Afrika futbol tarihinin en başarılı milli takımı unvanına sahip olan Mısır, tarihinde üçüncü kez Dünya Kupası’na katılacak. A grubunda yer alan Firavunlar; ev sahibi Rusya, Suudi Arabistan ve Uruguay ile gruptan çıkma mücadelesi verecek.Bu sene, katıldığı diğer iki turnuvanın aksine beklenti daha fazla ve bunun en büyük nedeni kuşkusuz bu sezon Avrupa futboluna adeta bir Firavun gibi hükmeden Mohamed Salah’a sahip olmaları. Onun performansıyla beraber turnuvanın en merak edilen takımına dönüşen Afrika ülkesinde öncelikli hedef A grubundan çıkmak olacaktır.

2018 Dünya Kupasına Hazırlanma Süreci

Afrika Uluslar kupasını tam 7 kez müzesine götüren Mısır, ilginç bir şekilde bu performansını Dünya Kupası Elemeleri süresince gösterememişti. Bu sefer Dünya Kupası Elemeleri etabında E grubunda Uganda, Gana ve Kongo’nun arasından lider çıkmayı başardı ve Dünya Kupası’na katılmaya hak kazandı.

Dünya Kupası’na katılan ilk Afrika ülkesi unvanına da sahip olan Mısır daha önce 1934 ve 1990 Dünya Kupaları’nda mücadele etmişti. Firavunlar, ilk Dünya Kupası maçında Macaristan’a 4-2 yenilerek turnuvaya veda etmişti. 1990 Dünya Kupası’nda ise galibiyet alamayarak gruptan çıkamadılar. Henüz bu kupada galibiyetleri olmaması onlar için bu turnuvanın önemini daha da arttırıyor.

Hazırlık Maçları ve Kadro

Mısır, Dünya Kupası hazırlıkları çercevesinde 2 hazırlık maçı oynadı. Portekiz’e 2-1, Yunanistan’a ise 1-0 mağlup oldu. Ayrıca turnuva başlamadan önce üç hazırlık maçı daha yapacak olan Mısır; Kuveyt, Kolombiya ve Belçika ile karşılacak.

Firavunlar oynadıkları iki hazırlık maçı arasından Portekiz maçına daha kuvvetli bir 11’le çıktılar. Teknik direktör Hector Cuper bir sakatlık veya cezalı olmazsa Dünya Kupasın’da aynı ilk 11’e yakın bir kadroyu sahaya sürecektir.

Mısır Milli Takımının Dünya Kupası öncesi son üç hazırlık maçı için açıklanan kadrosu:

Kaleci: Mohamed Awad (Ismaily), Essam El Hadary (Al-Taawon), El Shenawy (Al Ahly Kahire)

Defans: Abdel-Shafi (Al Fateh), Elmohamady (Aston Villa), Ahmed Fathy (Al Ahly Kahire), Omar Gaber (Los Angeles FC), Ali Gabr (West Bromwich Albion), Ahmed Hegazy (West Bromwich Albion), Saad Samir (Al Ahly Kahire)

Orta Saha: Hossam Ashour (Al Ahly Kahire), El Shahat (Al-Ain), Elneny (Arsenal), Tarek Hamed (Zamalek), Mohamed Magdy (Enppi), Abdallah Said (Al Ahly Kahire), Trezeguet (Kasımpaşa)

Forvet: Kahraba (Al-Ittihad), Ahmed Hassan (Braga), Marwan Mohsen (Al Ahly Kahire), Salah (Liverpool), Ramadan Sobhi (Stoke City), Momen Zakaria (Al Ahly Cidde)

 

Muhtemel Formasyon ve Detaylı Kadro Analizi

Portekiz maçına görseldeki ilk 11’le çıkan Hector Cuper’in elinde bireysel olarak çok yetenekli bir kadro var. 4-2-3-1 dizilişini tercih eden Arjantinli teknik direktör oyun içinde zaman zaman 4-4-2’ye de dönüyor. Ancak şunu söyleyebiliriz ki Mısır turnuvaya 4-2-3-1 dizilişiyle başlayacak ve muhtemel olarak bu 11’i kullanacak. 

Kalecilerden başlamak gerekirse, kadroya çağrılan en yaşlı oyuncu Essam El Hadary oynarsa Mondragon’un Dünya Kupası’nda oynayan en yaşlı oyuncu rekorunu 45 yaş ile kıracak. Ama ben bu sezon başarılı bir performans çizen Ahmed El Shenawy’nin oynayacağını düşünüyorum.

Defans hattında sezon başı West Bromwich Albion’a transfer olan iki stoper Hegazy ve Gabr ile başlanacaktır. Bir ihtimalle Saad Samir, Gabr’ın yerine tercih edilebilir. Sol bek mevkisinde Abdel-Shafi’nin yeri garanti gibi. Sağ bekte şu an takımın en deneyimli ismi Ahmed Fathy’yi görüyoruz. Bir ihtimal onun yerine Aston Villa forması giyen Elmohamady oynayabilir.

Orta sahada Arsenalli Elneny’nin yeri kesin. Onun yanında ya Tarek Hamed ya da Hossam Ashour oynayacaktır. Son hazırlık maçlarından sonra seçim yapılacak ancak ben Ashour’u formaya daha yakın görüyorum. Forvet arkasında takımın beyni konumunda Abdallah Said’in de yeri kesin diyebiliriz. Oyun bilgisi Mısır’daki bir çok oyuncudan yüksek ve attığı paslar gerçekten tehlike yaratıyor.

Sağ kanatta Mohamed Salah’ın oynayacağını söylemeye zaten gerek yok. Sol kanat ise rekabetin en fazla olacağı pozisyon. Ligimizde bu sezon çok etkili bir performans gösteren Trezeguet, Stoke City’de forma giyen genç yetenek Ramadan Sobhi ve Mısır’ın en yetenekli oyuncularından biri olan ancak istikrarsız performansıyla dikkat çeken Mahmoud Kahraba, forma için mücadele edecekler. Benim görüşüm en azından ilk maça Trezeguet ile başlanacaktır ama diğer maçlara göre değişiklik yapılabilir.

Santrafor pozisyonunda ise Ahmed Hassan’ı göreceğiz. Braga’da forma giyen santraforun yedeği ise onun gibi pivot santrafor özellikleri taşıyan Marwan Mohsen. Ancak ben Mohsen’in ilk 11’de kullanılacağını pek düşünmüyorum.

 

 

Taktiksel Analiz

Daha önce bahsettiğim gibi Mısır 4-2-3-1 dizilimiyle sahaya çıkıyor. Savunma planları önde prese yönelik ve hücumda ise genel olarak uzun paslarla 3.bölgeye ulaşıp topu kanatlara indirmeye çalışıyorlar.Pek fazla geriden oyun kurmuyorlar ancak kurduklarında oyunu Hegazy kuruyor ve topu Elneny’e ulaştırıyor. Ancak tahmin edebileceğimiz üzere ofansif planları tamamıyla Mohamed Salah üzerine olacak.

Toplu Oyun, Hücum

Mısır geriden oyun kurmayı pek de tercih etmeyen bir takım. Genel olarak aşağıdaki görseldeki gibi uzun toplarla oyuna başlıyorlar. Hatta stoperler kaptıkları topları vakit kaybetmeden sol kanada aktarıyorlar. Santrafor Ahmed Hassan, hava toplarında etkili bir oyuncu, sol kanada yaklaşarak Trezeguet ile beraber topu indirmeye çalışıyor. İkinci toplar Said ve diğer iki orta saha tarafından toplanarak sol taraftan bir hücum organizasyonu yapıyorlar. Said bu takımın oyun kurucusu görevini üstleniyor ve her iki kanada da yardıma giderek oyunun açılmasını sağlıyor. Mohamed Salah ise bu hücum planında bitirici rolde. Taşınan top Salah’a aktarılıyor ve açıkçası Salah’ın bir şeyler yapması bekleniyor. Bu iki görsel Mısır’ın birinci hücum planını bize çok iyi açıklıyor.

Liverpool’daki kadar top taşımasa da Mısır hücumunun ikinci planı Salah’ın getirdiği toplardan oluşuyor. Arkasında oynayan Ahmed Fathy yeterli desteği iyi veriyor ve ikisinin yaptığı pas oyunlarına Elneny de eklendiğinde sağ kanattan da tehlike oluşturabiliyorlar. Gördüğüm kadarıyla Mısır merkezden hücum etmeyi pek tercih etmiyor. Bu sebeple Mısır’ın maç kazanması için sadece yetenekli kadrosunun olması değil, bu oyuncuların formda olması gerekiyor.

Son olarak Mısır’ın en büyük sıkıntısı ileri 4’lünün önde yalnız kalması olacaktır. Genel olarak iki defansif orta saha sadece kanat oyunlarına yardım ediyor ancak top ileri taşındığında desteği kesiyorlar. Bunun en büyük sebebi defansif önlemler olsa da takım hücum ve savunma olarak ikiye bölündüğü için bloklar arasında boşluklar olabiliyor. Rakibin top sürme kabiliyeti olan oyuncuları varsa bu Mısır savunmasını alt üst edecektir.

Topsuz Oyun, Savunma

Taktiksel analiz bölümünde bahsettiğim gibi Mısır önde baskı yapmayı seven bir ekip. Ön dörtlüleriyle sıkça pres yapıyorlar ve rakibin oyun kurmasını engellemeye çalışıyorlar. Topu kaptıklarında ise topu hemen kanatlara aktarıyorlar. Ancak topu kapamadıklarında geride açık veriyorlar. Örneğin Salah çok önde kaldığı zaman Elneny sağ kanada geçerek onun yerini kapatıyor ve orta saha boş kalıyor. Beklerden de gereken destek geldiğinde bir anda rakip Mısır savunmasından daha kalabalık bir şekilde hücuma çıkabiliyor. Rakibin orta sahasında pas dağıtabilen orta sahası ve kanatta hızlı oyuncuları varsa Mısır savunmasının arkasına toplar atılabilir ve savunmada sıkıntılı anlar yaşayabilirler. Ciddi bir hazırlık maçı olarak gördüğümüz Portekiz maçında ise Ronaldo ve sol bek Guerrerio bir çok kez Mısır ceza sahasına girerek tehlike yarattılar.

 

Ancak bu önde basma taktiği rakip savunmada pas yapamayan bir oyuncu varsa işe yarayabilir çünkü Mısır takımın gerisinde hava toplarında Hegazy ve Gabr gibi başarılı oyuncular var. Zaten Mısır’ın en başarılı olduğu bölüm ikinci topları toplamak olduğu için önde basarak savunmada az adamla yakalanma riskini göze alıyorlar.

Firavunların en büyük zaafı ise yan toplar. Her ne kadar stoperleri hava toplarında etkili olsalar da takım olarak doğru pozisyon alamıyorlar. Aşağıdaki resimde gördüğümüz gibi Mısır savunması Portekiz takımından kalabalık da olsa Ronaldo yalnız kalmış ve bu hatayı affetmemiş. Ayrıca duran top savunması da yeteri kadar iyi değil. Zaten bu maçta ikinci golü de duran toptan yemişlerdi. Rakibin duran toplarda tehlikeli stoperleri varsa bu Mısır kalesinde tehlike yaşatacaktır.

Sonuç

Mısır sadece kanatları kullanarak hücum eden bir ekip. Özellikle Mohamed Salah’ın bireysel performansı Mısır’ın turnuvadaki kaderine direkt etki edecek. Bireysel olarak iyi bir ekip olsalar da takım oyunu konusunda biraz eksikler. Savunmanın ise daha iyi olması gerek. Bunları dikkate aldığımızda Mısır’ın gruptan çıkabileceğini düşünüyorum. Uruguay maçında kötü bir skor alabilirler ancak Suudi Arabistan karşısında galibiyet alacaklardır. Onlar için en önemli maç ev sahibi Rusya ile oynayacakları maç olacak.