Sömürgecilik

Sömürgeciliğin ortaya çıkmaya başlaması Rönesans dönemine rastlamaktadır. Bu yeni çağın başlattığı süreç içinde yaşanan önemli teknik gelişmeler sömürgeciliğe hizmet etmekle kalmamış, ona büyük güç vererek egemenlik alanlarının genişlemesine neden olmuştur. Başta altın olmak üzere yeni maden ve ham madde kaynakları bulma sabırsızlığı içindeki sömürgeciler, yeni keşiflerin kendilerine sağladığı teknik üstünlüğü kullanarak büyük bir hızla dünyanın bilinmeyen noktalarına doğru yönelmişlerdir. Yine onlara göre büyük deniz ve okyanusları aşan gemileri, top ve tüfekleri olmayan topluluklar barbarlardı ve hızla uygarlaştırılmalıydılar. Bu görüş altında kendilerinden teknolojik seviye olarak çok düşük ülkelerin üzerinde egemenlikler kurmuşlardır.

Örnek Bir Sömürge Süreci 

1830 yılında başlayan ve 132 yıl süren Fransız işgalinde, Cezayir toplumunu daha kolay sömürebilmek için Fransa’nın yaptığı ilk şey, toplumu bir arada tutan temel dinamikleri ortadan kaldırmak oldu. Bu sebeple, halk dini ve ahlaki değerlerinden uzaklaştırılmaya çalışıldı. Camiler ve diğer dini merkezler kapatıldı; bir kısmı da kiliseye çevrildi ya da sömürgeci güçlerin askeri karargahı olarak kullanıldı. Eğitimde müfredat değiştirilerek sömürgeci zihniyetin istediği bir eğitim anlayışı yerleştirildi. Fransızca eğitim öğretim dili, resmi dil ve konuşma dili haline getirildi. Bölge insanının kimliğini oluşturmak ve değiştirmek için Hristiyan Fransız kültürü yaygınlaştırıldı. ”

 

Fransa’nın Sömürüsünde Bulundurduğu Ülkeler

Fransa’nın Afrika’da kontrolünde bulunan ülke sayısı, Komor Adaları’nın da dahil olmasıyla 15: Kamerun, Çad, Gabon, Ekvator Ginesi, Orta Afrika Cumhuriyeti, Kongo Cumhuriyeti, Benin, Burkina Faso, Fildişi Sahili Cumhuriyeti, Gine-Bissau, Mali, Nijer, Senegal ve Togo.                                                                                                                        

Fransa Sömürgesinin Futbola Uyarlaması

Sömürgeciliğin resmi bitişi üstünden yıllar geçmesine rağmen aslında tüm biten hiç bir şey yok. Hala her sektörde, pazarda en iyisi olmak için ülkelerin yarattıkları kaosların ardı arkası kesilmiyor. Bu şekilde dönen çarkın her pazarından faydalanmak isteyen ülkelerden biri olan Fransa’da hali hazırda elinin altında bulunan ülkelerin oyuncularını en iyi şekilde topluyor ve asimile ediyor. Fransızcayı söktürdükleri bu ülkeler ile aralarında iletişim sorunu da yaşamıyorlar ve futbolcuların tercihleri için büyük bir etken oluyor. Fransa futbolunun %67 kısmını oluşturan Afrika kökenli oyuncular lige katılmakla da kalmayıp uyruk değiştirerek neredeyse hepsi milli takıma hizmet ediyor. Ekonomik olarak zorluk çeken bu insanlar, kurtuluşun yolu olan bu oyuna hayatlarını adayarak istemsizce geri kaldıkları kişisel gelişimin farkında olmayarak verdikleri bu kararlar ile kendi topraklarından bir çok değeri yitirirken, Fransa’ya ise bir o kadar kazandırıyorlar.

         

Dünya Şampiyonu Afrika mı Fransa mı?

2018 Dünya Kupası kazananı olan Fransa’nın turnuva kadrosu ve oyuncuların gerçek uyrukları:

 

Bu tablonun arkasından Dünya basınında bir çok haber çıktı. Ülkelerin show programlarından, başkanlarına kadar bir çok yorum geldi bunlardan en çok ses getirenlerin başında Venezuela başkanı Maduro vardı. Maduro ”Fransız takımı Afrika takımı gibi görünüyordu, aslında kazanan Afrika’idi. Fransa, Afrikalı oyuncuların veya Afrikalıların oğulları sayesinde kazandı.” dedi.

Bir diğer ses getiren olay ise Amerika’da yayınlanan ”The Daily Show” adlı programın sunucusu Noah’ın yorumu ile geldi. Noah, kupayı Afrika’nın kazandığını söyleyerek bunun üzerinden şaka yapmaya çalıştı ve ırkçılıkla suçlandı.

 

Bu konuyla ilgili oyunculara yöneltilen sorular sonrası takımın yıldızı Paul Pogba ise ”Fransa’nın en güzel yanı zaten bu, çok kültürlü olması.” cevabını verdi. 

 

Fransa Ligi – Ligue 1 


Cezayir Ligi’ni ilk takip ettiğim süreç boyunca spikerlerin çoğunlukla Fransızca maç anlatışıyla beraber başlayan ilginçlik sezon sonunda parlayan oyuncuların Ligue 1 veya Ligue 2’ye transferiyle dinmeye başladı. Fransa sömürdüğü oyuncuların çoğunu ciddi şekilde ülkelerinde refaha özendirerek asimile edip milli başarılarda aktif kullanma konusunda uzman olmuş durumda. Bunun dışında bu isimleri ciddi PR çalışmalarıyla göz önünde tutmayı başararak milli gelirlerine gelir katmaktalar.

Ligue 1 (2019-20 sezonu) Afrikalı ve Afrika Kökenli Futbolcu Verileri