21.Yüzyıl’da düzenlenen 9 turnuvanın sadece 3’üne ( 2000 Avrupa Şampiyonası, 2006-2010 Dünya Kupası) katılamamış diğer 6 turnuvaya da katılma vizesi alabilmiş ancak sadece 1 tanesinde gruptan çıkmayı başaran (2008 Avrupa Şampiyonası) bir takım olan Rusya, 2018 Dünya Kupasına ev sahibi takım olarak katılıyor. Turnuvalara katılma başarısı gösterse de genellikle ‘ İz Bırakan Takım ‘ olmayı başaramayan Rusya bu sefer kendi taraftarı önünde başarılı olmayı hedefliyor.
2018 Dünya Kupasına Hazırlanma Süreci
2016 Avrupa Futbol Şampiyonası’na Leonid Slutski önderliğinde hazırlanan Rusya; İngiltere, Galler ve Slovakya ile aynı grupta yer almış ve sadece İngiltere karşısında berabere kalabilmiş diğer maçlarda mağlubiyet alarak grubu son sırada tamamlayarak EURO 2016’ya veda etmişti. Bu başarısızlığın faturası ise teknik direktör Leonid Slutski’ye kesilmiş ve görevine son verilmişti. Bu ayrılıktan sonra tamamen Dünya Kupasına odaklanan Rusya’da teknik direktörlüğe Polonya’nın Legia Varşova takımı ile çifte kupa kazanan Stanislav Cherchesov getirildi. Büyük turnuvalara ev sahipliği yapıp direkt turnuvaya katılan takımların en büyük handikapı yaklaşık 2 sene resmi maç oynamaması oluyor. Rusya Milli Takımı da bu eksikliğini 4 farklı kıtadan toplam 16 ülke ile yaptıkları hazırlık karşılaşmaları ile gidermeye çalıştı.
Hazırlık Maçları ve Kadro
Rusya, Stanislav Cherchesov göreve geldikten sonra A Milli Takımımız ile başladıkları hazırlık maçları serüveni önümüzdeki Haziran ayında yine A Milli Takımımızla yapılacak hazırlık maçıyla tamamlayacak. Bu süreçte Gana, Kosta Rika, Belçika, Güney Kore, Arjantin, İspanya, Brezilya ve Fransa gibi farklı kıtalardan önemli takımlar ile karşılaştılar. Ayrıca 2017 Haziran ayında düzenledikleri Konfederasyon Kupasına ev sahipliği yaptılar. Bu turnuvada Portekiz,Meksika ve Yeni Zelanda ile karşılaştılar ve 1 Galibiyet – 2 Mağlubiyetlik performansla gruptan çıkma başarısı gösteremediler.
2017 yılını Konfederasyon Kupası ve Hazırlık maçları ile geçen Rusya, 2018 yılına ise üst üste aldığı sakatlık haberleriyle kötü başladı. Cherchesov’un hazırlık maçlarında bile bozmak istemediği Dzhikiya-Vasin-Kudryashov 3lü stoper hattından Dzhikiya ve Vasin’in ağır sakatlık geçirerek Dünya Kupasında yer alamayacak olmaları Cherchesov’un tüm planlarını bozdu. Ancak gelen sakatlık haberleri bununla da bitmedi.Rusya Milli Takımının Smolov ile birlikte gole en yakın oyuncusu olan Kokorin, Zenit-Leipzig maçında sakatlanarak Dünya Kupasını kaçıracak. Yaşanan bu sakatlıklar sonrası ideal ilk 11’inden 3 oyuncusu eksilen Stanislav Cherchesov tüm planlamasını tekrardan yapmak zorunda kaldı.
Cherchesov’un çağıracağı muhtemel 23 kişilik kadro;
Kaleci : Igor Akinfeev (CSKA Moskova), Andrey Lunev (Zenit), Vladimir Gabulov (Club Brugge)
Defans: Roman Neustadder (Fenerbahçe), Fedor Kudryashov (Rubin Kazan), Vladimir Granat (Rubin Kazan), Andrey Semenov (Akhmat Grozny), Ilya Kutepov (Spartak Moskova), Konstatin Rausch (Dinamo Moskova),Mario Fernandes (CSKA Moskova), Igor Smolnikov (Zenit)
Orta Saha: Daler Kuzyaev (Zenit), Aleksandr Golovin (CSKA Moskova), Alan Dzagoev (CSKA Moskova), Yuri Gazinskiy (Krasnodar), Aleksandr Erokhin (Zenit), Roman Zobnin (Spartak Moskova), Aleksandr Samedov (Spartak Moskova), Yuri Zhirkov (Zenit), Aleksey Miranchuk (Lokomotiv Moskova), Anton Miranchuk (Lokomotiv Moskova)
Forvet: Fedor Smolov (Krasnodar), Artem Dzyuba (Zenit)
Muhtemel Formasyon ve Detaylı Kadro Analizi
Stanislav Cherchesov 3 farklı ülkede 8 farklı takım çalıştırdı ancak kariyerinde ilk defa Milli Takım çalıştırıyor ve doğal olarak Dünya Kupası gibi büyük bir organizasyonda tecrübesi bulunmuyor. 2016 Avrupa Şampiyonasından sonra göreve gelen Cherchesov ilk maçları itibariyle 3-5-2 , 3-4-3 gibi 3lü defans üzerine kurulu sistemleri takımına monte etmeye çalıştı. Kasım ayında karşılaştıkları Arjantin’e karşı 3-4-3 sistemi ile başlayıp maçın ikinci yarısında 3-5-2 sistemiyle tamamladılar. Daha sonra ise karşılaştıkları İspanya, Brezilya ve Fransa karşılaşmalarına 3-5-2 sistemi ile başlayıp 4-2-3-1 sistemi ile maçları tamamladılar.
Sonuç olarak Cherchesov son hazırlık döneminde radikal kararlar almazsa maçlara 3-5-2 sistemi ile başlayacaktır. Maç içinde ise 3-4-3 , 4-2-3-1 ve 4-3-3 sistemlerini uygulayabileceği esnek bir kadroya sahip.
Rusya Milli Takımında mevki olarak oyuncuların durumuna bakalım şimdi de ;
Vasin,Dzhikiya ve Kokorin’in sakatlıkları sonrasında Cherchesov’un hazırlık maçlarında kullandığı oyuncuları düşündüğümüz zaman Akinfeev, Granat, Kudryashov, Kuzyaev ,Golovin, Aleksey Miranchuk ve Smolov ilk 11 de başlaması yüksek ihtimal olan isimler.
Stanislav Cherchesov’un en güvendiği mevkilerin başında kale geliyor. Igor Akinfeev , Andrey Lunev , Vladimir Gabulov ve Soslan Dzhanaev arasından 3 kaleci seçecek olan Cherchesov’un Akinfeev ve Lunev’i kadroya çağırmasına kesin gözle bakılıyor. 3. kaleci tercihi ise Gabulov ve Dzhanaev arasından olacak.
En çok sıkıntı çekilen ve planların alt üst olduğu mevkiyi yani stoper hattını inceleyelim. Vasin ve Dzhikiya’nın sakatlanarak turnuvayı kaçıracak olması üzerine bu bölgede bir açıklık oluşmuştu. Cherchesov’un stoper hattındaki bu eksikliği gidermek için aklında 3 isim var. Bunlar Rubin Kazan’dan Vladimir Granat, Fenerbahçe’den Roman Neustadder ve Spartak Moskova’dan Ilya Kutepov. Mart ayında oynanan Brezilya maçında Granat-Kutepov-Kudryashov stoper hattıyla çıkan Cherchesov, 4 gün sonra karşılaştıkları Fransa karşısına ise Granat-Neustadder-Kudryashov dizilişi ile çıktı. Fransa karşısında takım defansının daha diri olması nedeniyle turnuvada da Kutepov yerine Neustader’i oynatacağını düşünsek de Cherchesov’un kararını tam olarak vermediğini belirtelim. Herhangi bir sakatlık olmadığı takdirde stoper hattının diğer iki isimi Granat ve Kudryashov olacaktır.
Kanatları incelemeye başlarsak, sağ bekte CSKA Moskova’nın Brezilya asıllı Rus oyuncusu Mario Fernandes’in ilk 11 başlamasını yüksek ihtimal olarak görebiliriz. Bir sıkıntı olması durumunda tecrübeli oyuncunun yerine Zenit’in 29 yaşındaki sağ beki Igor Smolnikov ve S.Moskova’nın tecrübeli kanat oyuncusu Aleksandr Samedov’u da izleyebiliriz. Sol beki incelemeye başladığımızda ise bu bölgede tam bir belirsizlik hakim. Teknik direktör Cherchesov ilk olarak Dinamo Moskova’dan Alman asıllı Konstantin Rausch’u daha sonra Zenit’ten Yuri Zhirkov’u denedi. Son kararını henüz vermeyen Cherchesov’un tercihi biraz da rakiplere göre belirli olacak.
Merkez Orta Saha bölgesi için 2 oyuncunun forması sakatlık sorunu yaşamadıkları sürece kesin gibi. Bu isimler Zenit’ten Daler Kuzyaev ve CSKA Moskova’nın genç yıldızı Aleksandr Golovin. Kuzyaev oyunu iki yönlü oynayabilen, mücadele gücü üst düzeyde olan top çalabilen ve uzaktan şut atabilen bir isim, CSKA Moskova’nın 21 yaşındaki genç yıldızı Golovin’e ise ayrı bir parantez açalım. Topla dribbling yapabilen, oyun kurabilen, ceza sahasına koşusu olan, duran topları etkili kullanabilen bir oyuncu olması nedeniyle Dünya Kupasındaki performansına paralel olarak turnuva sonrasında kendisini izleyen İngiltere Premier Lig ekiplerine transfer olma ihtimali bir hayli yüksek. Orta saha için Cherchesov’un planlarında yer alan bir diğer önemli isim ise CSKA Moskova’dan Alan Dzagoev… Gerek orta sahada gerek de forvet arkasında oynayabilecek sistemi 3-4-3’e döndürebilecek taktik esnekliğe uyan bir oyuncu olan Dzagoev hareketli oyunu, dribblingleri ve kilit pasları ile sıkıştığı anlarda oyunu açabilecek kalitede bir isim olması nedeniyle kendisinden sürekli yararlanılıyor. Küçük bir notta Glushakov için ekleyelim. Cherchesov’un sürekli aday kadroya çağırdığı ve forma şansı verdiği tecrübeli oyuncuyu kötü bir sezon geçirmesi nedeniyle kadroya almaması ve onun yerine Krasnodar’ın 28 yaşındaki orta sahası Yuri Gazinskiy’yi çağırması bekleniyor.
Hücum oyuncularına geldiğimizde ilk olarak Krasnodar’ın forvet oyuncusu Fedor Smolov’dan başlayalım. Geçtiğimiz Ocak transfer döneminde West Ham United ile transfer görüşmesi yapan ancak daha ‘ Hücumcu ‘ bir takımda oynamak istediği için transfere soğuk bakıp Dünya Kupası sonrasını bekleme kararı alan Smolov, Rusya Milli Takımının da en önemli gol silahı durumunda. Ceza sahasında topla buluştuğu anda gol tehdidi çok yüksek bir isim olan Smolov’un son vuruşlardaki becerisi Rusya’nın turnuvadaki hikayesini belirleyecek öneme sahip diyebiliriz. Bir başka önemli oyuncu ise Lokomotiv Moskova’nın genç yıldız adayı Aleksey Miranchuk. Teknik kapasitesi üst düzey olan, sol ayağını çok iyi kullanabilen, ince paslar atarak asist yapabilen önemli bir potansiyel. Cherchesov, forvet mevkisinde kullacağı üçüncü oyuncuyu ise Artem Dzyuba, Fedor Chalov ve Denis Cheryshev arasından seçecek. Devre arasında Zenit’ten Arsenal Tula’ya kiralanan Artem Dzyuba’nın gösterdiği performans onu bir adım öne çıkarıyor.
Taktiksel Analiz
Toplu Oyun,Hücum
Rusya Milli Takımını tek tek oyuncular üzerinden değerlendirdiğimiz zaman başarılı bir hücum takımı olabileceği hissine kapılıyoruz. Ancak başarılı bir hücum takımı diyebilir miyiz? Bence hayır… Teknik direktör Cherchesov oyunun ‘estetik ‘ yönündense ‘mücadele ve bütünlük’ yönünü ön plana çıkarmaya çalışan bir takım yaratmak istiyor.
Maç içerisinden alınan 2 görseli inceleyelim.. Rusya’nın takım halinde topun arkasında doğru pozisyon almaya çalıştığını belirtmiştik. Rakibin defanstan çıkışlarında öndeki 5li blok rakibin önüne bir set çekerek pas kanallarını kapatmaya çalıştığını belirtelim. Üstteki ilk görselde Arjantin’in ısrarla ayağa paslarla çıkmaya çalışması bir anlamda Rusya’nın işine geliyordu. Çünkü yapılacak şok presle ani hücum başlatmak Rus orta sahasının ilk planı.. 2. görseli incelediğimizde rakibi kendi yarı sahasında bekleyen Rusya’nın, Golovin’in (Bu planı en iyi uygulan isimlerden) şok presi ile topu kaptığını görüyoruz. Ancak öndeki 5’li blokta topu kapan oyuncu kim olursa olsun aradığı ilk isim Fedor Smolov.. Ceza sahasında topla buluştuğu anda gol tehdidi çok yüksek olan Smolov’a pozisyon yaratmak Rus orta sahasının ikinci planı…
Şimdiki görselimizde de Rusya’nın defans çıkışlarında Kudryashov’a dikkat edelim. Sol bekte oynayabilen bir oyuncu olması nedeniyle Rusya’nın hücuma çıkışlarında aktif rol alıyor.İlk görseli incelediğimizde sol kanat oyuncusu Rausch hücuma çıkıyor ve onun boşalttığı alana yerleşen Kudryashov Rusya’nın hücuma çıkışlarını bu bölgeden güvenli şekilde yapıyor.Görselde görüleceği üzere Rausch’un defans arkasına koşusunu gören Kudryashov tereddüt etmeksizin defans arkasına uzun pasını gönderiyor. Kudryashov şekildeki pozisyona yerleştiğinde uzun pası tercih etmediğinde ise ona yaklaşan oyuncu genelde Golovin oluyor ve oyun kurulumu Golovin üzerinden devam ediyor.
Bir başka karşılaşmada Kudryashov’un aldığı pozisyona dikkat edelim. Bu sefer sol kanatta oynayan Zhirkov hücuma çıkıyor ve onun boşalttığı alana Kudryashov yerleşiyor.
Son görselimizde genç yıldız adayı Aleksey Miranchuk üzerine. Rusya Milli Takımının mücadele gücü üst düzey oyunculardan oluştuğunu belirtmiştik. Mücadele olarak üst düzeyde efor harcasalar da oyunun yaratıcılık alanında biraz eksik kalıyorlar. Dzagoev ve Golovin’i de yaratıcılık sorununu çözen oyuncular arasında sayabiliriz ancak Aleksey Miranchuk’a ayrı parantez açalım. 3-5-2 sisteminde Smolov ile birlikte çift forvet oynuyor gibi gözükse de asıl görevi hücuma yaratıcılık katmak. Görseli incelediğimizde şut vuracakmış gibi pozisyon alan Aleksey, Smolov’un koşusunu görüp ona pas veriyor. Verdiği bu pas ile 3 rakibini de oyundan düşüren Aleksey net bir pozisyon yaratmış oldu. Golovin ve Dzagoev’den destek aldığı zamanlarda daha rahat oynayan Aleksey’in Rusya hücumundaki önemi yadsınamayacak kadar yüksek…
Topsuz Oyun, Savunma
Rusya Milli Takımının sahaya dizilişini teoride 3-5-2 olarak göstersek de pratikte bu diziliş 5-3-2 dizilişine kayıyor. Kanatlarda oynayan Fernandes ve Rausch ‘un defansif görevleri ofansif görevlerinden daha fazla. Bunun yanında orta sahada oynayan Glushakov ve Kuzyaev’in 3’lü stoper hattının önüne bir duvar örerek ceza sahası önünde güvenliği arttırıyor.
Üstteki örnek görseli incelediğimizde bahsettiğimiz defans güvenliğini net şekilde görebiliyoruz. 3lü stoper hattının önünde yer alan Glushakov ve Kuzyaev , bu bölgeyi sıkıştırarak rakibe pozisyon yaratma şansını bırakmıyorlar. Ancak bu noktada bir not girelim. Cherchesov son zamanlardaki formu nedeniyle Glushakov’u kadroya almaması halinde Gazinskiy’yi tercih ederek onu mu bu rolde kullanacağı veya Golovin’e mi bu görevi vereceği şu an belirsizliğini koruyor.
Rusya’nın en temel eksikliklerinden birisi de defans oyuncularının yavaş olması. Defans hattı çizgi halinde kalmaya özen gösteriyor ancak yavaş oyunculardan kurulu stoper hattı olduğu için arkasına adam kaçırmaya çok müsait durumdalar. Üstteki ilk görseli incelediğimizde atak başında çizgi halinde olan Rusya defansı, koşu yapan oyuncu sonrasında bozuluyor. Atağın devamında Arjantin defans arkasına başarılı şekilde sarkarak gol pozisyonu yakalıyor.Rusya-Arjantin maçının tamamını izlediğimizde Arjantin’in defans arkasına yaptığı koşular neticesinde bol bol pozisyona girdiğini görebiliriz. İkinci görseli incelediğimizde ise İspanya’nın sol beki Jordi Alba’nın ceza sahasına sürpriz koşusunu görüyoruz. Sahanın en kısa oyuncularından birisi olan Alba, yaptığı sürpriz koşu ile uzun boylu stoperlerden kurulu Rusya defansını hazırlıksız yakalıyor ve kafa vuruşuyla golünü atıyor. Bu iki görselde Rusya stoper hattı ne kadar kalabalık ve uzun boylu oyunculardan kurulu olsa da defans arkasına ve ceza sahasına sürpriz koşu yapan oyunculara karşı savunmada oldukça kötü. Bu eksikliği Dünya Kupası macerasının kısa sürmesine neden olabilir.
Sıradaki görselimiz Rusya defansında Kudryashov’un rakibi karşıladığı zaman aldığı pozisyona yönelik olacak. Kudryashov sol bekten stoper olan bir oyuncu olduğu için diğer stoperlere göre daha çabuk bir oyuncu. Cherchesov’un rakip karşılamada ona verdiği görevlerden birisi de örnek fotoğrafta olduğu gibi rakip sahaya tam yerleşemeden şok baskıyla topu kapması için Kudryashov’u öne çıkarıp rakibe baskı yaptırmak. Kudryashov topu kazanabildiği takdirde takımına ani hücum şansı yaratabiliyor ancak topu kazanamadığı zaman arkasında büyük boşluklar da bırakabiliyor.
Nitekim bu görselde gördüğümüz üzere Lionel Messi’yi karşılamak için defans çizgisini bozup öne çıkan Kudryashov, arkasında geniş bir boşluk bırakıyor ve Messi’de bu boşluğu çok güzel değerlendirerek takım arkadaşını savunma arkasına kaçırıyor.
Kudryashov’un öndeki rakibe ani baskı yapabilmek için arkasında bıraktığı boşluğa bir başka örnek…
Sonuç olarak Rusya 5’li defans hattı ve 2 defansif orta sahası ile kendi ceza sahasını ve önünü 7 kişiyle savunarak boş alan bırakmamaya ve rakibi dar alanda karşılamaya çalışıyor. Ancak özellikle Dzhikiya’nın sakatlığı sonrası stoper hattının daha yavaş oyuncular üzerine kalması arkasına adam kaçırma ve rakibin sürpriz koşularına cevap verme konusunda takımı bir hayli eksik kalıyor.
Takip Edilebilecek İsimler
Aleksandr Golovin: CSKA Moskova forması giyen 21 yaşındaki yıldız oyuncuyu Premier Lig ekipleri yakından takip ediyor. Chelsea’nin Rus patronu Abramovich’in Golovin’i transfer edip başka takıma kiralamak istediği haberleri Rus basın mensupları tarafından sıkça dile getirildi. Ancak bu iddialara rağmen Golovin yoluna CSKA Moskova ile devam etmek istedi. 17/18 sezonunda özellikle UEFA Avrupa Ligi’nde Lyon ve Arsenal karşısında gösterdiği performansla dikkatleri tamamen üzerine çekti. Topla dribbling yapabilen, oyun kurabilen , duran topları etkili kullanabilen Golovin’in turnuvadaki performansına paralel olarak önümüzdeki yaz transfer olma ihtimali bir hayli yüksek görülüyor.
Aleksey Miranchuk: Rusya Milli Takımında dikkatle izlenmesi gereken bir başka oyuncu ise Lokomotiv Moskova forması giyen 22 yaşındaki Aleksey Miranchuk. Yuri Semin önderliğinde sezonu şampiyon tamamlayan L.Moskova’da sezonun kilit oyuncuları arasında gösteriliyor. Ayaklarına hakim, teknik kapasitesi üst düzeyde olan Aleksey’in de Avrupa’nın dev kulüplerinin radarında olduğu bilinen bir gerçek. Turnuva sonrası kısa vadede transfer ihtimalini çok güçlü görmesem de uzun vadede kulübüne önemli bir bonservis miktarı kazandırarak transfer yapacağını düşünüyorum.
Sonuç
Rusya Milli Takımı ve Rus halkı ev sahipliği yaptığı turnuvaya yaşanılan sakatlıklar ve hazırlık maçlarında alınan kötü sonuçlar nedeniyle biraz tedirgin hazırlanıyor. Son dönemde yaşanan formsuzluklar da eklenince Cherchesov’un hazırlık maçlarında denemediği oyunculara şans vereceği gündemde.. Dünya Kupasının açılış maçında Suudi Arabistan ile karşılaşacak Rusya’nın gruptaki diğer rakipleri Mısır ve Uruguay.. Grupta oldukça zorlanacağını düşündüğüm Rusya, gruptan çıkmayı başarsa bile yolunun çok uzun olacağını sanmıyorum. Kendilerine ev sahipliği yaptığı turnuvada başarılar diliyorum…