Gerek dünya futboluna sunduğu birbirinden yetenekli isimler gerek milli takım çapındaki başarılarıyla Afrika kıtasının en önemli futbol ülkelerinden olan Nijerya, Rusya’da dünya kupaları tarihinde 6. kez sahne alacak. Daha önce 3 kez Afrika Uluslar Kupası’nı kazanan, ’94, ’98 ve 2014 dünya kupalarında ise son 16’ya kalan ‘Süper Kartallar’, zorlu D grubunda sürpriz kovalamaya çalışacak. Arjantin, İzlanda ve Hırvatistan ile birbirinden zorlu maçlara çıkacak Alman teknik adam Gernot Rohr yönetimindeki yeşil beyazlıları birlikte inceleyelim.

 

2018 Dünya Kupasına Katılım ve Hazırlanma Süreci

Geçtiğimiz yılın başında Gabon’da düzenlenen Afrika Uluslar Kupası elemelerinde Mısır’ın arkasında kalarak finallere katılamayan Nijerya, büyük hayal kırıklığı yaratmıştı. Buna rağmen tartışılan teknik adam Gernot Rohr ile çalışmaya devam etme kararı aldılar ve Dünya Kupası elemelerinde bu kararın meyvesini almayı başardılar.

‘Süper Kartallar’ Dünya Kupası Afrika Elemeleri’nde B grubunda Zambiya, Kamerun ve Cezayir gibi birbirinden dişli rakiplerle mücadele etti. ‘Ölüm Grubu’ olarak değerlendirilen bu grupta oynadığı 6 maçta 4 galibiyet ve 1 beraberlik elde eden Nijerya, 13 puanla lider olarak Rusya biletini almayı başardı. Bu süreçte rakip fileleri 11 kez havalandırırken, kalesinde yalnızca 6 gol gördü ve güçlü rakipleri karşısında oldukça ikna edici bir performans sergiledi. Burada hatırlatmakta fayda var, Nijerya’nın gruptaki tek mağlubiyeti grubun son maçında cezalı Shehu’yu oynatmaları sebebiyle Cezayir’e hükmen 3-0 kaybettikleri maçta geldi. Bu mağlubiyet olmasa performansları şöyleydi: 6 maç-4 galibiyet-2 beraberlik, 12 atılan/4 yenen.

Kadro analizine geçmeden önce yeşil beyazlılarla ilgili ilginç bir not düşelim. Daha önce katıldıkları 5 dünya kupasının 4’ünde Arjantin’le aynı grupta yer alan Nijerya, Rusya’da Tangocular ile 5. kez mücadele edecek. Önceki 4 maçı da kaybeden ‘Süper Kartallar’, bu kez şeytanın bacağını kırmaya çalışacak. Ayrıca 2005 yılında 20 Yaş Altı Dünya Kupası finalinde karşılaşan Nijerya-Arjantin maçında gülen Messi’li Arjantin olmuş ve Obi Mikelli Nijerya finali 2-1 kaybetmişti. 2005 U20 finalindeki kadrolardan Nijerya’da sadece Obi Mikel 2018 Dünya Kupasına gidiyorken, Arjantin’de ise Messi, Agüero ve Biglia kadroda yer alıyor.

 

Hazırlık Maçları ve Kadro

Rusya’daki dünya kupasına hazırlık kapsamında ilk hazırlık maçını 2017 kasımında Arjantin’le yapan Nijerya, iki farklı geriye düştüğü maçı 4-2 kazanarak ufak çapta bir sürprize imza attı. Yakında zamanda ise önce Polonya sonra da Sırbistan ile karşı karşıya gelen yeşil beyazlılar, ilk maçı 1-0 kazanırken ikinci maçı ise 2-0’lık skorla kaybetti.

Hazırlık maçlarında teknik direktör Gernot Rohr’un taktik arayışları ve kadro denemeleriyle dalgalı bir görüntü veren Nijerya, turnuva öncesi son hazırlık maçını 2 Haziran’da İngiltere ile yapacak. Zorlu grup mücadeleleri öncesi takımın durumu ile ilgili en gerçekçi izlenimi bu maçta edineceğiz.

Nijerya’nın 30 kişilik geniş aday kadrosu:

Kaleci: Ikechukwu Ezenwa (Enyimba), Daniel Akpeyi (Chippa United), Francis Uzoho (Deportivo de La Coruna), Dele Ajiboye (Plateau United)

Defans: William Troost-Ekong (Bursaspor), Leon Balogun (Mainz 05), Olaoluwa Aina (Chelsea), Kenneth Omeruo (Kasımpaşa), Bryan Idowu (Amkar Perm), Chidozie Awaziem (Nantes), Abdullahi Shehu (Bursaspor), Elderson Echiejile (Cercle Brugge), Tyronne Ebuehi (ADO Den Haag), Stephen Eze (Lokomotiv Plovdiv)

Orta Saha: John Obi Mikel (Tianjin Teda), Ogenyi Onazi (Trabzonspor), John Ogu (Hapoel Beer Sheva), Wilfred Ndidi (Leicester City), Uche Agbo (Standard Liege), Oghenekaro Etebo (Las Palmas), Joel Obi (Torino), Mikel Agu (Bursaspor)

Forvet: Odion Ighalo (Changchun Yatai), Ahmed Musa (CSKA Moscow), Victor Moses (Chelsea), Alex Iwobi (Arsenal), Kelechi Iheanacho (Leicester City), Moses Simon (Gent), Junior Lokosa (Kano Pillars), Simeon Nwankwo (Crotone)

 

Muhtemel Formasyon ve Detaylı Kadro Analizi

Tecrübeli teknik adam Gernot Rohr’un son hazırlık maçlarında 3-5-2, 4-4-2 ve 4-3-3 gibi farklı formasyonları denemesini göz önünde bulundurarak Nijerya’nın nasıl bir dizilimle sahada olacağını kestirmenin güç olduğunu söylemek mümkün. Bununla birlikte hem kadro yapısını hem de Afrika elemelerinde oynadıkları maçları dikkate alırsak yeşil beyazlıların 4-2-3-1 şeklinde dizilmesini beklemek absürd olmayacaktır. Dizilim ne olursa olsun kale büyük olasılıkla Nijerya ekiplerinden Enyimba’nın kalesini koruyan Ezenwa’ya emanet edilecek.

Geri hatta Rohr’un çok seçeneği olduğunu söylemek mümkün değil. Elemelerde de bu bölgeyi çok bozmamaya çalıştı. Özellikle sol bek için tecrübeli Elderson’dan başka seçenek görünmüyor. Alman teknik adam alışageldiğimiz şekilde tandemi Balogun ve Troost-Ekong’dan oluşturacak. Nantes’ın genç oyuncusu Awaziem ve geçtiğimiz sezon Kasımpaşa forması giyen Kenneth Omeruo ise bu bölge için fırsat bekleyen isimler olacak. Sağ bek mevki için bir numaralı aday Bursasporlu Shehu. Asıl mevkisi ön libero olan Shehu, eleme grubunda sıklıkla sağ bek pozisyonunda görev yaptı. Sakatlığı bulunan ADO Den Haag’ın genç sağ beki Tyronne Ebuehi ile Hull City’li Ola Aina yine bu pozisyon için diğer adaylar.

Orta sahada müthiş bir ön libero enflasyonu olduğunu söylemek mümkün, bununla birlikte kadroda yaratıcı oyuncu olmayışı özellikle oyunun sıkıştığı maçlarda can sıkabilir. Savunmanın önünde Wilfred Ndidi-Ogenyi Onazi ikilisinin görev yapması olası, fakat Ndidi’nin sakatlık problemi yaşadığını hatırlatmak gerekiyor. Onun sıkıntısı ciddi olursa Mikel Agu ve Abdullahi Shehu’dan biri bu pozisyonda görev alabilir. Takımın kaptanı John Obi Mikel ise oyunu yönetecek ve arkadaşlarına pozisyonları hazırlayacak yaratıcı isim olmaya çalışacak.

Hücum hattının Süper Kartallar’ın en güçlü bölgesi olduğunu söylemek yanlış olmaz. Dört aylık ciddi bir sakatlık yaşayan genç yıldız Henry Onyekuru’nun çağırılmamasına rağmen Victor Moses, Alex Iwobi, Kelechi Iheanacho, Moses Simon, Odion Ighalo ve Ahmed Musa gibi oldukça etkili ve süratli isimler Gernot Rohr’un yüzünü güldürüyor. Burada en büyük sıkıntı bu isimlerin benzer profilde oyuncular olması ve geniş alanda çok etkili olmaları, buna rağmen dar alanda ve set oyununda aynı tehdidi sergilemekten uzaklar. Savunmayı önde kuran ve arkada boşluklar veren takımlar için büyük problem oluşturabilir Nijerya hücum hattı. Fakat özellikle İzlanda gibi savunma disiplini yüksek ve dar alanda oynayan takımlara karşı pozisyon bulmakta zorluk yaşayabilirler.

Mevcut kadronun en skorer ismi 69 maçta 13 gol atan Ahmed Musa. Onu 32 maçta attığı 11 golle Chelsea’li Victor Moses izliyor. Tianjin Teda forması giyen kaptan John Obi Mikel ise milli formayla 83 maça çıktı ve takımın en tecrübeli ismi konumunda. Ayrıca Nijerya, açıklanan geniş kadrolar dikkate alındığında 25,5 yaş ortalamasıyla turnuvanın en genç takımı olarak göze çarpıyor.

 

TAKTİKSEL ANALİZ

Kıta ülkelerinin neredeyse tamamındaki probleme Nijerya da sahip, savunma ile hücum bölgeleri arasında ciddi kalite farkı. Yukarıda da bahsettiğimiz gibi yeşil beyazlılar Iwobi, Iheanacho, Moses, Musa ve Ighalo gibi isimlerden kurulu oldukça etkileyici bir hücum hattına sahip. Müthiş atletik, süratli ve çabuk isimler ki bu özellikleriyle geniş alanda rakip savunmalar için çok büyük tehdit oluşturuyorlar. Bununla birlikte savunma hattında Gernot Rohr’un çok fazla seçeneği yok ve oyuncu kalitesi çok kısıtlı. Takım savunması noktasında da sıkıntılar yaşayan Nijerya’nın eleme grubundaki rahat performansı bu defoları gizlemişti, ki Cezayir ve Kamerun’un felaket performansları buna yol açmıştı. Şimdi ciddi rakipler karşısında defansif anlamda zorlanmaları çok olası.

Nijerya’nın bir diğer önemli eksiği de oyunu yönetecek, gerektiğinde tempoyu ayarlayacak, kısacası ‘takımın beyni’ olacak bir isme sahip olmamaları. Bu profile en yakın isim tecrübesi ile takım kaptanı John Obi Mikel, fakat onun da yapabilecekleri kısıtlı. ‘Süper Kartallar’ın güçlü ve zayıf yanları ile kadro yapısını göz önüne aldığımızda takıma en uygun oyun anlayışının kontratak futbolu olduğunu söylemek doğru olacaktır. Yakın dönemdeki hazırlık maçlarına baktığımızda tecrübeli teknik adam Gernot Rohr’un da benzer bir yaklaşıma sahip olduğunu görüyoruz.

‘Süper Kartallar’ son maçlara öncelikle topu rakibe verip sahaya iyi yerleşmeyi hedefleyen bir anlayışla çıktı. Rakibin topa sahip olduğu bu ilk bölümlerde ön alanda rakibe yakın hücumcularının yalancı ve çok bunaltıcı olmayan baskısıyla başlamayı seçti. Örneğin Arjantin maçında Iwobi ve Iheanacho sıklıkla rakip savunma oyuncularına pres yaptı, fakat bu presin çok zorlayıcı olmadığını ve Arjantin’in birkaç seri pasla rakip alana geçtiğini gördük. 3-5-2 dizilimiyle sahaya çıktıkları bu maçta iki kenar oyuncusu Shehu ve Ola Aina’nın da geriye gelmesiyle savunmada iyi yerleştiklerini gördük. Önlerinde oynayan Obi Mikel-Ndidi-Ogu üçlüsü de savunma hattına yakın pozisyon almasına rağmen henüz oturmamış Nijerya savunması bu maçın özellikle ilk yarısında çok sıkıntı yaşadı. Messi’siz Arjantin’in çabuk paslarla her iki kanat oyuncusunu da (Di Maria ve Pavon- bilhassa Pavon çok etkili oldu) bulup çizgiye rahat indiğini ve pozisyonlar bulduğuna tanık olduk. Nijerya’nın her iki bek pozisyonundaki yetersiz oyuncularıyla ciddi sıkıntı yaşayabileceğini söyleyebiliriz.

Nijerya maçların ilk bölümlerinde ve öne geçtiği anlarda geride resimdeki gibi iyi yerleşmeye ve rakibe alan vermemeye çalışıyor. Fakat birkaç seri pas sonrası çabuk kırılabiliyorlar.

 

Savunmada benzer sıkıntıları 2-0 kaybettikleri Sırbistan maçında da yaşadılar. Geride kalabalık olmalarına rağmen uyumlu görünmeyen ve sık pozisyon hatası yapan oyuncularıyla rakibin birkaç seri pası ile tehlikeli pozisyonlar veren bir savunma performansı izledik. Özellikle Mitroviç gibi tehlikeli bir ismin ceza sahasında istediği topları alabilmesine izin vermeleri skoru belirledi.

Savunmada adam paylaşımında yaşanan sorun Mitroviç’in golle sonuçlanan bu pozisyonunda gözler önüne seriliyor.

 

Yukarıdaki golün benzeri, yine Sırbistan maçından. Rakip oyuncunun soldan çizgiye inmesine izin veriyorlar ve arkada da Mitroviç’i unutuyorlar. Sonuç yine gol.

 

 

Bu iki karede ise savunmadaki uyum problemi göze çarpıyor. Sırbistanlı oyuncular hızlı paslarla savunma arkasına sarkan Mitroviç’i buluyorlar. Savunma son anda müdahale edip topu kornere gönderiyor.

 

Hücumda ise yukarıda da bahsettiğimiz gibi ana planın kontatak olduğunu söyleyebiliriz. Rakibi üzerinde çekip kapılan toplarla tekte ve hızlı çıkmaya çalışan Nijerya’nın hücum hattı bu oyun anlayışına çok uygun. Örneğin Arjantin maçında özellikle ikinci yarıda Arjantin savunma hattının öne çıkmasıyla çok sayıda pozisyon yakaladıklarını söyleyebiliriz. Burada muazzam patlayıcı özellikleriyle Iheanacho ve Iwobi ön plana çıkıyor. Aşağıda görebildiğimiz gibi Iwobi kendi yarısahasına gelip defansif katkı verdiği pozisyonlarda bile atak başlatıp çok kısa sürede rakip ceza sahasında pozisyona girebiliyor. Yine oynadıkları zamanlarda Moses ve Ahmed Musa’nın da benzer şekilde etkili olduklarını hatırlatalım. Atakları başlatan ve devamında da rakip ceza sahasına yaklaşan isim ise sıklıkla John Obi Mikel oluyor. Burada en büyük sıkıntı gruptaki rakiplerinin geride bu kadar geniş alan vermeye meyilli olmamaları. Özellikle İzlanda karşısında bir B planına ihtiyaçları olacak ki sahip olduklarını söylemek güç.

Arjantin maçında atılan üçüncü golde pozisyon Obi Mikel’le başlıyor. Iwobi arkaya sarkan Iheanacho’yu buluyor. Bu sırada yakın ve uzak çizgide atılan topsuz koşularla da savunmanın dengesi bozuluyor ve ekstra pas opsiyonları doğuyor.

İlk karede savunmasına yardıma gelen Iheanacho tek topla rakip alandaki Iwobi’yi buluyor ve koşusunu yapıyor. Arjantin savunmasının dengesiz yakalandığı bu pozisyonda Iwobi’nin pası hızlı olduğu için gol gelmiyor. Iheanacho’nun pası verdiği andan rakip kaleye inmesi 8 saniye gibi bir süre alıyor.

 

Takip Edilebilecek İsimler

Oghenekaro Etebo: Ocak ayından bu yana İspanya’nın Las Palmas takımında kiralık olarak forma giyen genç oyuncu, takımının küme düşmesine engel olamasa da 14 maçta sahaya çıktı ve 1 asist yaptı. Sürati, çabukluğu ve top sürme yeteneği ile dikkat çeken Etebo’nun Gernot Rohr’un ilk tercihlerinden olacağını söylemek doğru olmaz. Hem sol kanatta hem de forvet arkasında forma giyebilen genç yıldız adayı, süre alması halinde etkili olabilir.

 

Sonuç

Rusya biletini alabilmek için kıta çapında ufak bir ‘ölüm grubu’ tecrübesi yaşayan ve başarıyla üstesinden gelen ‘Süper Kartallar’ için haberler çok iç açıcı değil. Gruptan çıkabilmek için kadro kaliteleri çok yüksek olan Arjantin ve Hırvatistan ile son zamanların en istikrarlı ve disiplinli takımlarından İzlanda’dan ikisini geride bırakmaları gerekecek. Özellikle şu ana kadarki hazırlık maçlarında sergiledikleri savunma performansı dikkate alındığında çok olası durmuyor.  Beklentileri en alt seviyeye çekmek ve Rusya seyahatinin keyfini çıkarmaya çalışmak yeşil beyazlılar için en gerçekçi iş olacak!