Kupasına katılım hakkı kazandığı bu turda Panama, Meksika ve Kosta Rika’nın ardından dramatik bir şekilde 3. olarak katılım hakkı elde etti. Turun son maçında Kosta Rika’ya karşı 2-1 galip gelip, rakibi ABD’nin ise grup sonuncusu Trinidad and Tobago’ya 2-1 mağlup olması sonucu 3. olan Panama’da bu durum büyük bir coşku ve şaşkınlıkla karşılandı. 4 milyon nüfusa sahip ülkeyi sevince boğan bu gelişme sonrası devlet başkanı 11 Ekim tarihini resmi tatil ilan etti. İtalya 90 dahil olmak üzere son 7 Dünya Kupasına katılım gösteren ABD’nin bu şekilde elenmiş olması ise büyük bir şok yarattı. Panama’nın Kosta Rika karşısında attığı galibiyet golü ise tüm dünyada tartışma konusu oldu. Topun kaleye girmediği net bir biçimde görülen pozisyonda hakemin gol kararı vermesi skandal olarak yorumlanırken, bu gol kamuoyunda ”Ghost Goal” olarak adlandırıldı.

 

Hazırlık Maçları ve Kadro

CONCACAF 5. turda sürpriz bir şekilde katılım hakkı elde eden Panama’nın kupada nasıl bir performans göstereceği herkes için merak konusuydu. Elemelerin bittiği Ekim ayından sonra 7 hazırlık maçı yaptılar. 9 Kasım’da İran ile mücadele eden Panama sahadan 2-1 mağlubiyetle ayrıldı. Takımın tek golünü takımın kilit ismi Gabriel Torres attı. Daha sonra 14 Kasım tarihinde Galler ile berabere kalan Panama sonraki hazırlık maçlarını 2018 senesinde oynadı. İlk olarak 22 Mart’ta Danimarka ile mücadele eden Panama eleme maçlarındaki savunma ağırlıklı oyununu sürdü ve sahadan 1-0 mağlup ayrıldı. 27 Mart tarihindeki İsviçre karşılaşmasından ise 6-0’lık hezimetle sahadan ayrılan ekip hazırlık maçlarındaki tek galibiyetini CONCACAF’da aynı turda yer aldığı Trinidad and Tobago’ya karşı 1-0’lık skor ile almayı başardı. Daha sonra 30 Mayıs tarihinde Kuzey İrlanda ile 0-0 berabere kalan Panama bu maçta da savunma ağırlıklı oyununu sürdü ve Dünya Kupasında nasıl oynayacağı hakkında bir miktar izlenim verdi. 

Hernan Gomez yönetiminde Dünya Kupası’nda boy gösterecek olan Panama’nın 23 kişilik nihai kadrosu şöyle;

Kaleciler : Jaime Penedo (Dinamo Bükreş), Jose Calderon (Chorrillo), Alex Rodriguez (San Francisco).

Defans: Felipe Baloy (Municipal), Harold Cummings (San Jose Earthquakes), Eric Davis (Dunajska Streda), Fidel Escobar (New York Red Bulls), Adolfo Machado (Houston Dynamo), Michael Murillo (New York Red Bulls), Luis Ovalle (Olimpia), Roman Torres (Seattle Sounders).

Orta Saha: Edgar Barcenas (Cafetaleros de Tapachula), Armando Cooper (Universidad de Chile), Anibal Godoy (San Jose Earthquakes), Gabriel Gomez (Atletico Bucaramanga), Valentin Pimentel (Plaza Amador), Alberto Quintero (Universitario), Jose Luis Rodriguez (Gent).

Forvet: Abdiel Arroyo (Alajuelense), Ismael Diaz (Deportivo La Coruna), Blas Pérez (Municipal), Luis Tejada (Sport Boys), Gabriel Torres (Huachipato).

 

Panama ön elemelerde ve hazırlık maçlarında görüldüğü kadarıyla temelde 4-4-2 (çift ön libero) ve 5-4-1 taktiğini kullanıyor. Bu bağlamda öncelikle 4-4-2 (çift 6) taktiğini incelediğimizde;

Kalede, Dinamo Bükreş’in 36 yaşındaki kalecisi Jaime Penedo olacaktır. Son hazırlık karşılaşmasında 32 yaşındaki Jose Calderon’a şans verse de kalede Penedo’nun yeri kesin gibi.

Savunma dörtlüsünde ise sol bek Luis Ovalle hariç bütün isimler MLS oyuncusu. MLS’in henüz sezon ortasında olması bu oyuncular için ekstra kondisyon demek. Sağ bekte oynaması muhtemel olan Michael Murillo 2 senedir MLS takımlarından New York Red Bulls forması giyiyor. Muhtemel stoper ikilisi ise Roman Torres ve Fidel Escobar. Torres, Panama Milli Takımı’nın defanstaki bel kemiği konumunda. MLS’de 4 sezondur forma giyen Torres tecrübesiyle savunma hattına önderlik edecektir. Hava toplarında oldukça iyi olan Torres bu noktada Panama savunmasına nefes aldıracaktır. Ekürisi Fidel Escobar ise 2 senedir New York Red Bulls forması giyiyor.Sağ bekte görev alacak olan ve 2 sezondur Houston Dynamo forması giyen Murillo’nun ise dikkat çeken en önemli artısı ikili mücadelelerdeki başarısı. Savunma ağırlıklı bir oyun sergileyen Panama’da ön liberolarla birlikte savunma hattının oldukça kilit bir rolü olduğunu söylemek yanlış olmaz.

Dizilişin kilit pozisyonu olan çift ön liberoya gelecek olursak, bu ikilinin yine bir MLS oyuncusu olan Anibal Godoy ve Kolombiya Ligi takımlarından Atletico Bucaramanga oyuncusu Gabriel Gomez olacağını ön görüyorum. Gabriel Gomez daha defansif bir 6 rolune bürünecektir. Godoy ise daha ofansif, teknik ve oyunu geriden kurmaya dayalı bir oyun oynayacaktır. Zira Godoy top kontrolü ve uzun paslar noktasında kendisine güvenilen bir isim. Panama’nın savunma futbolu oynayacağını göz önünde bulundurursak ataklarını bu iki ön libero üzerinden uzun toplarla hazırlamaya çalışacaklardır. Beklenilen bu hücumlarda da Anibal Godoy’un kilit rolde olması muhtemel.

Orta alanın sağ ve sol bölgesinde oynayacak olan oyuncular ise sırayla Alberto Quintero ve Edgar Barcenas olacaktır. Bu noktada kalite olarak turnuvanın en zayıf kanat oyuncularına sahip olduğunu söylemek mümkün. Sağ bölgede oynayan Quintero, Barcenas’a nispeten daha kaliteli bir oyuncu. Fakat bu oyuncular üzerinden oynanacak herhangi bir kanat oyunu beklenmiyor. Bu oyuncular için muhtemel plan geriden oyun kurması beklenen Godoy’un attığı pasları bu ikili üzerinden hücum bölgesine aktarmak olacaktır. 

Forvet bölgesi için kuvvetle muhtemel ikili Gabriel Torres ve Blas Perez olacaktır. Takımın en tecrübeli isimlerinden ikisi olan Torres ve Perez, şüphesiz ki Panama’nın hücumdaki en etkili kozları. Elemelerde atılan 7 golün 5’i bu ikili üzerinden gelmişti. Geriden uzun toplarla oyun kurmaya çalışması muhtemel olan Panama o topları bu ikiliye ulaştırıp gol bulmaya çalışacaktır.

 

TAKTIKSEL ANALIZ

Panama çok sert oynamayı seven bir ekip. Rakibi provoke etmeye ve psikolojik olarak etkilemeye çalışan bir sertlikleri var. Elemelerde gördükleri kartlar da bu oyunun en büyük göstergesi. Bazen bu sertlikleri oyunun bile önüne geçmeyi başarıyor.  Genellikle 4-4-2(çift 6) taktiğini kullandıklarından bahsetmiştik. Bu ön liberoların bir tanesi takım savunma halindeyken stoper ikilisine yakın oynarken diğer ön libero ise rakibe baskıya gidiyor. Hücum organizasyonlarında ise kanatları kullanmaktan ziyade ön liberoların oyunu sağ ve sol bölgelerdeki oyuncular üzerinden santraforlara uzun toplarla yıkma meyillinde olduğunu gözlemlemek mümkün. Bu noktada takımın daha teknik ve uzun toplardaki isabet oranıyla dikkat çeken oyuncusu Anibal Godoy’a büyük iş düşüyor. 

Burada sağ kanatta gelişmekte olan bir rakip takım atağında, Panama’nın sol bek oyuncusu rakibi beklerken ön liberonun pres yapmakta olduğunu görüyoruz.

Bu da aynı duruma bir başka örnek.  Savunmadaki rolleri bu şekilde dağılmış olan ön liberoların biri baskı için topa yönelirken bir diğeri ceza sahası içine gidiyor.

Burada ise hücuma hazırlanan Panama’da oyuncunun uzun top için ön bölgeyi kontrol ettiğini görmek mümkün. Kanatları kullanmayı tercih etmeyen takım uzun toplarla rakip alanda gol bulmaya çalışıyor. 

Pozisyonun devamında da 3 oyuncunun topu indirmek için hareketlendiğini görüyoruz.

 

Takip Edilebilecek İsimler 

Gabriel Torres: Gençlik yıllarında Manchester United’ın dahi ilgisini çekmiş olan Torres şüphesiz takımın en iyi oyuncularından biri. Bitiriciliği ile ön plana çıkan Torres 71 kez milli formayı terletmiş tecrübeli bir isim. Daha önce Kolombiya, Amerika ve İsviçre liglerinde top koşturan oyuncu şu anda Şili Liginde Huachipato forması giyiyor.

Anibal Godoy:  4 senedir MLS’te top koşturan Godoy, San Jose Earthquakes takımının en önemli oyuncularından biri. Takımın bel kemiği olan Godoy, uzun paslarla geriden oyun kurması, top kontrolü ve tekniğiyle ön plana çıkan bir oyuncu. Ön libero oyuncusu olmasına rağmen çok teknik bir oyun sergileyen Godoy savunma anlamında da sert bir görüntü çiziyor. MLS’in en iyi 5 ön liberosu listesine tereddütsüz yazılabilecek oyunculardan biri. 

 

Sonuç

Tarihinde ilk kez Dünya Kupası’nda boy gösterecek olan Panama şüphesiz turnuvanın en deneyimsiz ve zayıf ekiplerinden biri. Hernan Gomez verdiği röportajda turnuvadan keyif almak ve deneyim kazanmak niyetinde olduklarını belirtmişti. İngiltere, Belçika ve Tunus ile G grubunda mücadele edecekler. Panama’nın gruptan çıkması gibi bir beklenti yok, açıklamalardan anlaşılacağı üzere onlar da bu durumun farkında ve turnuvadan keyif almaya çalışacaklardır. Savunma odaklı maçlar izleyeceğiz, Tunus’tan puan almaya çalışabilirler. Eleme maçlarındaki sert oyunlarını sürdürürlerse dileriz rakip takımlarda her hangi bir sakatlığa sebebiyet vermezler.