1957’de Tunus Futbol Federasyonu’nun kurulmasının ardından Tunus milli takımı, CAF’a dahil olarak hemen Afrika Uluslar Kupası’na katılmaya başladı. 1962 Dünya Kupası’na kadar ise FIFA üyesi olmadığı için katılamayan Tunus, 1962 Dünya Kupası Elemeleri ile birlikte bu serüvene de dahil oldu.

Dünya Kupası’nda ilk olarak 1978’de Arjantin’in evsahipliğinde yapılan turnuvada boy gösterdi. İlk turnuvaları olmasına rağmen gayet iyi bir performans göstererek 1 galibiyet 1 beraberlik aldılar ancak Batı Almanya’nın ardında 3. olup turnuvaya veda ettiler.

Sonraki süreçte 1998,2002 ve 2006 Dünya Kupalarına ardarda katılım gösterdiler. Bu 3 turnuvada da 1 beraberlik 2 mağlubiyet ile galibiyete ulaşamadan turnuvalara veda ettiler. Daha sonraki 2010 ve 2014 için katılım başarısı gösterememiş olsalar da 2018 Dünya Kupası’na katılmaya hak kazandılar. Tarihlerinde ilk ve tek defa 2005 Konferedasyon Kupası’na katıldılar ve 1 galibiyet ile veda ettiler.

CAF Afrika Uluslar Kupası’nda ise 1957-1998 arası istikrarsız bir görünüm veren Tunus, 1962’de üçüncü, 1965’te ev sahipliği yaptıkları turnuvada ikinci olmuşlardır. 1998 sonrası katılım istikrarı yakalayan Tunus 2004 yılına kadar bir türlü şampiyonluk kazanamamıştır. 2004 yılında ev sahipliği aldıkları turnuvada şeytanın bacağını kırıp ilk ve şu zamana kadarki tek şampiyonluklarını kazanmışlardır. 2004 sonrası ise yarı final dahi görememişlerdir.

 

2018 Dünya Kupası’na Katılım ve Hazırlanma Süreci

Elemelerde Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Libya, Gine ile karşılaşan Tunus, grubu mağlubiyet almadan 4 gailibiyet 2 beraberlik ile 14 puanla ikinci Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nin 1 puan önünde lider tamamladı. Toplam 6 maçta 11 gol atıp 4 gol yediler.

Kupa öncesi şimdiye kadar hazırlık amacıyla 3 maç oynadılar. Grubunda Belçika, İngiltere ve Panama ile karşılacak olan Tunus’un hazırlık maçı için seçilen rakipler strateji anlamında gayet başarılı seçimlerdi. Zira aday kadroyu ilk kez görüp kupa ciddiyetine sokma açısından ilk maçı İran ile oynamak, ikinci maçı ise grubundaki dişine göre olan rakibi Panama ile eleme grubunda karşılaşan bir kez mağlup olup bir kez galip gelen Kosta Rika ile yapmak gayet mantıklıydı. Ayrıca İngiltere ve Belçika ayarında sayılabilecek Portekiz ile karşılaştılar.

İran maçı, kupa aday kadrosunu ciddi anlamda izlediğimiz ilk maçtı. İyi bir hazırlık maçıydı. Biraz daha kendi seviyelerinde bir takım olan İran’ı 1-0’lık skorla geçtiler.

Hemen ardından Kuzey Amerika temsilcisi Kosta Rika ile karşılaştılar ve aynı skorla geçtiler. Son maçta ise Portekiz gibi ciddi bir rakip karşısında ilk 35 dakikada 2-0 geriye düşmelerine rağmen direnç gösterdiler ve maç 2-2 sonuçlandı.Hazırlık sürecinde beklentilerin üzerinde bir görünüm çizdiklerini söylemek mümkün.

29 Kişilik Aday Kadro

Kaleciler: Mathlouthi Aymen (Al Batin, Saudi Arabia), Ben Cherifia Moez (ES Tunis), Ben Mustapha Farouk (Al Shabab, Saudi Arabia), Moez Hassen (LB Chateauroux, France)

Defans: Hamdi Nagguez (Zamalek, Egypt), Dylan Bronn (Gent, Belgium), Rami Bedoui (ES Setif), Yohan Ben Olouane (Leicester City, England), Siyam Ben Youssef (Kasimpasa, Turkey), Yessine Meriah (CS Sfaxien), Bilel Mohsni (Dundee United, Scotland), Khalil Chammam (ES Tunis), Oussama Haddai (Dijon, France), Ali Maaloul (Al Ahly, Egypt);

Orta Saha: Elyess Skhiri (Montpellier, France), Mohamed Amine Ben Amor (Al Ahly, Saudi Arabia), Ghaylene Chalali (ES Tunis), Karim Laaribi (Cesena, Italy), Ferjani Sassi (Al Nassr, Saudi Arabia), Ahmed Khlil (Club Africain), Seifeddine Khaoui (Troyes, France), Mohamed Wael Arbi (Tours, France);

Forvet: Fakhreddine Ben Youssef (Al Ittifaq, Saudi Arabia), Anice Badri (ES Tunis), Bassem Srarfi (Nice, France), Ahmed Akaichi (Al Ittihad, Saudi Arabia), Wahbi Khazri (Rennes, France), Naim Sliti (Dijon, France), Sabeur Khlifa (Club Africain).

 

 

Muhtemel Formasyon ve Kadro Analizi

 

 

Teknik adam Nabil Maaloul’un son hazırlık maçlarında 4-5-1, 4-2-3-1 olmak üzere 2 farklı formasyonları denedi. Maç içinde bu iki formasyon arasında da geçiş yapmaktalar. Tahmini olarak 4-5-1 düzeninin hakim olacağı     bir kupa geçirecekler.

Nabil Maaloul yönetimindeki Tunus, genel kadro seçimindeki anlayış ile hızlı hücumları kovalayan, rakibi 2. Bölgede kolay oynatmayan bir görünüme bürünecek gibi duruyor. Kadronun hücum rotasyonunda Wahbi Khazri, Anice Badri, Naim Sliti, Mohamed Amine Ben Amor gibi isimlere ek olarak genç isimlerden Saif Eddine Khaoui ve Bassem Srarfi de tam bu anlayışa uygun oyuncular. Taha Yassine Khenissi ve Youssef Msakni’nin yokluğu ise hücum varyasyonları açısından önemli eksiklik olacak gibi duruyor.

 

Orta saha anlayışı ise tamamen baskı ve yoğun prese uygun isimlerden oluşuyor. Ferjani Sassi, Ellyes Skhiri bu anlayışın başını çeken oyuncular. Bu iki oyuncu ile alternatiflerinin arasında bu tempoya ayak uydurmaları konusunda biraz seviye farkı var gibi duruyor. Yani oyun anlayışının kilit kısmı orta sahadaki ikili gibi duruyor.

Geri dörtlüde ise bek rotasyonları yeterli görünüyor.Sağ bekte Dylan Bronn ve Hamdi Nagguez, solda ise Ali Maaloul ve Oussama Haddadi var. Hepsinin ortak özelliği ise depar mesafelerinin gayet uzun olması ve ön alana çıkışları. Stoper mevkiinde ise bu sene takımında iyi performans gösteren Yassine Meriah, ligimizden tanıdığımız Syam Ben Youssef ve Yohan Benalouane gibi kaliteli isimler mevcut.

Taktiksel Analiz

Genel anlamda hücuma çok hızlı çıkıp bir an önce rakip kaleye gitmek temel amaç. Orta alana yaklaşan rakibin hem kendine hem de pas yollarına sıkı bir baskı oluşturup topu kazanmayı hedefleyen Kartaca Kartalları topu kazanır kazanmaz kanatta Naim Sliti veya Anice Badri’ye veya mümkünse ileri hatta hareketli Wahbi Khazri’nin koşu yoluna topu indirmek.

Görünüş olarak defansif bir takım görünüm vermekteler, 4-5-1 ve 4-2-3-1 düzeninde oynuyorlar. Orta sahada gerideki iki isim genelde rakibe basan, kazanılan topta hızlı oynayan, pas yüzdeleri yüksek, hücum katkıları az olan oyuncular tercih edilmekte. Resimlerde de görüldüğü üzere rakibe derhal baskı uygulanmakta. Hazırlık maçlarında bu baskıyı uygulamak amacıyla orta sahada Ferjani Sassi, Ellyes Skhiri gibi uygun oyuncu profilleri yerleştirildiğini gördük.

Rakibin set hücumlarını karşılarken, eğer kenar hücumunu savunuyorlar ise, bu orta sahadaki ikilinin biri hemen stoperler arasına giriyor ve bekler çizgiye indiğinde boş koşu alanı azaltılıyor. Ancak bu durum kenar oyunlarında yapılan ortaların veya verilen pasların ceza sahası içine değil de yaya doğru dışa doğru açılan toplar olması durumunda rakip açısından oyuncu sayısı açısından avantaj yaratabiliyor.

Ayrıca orta saha çizgisine yakın olan tüm rakip oyunculara top alır almaz baskı uygulanıyor.Bu baskıya en uç oyuncu da dahil oluyor. Rakibin kolay top almasını önlemeye yönelik bu anlayışın ise avantajları varken, aynı anlayış orta alanda iyi pas yapan takımlara karşı baskıdaki oyuncuların oyundan düşüp geride eksik kalma tehlikesini de beraberinde getirmektedir. Görselde bunun örneğini görebiliriz.

Duran top savunması ise alan ve adam savunması karışık olarak yapılmakta. 2 oyuncu, rakibin en etkili hava silahını adam adama savunurken, diğer oyuncular alan savunması yapmaktalar. Fizik açısından iyi durumda olan Tunus’u, hava topu mücadelesinde yenmek için organizasyon ile dağıtmak gerekli gibi duruyor. Duran top savunması anlayışını görselde inceleyebiliriz.

Duran top hücumunda genelde ön alana açılan ortanın arkaya sektirilmesi veya doğrudan kavisli arka direğe koşuya doğru atılan toplar şeklinde. Çapraz koşularla rakip savunmanın dikkatini dağıtıp arka direğe doğrudan koşu yapılmasına çalışılıyor. Hazırlık maçlarında bu denemelerin birkaç kez işe yaradığına tanık olduk.

Ancak hücum anlamında kontra futbolu benimseyen Tunus’un set hücumu oynama konusunda sıkıntıları mevcut. Bunun nedeni ise orta sahalarının geri ikilisinin hücuma katkısının az olması. Hücum anlamında oyuncu sayısı çoğu kez 3 ya da 4 oluyor. Bu da set hücumu konusunda bir hayli eksik kalınmasına yol açıyor.

Hücum anlamında ise istenilen ivme yakalanana kadar birinci bölgede hazırlık pası yapılıyor. Hatta bu durum bazen öylesine uzatılıyor ki forvet de dahil oluyor. Birinci bölgede çoğu zaman 10 oyuncunun paslaşması, hızlı verkaçlar ile rakibi oyundan düşürüp ikinci bölgeyi çok hızlı geçmeyi amaçlıyor. Çoğu zaman, ikinci bölgedeki oyuncunun top teması tek pas şeklinde oluyor. Bu hızlı geçişin son aşaması ise topu forvetin koşu yoluna bırakmak. İknci bölgenin hızlı geçildiği bir hücumu sıralı 3 görselde inceleyebiliriz.

Gol yollarındaki oyuncuların ortak özelliği, topu alıp dribbling yapabilen, ceza sahası içinde veya çevresinde etkili vuruşlara sahip oyuncular. Bu oyuncular topla buluşur buluşmaz çevre kontrolü sonrası eğer şansları varsa dribblingi zorluyorlar. Eğer şansları varsa verkaç ile topu önlerine alıp şutu deniyorlar. Keza Wahbi Khazri, Taha Yassine Khenissi, Anice Badri, Naim Sliti tam bu anlayışa uygun oyuncular. Ancak bu yıl takımında çok iyi performans gösteren Youssef Msakni’nin çapraz bağlarından sakatlanıp kupayı kaçırması Kartaca Kartalları için büyük şanssızlık.

Sonuç

12 senenin ardından Rusya’daki Dünya Kupası’nda boy gösterecek ‘Kartaca Kartalları’ için çok yüksek beklentileri içinde olunmamalı. İngiltere, Belçika, Panama ile aynı grupta olan Tunus’un belki de dişine göre tek rakip Panama. Panama karşılaşmasının da gruptaki son maçı olmasını onlar açısından şanssızlık olarak değerlendirebiliriz. Grubun ilk maçında üst turlar için favori görülen İngiltere karşısında ne yapacakları tunuva gidişatları açısından ışık tutacak maç olacaktır.

Uzun zamandır turnuvalarda sürpriz takım adayı konumunda ilk sırada yer alan Belçika’nın ise bu ünvanı yıkıp favori takım olma konumuna erişmesi geç bile kaldı. Belki de ellerindeki jenerasyonun en olgun dönemi. Belçika karşısında da ne elde edeceği soru işareti olan Tunus’u hep birlikte izleyeceğiz.