Fenerbahçe , Spor Toto Süper Lig ‘in 11’inci haftasında Başakşehir ile karşı karşıya geldi. Heyecan dolu müsabaka sarı-lacivertlilerin 1-0’lık galibiyetiyle tamamlandı. Maç öncesinde iki takımında ligdeki performansını incelediğimiz de iki takımda 10 haftada sadece 1 ‘er mağlubiyet aldı.
Fenerbahçe oynadığı son 5 karşılaşmada 4 galibiyet 1 beraberlik alırken bu maçlarda toplam 15 gol atıp kalesinde sadece 4 gol yedi. Ligin en fazla gol atanı olan Fenerbahçe (28) bu maçta ligin en az gol yiyen ekibi olan Başakşehir’i (3) ağırladı. Başakşehir tarafında ise son 5 maçta 1 mağlubiyet 3 galibiyet 1 beraberlik alırken bu maçlarda 5 gol atıp kalesinde 3 gol gördü.
İLK 11 ‘LER
Ev sahibi Fenerbahçe 3-5-2 dizilimi ile sahaya çıktı. Başakşehir ise 4-1-4-1 dizilimini tercih etti.
GÖRSEL ANALİZ
FENERBAHÇE
Fenerbahçe oyunu sağ tarafa doğru yıktığında İrfancan merkez sağ iç bölgeden orta saha oyuncusu gibi topu istemeye geliyor bek oyuncusunu kendisi ile beraber getiriyordu. İrfancan’ın bölgesine ise Valencia koşarak stoperi çizgiye doğru çekiyor ve Başakşehir’li stoper oyuncularının merkez alanı boşaltmasını sağlıyordu. Oyunu kenara yıktıktan sonra hücuma beklerini çıkartan Fenerbahçe hangi bölgeden atak yapıyorsa diğer bek oyuncusu boş alan sahibi oluyordu. Videoda gördüğümüz gibi atak sağ bölgeye yıkılmış sol bölgeye Lincoln müsait bir pozisyonda kalmıştı.
Topa sahipken savunmadaki oyuncularını 4’lü şekilde dizen Fenerbahçe ya Ferdi’yi ya Lincoln’u atak başlangıcında geride tutuyordu. Topu biraz daha rahat yayınca ikisini birlikte çıkartan Fenerbahçe Szalai’yi sol kenara yaklaştırıyor merkezde sadece Gustavo ve Serdar’ı bırakıyordu. Topu sağa doğru yönlendirdikten sonra presi yükselten Başakşehir Fenerbahçe’nin üstüne gittiği zaman Fenerbahçe topu yön değiştiriyor ve boş oyuncuyu buluyordu.
HÜCUM ORGANİZASYONLARI
Fenerbahçe hücumları rakibe uyguladığı presler sonrası başlatıyordu. Defans çizgisini oldukça ileri çeken Fenerbahçe Okaka’yı Gustavo ile markajlayıp topları geri kazanıyordu. Okaka’ya üstünlük sağlayan Gustavo topları takımına hızlıca kazandırıp Fenerbahçe hücumlarını başlatan isim oluyordu. Top gezdirdikten sonra boşluk bulmak için savunmadan oyun kurulumunda anlattığımızı bu sefer hücuma yansıtıyor ve oyunun yönünü değiştiriyordu.
Fenerbahçe hücumlarda merkezden giderken merkezi kalabalık tutmanın faydasını kenarda açılan boşluklarda değerlendiriyordu. Merkezi yaran Emre Mor Başakşehir savunmasının daralması sonucu topu kenara yolluyor Lincoln müsait pozisyonda kalıyordu. Hücumsal anlamda maç boyunca iki takımda çok fazla üretemese de Fenerbahçe gole daha çok yaklaşan takım olmuştu.
Defansını orta sahaya çeken Fenerbahçe orta sahasını da rakip sahanın ilerisine getirmişti. Volkan’ın hatalı pasını değerlendiren Arao yine merkezden kenara doğru dönünce Başakşehir’in kenarlardaki zaafını değerlendirdi. Zor bir vuruşu gerçekleştiren Rossi takımını öne geçiren golü attı.
DURAN TOP ORGANİZASYONLARI
Fenerbahçe duran top organizasyonlarında uzak bölgeye 3 stoperini koyuyor. Bir tanesini ofsayt pozisyonuna sokuyordu. İki stoperiyle birlikte 3. stoperin önü açılıyor boş olan stoper topu içeri yönlendiriyordu. Faul aldığı pozisyonlarda hep organizasyon deneyen Fenerbahçe bu toplarda kalede tehlike yarattı.
Yine topun başında Crespo var. 3 stoper en uzak bölgede bekliyor biri ofsaytta markajı bozuyor. En arkadakine top açılıyor. Ceza sahasına indirilen top yine rakip kalede tehlike oluşturuyordu.
BAŞAKŞEHİR
OYUN KURULUMU
Başakşehir oyun kurulumunda 4-3 gibi diziliyordu. Fenerbahçe’nin 2’li orta sahasını zaafiyet olarak seçen Başakşehir her zaman 1 oyuncuyu daha orta sahaya getiriyor ve Fenerbahçe’nin orta sahasında boşluk bulmaya çalışıyordu. Fenerbahçe ise bu duruma karşı 2 orta sahasını preste kullanıyor arada açılacak 1 oyuncuyu stoperiyle kapatıyordu. Stoperlerinden biri ön alana geçip yakın pres uyguluyor diğer 2 stoper merkezi kapatıyordu.
Yukarıdaki oyun kurulunun aynısını burada uygulayan Başakşehir topu çevirdikten sonra forvetteki oyunculara doğru yönlendirmeye çalışıyordu. Zaman zaman kanat oyuncularının önüne atılan uzun paslar ile kaleye gitmeye çalışan Başakşehir zaman zaman ise Okaka’ya atılıp topu ileride tutmasını istiyordu. Bu sefer Fenerbahçe ise Gustavo ile bunu çözmeye çalışmış çözümünü birebir markajda bulmuştu.
HÜCUM ORGANİZASYONLARI
Başakşehir Fenerbahçe karşısında çok fazla hücum organizasyonu gerçekleştiremedi. Maç boyunca ender hücumlar geliştiren Başakşehir bunların 2’sinde Traore’nin ayağından yararlandı. Fenerbahçe’nin önde uyguladığı presten yararlanıp defans arkasına atılan topta Traore’yi kullanmak isteyen Başakşehir bunu değerlendiremese de ikinci olarak set hücumunda Traore’nin şutundan yararlanmak istedi.
Başakşehir Serdar Gürler ve Traore’nin hızından yararlanıp Fenerbahçe savunmasının arkasına uzun toplar ile kaleye gitmeyi planlasa da bunları gerçekleştiremediğini belirtebiliriz.
Maçın son dakikalarında risk alan Başakşehir önde çok adamlı baskı uygularken bu presten başarı sağlıyor ve rakip kaleye ilk isabetli şutunu çekmiş oluyordu. İlk isabetli şutunu 92. dakikada çeken Başakşehir Keny’nin baskısı ve topu ceza sahasına yollamasıyla bir diğer sonradan giren oyuncu olan Aleksic’in pozisyonu bitirmesiyle oluştu. Başakşehir’in kısır hücumlarından ayrılan bu hücum Fenerbahçe savunmasının hatası ve Keny’nin başarılı presi sonrası gerçekleştirildi.
VERİLER
Fenerbahçe’nin sahadaki ortalama pozisyonuna baktığımızda 3’lü stoperi orta sahaya yakın pozisyon alırken videolarda gösterdiğimiz Lincoln Crespo’dan bile daha önde pozisyon aldı. Ferdi Lincoln’e göre orta sahaya daha yakın pozisyon alırken Fenerbahçe hücumda defanstaki kenar bölgeleri tamamen boşaltmak istemedi .
Başakşehir’in ortalama pozisyonuna baktığımızda genellikle hücum oyuncularının bile orta sahaya yakın olduğunu görüyoruz. Fenerbahçe maç boyunca defansını ileri çizgiye taşırken Başakşehir’in hücum oyuncularını da o kadar kaleden uzaklaştırmıştı. Arkada oluşabilecek boşluklar için kanat oyuncularını daha ileriye yerleştiren Başakşehir bulduğu etkili atakların hepsini bu yerleşim sayesinde gerçekleştirdi.
Şut istatistiklerine baktığımızda dikkat çekici nokta Başakşehir’in maç boyunca 1 tane isabetli şut bulması oldu. Fenerbahçe’nin Başakşehir hücumlarını durdurmada çok iyi bir başarı yakaladığını söyleyebiliriz. Ligin en fazla gol atan takımı olan Fenerbahçe ise bu maçta kendi hücum ortalamasının altında kalmış ama bireysel yetenekle işi çözmüştü. Fenerbahçe toplamda 11 şut bulduğu maçta 3 isabet çıkarırken bu sayı Başakşehir’in toplam şutuyla eşit durumda.
Başakşehir’in bulduğu şut bölgeleri. Hücum analizlerimizde de gösterdiğimiz gibi 3 şutun 2’si Traore’nin ayağından gelirken bir diğer şut kendileri adına ilk isabetli şut olan Aleksic’in ayağından 92.dakika da geldi.
Fenerbahçe’nin şut haritasına baktığımızda ilk yarı çektiği 5 şutun 3’ü ceza sahasından çekilirken ikinci yarı sadece 1 şut ceza sahası içinden geldiğini görüyoruz. İkinci yarı bulduğu ilk isabetli şutta golü bulan Fenerbahçe diğer şutlarda isabet bulamadı.
Topla oynama istatistiklerinde %57’ye %43 üstünlük kuran Fenerbahçe iki yarıda da üstünlüğünü kurdu. Topla oynama istatistiklerinde ligin üst sıralarında olan Başakşehir Fenerbahçe’ye karşı topu rakibe vermeyi tercih edip Fenerbahçe defansının arkasına atılacak toplarla tehlike yaratmayı tercih etti. Üçüncü bölgede toplam 6 dakika topa sahip olan Fenerbahçe rakibinin bu konuda 3 katı bir istatistik yakaladı.
Başakşehir iki kanattan da hücum denerken Fenerbahçe çoğunluk olarak Lincoln’un bölgesinden atak gerçekleştirdi. Fenerbahçe atakların gerçekleştiği bölgeden golü bulurken Başakşehir ise bulduğu tehlikeli hücumların hepsini kanat bölgelerinden oluşan ataklar sonucu buldu.
SONUÇ
Fenerbahçe bu galibiyetle birlikte ligde 1.’liğe otururken ligde üste üste 3. galibiyetini aldı. Maç boyunca rakip kaleye daha çok giden ve gole daha yakın takım olan Fenerbahçe rakiplerinin puan kaybettiği haftada altın gibi bir 3 puan aldı. Başakşehir ise 11. haftada 2. mağlubiyetini aldı. Toplam 10 haftada 3 gol yiyen Başakşehir bu maç ile beraber 4. golünü kalesinde görmüş oldu ve ligde 4. sıraya düştü.
- Batsuhayi toplam girdiği 9 ikili mücadelenin sadece 2’sini kazandı.
- Traore girdiği hava mücadeleleri ve savunma mücadelelerinin hiçbirini kazanamadı 4/0.
- İki takımında xG verisi 1.00’ın altında kaldı. Fenerbahçe (0.96) , Başakşehir (0.61).
- Başakşehir 3.bölgede sadece 2 dakika 21 saniye topa sahip olabildi.
- Başakşehir tek ve ilk isabetli şutunu 92.dakikada attı.
- Fenerbahçe 6 kilit pas denemesinde 5 isabet bulurken Başakşehir 5 denemeden 1 isabet buldu.