Süper Lig’de zirveyi çok yakından ilgilendiren İstanbul derbisinde Medipol Başakşehir ile Beşiktaş karşı karşıya geldi. Covid-19 sebebiyle seyircilerden yoksun oynanacak müsabakada iki takımda puan kaybı yaşamak istemiyor.
Beşiktaş bu sezon beklentilerin çok üstünde bir performans sergilerken Ligde 60 puanla zirvede bulunuyor. Sergen Yalçın’lı Beşiktaş oynadığı son 5 maçta üst üste galibiyet alırken bu maçlarda rakip filelere 10 gol atıp kalesinde sadece 1 gol gördü. Lig’de zirve yarışında büyük bir yarış içinde olan Beşiktaş zor deplasmandan 3 puan alarak taraftarlarını mutlu etmeye devam etmek istiyor.
Geçen senenin şampiyonu olan Medipol Başakşehir bu sezon Süper Lig’de hayal kırıklığı yaşıyor. Sezon içinde Şampiyonlar Lig’inden elenen Başakşehir ligde 29 puanla 17.sırada bulunuyor. Kötü gidişattan dolayı değişikliğe ihtiyaç duyan Başakşehir Okan Buruk’la yollarını ayırarak yerine Aykut Kocaman’ı getirdi. Aykut Kocaman ile 7 maça çıkan Başakşehir bu maçlarda 4 mağlubiyet 1 galibiyet 2 beraberlik alarak kötü gidişatı durduramadı.
Beşiktaş bu maçtan alacağı 3 puan ile zor bir deplasmanı fikstüründen çıkararak liderliğine devam etmek istiyor. Başakşehir ise artık küme düşme hattı ile aralarındaki puan farkını açarak yukarı sıralara çıkmak istiyor ve bu maç takımın morali için çok büyük bir şans.
İLK 11’LER
Medipol Başakşehir 4-4-2 ile sahada dizilirken Beşiktaş 4-1-4-1 gibi sahaya dizildi.
Maçın Özeti
İki takımda birbirini kontrol altına almaya çalışarak maça başlasa da Başakşehir dakikalar 3’ü gösterdiğinde Deniz Türüç’ün güzel ortasında Aleksic’in ceza saha içinden şutu üst direkte patladı ve öne geçme şansını kaçırdılar. Beşiktaş bu pozisyondan sonra topa sahip olarak ataklarını kurmaya çalışırken dakika 6’da ceza sahasından sol ayağıyla mükemmel şut çıkaran Aboubakar direği geçemedi ve iki takımda maçta öne geçme şansını çok erken yakaladı. Beşiktaş tüm hakimiyeti almışken Başakşehir sadece Crivelli’ye atılan uzun toplarla etkili olmaya çalıştı. Dakika 20’de Beşiktaş defansının arkasına atılan pasta çok güzel topu süren Crivelli kaleci ile karşı karşıya kaldığı pozisyonda kalesinde devleşen Ersin’i geçemedi.
Dakika 41’de organize gelişen Beşiktaş atağında son çizgiye inen Atiba ceza sahasına topu çevirdi Aboubakar’ın kötü vuruşunda arkada Larin topu tamamlayarak maçı 0-1’e getirdi ve ilk yarıyı Beşiktaş’ın üstünlüğü ile bitirmesini sağladı.
İkinci yarıya baskılı başlayan Başakşehir 52.dakikada Aleksic’in güzel ortasını kafa vuruşuyla değerlendiren Deniz Türüç skoru 1-1’e getiren golü attı ve maçta durumlar eşit duruma geldi.
Beşiktaş galibiyet için baskısını yeniden arttırırken Başakşehir’in kalabalık savunmasını geçmekte zorlanıyordu. Dakika 67’de Ghezzal’ın kullandığı kornerde ön direkte Wellington yükseğe sıçrayarak çok güzel bir kafa vuruşunda skoru 1-2’ye getirirken bu sezon Beşiktaş formasıyla ilk golünü attı. Maç boyunca taç atışları sonrası pozisyonlara giren Başakşehir, Beşiktaş defansının konsantrasyon eksikliğini dakika 75’de Demba Ba önüne düşen topu değerlendirerek gol düellosunda skoru 2-2’ye getiren isim oldu. Beşiktaş bu dakikadan sonra tüm takım olarak rakip yarı sahada konuşlanarak galibiyet için bastırıyordu. Dakika 84’de Rosier’in ortasında Josef De Souza ayak ucuyla önüne çok klas şekilde indirdi ve iki hamlede golü buldu. Maçı koparan isim olan Josef böylece maçın skorunu da tayin etmiş oldu ve Beşiktaş 2-3’lük skorla sahadan galip ayrıldı.
Başakşehir Hücum Organizasyonları ve Beşiktaş Savunması
Başakşehir topu oyuna sokarken stoperleri çizgiye yaklaştırıp Mehmet Topal’ı defansın ortasına koyarak oyunu genişletme çabasındaydı. Bekleri kanatlara doğru açıp yaratıcılık katmak isteyen Başakşehir Beşiktaş’ın takım olarak birbirine yakın ve markajlı bir şekilde baskısını atlatmakta zorlandı.
Başakşehir topla ayağa oynayarak atak kurma isteğinde ısrar ederken Beşiktaş’ın skorunda etkisiyle ön alanda yaptığı baskı sonucu Başakşehir’in başarısız atak başlangıçları.
Başakşehir’li oyuncular birbirlerine uzak ve hareketsiz kalarak boşluklar yaratamadı. Beşiktaş ise ön alanda sıkı baskı sonucu ön alanda savunma yaptı. Beşiktaş’ın bu oyun planı arkada verilen pozisyonların netliğini arttırırken kalesinde gördüğü goller ise defans oyuncularının konsantrasyonunu kaybetmesi sonucu gerçekleşti.
Başakşehir ana taktiğini catenaccio olarak belirlese de yapılan büyük hatalardan biri kazanılan toplarda verimsiz kontra girişimleri.
Başakşehir top Guilano’dayken sadece 2 oyuncusunun hareketli olması ve koşu gerçekleştirmesi Beşiktaş’ın 6 oyuncusuna karşı etkisiz kaldı. Başakşehir hücumlarda eksik kalarak bireysel yeteneklerle şans yaratmak isterken kendi yarı sahasında eksik yakalanmak istemediler ama yenilen 3 gol bu anlayışın pek de başarılı yapılamadığını gösteriyor.
Başakşehir’in skor olarak geri olmasına rağmen son dakikalarda yapamadığı hücum organizasyonları ve kuramadığı baskı.
Başakşehir 2 gol atmasına rağmen bu gollerin Beşiktaş’ın defansif olarak konsantrasyon eksikliğinden geldiğini etkili bir atak başlangıçları olmadığını görsellerde görüyoruz.
Başakşehir rakip yarı sahada adam eksiklikleri içinde olması ve yaratıcılıktan uzak bir oyun sergilemesi, görüntüde topa sahip olan kişiye takımını pozisyona sokması için kişisel yeteneklerine bağlı bir sorumluluk yüklüyor.
Beşiktaş Hücum Organizasyonları ve Başakşehir Savunması
Başakşehir’de Mehmet Topal’ın stoperlerin arasına girerek 3’lü oluşturmasının aynısını top Beşiktaş’tayken Josef’in yaptığını görüyoruz.
Beklerin çizgilere yaklaşarak oyunu açmaya çalışan Beşiktaş Başakşehir’li oyuncular tarafından baskıya uğramadığını ve rahat şekilde topa sahip bir oyun oynayabileceğini buradan anlayabiliriz.
Başakşehir 1.bölgede toplu şekilde savunurken 4-4-2 dizilişini daha rahat görüyoruz. Topun arkasında iyi kapanan Başakşehir Beşiktaş’ın topa sahip olmasına izin verdi ama ceza sahasında çok pozisyon vermediğini istatistiklerde de göreceğiz.
Beşiktaş’ın 3.bölgede topa sahip olduğu zaman Larin’in forvet gibi konumlanıp N’Sakala’nın çizgiye yapıştığını görüyoruz. Ok ile gösterilen Atiba’nın da Adem Ljajic’in yerine ceza sahasına girerek Beşiktaş’ın rakip ceza sahası içinde adam fazlalığı oluşturmasını sağladı ve forvet oyuncularının markajını azaltmaya çalıştığını söyleyebiliriz.
Beşiktaş rakip ceza sahasında maç içinde attıkları goller harici pek pozisyon içine giremedi.
Bunlara sebep olarak top Larin’in ayağındayken Beşiktaş takımının ceza sahasına giren oyuncu sayısının çok az kalması ve kalabalık oluşturmakta zorlanması.
Aboubakar maç içinde gezici santrafor gibi oynarken ona yapılan markajları orta sahaya doğru çekip arkasında boşluklar oluşturmaya çalıştı. Aboubakar’ın arkada oluşturacağı boşluklara Larin’in genelde koşu yaptığını görsek de Larin’in müsait olamadığı durumlarda Atiba’nın bu rolü üstlendiğini görüyoruz.
Başakşehir bu maç içinde atakları derinde kalabalık savunurken Beşiktaş’ın Başakşehir’in bu anlayışına karşı etkili ataklar oluşturmasında zorluk çıkarttığını söyleyebiliriz.
! X FAKTÖR LARİN
Bu sezon beklentilerin çok üstünde bir performans sergileyen Larin kanatta oynamasına karşın Beşiktaş hücumlarında Aboubakar’ın yanında yer alıp forveti 2’liyor.
Aboubakar’ın rakip markajını üstüne çektiği zamanlarda arkasında biten Larin bu sezon boyunca birçok pozisyonda gol ile sonuçlandırdı.
Görselde de gözüktüğü gibi Beşiktaş’ın oturmuş atağında aldığı konum gözükmekte.
Gol pozisyonunda da Aboubakar’ın arkasında maden bulan Larin Aboubakar’ın topa vuruşundan sonra arkada tamamlamaya çalışan kişi oluyor ve gol ile sonuçlandırıyor.
Aboubakar’ın arkasını çok iyi kullanan Larin kanat oyuncularına göre hızı ve çevikliği hantal kalsa da sezgileri ve zekasıyla bu sezon Beşiktaş’a çok katkı sağlıyor.
VERİLER
Topla oynama istatistiklerinde rakibine büyük fark yaratan Beşiktaş, oyunu 2.ve 3.bölgede üstünlük kurarak oynarken ceza sahasına girişlerde rakibiyle farkını açamadı.
Bunların en büyük sebebi analizlerimizde de bahsettiğimiz İstanbul Başakşehir’in kalabalık savunması ve 1.bölgede takımca durmasıydı.
Başakşehir’in hücumda ve defansta ortalama pozisyonları.
Başakşehir defansta görüntülerde gösterdiğimiz gibi 4-4-2’sini bozmazken kompakt şekilde savundu. Hücumlarda ise günümüz futbolunda hücumun en büyük elemanları arasında olan kanat beklerin orta saha çizgisinin gerisinde kalması sonucu hücum zenginliklerini düşürmeye yol açtı.
Beşiktaş’ın hücumda ve defansta ortalama pozisyonları.
Beşiktaş Başakşehir hücumlarını karşılarken derinde savunmayarak orta sahaya yakın alan daraltarak savundu. Ortalama pozisyonlara da yansıdığı gibi defans oyuncuları ile orta saha oyuncularının orta saha çizgisine yakınlığı gözükmektedir.
Hücumlarda ise çok ileride oynayan Beşiktaş orta saha çizgisinin gerisinde sadece Vida ve Wellington’u bırakıyor. Josef’in arkada toplayıcı olarak kaldığını ve kanat beklerinde pozisyonlarını orta saha oyuncularıyla aynı sırada olduğunu görüyoruz. Hücumlarda da alanı daraltan Beşiktaş takımı bu oyun stilinin takıma katkısının büyük olduğunu vurgulamak gerekir.
Maçta topun hakimiyeti Beşiktaş’ta ilerlerken defans çizgisini çok öne çektiğini ve bunun sonucunda da verilen pozisyonların netliğini arttırdığını görselli analizlerimiz de bahsetmiştik. Bunun sonucunda sonucu etkileyecek kilit paslarda üstünlük kuran Beşiktaş kilit pasların verimliliğinde ise rakibiyle çok fark yaratamamış durumda.
Crivelli üzerinden genellikle uzun pas deneyen Başakşehir uzun paslarda rakibinden 2 kat daha fazla denemiş olsa da Beşiktaş’ın yakaladığı verimliliği yakalayamadığını bunun sebebini ise Crivelli’nin 3.bölgede yalnız kalmasına bağlı olarak gerçekleştiğini söyleyebiliriz.
Hücumların şut ile sonuçlandırılmasında düşük verimlerde kalan iki takım skorun 2-3 bitmesine rağmen verimliliği az pozisyonların olduğunu istatistiklerle gösterebiliriz.
Başakşehir çok gelişmeyen atakların sonucunda hep ceza sahası içinde buluşmuş ve şutlarının büyük bir oranı ceza sahası içinden gerçekleşmiş durumda.
Goller harici 1 tane isabetli şut çeken Başakşehir şut isabeti konusunda takımca kısır bir maç geçirdi.
Beşiktaş oyunun hakimi olsa da şut oranlarına ve şutların nerelerden olduğuna baktığımızda Başakşehir savunmasında pek boşluklar bulamadığını söyleyebiliriz.
Başakşehir ile ceza sahası içinde isabetli şut istatistiğinde aynı sayıyı yakalayan Beşiktaş, şutlarının çoğunu ceza sahası dışından çekildiğini ve isabet bulmada sıkıntılar yaşadığını görüyoruz.
Başakşehir’in katı savunma anlayışı, Beşiktaş’ın ise önde baskısı sonucu iki takımında gol beklentisi oranını neredeyse eşit tutmuş durumda.
Kontralarla yakaladığı pozisyonları golle sonuçlandırmaya çalışan Başakşehir bu oranı yakalarken Beşiktaş’ın oranı ise daha fazla topa hakim olması ve daha fazla atak denemesine karşın oranı düşük kalmış durumda.
İki takımda birbirine yakın sayılarda top kayıplarında bulunurken Beşiktaş’ın çok adamlı baskısından çıkarken hata yapan Başakşehir, kendi yarı sahasında kaybettiği toplar istatistiklerinde Beşiktaş’tan 2 kata yakın daha fazla hata yansımış durumda.
SONUÇ
Beşiktaş bu sezon üst üste 6.galibiyetini alırken puanını 63’e çıkardı ve liderlik koltuğunu bırakmayacağını en yakın rakiplerine hissettirmiş durumda. Çok önemli bir maçtan 3 puan alan siyah beyazlılar bu sezon İstanbul ekiplerine karşı çok büyük bir üstünlük sağladı ve ligin son haftalarında bu istatistiğin onlara olumlu geri dönüş sağlayacağı aşikar.
Başakşehir’de ise kötü gidişat durdurulamıyor. Aykut Kocaman takımın başına getirildiğinden beri ligde sadece 1 galibiyet alan Başakşehir ligin alt sıralarından bir an önce kurtulmak istiyor. Takımın morali ve performansı açısından ivme kazanmak isteyen son şampiyon bunu gerçekleştirmesi için oyununu bir hayli geliştirmek zorunda.
*Başakşehir ile Beşiktaş, bu sezon topun oyunda en uzun süre kaldığı lig maçını oynarken (68 dakika 16 saniye) izleyenlere aktif bir maç seyrettirdi.
*Cezayirli yıldız Rachid Ghezzal lig bitmemesine rağmen bu sezon yaptığı 12 asistle kariyerinin en iyi sezonundaki istatistiklerini geri bırakmış durumda.
– Beşiktaş, ilk 45 dakikada yaptığı 418 pasla 2014-2015 sezonundan itibaren en çok isabetli pas yaptığı ilk yarıyı oynadı.