Doğum Tarihi: 05.01.1992 (25 yaşında)

Mevki: Sol Bek

Takımı: FC Nacional Montevideo

Ülkesi: Uruguay

Değeri: 1.000.000 €

Sözleşme Sonu: 31.07.2020

Boy: 1,72m

 

https://www.youtube.com/watch?v=o7SgE_RrydA

 

Profil

Tam adı Luis Alfonso Espino García olan Espino, 5 ocak 1992 tarihinde Uruguay’da küçük bir şehir olan San Jacinto’da dünyaya geldi. Altyapı hayatını başkent Montevideo ekipleri olan Huracán Buceo ve Miramar Misiones’te geçirdi. 1 Ağustos 2012 tarihinde şu anda A takımında forma giydiği Nacional’in B takımına transfer oldu. 1,5 sezonluk B takım macerasından sonra 1 Ocak 2014 tarihinde kulübüyle profesyonel sözleşme imzaladı. 2013/14 sezonu 2. yarısından itibaren ilk profesyonel sezonunda Espino, 2’si Libertadores 5’i Uruguay Ligi olmak üzere toplam 7 maçta tamamında ilk 11 olarak forma şansı buldu. 7 maçta yaptığı tek asistle takımına katkı sağladı. Devam eden 2014/15 sezonunda 23‘ü ilk 11 olmak üzere toplam 25 maçta forma giyme şansı bulan Espino, takımına gol ve asist hanesinde katkı sağlayamadı. 2015/16 sezonunda tamamı ilk 11 olmak üzere ulusal ve uluslararası müsabakalarda toplam 37 maçta görev alan Espino, sezon sonu şampiyonluğa ulaşan takımına 1 gol 3 asistle katkı yaptı. Geride bıraktığımız 2016/17 sezonunda ise 36’sı ilk 11 olmak üzere ulusal ve uluslararası müsabakalarda toplam 38 maçta forma şansı buldu ve 1 gol 4 asistlik performans gösterdi.

3,5 yıllık profesyonel kariyerinde Espino, toplamda 107 maçta görev yaptı. Bu maçların 106 tanesinde 4’lü savunmanın solunda ve sadece 1 karşılaşmada ise orta sahanın solunda görev yaptı.

Alfonso Espino’nun Uruguay’ın herhangi bir yaş kategorisinde milli formayı giymediğini de belirtelim.

 

 

Güçlü Yönleri (Savunma Hamleleri, Hücum Aksiyonları, Kapalı Savunmalara Karşı Oyunu)

Espino’nun defansif hamlelerindeki başarısından bahsetmek gerekiyor. İlk bakışta Espino için hücum yönü güçlü bir bek diyebiliriz. Lakin uzun süreli gözlemler sonucu Espino’nun defansif anlamda da hem ikili mücadelelerde hem de takım düzeninde etkili bir oyun sergilediğini söylemek mümkün. İstatistiki anlamda da bu alanda son 20 maçta maç başına yaptığı 3.7 defansif müdahale ile %71’lik bir başarı oranı yakaladı.

Günümüz futbolunda kanat savunma oyuncularından hücum beklentisi oldukça önemli hale geldi. Artık takım hücumlarında beklerin payı neredeyse hücum oyuncularıyla kıyaslanır durumda. Espino da takımının hücum silahları hanesine sayılabilecek bir bek oyuncusu. Yaptığı toplu ve topsuz koşularla, takımının atağını yönlendiren oyunculara etkili hücum organizasyonu yaratmak adına önemli bir opsiyon kazandırıyor. Espino, bu sezon dribblingte %58’lik bir başarı yakalayarak takımının hücumlarında ne kadar önemli bir payı olduğunu gösterdi.

Bek oyuncuları için büyük takımlarda oynamak her zaman için zordur. Hem defansif anlamda hem de hücum anlamında yüksek performans beklenir. Ayrıca kazanma kültürü olan ve sürekli tepeye oynayan bir takımın bekinin, rakip takımın kapalı savunmasını açabilecek hücum özelliklerine ve aynı zamanda açık alandaki rakibin zor kontralarını geriye dönüp karşılayacak oyun içi devamlılığı ile oyun temposuna sahip olması gerekir. Espino düzenli olarak ilk 11 oynadığı ve 3,5 sezonda kazandığı 4 kupayla şampiyonluğa oynayan bir takımın düzenli sol beki olabileceğini gösterdi.

 

 

Zayıf Yanları (Oyun Agresifliği, Rekabet Eksikliği)

Espino’nun kendini geliştirmesi gereken özelliklerinden ilki oyun sertliği ve oyun içi aksiyonlardaki agresifliği. Dribbling atarken veya rakibiyle arasında kalan toplara hamle yaparken bazen rakiplerinden eksik kalarak avantajlı pozisyonunu veya topu kaybedebiliyor. Defansif müdahalelerinde garantici davranması ve yüksek oranda alabileceği pozisyonlarda hamle yapması hamle başarısının yüksek olması adına önemli ama diğer yandan daha sert ve mücadele gücü yüksek karşılaşmalarda rakiplerinden geri kalmasını olası hale getiriyor.

Espino şu an rekabetin az olduğu bir futbol ortamında futbolunu sergilemek zorunda. Ulusal anlamda 3,5 sezonda 4 kupa kazanmasına rağmen uluslararası müsabakalar olan Libertadores ve Copa Sudamericana’da başarı gelmeyişi bir üst seviye futbol ortamlarına geçişini düşündürücü kılıyor. Henüz kıta ve ülkesi dışına çıkmamış bir oyuncunun hem üst seviye hem de farklı bir futbol kültürüne geçişinde yaşayacağı adaptasyon problemi olası görülebilir.

 

 

Benzediği Oyuncular: Patrice Evra, Alex Telles

Patrice Evra benzetmesini oyun stilinin daha somutlaştırılması açısından uç bir benzetme olarak kabul edilebilir. Ancak ani patlayıcılığı ve sol çizgiyi etkili kullanması açısından Evra’ya benzetebiliriz. Ayrıca ülkemize yine Güney Amerika’dan transfer edilen Alex Telles’e hücumda bir hücum oyuncusuymuş gibi yaptığı ince işler nedeniyle ve yaşaması muhtemel adaptasyon sorunu nedeniyle Espino’yu benzetebiliriz.

 

Gelebileceği Takımlar: Fenerbahçe, Galatasaray, Antalyaspor

Transfer dönemi boyunca ciddi derecede sol bek arayışı içinde olan kulüplerimiz Fenerbahçe ve Galatasaray’a alternatif olarak düşünülebilir. Henüz o seviyelerde ilk 11 için yeterli değil. Ligin önemli kadrolarından biri olan Antalyaspor’a gelip fark yaratabilecek bir transfer olacağını söyleyebiliriz.

Oyuncunun mevcut kulübündeki maaşı 360.000 $ civarında, bonservis ücretinin de en fazla 1,5-2 M $ olacağını düşünülebilir. Bu anlamda transferi de ülkemiz futbol ekonomisine çok külfet olmayacaktır.

 

TrScouts Notu: Oyuncu 28.01.2019 tarihinde bedelsiz olarak Cadiz takımına transfer olmuştur.

 

TRANSFERMARKT PROFİLİ