Peru, tarihinde 5. kez Dünya Kupası’na katılabilmenin gururunu yaşıyor. Daha önce 1930, 1970, 1978 ve 1982 Dünya Kupalarında yer alan Peru Milli Takımı, en iyi derecesini 1970 ve 1978 Dünya Kupalarında çeyrek final oynayarak elde etti. Daha önce 1934, 1950 ve 1954 Dünya Kupalarına da katılma vizesi almasına rağmen, çeşitli sebeplerle Dünya Kupalarından çekildiler. 

 

36 yıldır Dünya Kupası’nda boy gösteremeyen Peru Milli Takımı, 8 turnuva sonra yeniden dünyanın en büyük futbol organizasyonunda boy gösterecek. Peru teknik direktörü Ricardo Gareca geçtiğimiz yıl Güney Amerika’da yılın teknik direktörü ödülüne layık görülmüştü. Forvetleri Guerrero’da yine kıtada yılın oyuncusu seçildi.

 

2018 Dünya Kupasına Katılım ve Hazırlanma Süreci

Güney Amerika elemelerini 5. sırada tamamlayarak, Yeni Zelanda ile kıtalararası play-off oynama şansı yakaladılar. Deplasmanda 0-0 berabere biten maçın ardından Yeni Zelanda’yı kendi evlerinde 2-0 devirerek kupa biletini cebine koyan taraf oldular. 5. bitirdikleri Güney Amerika elemelerinde, 7 galibiyet, 5 beraberlik ve 6 mağlubiyet aldılar. Attıkları 27 gole karşılık, kalelerinde 26 gol gördüler. Dünya Kupası’nda boy gösterecek takımlar arasında, elemelerde en çok gol yiyen takım konumundalar.

 

Muhtemel Formasyon ve Detaylı Kadro Analizi

Teknik Adam Ricardo Gareca yönetiminde 2018 Dünya Kupası’na katılacak olan Peru, 36 yıl sonra ilk defa bu sahnede boy gösterecek. Bireysel olarak kaliteli oyunculara sahip olsalar da, uzun yıllardır “takım olmak” olgusu etrafında birleşebildiklerini söylemek yanlış olur. Milli Takımın son kadrosunda, Peru Ligi takımlarından sadece 4 isim yer alırken, 8 futbolcu Meksika, 3 Brezilya, 2 ABD, Rusya, İngiltere, İspanya, Danimarka, Portekiz, Hollanda, Arjantin ve Kolombiya liglerinden 1’erfutbolcu yer alıyor. Peru’nun Dünya Kupası kadrosu;

Kaleci: Gallese(Veracruz), Carlos Caceda(Veracruz), Jose Carvallo(UTC)

Defans: Aldo Corzo(Universitaro), Luis Advincula(Lobos BUAP), Miguel Araujo(Alianza Lima), Alberto Rodriguez(Junior), Christian Ramos(Veracruz), Anderson Santamaria(Puebla), Luis Abram(Velez Sarsfield), Miguel Trauca(Flamengo)

Orta Saha: Renato Tapia(Feyenoord), Pedro Aquino(Lobos BUAP), Yoshimar Yotun(Orlando City), Sergio Pena(Granada), Edison Flores(Aalborg), Paolo Hurtado(Vitoria Guimares), Wilder Cartagena(Veracruz), Nilson Loyola(Melgar), Christian Cueva(Sao Paolo), Andre Carrillo(Watford)

Forvet: Jefferson Farfan(Lokomotiv Moskova), Andy Polo(Portland Timbers), Raul Ruidiaz(Monarcas Morelia)

 

 

Peru kadrosunun en önemli özelliği, özellikle ileri ve orta bölge oyuncularının çok yönlü isimler olması. Sağ ve sol kanat oyuncularını kimi zaman on numara, kimi zaman merkez orta saha pozisyonlarında görmüştük. Renato Tapia gibi stoper orjinli bir oyuncuda elemeler boyunca ön libero olarak görev aldı. Çok büyük potansiyeller barındıran Peru kadrosu, aynı zamanda tecrübeli ve Avrupa piyasasında yoğrulmuş isimleri de barındırıyor. Granada alt yapısına 2013’te transfer edilen Sergio Pena, Football Manager serisinin müdavimlerinin göz bebeği Andy Polo ve Feyenoord forması giyen Renato Tapia, Peru futbolunun geleceği olarak bakılan isimler. Geçmişte Bursaspor forması giyen Luis Advincula Bursa’ya transferi öncesi Copa Libertadores’in en değerlisi seçildi, Şampiyonlar Ligi’nde Malmö ile boy gösteren Yoshimar Yotun, Sporting’de fırtına gibi esip Watford’a transfer olan Andre Carillo, PSV, Schalke ve Lokomotiv Moskova formaları giyen yıldız futbolcu Jefferson Farfan ve Bayern Münih ve Hamburg formaları giyen, aynı zamanda elemelerde Peru’nun en önemli gol silahı olan Paolo Guerrero takımın lejyönerleri. Peru’nun kült ilk 11’inin yaş ortalaması 25,2 gibi düşük bir rakam. Genel anlamda genç bir kadroya sahip olan Peru’da takımdaki yaş ortalaması mevkilere göre de dengeli dağılmış görünüyor.

Savunma hattına baktığımızda, kalede Gallese’nin kesinlikle kesilmeyeceği görüşündeyim. Savunma hattına pek rötuş yapılmasını beklemediğim Peru Milli Takımı’nda, sadece sağ bek bölgesine Corzo yerine Advincula tercihi olabilir. Orta ikiliyide bozmasını beklemediğim takımda, on numara bölgesinde Cueva yerine zaman zaman Farfan ve Carrillo’yu görebiliriz. Farfan gibi lider özellikli ve bu sezon küllerinden doğan futbolcuyu zaman zaman kullanacakları taraftarıyım. Tecrübesine ve kariyerine büyük saygı duyduğumuz Guerrero’nun son turnuvası olması hasebiyle değerlendirileceğini düşünmekteydim ancak Dünya Kupası maçlarında cezalı olduğu için forma giyemeyecek. Yerine tercih edilecek kişinin Ruidiaz olacağını düşünüyorum.

Taktiksel Analiz

Elemelerde genelde 4-2-3-1 sistemini kullanan Gareca’nın, aynı elemeler sürecinde 4-1-4-1 ve 4-2-4 sistemlerini de kullandığı maçlar izledik. Genel anlamda çabuk gol yiyen bir takım durumundalar. Adam ve alan savunması konusunda çok başarılı olabildikleri söylenemez. Yedikleri goller genelde yan toplarda ve savunma arkasına atılan toplardan doğdu.

Ofsayt taktiği uygulamayı deneyen ama bunda başarı yakalayamayan bir takım Peru. Özellikle bekleri hücuma fazla katıldığından gerisini çok boş bırakabiliyorlar. Stoperler ağır ve tek hamlelik oyuncular. Yani özetle uygulanan alan savunması ve ofsayt taktiği son derece başarısız. Boy ortalaması, ortalama düzeylerde seyreden bir takım olan Peru, aynı zamanda ölü toplarla da ceza sahası içerisinde adam paylaşımı konusunda büyük sorunlar yaşıyor. Aynı zamanda top uzaktayken ofsayt taktiği deneyen ve savunma bloğunu ön bölgelerde kuran Peru, rakip takım kendi kalelerine yakınken ceza sahasına gömülüyor ve bu sayede rakipler ceza sahası girişi ve çevresinde bolca şut imkanı buluyor.

Hızlı, teknik ve bileklerine hakim isimler karşısında adeta ecel terleri döken Peru savunması, güçlü forvetler karşısında da zorlanıyor. Boy konusunda herhangi bir dezavantaja sahip olmasalar da, bu kadar yan top zafiyeti gerçekten hayret edilesi. Özellikle timeing özelliği iyi olan oyunculara karşı ceza sahasında tel tel dökülen bir takım konumundalar. Takımın kalecisi Gallese’yede değinmeden olmaz. Elemeler boyunca çok hayati kurtarışlar yapsa bile, kalecilik meziyetleri tartışılacak bir isim.

Guerrero, Farfan, Carrillo, Cueva gibi yaratıcı isimler ve Tapia gibi sürpriz çıkışları olan orta bölge oyuncusu ile hücum varyasyonları geliştirmeye çalışıyorlar. Genel anlamda kanattan ve göbekten akınlar yapan Peru’nun, hücum ağırlığı sağ kanatta. Andre Carrillo ve Jeferson Farfan’ın idame ettirdiği kanattan buldular golleri genelde. Gerek gol gerekse asist anlamında takımın en üretken bölgesi burası.  

Aynı zamanda farklı mevkilerde de verimli olabilen Carrillo, Farfan, Cueva gibi isimler, maç içerisinde sık sık yer değiştirip farklı varyasyonlar ile gol şansı yaratmaya çalışıyor. Bir üstteki görselde pası merkezden atan, kanat oyuncusu Carrillo, topa hareketlenen yine bir kanat Farfan. Pek karmaşık bir sisteme sahip olmayan Peru Milli Takımı hücum konusunda, savunmaya oranla daha umut verici denebilir.

Takip Edilebilecek İsimler:

Andre Carrillo: Kariyerine Peru Ligi takımlarından Alianza Lima’da başlayan Carrillo, 2011’de 600 bin € bedelle Sporting Lisbon’a transfer oldu. Bu takımda gösterdiği başarıların ardından, 2016’da bonservissiz olarak Benfica’nın yolunu tuttu. Benfica dönemi pek parlak geçmeyen futbolcu, bu sezon başında Watford’a kiralanmıştı. Dünya futbolunun çok şey beklediği, ancak bu beklentileri Sporting dönemi hariç hep boşa çıkarmış olan Carrillo, Guerrero’nun olmayacağı Dünya Kupası’nda şüphesiz Peru’nun en önemli hücum silahı. Kariyerinde ilk defa milli takımı ile bir turnuvaya katılıyor. Peru’da gözler en çok onun üzerinde olacak.

Andy Polo: 23 yaşındaki kanat oyuncusu, Universitario alt yapısından çıktı. 2014’te Inter alt yapısına transfer olan Polo, Peru Milli Takımı’nda hamle oyuncusu konumunda. Genç yaşında Inter gibi bir Avrupa devi görmüş olan Polo, ardından bir türlü tutunamadı. Geride kalan sezonu Minnesota Timbers’da kiralık geçirdi, bonsevisi Monarcas’ta. Kim bilir, belki de son Dünya Kupası’nda Daley Blind, Marcelo Diaz, Guillermo Ochoa ve Enner Valencia’nın başarmış olduğu gibi yıldızını parlatır ve yeniden Avrupa kulüplerinde onu izleme şansına sahip olabiliriz. 

Renato Tapia: Kariyerine Peru alt liglerinden EGB’de başlayan Tapia, çok küçük yaşlarda Twente’ye transfer oldu. İki sezon önce Feyenoord’a transfer olan genç futbolcu, takımının geçen sezon kazandığı şampiyonluktaki isimlerden biriydi. Bu sezon onun için pek iyi geçmese de Peru Milli Takımı’nda halen banko isim. Stoper, ön libero ve merkez orta saha mevkilerinde oynayan 22 yaşındaki futbolcu, Peru’da Dünya Kupası’na iz bırakabilecek isimlerden biri.

Sonuç

Peru Milli Takımı daha çok bireysel yeteneklere dayalı bir takım. Kadrosunda etkili ve efektif kanat oyuncuları bulunduran, aynı zamanda iyi bir oyun kurucuya sahip olan Peru, genelde gollerini bu şekilde buluyor. Savunmada çok büyük sorunlarının olduğu aşikar. Hücumda Cueva, Carrillo ve Farfan’ı etkisiz hale getiren takımlar, Peru’ya ecel terleri döktürebilir. Çünkü bu oyuncular dışında, takımın benchinde de yaratıcı isim sayısı az. Buna karşın oyun sistemi bireysel yeteneklere dayalı. İşin garip tarafı da burası zaten. Stoperleri çok yavaş, bekler fazla ilerde kalıyor. Gruplarının büyük başları Danimarka ve Fransa’ya karşı hiç şansları olmadığını düşünüyorum. Hücum presi, araya uzun toplar ve sabırlı ön bölge paslaşmaları ile çok rahat bertaraf edilebilecek bir takım olduklarını düşünüyorum. Hücum bölgeleri isimlerle göz kamaştırsa da, hücum organizasyonunun olmayışı ve savunma anlayışındaki teknik ve taktik hatalar, aynı zamanda oyuncu kalitesi ile bu turnuvada gruplarda elenecekleri görüşündeyim.