334 binlik nüfusu ile Dünya Kupası tarihinde kupaya katılan en düşük nüfuslu ülke ünvanını alan İzlanda, 2016 Avrupa Şampiyonası’nda gerek Viking tezahüratları, gerekse oynadıkları futbolla tüm dikkatleri üzerine çekmişti. Teknik direktör Heimir Hallgrímsson’un çalıştırdığı İzlanda, tarihinde ilk kez Dünya Kupası’na katılacak ve D grubunda mücadele edecek.  Rakipleri ise Arjantin, Nijerya ve Hırvatistan olacak.

 

2018 Dünya Kupasına Katılım ve Hazırlanma Süreci

Dünya Kupası Elemeleri’nde ülkemiz ile birlikte I grubunda yer alan İzlanda, grubu 22 puanla bitirdi. Oynadığı 10 maçın 7’sini kazanıp 1’inde berabere kaldı, 2 kez yenildi. Bu süreçte evlerindeki tüm maçları kazandılar. Hırvatistan, Ukrayna, Türkiye, Finlandiya ve Kosova ile mücadele ettikleri grupta toplam 16 gol atıp 7 gol yediler. Bu başarılı performansları ile lider olup Dünya Kupası’na doğrudan katılmaya hak kazandılar.

Eleme grubundan sonra oynadığı hazırlık maçları ise İzlanda için pek parlak geçmedi. Meksika ve Peru ile 2 hazırlık maçı oynayıp 3-0 ve 3-1’lik skorlarla kaybettiler.

 

Muhtemel Formasyon ve Detaylı Kadro Analizi 

 Hallgrimsson, genelde 4-4-2 dizilişini tercih ediyor. Fakat zaman zaman 4-2-3-1 dizilişini de kullandığını görebilmekteyiz.

Kale rotasyonunda Nordsjaelland’ın kalecisi Runarsson, Randers’ın tecrübeli kalecisi Halldorsson ve Roskilde’den Schram olacak. Kaleyi Halldorsson’un koruması bekleniyor.

Sağ bek için Saevarsson’un oynaması muhtemel.

Sol bekte ise Bristol City’li Magnusson ve Lokeren’den Skulason arasında forma rekabeti olacak.

Stoper rotasyonu Levski’den Eyjólfsson, Rostov’dan Ragnar Sigurdsson ve Ingason, Aberdeen’den Arnason ve Valerenga’nın genç stoperi Fridjonsson’dan oluşacak.

Sol  kanatta önemli bir hücum opsiyonu olan Aston Villa’dan Bjarnason, Sağ kanatta Burnley’den Gudmundsson oynayacaklar.

 

Orta sahada Gunnarsson ve Gylfi Sigurdsson’un yanında 4-2-3-1 dizilişine geçildiğinde Hallfredsson da oynayabiliyor. Forvette ise Finnbogason ve Bödvarsson oynaması muhtemel isimler. Sigurdarson ve Gislason da şans bekliyor olacaklar.

 

 

Taktiksel Analiz

İzlanda, genellikle 4-4-2 oynayan ve bunu başarılı şekilde uygulayan bir takım. Mentalite olarak kontratak futbolunu benimsiyorlar. Savunmaya çok doğru bir şekilde yerleşip rakibe pozisyon fırsatı vermiyorlar. Kazandıkları topları da çabuk şekilde ileri oynuyorlar. Bu şekilde rakip savunmayı dengesiz yakalayıp sıkça pozisyona girebiliyorlar. Yüksek tempoda oynadıkları ve çoğunlukla dikine, hızlı paslarla hızlı hücuma çıktıkları için topa sahip olma oranları düşük olabilir fakat savunma ve hücum anlamında belirli bir felsefeyi doğru şekilde uyguladıklarını ve sonuç aldıklarını daha önce de gördük.

Topsuz Oyun, Savunma

Savunmada net bir şekilde 4-4-2 olarak diziliyorlar. Çok fazla önde basmayıp rakibi daha çok kendi yarı sahalarında kabul ediyorlar. Alanı birbirlerine yakın durarak oldukça daralttıkları yarı sahalarında ise rakip için pozisyon bulmak epey zor.

Rakip korner kullanırken alan savunması yapıyorlar. Bu konuda başarılı olduklarını ve duran toplardan az gol yediklerini söyleyebiliriz.

Toplu Oyun,Hücum

 

Hücumda öncelik kontra ataklar. Kazandıkları toplarla çabuk bir şekilde rakip kaleye yöneliyorlar. Rakip yarı sahada kısa süre içinde çoğalabiliyorlar. Böylece birçok pozisyona giriyorlar.

Set hücumu yaparken ise genellikle sol kanadı tercih ediyorlar. Bjarnason’u sık sık topla buluşturmayı amaçlıyorlar.

 Ayrıca hücumda takımdaki en değerli oyuncuları Sigurdsson’un yeteneklerine de güveniyorlar.

Duran topları kendi yarı sahalarına yakın yerlerden kazansalar bile uzun kullanarak gol arıyorlar. Boy ortalaması yüksek bir takım oldukları için korner ve serbest vuruşlarda havadan oynayarak tehlike yaratabilirler. Bu tarz vuruşları genellikle Gylfi Sigurdsson kullanıyor.

Rakip yarı alanda ve özellikle sağ kanattan kazandıkları taçları da uzun kullanıp yine yüksek boy ortalamalarından faydalanarak tehlike oluşturmayı amaçlıyorlar.

Takip Edilebilecek Oyuncular

Gylfi Sigurdsson : Geçtiğimiz yıl yaklaşık 50m € karşılığında Everton’a transfer olan Sigurdsson, burada tam olarak bekleneni verememiş olsa da ortalama bir performans sergilediği söylenebilir. Dünya Kupası’nda İzlanda adına sergileyeceği performansla adından daha da sık söz ettirecek ve daha büyük takımların radarına girebilecek potansiyele sahip bir isim.

Alfred Finnbogason : Augsburg’un forveti, geçtiğimiz yıl Bundesliga’da 12 gol kaydetti. Formda olan oyuncu eğer bu performansını turnuvada da sürdürürse 29 yaşında olmasına rağmen bir üst seviyeye transfer olabilir.

 

Sonuç

Arjantin, Hırvatistan ve Nijerya ile birlike yer aldıkları D grubunda zorlu bir mücadele İzlanda’yı bekliyor. Nijerya maçını kazanabileceklerini düşünsem de eğer gruptan çıkmak istiyorlarsa hedef maç onlar için Hırvatistan maçı olacak. Bu maçın sonucuna bağlı olarak gruptan çıkabilirler. Gruptan çıktıkları takdirde tarihlerinde ilk kez katıldıkları Dünya Kupası’nda başarılı oldukları söylenebilir, ayrıca gruptan çıkarlarsa rakiplerinin eşleşmek istemeyeceği bir takım olacaklardır.