Galatasaray Nef Stadyumu’nda ezeli rakibi Fenerbahçe’yi konuk etti. Lig tarihinde Parçalıyla Çubuklu 129 kez karşı karşıya geldi. Oynanan maçlarda 50 galibiyet alan rakibine 35 kez mağlup olan Fenerbahçe üstünlüğünü gösterirken konuk olduğu son 6 maçta rakibine mağlup olmadı (1 galibiyet 5 beraberlik ). Galatasaray ise rakibine karşı oynadığı son 8 maçında mağlup olmazken bu maçlarda 2 galibiyet 6 beraberlik aldı.
Ev sahibi Galatasaray bu maç öncesinde ligde oynadığı 12 maçta 6 galibiyet 3 beraberlik 3 mağlubiyet alırken bu maçı kaybetmesiyle beraber ligde Fatih Terim yönetiminde 13. Haftada en çok mağlubiyet aldığı sezonu geçiriyor.
Vitor Pereira yönetiminde Fenerbahçe bu sezon ilk defa 4’lü sistemle sahaya çıkarken ligde 4 maç aradan sonra galibiyetle tanıştı. 2011’den bu yana ilk defa Galatasaray’a karşı oynadığı maçlarda geri düştükten sonra kazanmayı başaran Sarı Lacivertliler geri dönüşün zaferini yaşarken ligde 5. Sıraya yükselmeyi başardılar.
İLK 11’LER
Ev sahibi Galatasaray 4-3-3 ile sahaya yayılırken deplasman ekibi Fenerbahçe 4-2-3-1 ile çıktı ve ikinci yarı 3’lü sisteme geri döndü.
GÖRSEL ANALİZ
GALATASARAY
OYUN KURULUMU
Galatasaray oyun kurulumunda Marcao ve Nelsson’u kenar çizgilere doğru açarak oyunu genişletme çabasındayken iki stoper arasında Berkan’ı soktu. Fenerbahçe bu uygulamaya karşı Berkan’ın yanına Berisha hamlesiyle markaj altına sokmaya çalışırken iki stoperin yanına Mesut ve İrfan’ı koyarak Galatasaray’ın oyun kurulumunu önde baskı ile bitirmeye çalıştı. Sıkışan oyunda Cicaldau’nun uygun olmayan pozisyonda zorunlu şekilde top almaya gelmesi Fenerbahçe için sonucu getiriyor ve baskı sonucu topu almış oluyorlardı.
Galatasaray orijin pasör 6 numaranın eksikliğini bu gibi pozisyonlarda rakibine karşı yaşarken Cicaldau ve Morutan’ın baskı altında kalmasıyla ilk yarı da geriden oyun kurmakta zorlandı. Van Aanholt ile Yedlin’i daha çok çizgilerde kullanmak isteyen Galatasaray bu oyuncuları 2.bölgeye yakınlaştırarak orta sahanın markajını azaltmaya çalıştı. Fenerbahçe hücum oyuncularının orta saha kökenli olması ve bu pozisyonlarda daha çok merkez bölgeyi kapatması Galatasaray’ı kenar çizgilerden gelişecek ataklara zorladı.
ALAN KAPATMA VE GEÇİŞ HÜCUMU
Galatasaray oyunun belli dilimlerinde orta saha ve defans çizgisi boşluğunu dar tutarak topun arkasında beklemeyi tercih etti. Rakibinin pas opsiyonlarını kapatırken oyun kurmasına izin vermeyen Sarı Kırmızılılar kaptıkları topla hızlı hücum ederek rakip kaleye ulaşmaya çalıştı. Bu pozisyonda Tisserand ve Kim’in arasına giren Sosa oyun kurulumunu organize etmek istersen Novak ve Ferdi rakip 2.bölgesinin ilerisinde konumlandı. Galatasaray Morutan ve Halil ile uyguladığı presi orta sahada kapattığı alanla rakibinin çıkışına izin vermemiş ve Fenerbahçe sol bekinden ilk tehlikeli pozisyonu bulmuştu.
Yukarıda gösterdiğimiz baskı sonucu topu kapan Galatasaray ana hücum planını rakip bekler üzerine kurmuştu. Novak ve Ferdi’nin işlevini bozmak isteyen Galatasaray rakip beklerin arkasında oluşan boşluklara oyuncu sokarak maçın başında büyük şanslar elde etti.
ANAHTAR
BEKLER ARKASI BOŞLUKLAR
Galatasaray ilk yarı yakaladığı geçiş hücumlarında Novak’ın 3.bölgeye yakın konumlanmasını kaptığı toplarla cezalandırmaya çalıştı. Sol bölgede kazanılan topların sağ bölgeye çevrilip atak yönünü değiştirmeleri Fenerbahçe savunmasının dengesini bozmuştu. Kim’in 2. görseldeki hareketine bakarsak sağ bölgeden sol bölgeye dönemeye çalışması ve orada oluşan boşluğu kapatmaya çalışması bu dediğimizi doğruluyor.
İlk görselde ise Galatasaray’ın geçiş hücumlarında ileri hattının birbiriyle yer değişerek hücuma kalktığını görüyoruz. Zaman zaman Halil ile Morutan oyunu kenarlara genişleten oyuncular olurken 2. Görselde ise Kerem ile Feghouli oyunu kenarlara genişleten isimler oluyordu.
Galatasaray geçiş hücumlarını ilk yarı daha çok kullanırken ikinci yarı ise topa hakim olmaya çalıştı. Topa hakim oldukları dilimlerde sağ bölgeden Kerem – Aanholt ikilisini kullanmak isteyen Sarı Kırmızılılar Kerem’in içe doğru kırılmasıyla Aanholt’un önünün boş olmasını sağlamış ve Fenerbahçe sağ bekinde oynayan Ferdi’nin zaaflarını kullanmaya çalışmışlardı. Fenerbahçe 10 kişi kalmasıyla beraber atak yönünü iyice bu bölgeye çeviren Galatasaray bu bölgeden net pozisyonlara girse de son paslardaki ve vuruşlardaki tercih hataları üstünlüğü Galatasaray’a getiremedi.
FENERBAHÇE
OYUN KURULUMU
Fenerbahçe Kim ve Tisserand’ı çizgilere doğru genişletirken Sosa’yı bu ikilinin arasına yerleştirdi. Novak ve Ferdi kendi orta sahalarıyla paralel dizilim gerçekleştirirken Zajc ve Mesut oyunu iki bölgeye ayırdı. Sol bölgeye sık sık yakınlaşan Mesut Özil takım arkadaşlarına pas opsiyonu yaratmaya çalışırken Mert Hakan’ı daha serbest rolde oynatmak için Zajc onun bölgesine yerleşti.
Galatasaray karşılarken 4-1-4-1 ile dizilirken Berkan defansın önündeki oyuncu oluyordu. Genellikle burada oluşan zaaf ile stoperlerin zor duruma düşmesi Galatasaray’ın bu sezonki en büyük sorunlarından bir tanesi haline geldi.
MERKEZ 5’LEMESİ
Fenerbahçe Galatasaray karşısında bağlantı oyununu öne çıkarmak adına orta saha orijinli hücumcularla çıktı. Bağlantı oyunu için Berisha’yı tercih eden Vitor Pereira oyun kurulumunda ise bu orta saha oyuncularını merkezde yakın tutarak topun hakimiyetini kazanmak istediler.
Fenerbahçe Mert Hakan’ı 3.bölgede serbest rolde bırakarak hücum oyuncuların üstündeki baskıyı rahatlatırken aynı zamanda bu uygulamadan pozisyonlarda yakaladılar. Mert Hakan ilk görselde sağ çizgiye açılarak geçiş hücumunun koşan oyuncusu olurken 2.görselde top Mesut Özil’deyken half-space yaptığı koşuyla stoperi arkasında götüren oyuncu oluyor ve Berisha’nın müsait şekilde top ile buluşmasını sağlıyordu.
DEFANS ARKASI MESUT KOŞULARI
Fenerbahçe Galatasaray’ın oyun hakimiyetinde Mesut Özil’i topun arkasında bekletmek yerine en uçta bekletmeyi tercih etti. Mesut’un kısıtlı savunmasından yararlanmak yerine zengin hücumsal özelliklerinden yararlanmayı tercih eden Vitor Pereira onu 2.bölgenin kenarlarından atacağı koşuları belirlemişti. İlk videomuzda Mert Hakan ile denenen pozisyon istenen sonucu vermese de aslında plan ortaya çıkmıştı. İkinci yarının sonlarına doğru ise doğru pas ile doğru koşu atılınca sonuç kaçınılmaz oldu.
VERİLER
Galatasaray’ın ortalama pozisyonlarına baktığımızda stoperlerin derinde beklediğini beklerin orta saha çizgisi üstünde ve ilerisinde olduğunu görüyoruz. Galatasaray Fenerbahçe’nin beklerinin zaafını kullanmak için kendi beklerini ileri bölgeye taşırken aynı zamanda kendi beklerinden pozisyonlar kalesinde gördü. Halil Dervişoğlu Kerem ve Morutan’dan daha geride pozisyon alarak iki hücumcunun önünü boşaltmaya çalışması maç boyunca işledi diyebiliriz. Galatasaray uygulamak istediği organizasyondan birçok şans elde etti ama bunları değerlendiremedi.
Fenerbahçe ortalama pozisyonlarında ise Novak ve Ferdi hücumu çeşitlendirirken Ferdi Mert Hakan ve İrfan’ın yanında konuşlanmış. Tisserand Ferdi’nin arkasında oluşacak boşluklar için onun bölgesini kapatmaya çalışırken Kim en geride süpürücü rolünde yalnız kalmış. Kim’in o bölgede tek kalması Galatasaray’ın geçiş hücumundan neden çok pozisyon bulduğunu anlayabiliyoruz. Zajc ile Sosa merkezi yan yana kapatırken Mesut Özil görselli analizlerimizde bahsettiğimiz gibi oyunu çizgiye genişleten isim oluyordu.
En sık denenen organizasyonlarda Galatasaray2da Marcao ve Aanholt’un birbiriyle olan bağlantısını görüyoruz. Galatasaray topu 1.bölgeden çıkartırken sol bölgeyi kullanmış Kerem üzerinden desteklenip topu yön değiştirmeyi tercih etmişti. Aanholt ve Kerem tarafını kullanmaya çalışan Galatasaray yoğunluğu bu bölgeye alınca diğer kanatın boş kalmasını çok iyi değerlendirdi. Ayrıca Ferdi’nin hücumdaki verimini azaltıp defanstaki zaafını kullanmaya çalışmaları Galatasaray’ın oyun bölgesini bu bölgeye yıkmıştı.
Fenerbahçe’de ise durum daha farklıydı. Görselli analizlerimizde gösterdiğimiz gibi 5 orta saha orijinli oyuncuyla hücum eden Fenerbahçe en sık denenen organizasyonlarda bu isimler başrolde. Mesut ve Zajc en sık denenen kombinasyonlarda 1. sıradayken Novak – Zajc – Sosa – Ferdi arasında paralel bağlantı kurulmuş durumda.
Topla oynama istatistiklerinde Galatasaray iki yarıda üstünken rakip sahaya girişler, üçüncü bölgeye girişler ve ceza sahasına girişlerde deplasman ekibi üstün durumda.
1 ve 2. bölgede topa sahip olma süresi daha fazla olan Galatasaray’ken 3.bölgede topa sahip olma süresinde rakibinden daha az sürede kaldı.
Şut istatistiklerinde ilk devre iki takımda eşit sayıda şut çekerken ikinci yarı ev sahibi ekip üstünlük kurdu. İki takımda toplamda 6 isabetli şuta sahipken Galatasaray bu şut istatistiklerinde 1.78 xG oranı yakaladı. Fenerbahçe rakibiyle aynı sayıda isabetli şut sayısına ulaşsa da bunların gole çevrilme ihtimali rakibinden daha düşük kalarak 0.59 gibi düşük bir rakamda kaldı.
Hücum istatistiklerinde dikkat çekici taraf ilk yarı Galatasaray kontra ataklardan büyük şanslar elde etse de Fenerbahçe’nin daha çok kontra girişimiydi. İkinci yarı topun hakimiyetini alan Galatasaray Fenerbahçe’yi kontra ataklara zorladı. Fenerbahçe 90+4’de bulduğu golde ise çıkılan kontra atak sonucu bulmuştu.
Galatasaray en sık denenen organizasyonlarda Marcao ve Aanholt’u kullanırken atak yönünün bu bölgeyi seçtiğini söylemiştik. Hücum yönünü buraya yönelten Galatasaray en çok girişimini bu bölgeden gerçekleştirmiş. Fenerbahçe ise Ferdi ve İrfan’ın kanatından ataklarını gerçekleştirmek istemesi Fenerbahçe hücumlarını bu bölgeye yöneltmiş durumdaydı. İki takımda kendi güçlü tarafını kullanmak istemesi hücumlarını bu bölgelere iterken aynı zamanda oluşabilecek zaaflar bu planları iki takım için zorunlu kıldı.
İkili mücadelede iki takım birbirlerine yakın oranlarda başarı sağlarken farkı yaratan noktalar Galatasaray için başarılı driplingler oldu. Geçiş hücumunda ve set hücumunda defans arkasına atılan driplingler ile fark yaratan Galatasaray bu başarılı dripling oranında %71 gibi büyük bir oran yakalamış. Fenerbahçe ise görselli analizlerimizde de gösterdiğimiz gibi ön alan baskısını uygulamak istiyordu. Fenerbahçe için ise fark yaratan nokta pas arası ve sahipsiz top kazanma istatistikleri oldu.
Maçın en dikkat çekici istatistiklerinden biri kilit pas istatistikleri oldu. Galatasaray Fenerbahçe’nin 2 katından daha fazla bir kilit pas denemesi yaparken başarılı kilit paslarında rakibinden 6 kat üstün olmuş durumda. Fenerbahçe sete döndüğünden hücumda çeşitlilik yaratamazken bunların sebeplerinden biri kilit pasların azlığıydı. Galatasaray ise rakibinden daha fazla kilit pas başarısı yakarken bu oranlar xG oranlarına da yansıdı.
Galatasaray’ın oyun kurulumunda video şekilde de gösterdiğimiz gibi topu çıkartırken zorlanmış Fenerbahçe’nin önde şiddetli presi bunu getirmişti. Pres istatistiklerinde Fenerbahçe rakibinin pres sayısından 2 katından fazla bir sayıya sahipken başarılı pres istatistiğinde de rakibinden 2 katından üstün bir başarı oranı yakalamış. Önde preste Galatasaray’a göre 3 kat daha fazla pres denemesi yapan Fenerbahçe derinde uyguladığı presle de rakibine göre bu konuda daha fazla pres uygulamış.
SONUÇ
Fenerbahçe ligde 4 maç aradan sonra büyük bir derbi galibiyetine ulaşırken aynı zamanda aradıkları kıvılcımı kendileri adına oluşturdu. Ligde üst sıralara yükselmek için ligde önünde olan rakibini yenip üstüne çıkarken lider Trabzon ile puan farkının daha da çoğalmasına engel oldu. Galatasaray ise Beşiktaş derbisinde ve Trabzonspor maçında olduğu gibi öne geçtiği maçta üstünlüğünü devam ettiremedi. Ligde son maçlarında iyi gidişatını Beşiktaş maçıyla durduran Galatasaray Karagümrük maçı sonrası morallenme ve takımın ateşlenmesi için gereken şansı elinden kaçırdı ve ligde 8. sıraya düştü.
*Galatasaray 1.78 xG oranı yakalarken Fenerbahçe 0.59’da kaldı.
*Galatasaray rakip sahada geri kazanılan toplarda 6’da kalırken Fenerbahçe’de bu rakam 18 oldu.
*Fenerbahçe maç boyunca sadece 1 tane başarılı kilit pas attı.
- Nelsson maç boyunca hava toplarında rakiplerine üstünlük sağlayarak %100 verimlilik sağladı.
- Kim Min Jae girdiği ikili mücadelelerde %80 başarı oranı sağlarken toplamda 19 pas arası istatistiğiyle maçın en çok pas arası yapan ismi oldu.
- Berisha girdiği 13 hava mücadelesinde rakibine üstünlük gösteremedi.
- Rumen orta saha Morutan toplam 15 ikili mücadelenin sadece 4’ünde başarı sağlarken ilk 11’deki isimler arasında en çok ikili mücadele kaybeden isim oldu.