2018 Dünya Kupası Avrupa Elemeleri I grubunda 6 Ekim Perşembe günü milli takımımızın rakibi olacak Ukrayna Milli Takımı’nı sizler için analiz ettik.

 

Genel Bilgiler

SSCB’den ayrıldıktan sonra ilk resmi maçına 1992 yılında çıkan Ukrayna 24 yıl içerisinde 1’i Dünya Kupası olmak üzere toplamda 3 resmi uluslararası turnuvaya katılmaya hak kazanmıştır. (2006 Dünya Kupası, 2012 Avrupa Şampiyonası, 2016 Avrupa Şampiyonası)

2012 Avrupa Şampiyonası’na Polonya ile beraber ev sahipliği yapan Ukrayna oynadığı 3 karşılaşmada 1 galibiyet 2 mağlubiyet alarak elde ettiği 3 puanla gruptan çıkma başarısı gösteremedi. Grup maçlarında İsveç’i 2-1’le geçerken, Fransa’ya karşı 2-0, İngiltere’ye karşı da 1-0 kaybettiler. 2016 Avrupa Şampiyonası için Elemelerde İspanya, Slovakya, Belarus, Lüksemburg ve Makedonya’nın yer aldığı C grubunda 10 maçta 6 galibiyet 1 beraberlik ve 3 mağlubiyetle topladığı 19 puanla Play Off oynamaya hak kazandılar. Play Off turunda ise Slovenya ile eşleşen Ukrayna kendi evinde 2-0 kazandığı maçı deplasmanda 1-1 tamamlayarak Euro 2016’ya gitmeye hak kazandı. 

Euro 2016’ya gelindiğinde ise Almanya, Polonya ve Kuzey İrlanda’nın yer aldığı C grubuna düşen Ukrayna Milli Takımı, oynadığı 3 karşılaşmada 3 mağlubiyet aldı ve gol dahi atma başarısı gösteremedi. 

Maçlarını aynı zamanda Dinamo Kiev’in de stadyumu olan 70 bin kişi kapasiteli NSK Olympiyskiy (Kiev Olimpiyat Stadyumu) oynayan Ukrayna oynadığı grup karşılaşmalarında ve elemelerde kendi evinde dominant bir oyun anlayışı sergiliyor.

 

Ukrayna’nın davet edilen kadrosu ise şu şekilde:

Kaleciler:  Andriy Pyatov, Denys Boyko, Alex Shevchenko

Defans:  Yaroslav Rakitskiy ,Oleksandr Kucher,  Bogdan Butko, Johan Ordets , Yevhen Khacheridi , Eduard Sobol, Artem Fedetsky

Orta Saha:  Taras Stepanenko, Sergiy Rybalka , Sergei Sydorchuk ,Maxim Malyshev, Viktor Kovalenko, Andriy Yarmolenko, Viktor Tsygankov, Ruslan Rotan, John Petryak, Yevhen Konoplyanka, Oleksandr Zinchenko, Yevhen Shakhov, Oleksandr Karavaev    
 
Forvet: Artem Kravets, Roman Zozulya , Denis Balanyuk 

 

 

Muhtemel Formasyon ve Detaylı Kadro Analizi

ukrayna11Teknik direktör Mykhaylo Fomenko’nun Euro 2016’daki başarısız sonuçlarından sonra takımdan ayrılmasıyla yerine Ukrayna’nın efsanesi Andriy Shevchenko geçti. Ülkesinin milli takımının başında ilk maçına İzlanda karşısında çıkan Shevchenko maçtan 1-1’lik skorla ayrıldı.

Genel olarak ülkenin başta gelen takımları Shakhtar Donetsk ve Dinamo Kiev’in oyuncularını ve de taktik anlayışını benimseyen Ukrayna Milli Takımı 4-3-3 ve 4-2-3-1 formasyonlu dizilişleri tercih ediyor. Son İzlanda maçına 4-2-3-1 dizilişi ile çıkan Shevchenko ilk 11’de 6 Shakhtar Donetsk’li futbolcuya yer verdi. Geri kalan oyuncular ise Dinamo Kiev’den 2, Zorya Luhansk’dan 1, Schalke 04’ten 1 ve PSV Eindhoven’dan 1 oyuncu olmak üzere sahada yer aldılar.

Savunma hattına bakıldığında genel olarak Shakhtar Donetsk takımının savunma hattının milli takımlarının da savunma hattını oluşturduğu söylenebilir. Zira son maçta sol bekte görev alan aynı zamanda Fenerbahçe’ye karşı da Avrupa Ligi’nde forma giyen Zorya Luhansk’ın sol beki Eduard Sobol mili takımın savunma hattında Shakhtar’lı olmayan tek oyuncu idi. Fakat Sobol’un da bonservisi Shakhtar’da ve Zorya’da kiralık olarak forma giyiyor. Ön tarafa bakıldığında 2 merkez orta saha ile oynayan Ukrayna’nın kilit ismi ise Stepanenko. Takımının orta sahadaki beyni olan Stepanenko, Mehmet Topal gibi savunma 2’lisinin arasına girerek topu alan oyunu geriden kurabilen aynı zamanda 3. stoper görevi görebilen defansif orta saha meziyetlerini taşıyan bir oyuncu. Sol ayağını etkili bir biçimde kullanabilen Stepanenko’nun önemli özelliklerinden biri oyunu geriden kurabilmesi ve yönlendirebilmesi, bu özellikleri ile de Emre Belözoğlu’nu hatırlattığı söylenilebilir. Stepanenko’nun genel olarak partneri ise zaman zaman değişmekte. Son maçta Sydorchuk ile oynarken yanındaki isim yine Dinamo Kiev’den Serhiy Rybalka ya da Ruslan Rotan da olabilir.

4-2-3-1 anlayışının 3’lü ofansif orta saha veya forvet kanadı pozisyonunda Ukrayna Milli Takımın değişmezleri ise Andriy Yarmolenko ve Yevhen Konoplyanka. Bu iki isim Ukrayna’nın en kilit oyuncuları olarak adlandırılıyorlar. Zira kanat oyuncuları olmalarına rağmen gole katkıları oldukça yüksek, geçtiğimiz sezon Andriy Yarmolenko toplamda 19 gole ulaştı. Konoplyanka ise Dnipro ile Avrupa Ligi Finali oynadıktan sonra transfer olduğu Sevilla’da geçtiğimiz sezon toplam 51 maça çıktı ve 7 gol kaydetti, bu sezon ise Almanya ekibi Schalke 04’e kiralandı.

Kanat-forvetleri çok formda ve uluslararası tecrübeye sahip oyunculardan kurulu Ukrayna için Forvet bölgesi konusunda aynı şeyler söylenemez. Andriy Shevchenko gibi yıldız bir forveti dünya piyasasına sunan Ukrayna şuanda elinde formda bir forvete sahip değil. Denys Balanyuk, Roman Zozulya ve Artem Kravets’i kadrosunda bulunduran Ukrayna’da son İzlanda maçında forvette Viktor Kovalenko başladı. Daha çok forvet arkasında oynayabilen Kovalenko maç boyunca İzlanda stoperleri arasında ezildi. Türkiye karşısında savunma yapması çok beklenmese de Ukrayna’nın Türkiye stoperlerine baskı ve pres yapması için Kovalenko’yu forvette başlatması bir nevi daha önce Fatih Terim’in de oynatmayı düşündüğü “sahte forvet” taktiği ile 4-6-0’ı oynaması şaşırtıcı olmaz. Fakat Kovalenko forvette düşünülmediği taktirde muhtemel öncelik Betis’te sezona çok da iyi başlayamayan Roman Zozulya’da olacaktır.

 

Euro 2016’nın sona ermesiyle emektar futbolcular Vyacheslav Shevcuk ve Artem Fedetsky’den boşalan savunma beklerine Eduard Sobol ve Bogdan Butko geçti. Özellikle Sobol’un bu sezon büyük bir gelişim kaydedeceği beklenirken takımın diğer yükselen yıldızları ise Shakhtar’ın vazgeçilmezi Viktor Kovalenko ve bonservisi Man City’de olan Zinchenko. Şampiyonlar Ligi’nde Beşiktaş’a gol atma başarısı gösteren 19 yaşındaki Maksim Tsygankov da Denys Balanyuk ile beraber Ukrayna’nın yeni jenerasyonunun temsilcilerinden.

 

Savunma

Savunma hattının Shakhtar Donetsk oyuncularından oluştuğunu belirttiğimiz Ukrayna Milli Takımı 2014 Dünya Kupası Elemelerinde çıktığı 10 karşılaşmada  28 gol attı ve 4 gol yedi. 10 maçta 4 gol oldukça başarılı bir istatistikti ve Euro 2016 Elemelerinde çıktıları 10 karşılaşma da yine 4 gol yeme başarısı gösterdiler. Fakat yedikleri gol sayısını sabit tutsalar da attıkları gol sayısı yarı yarıya düşerek 14 oldu. Bu da Ukrayna’nın son yıllarda oynadığı karşılaşmaların kontrollü ve düşük gollü geçtiği varsayımını sunabilir. Euro 2016’da ise hiç gol atma başarısı gösteremeden 5 gol yediler.

durantopsavunma

Euro 2016 C Grubu 2-0 biten Almanya karşılaşması ilk gol öncesi savunma dizilimi

 

Ukrayna’nın en büyük savunma zaafı ise duran toplar. 2016 yılında yedikleri gollerin istatistiksel yüzde olarak %44’ünü duran top organizasyonları sonucunda yediler. Özellikle Euro 2016’da oynadıkları 3 karşılaşmada da duran toptan gol yediler. Mustafi’nin kafasıyla 1-0 geriye düştükleri Almanya maçında gole sebep olan duran topta savunma alan savunmasını tercih ediyor ve içeri gelen ortada Mustafi topu çok rahat bir biçimde ağlara gönderiyor.

durantopsavunma2

 

durantopsavunma3

Gruptaki bir diğer maçta Kuzey İrlanda karşısında ise Almanya maçındakine benzer bir duran top organizasyonunda gole engel olamıyorlar.

 

Kuzey İrlanda’nın golü öncesindeki duran topta Ukrayna savunması hem adam adama hem de savunma önündeki 3 oyuncusuyla alan savunmasını tercih ediyor. Fakat Ukrayna savunmasından solundan yaklaşan 4 numaralı oyuncu aynı Mustafi’nin golündeki gibi rahatça topu kafa vuruşuyla ağlara gönderiyor.

durantopsavunma4

 

Ukrayna Milli Takımı’nın savunma zaafiyetleri bununla da kalmıyor. Gruptaki diğer maç olan Polonya karşılaşmasında ise korner sırasındaki savunma anlayışları gole sebebiyet veriyor.

savunma-korner1

Kale önünde 3 serbest oyuncu bırakan Ukrayna aynı zamanda korner bölgesinde paslaşmaya hazırlanan rakip oyuncular için bir oyuncusunu o bölgeye gönderiyor. Ceza sahası içindeki diğer Ukraynalı oyuncular ise rakip takımdakilere karşı adam adama savunma yapıyor. Fakat Ukrayna kalecisi Pyatov’un hemen önünde serbest durumda olan Kuba Blaszczykowski ceza yayının önüne yaklaşan arkadaşına doğru yaklaşıyor ve rahat bir biçimde topu önüne alarak gol vuruşunu yapıyor.

korner-savunma2

 

Polonya karşısında tercih ettiği korner pozisyonundaki savunma anlayışının aynısını İzlanda maçında da tercih eden Ukrayna 60.dakikadaki pozisyonda kalesinde gol tehlikesi yaşıyor.

 

korner-savunma3

İzlanda karşısında Ukrayna yine kale önünde 3 oyuncusu alan savunmacısı olarak belirliyor.

 

 

Hücum

Hücum oyununda çeşitli varyasyonlara sahip olan Ukrayna’da tıkanan kilidi açabilecek, teknik kapasitesi yüksek oyuncular var. Özellikler forvet kanadı mevkisinde oynayan Yarmolenko ve Konoplyanka’nın hücum aksiyonlarındaki yaratıcılıkları ve adam eksilterek uzaktan şutlarla sonuca gidebilme yetileri Ukrayna’yı rakip kalede oldukça tehlikeli yapıyor. Hücum aksiyonlarında Konoplyanka genel olarak ters ayağı olan sol bölgede topu kanatlara taşımadan içeriye dönerek ceza yayı üzerinden şutlarla sonuca gidebiliyor. Yine Yarmolenko sahte forvet olarak ceza sahası içerisinde pozisyonları takip ederek dönen topları alıp yüksek bitiriciliğe ile sonuca gidebiliyor.

 

hucum1

İzlanda maçında beraberliği yakaladıkları gol öncesinde Stepanenko 2.bölgeden topu 3.bölgeye taşıyor ve ofansif oyun kurucu olan Zinchenko markajdan çıkarak topu alıyor.

 

hucum2

Akabinde topu yanındaki boş isim stoper Rakitsky ile topu buluşturuyor.

 

 

hucum3

Önündeki boşluğu değerlendiren stoper Rakitsky çerçeveyi görüyor ve sol ayağıyla etkili bir vuruş gerçekleştiriyor.

 

 

hucum4

Kaleciden dönen topu içeride takip eden Yarmelonko güzel bir vuruşla kalecinin solundan topu ağlarla buluşturuyor.

 

 

Sonuç

Ukrayna Milli Takımı 2014 Dünya Kupası ve 2016 Avrupa Şampiyonası Elemeleri’nde oldukça başarılı maçlar çıkarttı. Eleme gruplarında İngiltere ve İspanya’ya karşı ezilmeden 1-0’lık mağlubiyetlerle ayrılan Ukrayna bu başarısını ise Euro 2016’da gösteremedi. Uzun yıllardır hemen hemen aynı kadro yapısıyla oynayan Ukrayna’da yavaş yavaş yeni jenerasyon üyeleri takıma girmeye başladı. Viktor Kovalenko, Zinchenko, Tsygankov, Sobol gibi yeni üyeler ileri ki yıllarda adlarından söz ettireceklerdir. Milli takımımız Ukrayna karşısında topu oldukça ileride tutmalı ve defansif oyun kurucu Stepanenko’ya baskı yapmalı. Onun kaybedeceği toplarda hücum oyuncularımız gole gidebilecek pozisyonlar üretebileceklerdir. Son olarak ise, Ukrayna’nın duran toplardaki zaafları bizim adımıza kullanıldığı taktirde avantaja dönebilecektir. Milli takımımıza başarılar diliyoruz.