Uruguay bugüne kadar 2 kez Dünya şampiyonluğu kazanmış, dünyanın en önemli futbol ekollerinden birisine sahip olan şirin bir Güney Amerika ülkesi. İlk Dünya Kupası’nı kazanmış olmalarıyla da tarihte ayrı bir öneme sahip olan bu harika futbol ülkesi, eski dönemlerde katıldığı turnuvalardaki başarılarıyla adından sıkça söz ettiriyor. Ayrıca altyapısından yetiştirdiği dünyaca ünlü yıldızları ile de dünya futbolunda önemli bir yere sahip. Şimdi Uruguay milli takımının incelemesine geçelim.

2018 Dünya Kupasına Hazırlanma Süreci

Uruguay 2002’de Danimarka ve Senegal’in arkasında kalarak. olup turnuvaya grup aşamasında veda ederken, 2006’daki turnuvaya katılamadı, 2010’da yarı finalde Hollanda’ya ve 3.lük maçında Almanya’ya aynı skorlarla yenilerek. 4. olurken, 2014’te Kosta Rika nın ardında grubu tamamlayıp son 16 turunda Kolombiya’ya 2-0 elenerek turnuvaya veda ettiler.

2018 Dünya Kupası’na gelirken Uruguay’ın zorlu bir süreçten geçtiğini belirtmemiz lazım. Güney Amerika Elemeleri kapsamında Arjantin, Şili ve Kolombiya ‘yı arkasında bırakarak Brezilya’nın arkasında elemeleri 2. bitirerek turnuvaya direkt katılma hakkı kazandı. Elemelere iyi bir başlangıç yapan Uruguay, elemelerin başlarında dışarıda Şili ve Peru, içeride Brezilya’ya farklı yenilip hemen sonra da Arjantin ile berabere kalınca 4 maçlık kötü bir seri yakalamıştı. Ancak bu kötü durumu 12 yıldır takımın başında olan ve 2011 yılında bu takımla Copa America şampiyonluğu yaşayan tecrübe abidesi teknik direktörleri Oscar Tabarez ile atlatıp kalan 3 maçta da Bolivya ve Paraguay’ı yenip, Venezuela ile beraber kalarak dünya kupası biletini kaptılar.

 

Hazırlık Maçları ve Kadro

Uruguay, uzun yıllardır Oscar Tabarez önderliğinde turnuvaya hazırlanırken 2017 yılında oynadıkları 4 hazırlık maçından da galip ayrılamadı. Bu süreçte Avusturya’ya 2-0, İrlanda Cumhuriyeti’ne 3-1 ve İtalya’ya 3-0’lık skorlarla yenilip, Polonya ile 0-0 berabere kaldılar.

2018 yılına geldiğimizde ise Mart ayında düzenlenen Çin Kupası’nda yarı finalde Çekya’yı 2-0 ve finalde Galler’i 1-0’lık skorlarla geçip turnuvada mutlu sona ulaşmayı başardılar. Bu maçlarda 4-4-2 sistemiyle takımını sahaya süren Tabarez turnuvada da başarılı olduğu bu sistemle devam edecektir.

Teknik direktör Oscar Tabarez’in çağırması beklenen 23 kişilik muhtemel kadro;

KALECİ : Fernando Muslera, Martin Campana, Martin Silva

DEFANS : Diego Godin ,Jose Gimenez, Sebastian Coates, Gaston Silva, Guillermo Varela, Maxi Pereira, Giovanni Gonzalez

ORTA SAHA : Lucas Torreira, Matias Vecino, Rodrigo Bentancur, Nahitan Nandez, Carlos Sanchez, Diego Laxalt, Cristian Rodriguez, Giorgio de Arrasceta, Gaston Ramirez

FORVET : Luis Suarez, Edinson Cavani, Maximiliano Gomez, Christian Stuani 

 

Muhtemel Formasyon ve Detaylı Kadro Analizi

Oscar Tabarez , 2006 yılından beri başında olduğu Uruguay Milli takımı ile şu ana kadar 134 maça çıktı. Tabarez daha önce Dünya Kupası yaşamış bir teknik adam olarak bu turnuvaya geçmişte yaptığı hatalarından ders çıkararak geldiğini belirtiyor.

Elemelerin başlarında 4-4-2 sistemiyle sahaya çıkan Tabarez, daha sonraları, 4-2-3-1, 4-5-1 gibi farklı sistemlerle oynasa da son maçlardan itibaren tekrar 4-4-2 sistemiyle sahaya çıktı ve Dünya Kupası’nda da bu tercihini değiştirmeyecektir

Kalede uzun yıllardır Tabarez’in vazgeçilmezi olan Galatasaraylı Fernando Muslera  olacaktır. Alternatiflerinden Martin Campana 2., Martin Silva’da 3.kaleci konumunda yer alacaktır.

Güvendiği isimler olan ve aynı zamanda Atletico Madrid’den de takım arkadaşı olup birlikte oynama pratiği fazla olan Gimenez ve Godin savunma tandeminde ilk tercihleri olacaktır. Alternatif olarak Sporting Lizbon formasıyla iyi bir sezon geçiren Coates şans verilmesi halinde iyi bir performans gösterebilir.

Sağ bek pozisyonunda Tabarez’in kafası karışık ama ilk tercihi Tigre ile iyi bir sezon geçiren Varela olacaktır. Yedeği ise uzun yıllardır milli takım formasını başarıyla terleten Porto’lu Maxi Pereira diyebiliriz. Varela’nın performansı düştüğü anda Tabarez formayı Pereria’ya hemen verebilir.

Sol bekte tercihini Genoa ile İtalya’da iyi bir sezon geçiren Laxalt’tan yana kullanacaktır.

 

Orta sahaya geldiğimizde Tabarez’in en çok zorlanacağı mevkilerden birisi olduğunu söylesek hiç yanlış olmaz.Hazırlık maçlarında Inter’li Vecino ve Juventus’lu Bentancur şans bulurken Sampdoria’da oynadığı futbolla bu sezona damga vuran Torreira’yı da kullanabilir. Bu 3 ismin dışında daha ofansif oynamak isterse Sampdoria’lı Gaston Ramirez’i düşünebilir.

Orta saha tandeminin kenarlarında tercihini uzun yıllar Avrupa’da başarıyla mücadele edip bu sezon başında ülkesine dönen Penarol’lü Cristian Rodriguez ve Boca Juniors ile iyi bir sezon geçiren Nahitan Nandez’den yana kullanacaktır.

Forvet hattına baktığımızda turnuvanın en özel forvetlerinden ikisine ve iyi bir forvet rotasyonuna sahip olduğunu söyleyebiliriz.PSG tarihinin en golcü futbolcusu Cavani ile yıllardır Liverpool ve Barcelona’da üst düzey performans sergileyen Luis Suarez ikilisini ilk 11’de kullanacaktır. Ayrıca bu yıl gösterdiği performans ile üst düzey takımların dikkatini çeken ve turnuvanın en gözde genç yeteneklerinden olan Maximiliano Gomez ve Girona’da kariyerinin zirve sezonunu geçiren Stuani’de bu 2 isme iyi bir alternatif olacaktır.

 

Taktiksel Analiz

Uruguay Milli Takımı’nı tek tek oyuncular üzerinden ele alacak olursak hücum anlamında iyi işler yapabilecek bir kadroya sahip olduğunu görüyoruz. Hele ki forvet hattında aldığı topları gol yapma yüzdesi çok yüksek 2 santrafor olunca bu takımın gol yollarında kolay kolay sıkıntı yaşamayacağını düşünebiliriz. Taktiksel olarak hücumda zaman daha fazla kişi bulundurmayı hedefleyen Tabarez’in talebeleri bu sayede kolayca pozisyona girebiliyor.

 

Toplu Oyun, Hücum

Uruguay Milli Takımı hücuma çıkarken birlikte çıkmaya çok özen göstermesi bunu gösteriyor. Atak yaparken defans oyuncularından topu alan orta saha oyuncuları 2.bölgeye geldiklerinde topu kanatlara yayarak al verlerle veya ceza sahasına ortalarla pozisyon bulmaya çalışıyorlar. Genel anlamda hücum varyasyonları bu şekilde olsa da zaman zaman geriye kapanıp bir anda kontrataklarla da etkili pozisyonlar yakalayabiliyorlar.

Modern futbol sisteminde beklerin oyuna katkısı her yıl giderek artıyor. Uruguay Milli Takımı içinde beklerin oyuna katkısı çok önemli. Yukardaki görselde Avusturya ile oynanan hazırlık maçında sağ bek pozisyonunda görev yapan Pereira çaprazındaki arkadaşına oynayıp yerinde durmayarak bindirmeye devam ediyor ve yerden gönderdiği şut üst dırekte patlıyor. 

Pereira için ayrı bir parantez açalım. Hazırlık maçlarında etkili bir performans gösterdi ancak Tabarez ilk tercih olarak Valera’yı kullanacaktır.

 

Topsuz Oyun, Savunma

Uruguay Milli Takımı hücumda nasıl takım halinde organize bir şekilde çıkıyorsa savunmayıda takım olarak organize bir şekilde yapmaya dikkat ediyor. Aşağıdaki ilk görsele baktığımızda orta saha oyuncuları ile kanattaki oyuncular ceza sahası yayının 10 metre önüne bir set oluşturarak rakibin alanını daraltıp topu hızlıca kapmaya çalışıyorlar.Onların arkasında kalan 4 savunma oyuncusuda onlara yakın bir yerde durarak oyunu daha da daraltıyorlar ve böylece rakibin pas bağlantılarını tamamen kesmiş oluyorlar.

Eğer üst kanada inerse bu seferde ilk olarak bek oyuncuları rakiplerine pres yapıyor ve kademeye giren stoperler ile orta saha oyuncuları topu rakiplerinden kurtarmayı başarıyor.

Bu görselde eksik yakalan Uruguay savunması savunma arasına atılan ara topta rakibini arkaya kaçırıyor ancak başarılı vuruş yapamayınca top Muslera’dan dönüyor. Top Muslera’dan dönmesine rağmen doğru pozisyon alamayan Uruguay savunması arkadan koşu yapan Sabitzer’i görmüyor ve vuruşunda top ağlara gidiyor.

Maç içerisinde zaman zaman konsantre olmada sıkıntılar yaşayabiliyorlar ve bu da onlara tehlikeli pozisyonlar olarak geri dönüyor. Teknik adam Tabarez’de yaptığı bir açıklamada bu soruna değinmişti ve Dünya Kupası’na kadar bu sorunu ortadan kaldırmaya çalışacağını eklemişti.

 

Takip Edilebilecek İsimler

Maximiliano Gomez : 17/18 sezonunun başında Uruguay ekibi Defensor’dan Celta Vigo’ya 4 milyon € gibi bir rakamla transfer olan Gomez, İspanya’daki ilk sezonunda 35 maçta 16 gol atmasıyla tüm dikkatleri üzerine çekti. Premier Lig ekipleriyle adı anılan Gomez, savunma aralarına etkili koşular yapabilen, bitiriciliği gayet iyi olan, sürekli savunma oyuncularına zorluklar çıkartabilen bir isim olmasıyla beraber Dünya Kupası ile göstereceği performansla doğru orantılı olarak yaz transfer döneminde üst düzey kulüplere transfer yapabilir.

Giorgian De Arrascaeta: Orta saha ve kanatlarda oynayabilen Arrascaeta 2015 Ocak ayında Defensor’dan Brezilya ekibi Cruzeiro’ya 4 M €’ya transfer oldu. 3.5 yıldır başarılı bir performans ortaya koymasıyla piyasa değerini de arttırmayı başardı. Dünya Kupası’nda ortaya koyacağı performansa bağlı olarak rotasını Avrupa’ya çevirebilir.

 

Sonuç

Uruguay Milli Takımı, son dönemlerdeki en geniş ve tarihindeki en kaliteli kadrolarından biriyle 2018 Dünya Kupasi’na geliyor.Elemelerde ve oynanan son hazırlık maçlarının çoğunda Uruguay halkının yüzünü güldürmeyi başaran Tabarez’e olan güven tam.A grubunda mücadele edecek olan Uruguay ilk maçını Mısır ile oynayacak.Diğer 2 rakibi Rusya ve Suudi Arabistan’ın kadro ve oyun kalitelerini de göz önüne alırsak bu gruptan lider olarak en kötü ihtimalle 2.çıkmayı başaracaklardir.Sonraki turlarda, gelen rakibin kalitesine de bağlı olarak 2010’da yaptıkları gibi bir sürpriz yapabilirler.