Doğum Tarihi: 27.10.1990 (25 yaşında)

Mevkii: Ofansif Orta Saha Sağ/Sol/Orta

Takımı: Charlton Athletic

Ülkesi: İzlanda

Değeri: 2.000.000 €

Sözleşme Sonu: 30.06.2019

 

Profil

Futbola 7 yaşında ülkesinin takımlarından Breidablik Akademisi’nde başlayan Gudmundsson, 16 yaşına kadar altyapı eğitimini burada almıştır. 2006 yılında ailesinin Londra’ya taşınma kararı ile erken yaşta ülke değiştiren İzlandalı oyuncu, sırasıyla Chelsea ve Fulham akademilerinde gelişimini sürdürdü. Aynı zamanda eğitimine Londra’da devam eden Gudmundsson, bir süre sonra eğitim ve futbol hayatına ülkesinde devam etmek istediğini belirtip tekrar İzlanda’nın yolunu tutu. Futbola başladığı Breidablik takımında 2008 yılında profesyonel oldu ve ilk sezonunda çıktığı 22 maçta 6 gol atarak, Hollanda ekiplerinden AZ Alkmaar’ın dikkatini çekti. Şubat 2009’da transfer olduğu AZ Alkmaar kariyeri boyunca çıktığı 172 maçta 25 gol ve 15 asisti bulunuyor. İlk sezonunda takımı ile hiç maça çıkamasa da Eredivisie şampiyonluğu gördü. 10/11 sezonunda ilk defa Avrupa Ligi deneyimi yaşayan oyuncu, 5 maçta 1 gol, 2 asistlik katkı yaptı. 11/12 sezonunda çıktığı 30 Eredivisie maçında 3 gol, 2 asist ile mücadele ederken, o sezon Avrupa Ligi’nde çeyrek final gördü ama takımının Valencia’ya elenmesine engel olamadı. Takip eden 12/13 sezonunda Gudmundsson, Hollanda Kupası’nda sergilediği müthiş performanslarıyla AZ Alkmaar’ın kupayı almasına attığı 4 gol ile büyük katkı verdi. 13/14 sezonuna gelindiğinde ligde 31 maçta 3 gol 1 asist ile istediği rakamlara ulaşamasa da Avrupa Ligi kariyerindeki en başarılı sezonunu yaşadı. Takımıyla yine çeyrek finale kadar yükselen Gudmundsson bu sefer Benfica engeline takılsada oynadığı 13 Avrupa maçında 5 gol ile takımı adına yıldızlaştı. Aynı sezonun başında Ajax’a karşı Hollanda Süper Kupası maçına çıkan İzlandalı, golünü atsa da uzatmalarda kupayı kaybetmişlerdi.

Gudmundsson’un başarılı performansları ona İngiltere’nin köklü kulüplerinden Charlton Athletic’in kapılarını açtı. Temmuz 2014’te transfer olduğu Ada ekibiyle mücadele ettiği ilk Championship sezonunda, 41 maçta 10 gol ve 4 asistlik performans sergiledi. İçinde bulunduğumuz 15/16 sezonuna geldiğimizde ligi 41 maçta 6 gol ve 12 asist ile tamamlayarak takımına büyük katkı verse de, küme düşmekten kurtaramadı.

Kulüp kariyerinde AZ Alkmaar ile ofansif 4-3-3 taktiğinin sağ ve sol kanatlarında görev alan Gudmundsson, zaman zaman forvet bölgesinde de oynatıldı. Charlton Athletic’te ise genellikle 4-4-2 ve 4-2-3-1 in kanat bölgelerinde kullanıldı. Orta saha rotasyonunda da ihtiyaç halinde değerlendirilmiş olduğunu belirtelim.

İzlanda Milli takımının U-19 ve U-21 kategorilerinde toplam 16 maçta görev alan oyuncu, Ağustos 2008’de ilk defa giydiği A Milli formayla da şuana kadar 45 maça çıkmış durumda. Milli forma ile 5 gol 1 asisti bulunan Gudmundsson ülkesinin as oyuncularında biri konumunda. Onu İzlanda Milli takımının genelde kullandığı 4-4-2 taktiğinin sağ ve sol kanatlarında izliyoruz. 2016 Avrupa Şampiyonası elemelerinde ülkemize karşı iki maçta da forma giymişti.

 

Güçlü Yönleri

Gudmundsson klasik kanat oyuncusu görüntüsünden uzak bir isim diyebiliriz. Hız ve çabukluktan ziyade oyun zekası ve teknik kabiliyeti ile ön planda. Çok iyi bir sol ayağa sahip olan İzlandalı ters kanatta oynatıldığı zaman içeri katetmeleri ile rakiplerine ciddi tehlikeler yaratabiliyor. Top kontrolünün üst düzey olması driblinglerine de yansımış durumda. Maç başına yaptığı 3.5 dripling girişiminde %61lik başarı yüzdesi mevcut. Şutlarıyla etkili olabilen İzlandalı oyuncu ceza sahası dışından çektiği 66 şut ile bu alanda ligde 6. sırada. Gudmundsson, Charlton’da aldığı serbest oyuncu rolüyle oyun kurma konusunda kendini çok geliştirmiş. Bu sayede attığı kilit paslar ile takımı adına fark yaratabiliyor. Maç başına yolladığı 1.7 kilit pasın %52 isabet oranı var. Yaptığı 12 asist ile asist krallığında sezonu zirvede bitirdiğini belirtelim. Çok yönlü bir oyuncu olması sayesinde sahada birçok mevkiide kullanılabiliyor. Çoğu zaman onun dibe çekilerek topla buluşup oyunun kurulmasında aktif rol aldığını görebiliyoruz. Bu sezon %76 pas isabeti ile oynadı. Oran olarak isabetini yükseltmesi pas trafiğinde ki rolünüde göz önüne aldığımızda olumlu olacaktır fakat şu anda da bunu rahatlıkla başardığını söyleyebiliriz. Zayıf ayağının iyi olması, oyununun aksamamasını destekliyor. Topa tek dokunuşu ile ver kaçlara girmeyi seviyor. Ligde hücum oyuncularını uzun paslar alanında sıraladığımız Gudmundsson maç başına yaptığı 2.2 uzun pas ile 12. sırada. Oyunun yönünü gerektiğinde değiştirerek atakları olgunlaştırabiliyor. Oyun içerisinde orta açma sayısı fazla değil (1.5) fakat  bu ortalarda ki %35lik isabeti bulma yüzdesi onun ortalarının efektif olduğunu gösteriyor. Duran toplarda çok etkili olan İzlandalı’nın kullandığı korner vuruşları ile 4 asisti var. Vuruşlarını düzgün ve isabetli yapabilmesi rakibe tehdit yaratıyor. Aynı zamanda frikikleriyle de her zaman tehlike yaratabilecek türde bir oyuncu.

Gudmundsson hücumcu bir oyuncu olmasına rağmen savunmasına da katkı verebilen bir isim. Chelsea ve Fulham altyapısı görmüş olması ona pozisyon bilgisi konusunda çok olumlu etkiler yapmış. Görev alanlarını düzgün kapatarak rakiplerin işini zorlaştırabiliyor. Geriye dönerken nerede durması gerektiğini iyi biliyor diyebiliriz. Kariyeri boyunca istikrarlı bir oyuncu olarak göze çarpıyor. Özellikle İngiltere’de geçirdiği son iki sezonda çıktığı maç sayısı ve istatistikleri ile de bunu kanıtladı. Milli takımlarda çıktığı 45 maç ve Avrupa Ligi’nde 2 kere çeyrek final görmüş olması, hanesine yazılabilecek diğer artılardan.

 

Zayıf Yanları

Gudmundsson’un topsuz alanda hızıyla fark yaratacak türde bir oyuncu değil. Bu sebeple karşısında çevik ve hızlı bir bek oyunucusu bulduğu zaman zorlanabiliyor. İkili mücadelelerde %41 ayakta kalma oranı var. Oynadığı seviye (Championship) mücadelenin çok yoğun yaşandığı ve güç gerektiren bir alan, yine de daha fazla mücadele kazanması onun için önemli. Genel yapısı itibariyle cesur bir oyuncu olmaması, sert müdahale karşısında kendisini geri çekmesine sebep oluyor. Ligimizin sertliği düşünüldüğünde bu özelliği onu olumsuz etkileyebilir. 1.86 boya sahip olan Gudmundsson’un boy avantajını pek lehine çevirdiğini söyleyemeyiz. Maç başına girdiği 3.1 hava topunda elde ettiği %31lik başarı yüzdesi düşük fakat bu istatistiklerini çalışarak yükseltebilir. Ceza sahası civarında topla buluştuğunda ilk düşüncesi şut atmak oluyor. Pas ile şut dengesini biraz daha iyi kurabilirse takımına daha fazla katkı verecektir. Olumlu yanlarında belirttiğimiz orta isabet yüzdesinin yanında maç başına yaptığı 1.5 orta az. Yüksek isabet yüzdesiyle oynayabilen Gudmundsson’un orta sayısını arttırması takımına büyük katkı sağlayacaktır.

 

Benzediği Oyuncular:  Gylfi Sigurdsson(Swansea), Josip Ilıcic(Fiorentina)

Dribbling tarzı, uzaktan şutları, attığı kilit paslar ile Josip Ilicic’e benzetebiliriz. Duran toplardaki başarısı, plase şutları ve teknik tarzlarıyla da vatandaşı Gylfi Sigurdsson’u andırıyor.

 

Gelebileceği Takımlar: Gençlerbirliği, Medipol Başakşehir, Bursaspor, Kasımpaşa, Antalyaspor, Torku Konyaspor

Gudmundsson’un güncel takımı Charlton Athletic bu sezon İngiltere’de League 1’e düştü. İzlandalı bu seviyenin oyuncusu değil ve ayrılmasına neredeyse kesin gözle bakılıyor. Onun adına bonservis ödenecek olması bir zorluk fakat eli güçlü olan taraf Charlton Athletic olmayacaktır. Önümüzde ki sezon Avrupa Ligi’nde mücadele edecek olan Medipol Başakşehir ve Torku Konyaspor’a tecrübesiyle büyük katkı sağlayacaktır. Özellikle Konyaspor’un oynadığı 4-4-2 sistemi onun çok alışık olduğu ve Charlton’da kariyerinin zirve yaptığı sistem. Bu sezon 4-2-3-1 sistemini kullanan ve kilit açma konusunda sıkıntılar yaşayan Gençlerbirliği ve Kasımpaşa takımlarına ofansif bölgelerde büyük katkı verecektir. Yine 4-2-3-1 sistemi ile mücadele eden fakat kanat oyuncularından bu sene istediği verimi alamayan Bursaspor ve Antalyaspor kanatlarına da ilaç gibi gelecektir. Dzsudzsak ile oluşturacağı birliktelik ile çok tehlikeli ikili olabilirler.

 

TrScouts Notu: Oyuncu 18.07.2016 tarihinde 3.000.000 € bedel ile Burnley takımına transfer olmuştur.

 

TRANSFERMARKT PROFILI