Doğum Tarihi: 05.01.1998 (19 yaşında)

Mevki: Merkez Orta Saha

Takımı: FC Barcelona B

Ülkesi: İspanya

Değeri: – 

Sözleşme Sonu: 30.06.2017

 

 

https://www.youtube.com/watch?v=OHUye4M0hoU

 

Profil

Babası da kendisi gibi profesyonel bir futbolcu olan Carles Aleñá Castillo, 5 Ocak 1998’de Mataro, Barcelona’da doğdu. 8 yaşında Barcelona altyapısında çıktığı deneme antrenmanını başarıyla geçen Carles, 2006 yılında Barcelona altyapı akademisi La Masia’ya adım attı.  Yeteneği ve oyun görüşüyle kısa sürede hocalarının dikkatini çekti ve performansıyla birçok kişinin kısa zamanda altyapıdan A takıma çıkacağı konusunda hemfikir olduğu bir isim haline geldi. 29 Ağustos 2015’de ilk profesyonel maçına 2B Grupo III’de (İspanya 3.Ligi) Barcelona B formasıyla Pobla de Mafumet karşısında oyuna son dakikalarda dahil olarak çıktı. 24 Kasım 2015’de UEFA Youth League’de oynanan AS Roma maçında 5 kişiyi çalımlayarak attığı nefis golle bir anda dünya futbol kamuoyunun dikkatini çekti ve o turnuva ile birlikte daha çok takip edilen bir oyuncu olmaya başladı. İlk profesyonel golünü ise 19 Aralık 2015’de Eldense karşısında kaydetti. 10 Şubat 2016’da, 18 yaşını henüz doldurmuşken Valencia ile oynanan Copa del Rey (Kral Kupası) karşılaşmasında ilk kez Barcelona A takımı kadrosuna dahil oldu ancak bu maçta forma şansı bulamadı. Carles Aleñá, 2015/2016 sezonunu UEFA Youth League’de 8 maçta 6 gol 1 asist ve 2B Grupo III’de 14 maçta 1 gol 1 asistle tamamladı. Bu sezonun ilk yarısında 4’ü La Liga ve 1’i Copa del Rey olmak üzere 5 karşılaşmada Barcelona A takım kadrosunda yer bulan Carles, ligdeki maçlarda forma şansı bulamazken, 30 Kasım 2016’da kupadaki Hercules karşılaşmasında enfes bir gole imza attı ve tüm dikkatleri tekrar üstüne çekmeyi başardı. 23 haftası geride kalan 2B Grupo III’de ise şu ana kadar 18 karşılaşmada 2 gol ve 5 asiste imza attı.

Carles Aleñá, 1.80 m boyunda, zayıf ancak oldukça çevik bir oyuncu. Orta sahanın ortasında gerçek bir oyun kurucu olarak görev yapıyor. Onu zaman zaman savunmanın önünde top alıp oyun kurarken, zaman zaman da rakip yarı alanda pozisyona girerken görebiliyoruz. Aleñá’nın oynamaya en alışık olduğu sistem 4-3-3. Barcelona’nın her yaş grubunda oynanan ve kulübün geleneği niteliğinde olan dar alanda pas oyunları, Aleñá’nın küçük yaşlardan bu yana oynadığı ve onun oyun karakterine yön veren en önemli unsur. Dikkat çeken bir diğer özelliği ise oyunu durağan değil sürekli hareketli oynaması, bu da onun bir orta saha oyuncusu olarak kalitesini kesinlikle 2-3 seviye yukarı çıkarıyor ve bu hızlı pas oyununda fark yaratmasını sağlıyor.

İspanya Milli Takım formasını alt yaş gruplarının neredeyse hepsinde giyen Carles Aleñá, U19 Milli Takımı’nın da kaptanlığını yapıyor. Carles, İspanya U19, U17 ve U16 milli takımlarının formasını toplam 15 kere terletirken, A Milli Takım formasını ise henüz giymedi.

 

 

Güçlü Yönleri (Pas Başarısı, Dribbling, Lider Karakter, Teknik)

Carles Aleñá’nın en dikkat çekici özelliği kesinlikle üstün oyun görüşü ve pas kalitesi. Buna hem savunmadan alıp dağıttığı topları hem de arkadaşlarını pozisyona sokan kilit paslarını söyleyebiliriz. Bunları yaparken fark yaratan en önemli nokta ise pas oyunlarını çok hızlı ve çabuk yaparak hücuma akışkanlık kazandırması. Zaman zaman tek toplarla adam eksiltebilirken, zaman zaman da attığı uzun toplarla oyunun yönünü değiştirebiliyor. Bu sezon %85 gibi başarılı bir pas yüzdesi tuttururken, maç başına 2.7 kilit pas denemesinde 1.2 başarıya sahip. Sezonun geride kalan 18 maçında 5 asist yapma başarısı gösterdi. Bu istatistikle de takımının asist kralı konumunda.

Aleñá’nın fark yarattığı bir diğer önemli özelliği ise dribbling becerisi. Topla çok rahat adam geçebilmesi ve özellikle de dikine korkusuzca top sürmesi onun bu alanda fark yaratmasını sağlıyor. Maç başına 6 dribbling yaparken bunların 4.2’sinde başarı sağlıyor. Çok güçlü olmasa da çok çabuk ve çevik olması da bu alanda ona oldukça yardımı oluyor. Çünkü bu dribblingler üzerinden maç başına 2.5 faul almayı başarıyor. Yani kolay kolay topu kaybetmiyor ve rakibini geçemediği zamanlarda faul yaptırıyor. Özellikle bazı maçlarda ceza sahası önünde dribblingle adam eksiltip araya bıraktığı toplar savunmayı çaresiz bırakıyor ve bu girişimler ya asistle sonuçlanıyor ya da savunma oyuncuları Aleñá’ya faul yapmak durumunda kalıyor.

İspanya U19 Milli Takımı’nın kaptanlığını de yapan Carles Aleñá için doğuştan bir lider diyebiliriz. Her ne kadar takımının kaptanlığını yapmasa da Barcelona B’nin de saha içi lideri kesinlikle Aleñá . Pozisyonu gereği takımının hücum organizasyonlarını yönetirken sürekli atak yönünü ve biçimini attığı paslarla şekillendiriyor. Bunun dışındaysa arkadaşlarıyla sürekli diyalog halinde ve onları sözlü olarak yönlendirerek hocasının istediklerini sahada yansıtmaya çalışıyor. Bu da onun oyun bilgisinin ne denli yüksek olduğunun bir göstergesi olarak öne çıkıyor.

Carles Aleñá’yı izlerken onun ne kadar özel bir yetenek olduğunu görmek oldukça kolay. Sahadaki doğal duruşu, yaptığı şeyleri çok akışkan ve kolay göstermesi onun oyun tarzını yansıtıyor. Doğuştan gelen top tekniği ve dribbling becerisi onu izlerken keyif veren unsurlardan bazıları. Topla olan ilişkisi, attığı pasların şiddeti ve zamanlaması, topun adeta ayağına yapışması, ve bunları yapan oyuncunun sadece 1998 doğumlu olması insanı izlerken büyülüyor.

 

 

Zayıf Yanları (Savunma Katkısı, Tecrübesizlik, Şut)

Aleñá’nın oyununda geliştirilmesi gereken taraflardan en önemlisi savunma katkısı gibi görünüyor. Bu onun savunmaya yardımcı olmadığı anlamına gelmese de bunu yeteri kadar yapamadığını söylemeliyiz. Bunun sebebini henüz tam olarak gelişmemiş fiziğine bağlayabiliriz. Çabuk, çevik ancak henüz yeterince kuvvetli değil. Aleñá kesinlikle çok koşan ve mücadele eden bir oyuncu. Ancak şimdilik bunu gerçek bir savunma katkısına dönüştürme konusunda daha çok çalışmalı. Yani şuan kendisine tam olarak çift yönlü bir orta saha oyuncusu demek erken. Şimdilik daha ofansif yönü kuvvetli, yaratıcı bir oyuncu denebilir. Ancak zamanla savunma yönünü geliştirecektir çünkü oyun karakteri buna çok müsait. Mücadeleden kaçmaması, asla pes etmemesi bu karakterinin göstergeleri. Bu sezon girdiği ikili mücadelelerin %51’ini kazanmış durumda. Maç başına girdiği 15 ikili mücadelenin 8’inden galip çıkıyor. Çift yönlü bir orta saha oyuncusu için bu oranın artması gerektiğini söyleyebiliriz. 

Henüz 19 yaşına yeni basmış olması ve henüz üst seviye liglerde oynamamış olması Aleñá için en büyük soru işareti denebilir. Alt yaş gruplarında ve alt liglerde maçları domine edip takımına liderlik etse de üst seviye karşılaşmalarda nasıl bir rol alacağı ve takımına vereceği katkı merak konusu. Şuana kadar onu sadece bir kere Barcelona A takımıyla izledik ve olağanüstü bir maç oynadı. Ancak o maç da kupada alt lig takımlarından olan Hercules karşısındaydı. Uyum ve kararlılık konularında kendini ne denli geliştirebilecek bunu bekleyip göreceğiz.

Aleñá’nın oyununda geliştirilmesi gereken bir diğer önemli özellik ise uzaktan şutlar. Maç başına 2.5 şut çekerken bunların 1’inde kaleyi bulabiliyor. Bu kadar özel yetenekleri ve hücum çeşitliliği olan bir oyuncunun kesinlikle repertuvarına şutlarını da eklemesi gerekir. Sonuca gitme noktasında zaman zaman cılız şutlar ve yanlış tercihler onun skora katkısını azaltmış durumda.

 

 

Benzediği Oyuncular: Oğuzhan Özyakup, Ander Herrera

Hem fizik olarak hem de tarz olarak Carles Aleñá’yı Oğuzhan ve Herrera’ya benzetebiliriz. Üstün pas becerileri, doğal dribbling yetenekleri ve oyun görüşleri çok benzer. Tıpkı bu iki oyuncu gibi her zaman gösterişli asistlere imza atmayıp oyun sıkıştığında attığı bir pas, tehlikeli bölgeden bir dribblingle rahatça çıkabilmesi Carles’i izlerken akıllara Oğuzhan ve Herrera’yı getiriyor. Takımın saha içi liderleri olmaları, hücumu şekillendirmeleri ve sürekli sakin kalabilmeleri yine bu üç oyuncunun ortak özellikleri denebilir.

 

 

Gelebileceği Takımlar: Fenerbahçe, Galatasaray

Normal şartlarda Carles Aleñá’nın Türkiye’ye transferinin çok mümkün olacağını düşünmüyorum. Ancak sözleşmesinin bitiyor olması onu mutlaka Türk takımlarının radarına sokmalı. Aleñá ancak büyük takımlar tarafından alınabilecek ve her geçen gün değeri artacak bir fırsat ve yatırım transferi. İkna edilebilirse eğer, Fenerbahçe ve Galatasaray gibi orta sahada büyük sıkıntılar çeken iki takıma da direkt katkı yapabileceği ve hatta bu takımlara seviye atlatabileceği düşüncesindeyim. Bu kadar yetenekli ve potansiyelli bir genç oyuncu için kesinlikle alınması gereken bir risk. Keza Carles Aleñá’nın peşinde Manchester City’nin de olduğunu hatırlatalım. Aleñá ancak ilk 11 garantisi ve Şampiyonlar Ligi gibi önemli kozlar kullanılarak ikna edilebilir. Geçtiğimiz günlerde Carles, Barcelona’da kalmak istediğini ve takımda kadroya girebilmek için sonuna kadar savaşacağını söyledi. Sözleşmesi Haziran 2017’de bitecek olan bu genç yıldız adayı için 3 büyükler kesinlikle devrede olmalı.

Transfermarkt Profili