Rusya’da düzenlenecek olan Dünya Kupası’nda Senegal Milli Takımı H grubunda Japonya, Kolombiya ve Polonya ile birlikte mücadele edecek. Tarihindeki sadece Dünya Kupası’na 2002 senesinde katılan Senegal çeyrek final maçında hatırlayacağınız üzere Türkiye ile eşleşmiş ve o dönem uygulanan ‘’Altın Gol’’ kuralı ile turnuvaya çeyrek finalde elenmişti.

 Dünya Kupası tarihinde bir başka başarısı olmayan Senegal’in, teknik direktör Aliou Cisse önderliğinde turnuvaya 2. kez bilet alışının mevcut kadrosu ile hiç sürpriz olmadığını söylemek mümkün. Sadio Mane, Keita Balde ve Koulibaly gibi yıldızlara sahip Senegal Milli Takımı’nı inceleyelim.

 

2018 Dünya Kupasına Katılım ve Hazırlanma Süreci

2018 Dünya Kupası Afrika elemelerinde D grubunda Burkina Faso, Güney Afrika ve Yeşil Burun Adaları ile birlikte yer aldı. Eleme sürecini namağlup tamamladı ve topladığı 14 puan ile en yakın takipçisi olan Burkina Faso’nun 5 puan önünde 1. Sırada yer aldı. 6 maçta kalesinde 3 gol gören ve 10 gol atan Senegal Milli Takımı Rusya’da düzenlenecek Dünya Kupası biletini yara almadan kazandı.

Senegal, Dünya Kupası öncesi son hazırlık maçlarını Özbekistan ve Bosna Hersek Milli takımları ile yaptı. İdeale yakın bir 11 ile çıktığı ilk maçta Özbekistan ile 1-1 berabere kaldı. Sonraki mücadelede Bosna-Hersek gibi güçlü bir rakip karşısında iyi bir oyun sergileseler de gol yollarında etkili olamadılar ve maç 0-0 bitti. Bu iki maçta da birçok oyuncu deneyen Teknik Direktör Aliou Cisse kafasındaki ilk 11’i netleştirmeye başladı diyebiliriz.

 

ÖZBEKİSTAN KARŞISINDA İLK 11’İ 

 

BOSNA HERSEK KARŞISINDA İLK 11’İ

 

 

Muhtemel Formasyon ve Detaylı Kadro Analizi

Senegal Milli takımı kadrosunda Avrupa’nın köklü takımlarında oynayan yıldız oyuncuları barındırıyor. Dünya futboluna bu zamana kadar kaliteli isimler yetiştiren ve futbolda Afrika’nın incileri olan bir ülke olduğu kesin. Rusya’da oynanacak olan Dünya Kupası’nda boy gösterecek olan Senegal’de en dikkat çekici isim şüphesiz Liverpool’un süper yıldızı Sadio Mane diyebiliriz. Mane haricinde  kadrosunda Koulibaly,Keita Balde,Idrissa Gueye  gibi yıldız isimler de bulunuyor.

   Senegal Milli Takımı’nın katı bir taktik formasyonunun olmadığını belirtmekte yarar var. Teknik direktör Aliou Cisse daha çok rakip analizini dayanan rakibe göre değişen bir oyun anlayışına sahip. Bu nedenle hemen her maçta 5-4-1, 4-1-4-1 ve 4-3-3 gibi farklı taktiklerle sahaya çıkıyor.

 2018 Dünya Kupasında muhtemel ilk 11 kadrosu ve formasyonu böyle olması bekleniyor.

 

 

Kaleci: Khadim N’Diaye (Horoya), Abdoulaye Diallo (Rennes), Alfred Gomis (SPAL)

Savunma: Lamine Gassama (Alanyaspor), Kalidou Koulibaly (Napoli), Salif Sane (Hannover),Saliou Ciss (Valenciennes) , Kara Mbodji(Anderlecht) , Youssouf Sabaly (Bordeaux), Moussa Wague (Eupen)

Orta Saha: Idrissa Gueye (Everton), Cheikhou Kouyate (West Ham United), Alfret N’Diaye (Wolves), Badou Ndiaye (Stoke City), Cheikh N’Doye (Birmingham City),İsmaila Sarr(Rennes)

Forvet: Keita Balde (Monaco), Sadio Mane (Liverpool), Moussa Sow (Bursaspor), Moussa Konate (Amiens), Mame Biram Diouf (Stoke City),  Diafra Sakho (Rennes), M’Baye Niang (Torino)

 

Senegal Milli Takımı bireysel oyuncu kalitesi yüksek olması büyük avantaj sağlıyor. Kadrolarında rotasyon yapabilecekleri oyuncular oldukça fazla ve potansiyeli yüksek bir yedek kulübesi göreceğimizi söyleyebiliriz. Avrupa’nın çeşitli takımlarından ve yüksek rekabetin yaşandığı üst seviyede futbolun oynandığı liglerden gelen oyuncular ile Senegal grubun önemli ekiplerinden.

Kalecilerden başlamak gerekirse Fransa’da oynayan ve bu sezon Rennes’in kalesini koruyan Diallo’nun 1. Kaleci olması yüksek ihtimal. Torino’nun 1 sezonluğuna SPAL 2013 takımına kiralık olarak gönderdiği Alfred Gomis bu sezon İtalya’da iyi bir sezon geçirmedi fakat Senegal Milli Takım kadrosu ile birlikte Rusya’da olması bekleniyor

Senegal’in savunma bölgesinde başarılı ve kaliteli oyuncularına sahip. Bu oyuncularından başında ; Napoli’nin geri 4’lüsünün en önemli isimlerinden olan Koulibaly geliyor. Senegal için bu kupada büyük bir koz. Sezon sonunda Hannover 96’dan Schalke’ye transfer olacak, müthiş fiziğiyle dikkat çeken Salif Sane bu sene Almanya’da bir çok önemli maça çıktı ve stoper bölgesinde göz doldurdu. KoulibalySalif Sane ikilisinin yedeği Anderletch’li Kara. Sağ bek için ise Bordeoux’lu Sabaly ve gelecek vaat eden oyunculardan olan Kas Eupen forması giyen Moussa Wague adaylar arasında. Senegal, savunma bölgesinde rotasyon için yüksek oyuncu kalitesine sahip diyebiliriz.

Orta Saha mevkiisin de Senegal çok önemli oyunculara sahip. Bunlara örnek verecek olursak West Ham’lı Kouyate,Everton’lı İdrissa Gueye,Stoke City’li Badou N’diaye ve Hull City’li Alfred N’diaye gibi üst düzey futbolun oynandığı İngiltere Premier ligi’nde oynayan oyuncular bulunuyor.

 Hücum bölgesi Senegal için en önemli bölge. Forvet hattı ve kanatlarda dünya çapında yıldızlara sahip Senegal milli takımı. Liverpool’lu Sadio Mane, Monaco’nun hızlı ve teknik oyuncusu Keita Balde, Rennes’in gelecek vaat eden ve geleceğin yıldız adaylarından gösterildiği ve oldukça başarılı bir sezonu geçiren 20 yaşındaki İsmaila Sarr ve forvet bölgesindeki Moussa Sow ve M’baye Niang gibi yıldız oyuncuları rakipler için büyük tehdit oluşturuyor.

Genel olarak baktığımızda kaliteli ve yetenekli bir kadroya sahip Senegal milli takımının en büyük eksikliği oyunu yönetecek, zaman zaman tempoyu ayarlayacak, oyun zekâsı üst düzey bir isme sahip olmaması olarak göze çarpıyor. Geniş alanda ve yüksek tempolu oyunda etkili olabilen Senegal, oyun sıkıştığında ve rakip savunmanın sabırla hataya zorlanması gerektiği durumlarda oldukça çaresiz kaldığına tanık oluyoruz.

 

TAKTİKSEL ANALİZ 

Toplu Oyun, Hücum

Hücum yönünden zengin bir kadroya sahip olan Senegal takımı ilerideki üçlüsü çok aktif olarak yer değiştirip akan oyunda tehlikeli ataklar oluşturuyor. Hızlı ve tek top ile içeriye kat eden hücum oyuncuları birden bire kale önüne inebiliyor.  Kanat ataklarında ileri oyuncuları Sadio Mane ve Mame Diouf içeriye kat ederek rakip savunma oyuncularına zorluk çıkarıyor. Beklerin de desteği ile ileride etkili hücum organizasyonları oluşturuluyor. Agresif olmayan rakip savunma oyuncuları birebirde Mane ve Diouf ‘ un etkili oyununda oyundan kolay düşebiliyorlar.

Bosna Hersek ile oynan maçta sağ bek Sabaly’nin uzun koşu yolu pasında sağ kanata inen Mame Diouf topla çok oynamadan içerideki forvet oyuncusuna gönderiyor. Bu tür pozisyonları neredeyse her maç deneyen Senegal takımının ileri üçlüsü çok etkili ve aktif olarak yer değiştiren bir stille oynuyor.

Yukarıda bahsettiğimiz gibi, agresif olmayan Özbekistan savunması orta sahadan geri dönmekte zorlanınca ve geride iyi yerleşemeyince hızlı hücum oyuncuları saniyeler içerisinde ceza sahasında tehlikeli pozisyonlar yakalayabiliyor.

 

TOPSUZ OYUN, SAVUNMA

 Savunma 4’lüsünün ortasındaki stoperler ileri çıkmayan ve genellikle ceza sahasının yakınlarında topu karşılayan bir oyun disiplinine sahip. Orta saha oyuncuları rakip hücum ataklarında savunma önünde topu karşılamak üzere pozisyon alıyor. Nitekim bu savunma sisteminin gayet başarılı işlediğini söyleyebiliriz. Rakip oyuncuların kısa top yapamaması ve orta sahada yapılan şok presin sonuç vermesi ile Senegal takımının rakip takım ataklarını agresif şekilde püskürttüğünü görebiliyoruz.

Duran top kornerlerde adam adama savunmanın yanı sıra bölge savunmasının da elden bırakılmadığı gözlemlenebilir.

Son oynanan Bosna Hersek maçında Bosna-Hersek’in bir atağında defans 4’lüsünün önünde orta saha oyuncuları rakibi karşılıyor ve defans oyuncuları ile birlikte sıkıştırma uygulamaya çalışıyor.

Son oynanan hazırlık maçında Özbekistan karşısında bir korner organizasyonunda adam adama savunma haricinde ceza sahasındaki adam fazlalığı ile bölge savunmasının başarılı bir şekilde işlediğini görüyoruz.

 

 

SAVUNMA ZAAFI :

Senegal takımının her ne kadar iyi bir savunma anlayışı olsa da açık bir zaafları olduğunu da söyleyebiliriz. Rakip takımın kontra ataklarında savunmanın adam adama oynadığı anlarda rakip forvet çok uzağında karşılıyorlar. Bu tip ataklarda tecrübesiz olduklarını Bosna Hersek maçında defalarca görebildik.

Yukarıda bahsettiğimiz gibi rakibi geride karşılayan Senegal defansı ,rakibi önce karşılayan orta saha oyuncuları kaçırdıkları anda bu tip tehlikeli atakları sık sık yaşıyor. Adam adama savunmayı akan oyunda da yapmaya planladıklarını fakat tehlikeli pozisyonların verildiğini görebiliyoruz.

Sonuç

Senegal milli takımı, kadro kalitesi olarak grubundaki diğer rakipleri Polonya, Japonya ve Kolombiya’nın çok ilerisinde. Fakat takım oyunu konusundaki eksikleri ve sahada oyunu yönetecek profilde bir isme sahip olmayışları işlerini özellikle disiplinli takımlar karşısında oldukça zorlaştırıyor. 2002’de çeyrek final oynayan Senegal kaptanı Aliou Cisse’nin, şimdi çalıştırmakta olduğu ekibini zorlu gruptan çıkarıp çıkaramayacağını hep birlikte göreceğiz.