Sırbistan, ‘’Sırbistan Milli Takımı’’ adıyla ilk kez bu sene 2018 Dünya Kupası’nda boy gösterecek. Tarihinde Yugoslavya adıyla 8, Yugoslav Federal Cumhuriyeti ve Sırbistan-Karadağ adlarıyla birer kez Dünya Kupası’na katılan Orlovi ( Kartallar) , 1992-1994 yılları arasında, ülkenin parçalanmasına neden olan iç savaş nedeniyle 94 Dünya Kupası eleme gruplarına katılmadılar. Dünya Kupası’nda elde ettikleri en büyük başarılar ise, 1930 yılındaki yarı final ve 1962 Dünya Kupası’ndaki dördüncülük.
2018 Dünya Kupası eleme maçlarının tümünde Sırbistan Milli Takımı’nın başında sahaya çıkan ve Sırbistan’ın, Dünya Kupası’na direk katılma hakkı almasında büyük emeği olan teknik direktör Slavoljub Muslin’in, Sırbistan Futbol Federasyonu Başkanı ile ters düşmesi sonucu eleme maçlarının ardından görevine son verildi. Yerine Werder Bremen ve Schalke’den tanıdığımız Mladen Krstajic getirildi. Krstajic, Sırbistan Milli Takımı başında çıktığı 4 hazırlık maçında 2 galibiyet, 1 beraberlik ve 1 yenilgi aldı. Krstajic’in henüz Sırbistan Milli Takımı ile resmi maçı bulunmuyor.
2018 Dünya Kupasına Katılım ve Hazırlanma Süreci
Dünya Kupası Elemeleri’nde D Grubu’nda yer alan Sırbistan, 21 puan toplayarak grubu lider bitirdi ve Dünya Kupası’na direk katılma hakkını kazandı. Avusturya, Galler, İrlanda Cumhuriyeti, Moldova ve Gürcistan ile mücadele eden Sırbistan; 6 galibiyet, 3 beraberlik, 1 yenilgi alırken tek yenilgisini Avusturya deplasmanında aldı. Sırbistan, Dünya Kupası’ndaki ilk maçında 17 Haziran’da Kosta Rika ile karşılaşacak. Sırbistan’ın 2018 Dünya Kupası E grubundaki diğer rakipleri ise Brezilya ve İsviçre.
27 Kişilik Dünya Kupası Kadrosu
KALECİ: Vladimir Stojkovic (Partizan), Predrag Rajkovic (Tel Aviv), Aleksandar Jovanovic (Aarhus), Marko Dmitrovic (Eibar)
DEFANS: Aleksandar Kolarov (Roma), Antonio Rukavina (Villareal), Milan Rodic (Kızılyıldız), Branislav Ivanovic (Zenit), Uros Spajic (Anderlecht), Milos Veljkovic (Werder Bremen), Dusko Tosic (Guangzhou), Matija Nastasic (Schalke 04), Nikola Milenkovic (Fiorentina)
ORTA SAHA: Nemanja Maksimovic (Valencia), Dusan Tadic (Southampton), Andrija Zivkovic (Benfica), Mijat Gacinovic (Eintracht Frankfurt), Nemanja Radonjic (Kızılyıldız), Sergej Milinkovic-Savic (Lazio), Adem Ljajic (Torino), Filip Kostic (Hamburg), Nemanja Matic (Manchester United), Luka Milivojevic (Crystal Palace) Marko Grujic (Cardiff City)
FORVET: Aleksandar Mitrovic (Fulham), Luka Jovic (Eintracht Frankfurt), Aleksandar Prijovic (PAOK)
Muhtemel Formasyon ve Detaylı Kadro Analizi
Sırbistan’ın eski teknik direktörü Muslin,elemeler boyunca takımı 5-4-1 şeklinde oynattı ve bu taktikle verim aldığını söyleyebiliriz. Krstajic ise hazırlık maçlarında 4-1-4-1 ve 4-2-3-1 taktikleriyle sahaya çıktı. Dünya Kupası’ı ilk maçında aşağıdaki gibi bir kadro ile çıkacağını tahmin ediyorum.
Sırbistan’ın kadrosu ağırlıklı olarak lejyoner ve tecrübeli oyunculardan oluşuyor. Sırbistan’ın birinci kalecisi 34 yaşındaki Vladimir Stojkovic. Sporting Lizbon’da uzun yıllar oynadıktan sonra ülkesine döndü ve Partizan forması giyiyor. Eleme maçlarının 8’inde forma giydi. Takımın ikinci kalecisi Maccabi Tel Aviv’de forma giyen Predrag Rajkovic. O da eleme maçlarında iki kez forma şansı buldu. Eibar’dan Marko Dmitrovic ve Aarhus’tan Aleksandar Jovanovic de geçtiğimiz sezon kendi takımlarında düzenli olarak forma giydiler.
Defans hattında son derece tecrübeli oyuncuları var. Sağ bek 34 yaşındaki Rukavina Villareal’de oynuyor. Gaspar’ın yedeği olan Rukavina fazla forma şansı bulamadı fakat milli takımda sağ bekte birinci tercih. Ivanovic ve Uros Spahic’in de sağ bek oynayabildiğini düşünürsek bu bölgede alternatif sıkıntıları yok. Sol bekte takımın kaptanı Kolarov oynayacak. Roma’da başarılı bir sezon geçiren 32 yaşındaki oyuncusu hem ofansif, hem de defansif olarak takımına çok şey katıyor. Kolarov’un yedeği Anderlecht’in sol beki Obradovic. Takımında 20 maçta forma giymesine rağmen tecrübesi nedeniyle bu bölgedeki ikinci tercih. Kızılyıldız’dan Milan Rodic ise üçüncü tercih. Stoperde Zenit’li tecrübe abidesi 34 yaşındaki Ivanovic ve Schalke forması giyen Nastasic’in oynayacağını tahmin ediyorum. Bu ikiliyi en çok zorlayacak isimler, Werder Bremen’de düzenli olarak forma giyen Milos Veljkovic ile tanıdık bir isim Dusko Tosic. Hem stoper, hem sağ bek oynayabilen Uros Spajic ile Fiorentina’nın 20 yaşındaki gelecek vadeden stoperi Nikola Milenkovic bu bölgeye derinlik kazandıran diğer isimler.
Sırbistan Milli Takımı orta sahada zengin alternatiflere sahip. Ön liberoda Nemanja Matic’in forması hazır. Crystal Palace’ta iyi bir sezon geçiren Luka Milivojevic hem ön liberoda, hem de merkez orta sahada oynayabilen bir oyuncu. Milinkovic-Savic bu sezon Lazio’da mükemmel bir form grafiği yakaladı. Bu formunu Dünya Kupası ‘nda da devam ettirmek isteyecektir. Adem Ljajic, Torino’da iyi bir sezon geçirdi. Ofansif orta saha oyuncusu olan Ljajic, aynı zamanda kanatlarda da görev yapabiliyor. Bu sene hazırlık maçlarında ve geçen sene eleme maçlarında az da olsa süre alan genç oyuncular, Cardiff’te kiralık oynayan Liverpool’un oyuncusu Marko Grujic, Valencia’dan Nemanja Maksimovic ve Frankfurt’tan Mijat Gacinovic kadroda kendine yer bulan diğer orta saha oyuncuları. Sol kanatta Hamburg formasıyla iyi bir sezon geçiren Filip Kostic, sağ kanatta Southampton’lı Dusan Tadic’in ilk 11’deki yerleri hazır. Benfica’lı Andrija Zivkovic bu ikiliden formayı kapabilecek en büyük aday. Kızılyıldız’ın genç yıldızı Nemanja Radonjic de her iki kanatta da oynayabilen bir oyuncu.
Sırbistan’ın forvet hattı, diğer mevkilere nazaran biraz daha kısıtlı bir oyuncu havuzuna sahip. Newcastle’dan Fulham’a kiralandıktan sonra performansında gözle görülür bir yükseliş olan Aleksandar Mitrovic Sırbistan’ın birinci forveti. PAOK formasıyla Yunanistan’da 28 golle gol kralı olan Aleksandar Prijovic ile Frankfurt’ta sezonun ikinci yarısında ortaya koyduğu performansla dikkat çeken genç oyuncun Luka Jovic forvet hattını oluşturan isimler.
Taktiksel Analiz
Sırbistan’da teknik direktör değişikliğinden sonra taktik anlamda değişiklikler yaşandı. Krstajic, eski teknik direktör Muslin’in tercih ettiği üç stoperli sistemi yerine iki stoperli, dörtlü defans sistemini tercih ediyor. Görselde gördüğümüz beyaz formalı takım Sırbistan ve 4’lü defans dizilimi.
Sırbistan Milli Takımı defansı, tecrübeli ve fizikli oyunculardan kurulu. Stoper Ivanovic 1.85, Nastasic 1.88, sol bek Kolarov 1.87, Rukavina ise 1.77 boyunda. Ayrıca dörtlü savunmaya yardımcı olan orta saha merkez oyuncuları Matic 1.94, Milivojevic 1.86 ve Milinkovic-Savic de 1.91 boyunda. Boy ortalamasının bu denli yüksek olması özellikle duran toplarda takıma büyük avantaj sağlıyor. Dünya Kupası eleme maçlarında duran toplardan sadece bir gol yediler. Tercih ettikleri savunma şekli ise alan savunması.
Uzun oyunculara sahip olmanın avantajlarının yanında dezavantajları da var tabi. Sırbistan’ın en büyük zaafı defansın arkasına atılan toplar. Sırbistan defansında üç oyuncu 30 yaş üzerinde. Rukavina (34), Ivanovic (34) ve Kolarov(32) . Defans hattı hem uzun, hem de yaşlı olunca hız sorunu meydana geliyor. Krstajic bu zaafın önüne geçebilmek için ofsayt taktiğini çok sık uygulatıyor oyuncularına. Riskli bir tercih olsa da, bunu uygulayabilecek tecrübede oyunculara sahipler.
Sırbistan, oyunu kurarken arkada hazırlık pasları yaparak rakibin orta sahasını kendine çekmeye çalışıyor. Bunu başarabilirlerse direk olarak hızlı bir şekilde topu ön bölgedeki oyunculara oynayıp hücuma kalkıyorlar. Rakip eğer kendi yarı alanında kalmayı tercih ederse, Kolarov ve Ivanovic’in attığı uzun toplarla rakibin orta alanını geçmeye çalışıyorlar.
Sırbistan’ın en iyi oyunculara sahip olduğu bölge olan orta saha. Eleme maçlarında, merkez orta sahada en çok forma giyen ikili Matic ve Milivojevic, orta sahanın defansif ; Ljajic,Kostic ve Tadic ise ofansif işlerini üstlenmişlerdi. Muslin döneminde, net bir şekilde defansif ve ofansif orta sahalar olarak ikiye bölünen oyuncular, Krstajic ile birlikte biraz daha kompakt bir yapıda oynuyorlar. O yüzden orta sahada Krstajic’in, Milivojevic yerine daha iki yönlü bir oyuncu olan Milinkovic-Savic’i tercih edeceğini düşünüyorum ama iki oyuncu da formda bir sezon geçirdi, iki oyuncu da formayı fazlasıyla hakediyor. Dünya Kupası maçları öncesinde Matic’in partneri kim olacak sorusu, Krstajic’in kafasını en fazla kurcalayan soru gibi gözüküyor. Yeri garanti olan Matic ise Sırbistan Milli Takımı için çok önemli bir role sahip. Defansın önünde, orta sahanın liderliğini yapan Matic’in en önemli görevleri arasında takım boyunu ve oyun temposunu ayarlamak yer alıyor. Takımda kilit bir öneme sahip Manchester United’lı oyuncu, yanında Milivojevic varken ileriye daha çok katkı yaparken, Milinkovic-Savic ile birlikte oynadığında hücum işlerini bu oyuncuya bırakıyor.
Orta sahanın ön bölgesindeki Kostic-Ljajic-Tadic üçlüsü birbirleriyle çok iyi anlaşan, yaratıcı bir üçlü. Ljajic,on numara mevkinde serbest oyuncu olarak görev alıyor. Forveti ikileyen, orta sahaya yardımcı olan, kanat oyuncularıyla sürekli yer değiştiren Ljajic, Sırbistan için çok önemli bir oyuncu. Kostic ve Tadic ise hem kanat oyuncuları, hem de Ljajic’in iki yanında pozisyon alarak ofansif orta saha oyuncuları olarak görev alabiliyorlar. Bu iki role bürünebildikleri için takımın hücum zenginliği artıyor.
Sırbistan ataklarını daha çok Kostic’in olduğu sol kanattan yapıyor. Kostic maç içerisinde daha çok kanat oyuncusu gibi oynarken, Tadic merkeze yakın oynuyor. Bu iki görselde Sırbistan’ın hücum oyuncularının aldığı pozisyonları görebiliyoruz. İlkinde, kanat oyuncularının, birer ofansif orta saha oyuncusu gibi santraforun etrafında pozisyon aldıklarını görüyoruz. İkinci görselde ise soldan çizgiye inen Kostic’i ve ceza sahasına giren 4 Sırp oyuncuyu görmekteyiz.
Sırbistan’ın bu denli çok yönlü hücumcu orta sahalara sahip olması en çok Mitrovic’in işine yarıyor. Hem kanatlardan, hem ortadan beslenen Mitrovic elemelerde 6 gol atarken, Krstajic’in takımın başında olduğu 4 hazırlık maçının 3’ünde forma giydi ve 3 gol attı. Mitrovic’in görevi sadece gol atmak değil elbet. Arkasındaki üçlüyle pas alışverişlerine girmek, duvar olmak ve geriye gelip üçlüden birini defansın arasına sızdırmak gibi görevleri de var.
İlk görselde Tadic’in pasında defansın arasından sızan Mitrovic golünü atıyor. İkincisinde Mitrovic orta sahaya gelirken peşinden iki stoperi sürüklüyor. Aldığı topla da Kostic’i pozisyona sokuyor.
Sonuç
Brezilya, İsviçre ve Kosta Rika, Sırbistan’ın çıkamayacağı bir grup değil. Kadro kalitesi ve maç performansı gayet iyi olan Sırbistan’ın Dünya Kupası’ndaki kaderini belirleyecek en önemli unsur, daha önce teknik direktör olarak resmi bir maça çıkmamış Mladen Krstajic’in performansı olacak. Sırbistan Milli Takımı’na Dünya Kupası’nda başarılar diliyoruz.