Thomas Tuchel ile Zinedine Zidane, Chelsea ile Real Madrid Şampiyonlar Ligi yarı final mücadelesinde karşı karşıya geldi. Real Madrid’in ev sahibi olduğu maçta takımlar 1-1 ile sahadan ayrılmışlardı. Chelsea’ye her türlü galibiyet ve 0-0 beraberlik tur için yeterli olurken Real Madrid’in yemeden atacağı goller işlerini kolaylaştıracak. Rövanş mücadelesinden önce herkesin aklında olan sorulardan bazıları Chelsea teknik direktörü Thomas Tuchel Şampiyonlar Liginde farklı takımlarla üst üste iki kez finale çıkan teknik adam olabilecek mi? Real Madrid başında 9 finalde 9 kupa kazanan Zidane 10. finaline çıkıp serisini devam ettirebilecek mi? bu soruların cevabı Chelsea’nin Real Madrid’i Şampiyonlar Ligi yarı final rövanş mücadelesinde 2-0’lık skorla elemesiyle yanıt bulmuş oldu.

İLK 11’LER

İki takımda sahaya 3-5-2 dizilimiyle çıktı. Chelsea savunma yaparken 5’li bir yapıya dönerken Real Madrid ise 4’lü bir yapıya büründü.

CHELSEA GÖRSEL ANALİZ

Chelsea oyun kurulumlarında Jorginho üzerinden atak başlangıçları yaparken Jorginho’nun oyun kurulumunda markaj altında kalmaması adına Kante’nin hareketli şekilde 2.bölgede aktif olduğunu görüyoruz. Thiago Silva ceza sahası yayında libero gibi konuşlanırken Christensen ve Rüdiger savunma çizgisini ileriye çıkartıp rakip orta sahalarına daha yakın şekilde pozisyon aldı. Maç boyunca geçiş hücumlarından birçok pozisyon yakalayan Chelsea bu pozisyonların yakalanılmasında Real Madrid’in 3.bölgedeki takımsallıktan uzak pres denemelerinin de pay sahibi olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Real Madrid görüntüdeki gibi 3 kişi ile pres uygularken Jorginho demarke şekilde kalıyor ve yapılan presin tek pas ile çözülmesine yol açıyor.

Futbolda uygulanan takım presinin en önemli katkısı ani top kazanımlarıyla rakibin hazırlıksız yakalanması sonucunda hızlı şekilde skora etki etmek, ama bu tür presler sayısal eksiklikler içinde ve “GÖLGE” pres şeklinde uygulanıldığında avantaj sağlamak yerine dezavantaj oluşturur ve kalenizde birçok pozisyon vermenize yol açar.

Jorginho 1.bölgeden 2.bölgeye geçişlerde katkı sağlarken aynı zamanda 2.bölgeden 3.bölgeye pas geçişlerinde baş rol olan oyuncu oldu. Maç boyunca oyunu iki yönlü oynayan N’Golo Kante’nin bitmek bilmeyen koşuları sayesinde boş oyuncuyu her zaman bulan Chelsea görüntüde gösterdiğimiz gibi Azpilicueta ve Pulisic’in çok müsait bir durumda kaldığını görüyoruz.

Real Madrid’li 4 oyuncunun alan kapatma gibi gözüken aslında sadece varlıklarıyla orada durarak savunma yapması Chelsea’li oyuncuları çok rahat geçiş hücumlarına girmesine sebep oldu.

Görseldeki Real Madrid’li 7 oyuncu, orta saha çevresinde sadece 3 oyuncu bulunduran Chelsea’li oyuncularının sadece 1 tanesini markaj altına alması maçın genel anlamda gidişatının göstergesi şeklinde.

CHELSEA: ÖĞRETİCİ PRES VE ALAN KAPATMA GÖRSELLERİ

Chelsea pres uygularken 5 oyuncuyu aktif şekilde kullanarak mükemmel bir şekilde alan daralttı. Real Madrid’li oyunculara nefes aldırmayan bu pres 3-5-2 diziliminin de bir avantajı olarak orta sahada oluşturulan oyuncu fazlalığını bize gösterdi.

Real Madrid’in yukarıda görselli analizlerimizde bahsettiğimiz takımsallıktan uzak uygulanan presin tam tersini gerçekleştiren Chelsea bu presi uygularken neredeyse aralarında ip varmışçasına dizilen Chilwell, Jorginho ve Kante’nin sahadaki görüntüsü Chelsea’nin ne kadar komplike bir takım olduğunu bize gösteriyor. Orta sahada pres uygulayan 4 oyuncuya Kai Havertz’inde katılması ile Real Madrid’in baskıdan topu çıkartması zorlaştırıldı ve Chelsea’nin rakip kalede tehlikeli ataklar oluşturmasını sağladı.

Chelsea baskısını 3.bölgeye kadar taşırken Real Madrid orta saha oyuncularına yukarıdaki görselde gösterdiğimiz gibi topa sahip olmalarına izin vermedi. Real Madrid’in yapamadığı presleri ve markajları Chelsea çok daha üstün şekilde yapmayı başardı.

Real Madrid Nacho’yu sol çizgiye yaklaştırıp Mendy’i kanat oyuncusu gibi kullandı. Casemiro, Nacho’nun sol çizgiye yaklaşmasıyla iki stoperin arasına girerek oyun kurmaya çalışırken Chelsea’li oyuncular bu kurulma baklava şeklinde pres yaparak ve toplu buluşması muhtemel olan Real Madrid’li oyuncunun yanında sayısal üstünlük kurarak alan daralttı.

Maç boyunca bu presler sayesinde ve hızlı geçişlerden çok pozisyon yakalayan Chelsea bunları değerlendirirken çok cömert davrandı.

MAÇ BOYUNCA CHELSEA VE REAL MADRİD ATAK/DEFANS ÖZETİ

REAL MADRİD GÖRSEL ANALİZ

Real Madrid topa sahip olduklarında 3’lü savunmaya geçerken rakibin sete dönmüş ataklarında 4’lü savunmaya geri dönmeyi tercih etti.

4-1-4-1 gibi dizilime geçen Real Madrid orta saha ile defans oyuncularının arasındaki mesafeyi kısa tutarak oyunu dar alanda oynamaya çalıştı. Dar alanda oyunu oynarken rakibi ofsayta düşürmeye çalışmak ana plandayken merkezden gelebilecek ataklarda da rakibin defans arkasına atacağı pasları attırmadan engellemeye çalışabileceği bir ortam hazırlamaya çalıştılar.

Chelsea ise 1.bölgede sadece Thiago Silva’yı bırakarak süpürücü rolü biçmiş durumda. Sete dönüşen ataklarda etkinliğini pek fazla gösteremeyen Chelsea ana plan olarak geçiş hücumlarını kullanarak rakibinin 1.bölgedeki dar alan savunmasını yıkmaya çalıştı.

Real Madrid görselde oyunu rakip bölgeye yıkarken 1.bölgede Casemiro’yu kullanarak 2.bölgede ise Kroos’u kullanarak atak oluşturmaya çalıştı.

Top Kroos’un ayağındayken sol stoper olan Nacho sol bek gibi rakip sahaya geçiyor sol bek oynayan Mendy ise kanat oyuncusu olarak 3.bölgeye geçiyor. Hücum organizasyonlarında Nacho ve Mendy’i arkalı önlü kullanarak Hazard’ın Benzema’nın yanında serbestlik kazanmasını sağlamaya çalışan Real Madrid Hazard’ın bireysel performansının bir hayli düşük kalmasından dolayı oluşturulan taktiğin Chelsea savunmasını zorladığını söyleyemeyiz.

Chelsea ise görselde gözükmeyen Chilwell’i koyarsak defansı 5’liye geçirip 5-3-2 gibi dizilerek merkezden oluşacak atakları ve 1.bölgede kanatlardan oluşacak tehlikeleri engellemeye çalıştı.

KISIR KALAN REAL MADRİD HÜCUMLARI

Real Madrid topu 3.bölgeye taşıdığında performanslara dayalı olarak da yaratıcılık kısmında büyük eksiklik yaşadı.

Chelsea top kendi ceza sahasına girdiği zaman 6 oyuncusuyla kalesini korurken bu 6’lı zincirin önünde Mount ve Kante’yi koyarak çok oyunculu 1.bölge savunması uyguladı. Kendi 1.bölgesinde toplamda 8 oyuncu bulundurarak oluşacak atakların önünü kesmeye çalışan Chelsea’ye karşılık Real Madrid rakip 1.bölgesine sadece 4 oyuncu sokarak sonuca varmak istiyor.

Bunun sebebi olarak katı savunmayı geçmede zorlanan Real Madrid maç boyunca Chelsea’ye nazaran çok daha az sayıda gol şansı yaratacak pozisyon yakaladı.

Chelsea rakip atakları karşılarken 5’li savunmasının ödülünü az pozisyon vererek alırken orta sahanın sefiri N’Golo Kante’yi kullanarak oyunun iki tarafında da üstünlük sağlamış oldu.

Real Madrid yine Chelsea’nin topu karşısına alarak çok adamlı savunma anlayışını rakip sahada sayısal eksiklikler içinde çözmeye çalışırken stoperlerin arasına sahte koşu gösterebilecek oyuncu bulamayınca hem adam eksiltmede zayıf kaldılar hem de boş oyuncuyu uygun pozisyonda topla buluşturmada zayıf kaldılar.

Rakibin çoklu savunmasını çözecek unsurlardan bir tanesi boş alanlara yapılabilecek sahte koşulardır. Real Madrid “X” ile gösterilen alana oyuncu sokamayarak pas opsiyonu yaratamadı ve o bölgede savunmayı karıştıracak olan boş koşuları gerçekleştiremedi.

Bir başka çözüm ise topun ayakta kalma süresini düşürerek hızlı şekilde topu çevirmektir. Küçük üçgenler oluşturularak boş oyuncuyu uygun pozisyona yerleştiremeyen Real Madrid maç boyunca çok etkisiz kalmaya mahkum oldu.

SAYISAL ANALİZLER

Chelsea’li oyuncuların ortalama pozisyonlarına baktığımızda Thiago Silva’nın en derinde süpürücü gibi rol aldığını görselli analizlerde gösterdiğimiz gibi ortalama pozisyona da yansımış durumda. Chelsea stoper 3’lüsü ile derinde kalırken Jorginho’nun onların önünde derin oyun kurucu olduğu ve Azpilicueta’nın orta sahaya daha yakın kanat oyuncusu rolünde olduğunu görüyoruz. Chilwell’in ise sağ bölgenin ilerisinde pozisyon alması Chelsea’li hücum oyuncularına ekstra yarar sağlarken Rüdiger’in sağ bek mevkiini kapatarak oynamasını ihtiyaç haline sokuyor.

Real Madrid’in ortalama pozisyonlarını kontrol ettiğimizde Chelsea’de Thiago Silva’nın rolünü daha zor şekilde Sergio Ramos’un üstlendiğini görüyoruz. Nacho’nun ve Militao’nun daha uzak şekilde konumlanması yukarıda görselli analizlerimizde bahsettiğimiz gibi ileri uçtaki oyuncuların serbestlik kazanması için yapılmış bir taktik. Mendy’i sol açık gibi gördüğümüz Nacho’yu da sol bek gibi gördüğümüz bu ortalama pozisyonlarda daha agresif skoru isteyen bir takım yaratılmak istenirken Chelsea’nin geçiş hücumlarının önüne geçilememesi skorda geriye düşmelerine yol açtı.

90 dakika boyunca Real Madrid topa sahip olan taraf oldu. Chelsea 1 ve 2.bölgede topun arkasına kalabalık şekilde geçerek geçiş hücumlarıyla skoru lehine çevirmeye çalışırken Real Madrid’in topa sahip olma stratejisi Chelsea’nin maç boyunca gol iştahını arttırdı.

 Ceza sahasına giriş sayılarına baktığımızda Chelsea’nin güçlü rakibinden neredeyse 3 kat daha fazla giriş yaptığını görüyoruz. Son vuruşlardaki konsantre eksikliği skoru 2-0 tuttu diyebiliriz.

Gözümüze çarpan istatistiklere baktığımızda maç boyunca sadece 3 kilit pas veren Real Madrid’in ataklarda çok etkisiz kaldığını görüyoruz. Chelsea rakibinden tam 4 kat daha fazla kilit pas atarken rakibinin başarılı kilit pas oranından 7 kat daha fazla başarılı kilit pas atmış durumda.

Chelsea’nin ve Real Madrid’in yukarıda bahsettiğimiz kilit paslarının bölgesel olarak yerleri.

Chelsea toplamda 6 farklı oyuncudan kilit pas oranı yakalarken Real Madrid az sayıda attığı kilit pasları sadece 2 oyuncudan almış durumda.

 Real Madrid’in hücum oyuncularının çok etkisiz bir maç geçirdiğini bu istatistiklerden de görebiliyoruz.

Şut istatistiklerine baktığımızda Chelsea rakibinin 2 katı bir oran yakalarken isabet sayısında iki takımda birbiriyle eşit kalmış durumda. Chelsea’nin girdiği pozisyonları iyi değerlendiremediğini ve şanslarının yüksek dereceli olduğunu söylediğimiz gibi xG oranı da bu söylemleri destekler şekilde.

xG oranında 3.32 gibi yüksek bir oran yakalayan Chelsea rakibinin 0.35 gibi bir oranda kalmasını sağlayarak maç boyunca üstünlüğünü hissettirdi.

Chelsea’nin mükemmel şekilde gerçekleştirdiği kontra atakları ve yaptıkları presleri görseller ile destekleyerek analizini yaptık. Sayısal istatistiklere baktığımızda Chelsea kontra atak istatistiklerinde rakibinden 4 kat daha fazla kontra atak gerçekleştirdiğini görüyoruz. Chelsea’nin preslerini üstünü çize çize anlatırken oluşan rakamlar bizim bu presleri neden önemsediğimizi açıklıyor. Maç boyunca önde ve derinde preslerde rakibine çok fark atan Chelsea bütün istatistiklerin gösterdiği gibi maçın hak eden tarafı olduğunu gösterdi.

Futbolda başarılı şekilde gerçekleştirilen pres takımların gol beklenti oranlarını yükseltirken kalelerinde gol görme olasılığını düşürdüğünü çok net şekilde ifade edebiliriz.

Chelsea’nin en sık denenen 5 organizasyonlarını kontrol ettiğimizde  ileri 4’lüsünün 2’si bu organizasyonların içinde yer alarak Chelsea’nin hücum bölgesinde etkin olmasının yolunu açtı. Kante ile Havertz’in birbiriyle iyi bir bağlantı kurması Chelsea’nin hücumlarının başarılı olmasında ana etken. Rüdiger ve Chilwell’in  birbiriyle olan bağlantılarını değerlendirdiğimizde Chilwell’in hücum oyuncusu olarak görev verildiği bu maçta iki oyuncunun bu kadar organizasyon gerçekleştirmesi aslında Chelsea’nin defansif anlamda da nasıl pozitif işler gerçekleştirdiğini gösteriyor.

Real Madrid’in en sık denenen organizasyonlarına baktığımızda ise hücum oyuncularının hiçbir şekilde yer almaması hücum anlamında bahsettiğimiz gibi çok kısır bir maç geçirmelerine sebep oldu.

 En sık organizasyonların iki defans oyuncusunun arasında gerçekleşmesi bize topun ileriye taşınamadığını ve Real Madrid’in organize olmakta zorlandığını gösteriyor. Nitekim de Real Madrid’in maç boyunca topa sahip olma oranlarının fazla olmasında 1.bölgede ve 2.bölgenin kendi yarı sahasına bakan taraflarda topu gezdirdiğinden kaynaklandığını söylersek yanılmış olmayız.

SONUÇ

Chelsea ve Tuchel gibi çok kısa sürede genleri birbirine bu kadar uymuş başka bir ikili göremedik. Finale 180 dakika sonunda hangi takımın gideceğini belirleyen bu yarı final mücadelesinde kariyerlerinde buraları çok oynamış üst üste bu turnuvayı kazanmış takıma karşı böyle dominant bir futbol gerçekleştirilmesi Chelsea ve taraftarları adına çok etkileyici.

 90 dakikanın baştan sonuna kadar hak eden taraf Chelsea olurken yaptıkları presler, yapılan geçiş hücum oyunları ve gösterilen savunma performansı olarak sürücü koltuğunu bırakmayarak rakibini alt etmeyi başaran Chelsea adını finale yazdırmayı başardı.  Real Madrid maç boyunca çok etkisiz kalarak Zidane’ın kullandığı taktiksel tercihler turun gidişatını direkt etkiledi ve elenmelerine yol açtığını söyleyebiliriz.

Bu sonuçlarla beraber Şampiyonlar Ligi finaline kalan takım Chelsea olurken karşılaşacağı rakip bir başka İngiliz takımı Manchester City olacak.

*Real Madrid 90 dakika boyunca 1 tane başarılı kontra atak gerçekleştirdi.

* Chelsea maç boyunca uyguladığı 28 pres sayısı ile rakibinin pres sayısının (9) 3 katından daha fazla pres gerçekleştirdi.

* Cesar Azpilicueta maç boyunca savunmada girilen iki mücadelelerde (4/4) ve top kazanma oranında (4/4) %100 başarı oranıyla oynadı.

* Real Madrid maç boyunca 1 tane başarılı kilit pas atı.

* Chelsea’de  Thiago Silva’nın gol beklentisi 0.42 iken Real Madrid’in toplam gol beklentisi 0.35 oranında kaldı.