Esnetilen yabancı kontenjanıyla birlikte kulüplerimizin yakından takip etmesi gereken en önemli bölgelerden birisi Balkanlar olacak. Akademilerine önem veren kulüpleri, yetenekli ve oldukça ucuz futbolcularıyla Balkan ülkeleri, kadro kalitelerini artırmak isteyen Süper Lig ve 1.Lig kulüpleri için en ideal pazarlardan birisi konumunda…

 

Büyük liglerden özellikle İtalya, Almanya ve İngiltere’nin takibinde olan bölgede Sırbistan, Hırvatistan ve Bosna Hersek oyuncu yetiştirme konusunda parlayan yıldızlar…Romanya Ligi’nin oldukça önceden keşfedilmiş bir lig olması, Arnavutluk, Makedonya, Karadağ ve Bulgaristan’ın kat etmesi gereken mesafe olduğu gerçeğiyle Hırvatistan, Sırbistan ve Bosna Hersek üçlüsünün önemi, net bir biçimde ortaya çıkıyor.

 

FIFA Milli Takımlar Sıralaması’nı incelediğimizde, Hırvatistan’ın 13, Arnavutluk’un 22, Bosna Hersek’in 26 ve Sırbistan’ın 66. sırada olduğunu görmekteyiz. Türkiye’nin 45. sırada olduğunu düşünürsek Balkanların milli takımlar bazında yaptığı açılımın büyüklüğünü daha rahat tasavvur edebiliriz. Bununla birlikte lig kalitelerinin karşılaştırmasını yapabileceğimiz UEFA Ülke Puanı Sıralaması’nda Haziran ayı itibariyle Türkiye 12. iken, Hırvatistan 17., Sırbistan 27., Bosna Hersek 37. ve Arnavutluk ise 42. Olarak kendine yer bulabildi. Elbette bu durum Balkan takımlarının bütçelerinin oldukça dar olması sebebiyle oyuncuların erkenden yurt dışına gitmeleri ve orada kendilerini geliştirerek milli takımlara katkı vermeleri sayesinde gerçekleşiyor. Burada Balkan kulüplerine göre oldukça büyük bütçelere sahip olan Türk kulüplerinin yapması gereken şey bu oyuncuların ilk transferlerini Türkiye’ye yapmalarını sağlamak…

 

Bu yaz Balkan liglerinden Süper Lig’e birkaç transfer yapıldı. Josip Kvesic, Sokol Cikalleshi, Sedat Berisha, Riad Bajic, Milan Lukac ve Avdija Vrsajevic Hırvatistan, Makedonya, Bosna Hersek, Sırbistan gibi ülkelerden Süper Lig’in yolunu tuttu. Elbette bu oyuncuların ne kadar başarılı olacağı Süper Lig ve 1.Lig’deki 35 kulübün (Altınordu yabancı transferi yapmıyor) önümüzdeki yıllarda Balkanlar’a bakış açısını şekillendirecektir ancak Edin Dzeko, Lazar Markovic, Matija Nastasic, Mateo Kovacic, Marcelo Brozovic, Aleksandar Mitrovic, Filip Kostic, Elseid Hysaj, Adem Ljajic, Filip Djuricic, Nikola Maksimovic gibi yıldızların yakın dönemde Balkan liglerinden çıkmış oyuncular olması önemli bir referans olarak alınabilir.

 

Ülkemizde Samuel Eto’o transferiyle dikkatleri üzerine çeken, Ronaldinho, Isaac Cuenca ve Ibrahim Afellay gibi sükse yaptıracak oyuncularla ilgilenen Antalyaspor’un Bosna’nın Zelzejnicar kulübünden sol bek Josip Kvesic’i alması sadece ismi büyük oyunculara yönelmediğinin bir kanıtı oldu. Bosna Ligi’nin göze çarpan sol beklerinden olan Kvesic’in Süper Lig’deki performansını yakından takip etmek gerekiyor. Aynı şekilde Konyaspor’un yine Zelzejnicar’dan transferi  Bosna Hersek A Milli Takımı havuzunda yer alan Riad Bajic de izlemeye değer bir oyuncu… Bosna, Sırbistan ve Hırvatistan gibi liglerde hali hazırda Samir Radovac, Mijat Gacinovic, Vukasin Jovanovic, Damir Sadikovic, Predrag Rajkovic, Kerim Memija, Haris Duljevic, Luka Jovic, Mihailo Ristic, Andrija Zivkovic, Miladin Stevanovic, Bojan Nastic, Obeng Regan, Ivan Saponjic gibi son derece potansiyelli oyuncular bulunmakta. TrScouts platformu olarak, önümüzdeki dönemde bu oyunculardan Süper Lig’in kalitesini artıracağını düşündüklerimiz hakkındaki görüşlerimizi paylaşmaya ve bu isimleri kulüplere önermeye devam edeceğiz.

 

Esen kalın.