Doğum Tarihi: 29.06.2001 (17 yaşında)

Mevki: Santrafor

Geldiği Takım: Esteghlal FC

Ülkesi: İran

Değeri: 500.000 €

Bonservis Ücreti: ?

Boy: 1.82 m

Tercih Ettiği Ayak: Sağ

 

Profil

Allahyar Sayyadmanesh futbol kariyerine Arash Amol takımının altyapısında başladı. 12 yaşında Esteghlal’in altyapısına katıldı ve orada 1 sene kaldıktan sonra Saipa takımının altyapısına geçti. 2017-2018 sezonun ardından yaz transfer dönemine tekrardan Esteghlal takımına transfer oldu. İlk profesyonel maçına da bu takımla çıkan Allahyar, geride bırakmak üzere olduğumuz 2018-2019 sezonunda 15 maça çıktı ve 2 gol ile 2 asist kaydetti.

Genç forvet ilk olarak 2016 yılında İran U17 takımıyla maça çıkarak milli oldu, büyük patlamayı ise 2017 yılında Hindistan’da gerçekleşen U17 Dünya Kupası’nda gösterdiği etkileyici performans ile yaptı. Çeyrek finale kalan İran takımında 5 maçta 3 gol ve 1 asist ile oynadı. 2016-2017 yılları arasında İran U17 takımıyla 12 maça çıkan Allahyar, toplamda 9 gol kaydetti. Bu performansı sonrası Guardian’ın 2018 yılı için “Takip edilmesi gereken 60 genç oyuncu” listesine girdi. 2018 yılından itibaren ise 17 yaşında olmasına rağmen İran’ın U23 takımında oynamaya başladı. Şu ana kadar U23 takımıyla 4 maça çıkarken 2 gol kaydetmeyi başardı.

Kariyeri boyunca milli takım maçları dâhil yalnızca 30 civarı maça çıkan İranlı futbolcu, bu maçlarda çoğunlukla forvet olarak görev aldı. 2’li forvet hattında sağ forvet olarak forma giyebilmesinin yanında 3’lü hücum hatlarında da kanat forvet olarak oynayabiliyor.

 

Güçlü Yönleri (Bitiricilik, Güç, Hız, Dinamizm, Uzaktan Şutlar)

Bitiricilik: 17 yaşındaki forvetin en güçlü yönü ceza sahası içi ve çevresindeki bitiriciliği. Topla rakip kaleye yakın bir yerde buluştuğu anlarda kendisine uygun bir pozisyon yaratıp kaleyi sıkça yoklayan bir stile sahip. Özellikle İran’ın U17 Dünya Kupası’nda Gine’ye karşı attığı gol bu güçlü yönünün en iyi örneği olabilir. O maçta ceza sahasında topla buluşmasının ardından rakip stoperlerin hemen arkasında olduğunu fark edip kaleden uzaklaşan Allahyar kendisine en uygun pozisyonu yarattı. Hemen ardından ceza sahasının dışında dönüp, kaleye sert bir şut çıkarttı ve tabiri caizse “90’a” topu gönderdi. Bunun dışında havadan gelen ortalara isabetli kafa vuruşları da yapabilen genç oyuncu, iyi “beslendiği” zaman “affetmeyen” bir forvet.

Güç: Kendisine uygun pozisyon yaratma konusundaki becerisinin en önemli nedeni güçlü fiziğini iyi kullanabilmesi diyebiliriz. Ceza sahası çevresinde topla buluştuğunda sırtı dönük bir şekilde rakip oyuncuları güçlü yapısıyla zorlayabilen bir forvet. Sırtı dönük bir şekilde ya ceza sahası içine doğru çapraz koşu yapan kanat oyuncularını besliyor (yaptığı asistler de en çok bu şekilde), ya da rakip oyuncudan kurtulup uygun bir şut pozisyonu yaratıyor. Sadece 17 yaşında olmasına rağmen kendisinden yaşça ve fizik olarak büyük profesyonel oyunculara karşı bile bu özelliğini kullanabileceğini bu sezon İran’da gösterdi.

Hız: Aynı zamanda kanat forvet olarak da oynayabilme yeteneğine sahip olan Allahyar, hızı ve çevikliği sayesinde bu pozisyonda da fazla zorlanmıyor. 4-3-3 gibi bir dizilişte sağ ve sol kanat forvet olarak da oynamışlığı olan İranlı oyuncunun hızı, bir santrafora göre ortalamanın üzerinde denebilir. Top sürme konusunda öne çıkmasa da o konuda da gayet iyi, ayrıca çevik bir oyuncu olması sebebiyle de rakip oyunculardan kolayca sıyrılabiliyor.

Dinamizm: Statik duran ve devamlı topla buluşturulmayı bekleyen bir forvet değil; tam tersine sürekli üçüncü bölgede kendisini boşa çıkartmaya çalışan bir yapıda. Maç boyunca düzenli olarak diyagonal boş koşular yapmasının yanında, zaman zaman orta sahaya kadar gelerek bir pas istasyonu olma amacı taşıyor. Bu dinamik yapısı sayesinde sürekli topla buluşuyor ve kaleyi gördüğü zaman kaleciyi yoklamayı tercih ediyor.

Uzaktan Şutlar: Kaleyi yoklamak konusunda sadece ceza sahası içinde ve çevresinde kendine güveniyor; topla buluştuğu anda kaleyi gördüğü yerde uygun bir pozisyonda ise kaleciyi yoklamayı tercih ediyor. Bu şutları da çoğunlukla isabetli oluyor. Ya takımına korner kazandırıyor ya da spektaküler goller atabiliyor. Şutlarının gücü gerçekten yüksek, top adeta mermi hızında ve sertliğinde ağlarla buluşuyor.

 

Zayıf Yanları (Tecrübe eksikliği, Sakatlığa yatkınlık, Basit hatalar, Pozisyon alma, Pas verme)

Tecrübe eksikliği: Sadece 17 yaşında olduğu için doğal olarak çok az maça çıkmış olması normal; ayrıca bu sene Esteghlal takımıyla kupa dahil toplamda 17 maça çıktı. Yine de bu durum kendisi için zayıf bir yön olduğu gerçeğini değiştirmiyor. Ayrıca çıktığı maçların çoğu kendi yaşıtlarına karşı olması asıl üst seviyede nasıl bir performans göstereceği sorusunu öne çıkartıyor. Her ne kadar İran Ligi’nde düzenli olarak bu sezon forma giymiş olsa da o ligin seviyesi ile Avrupa futbolu karşılaştırılamaz.

Sakatlığa yatkınlık: Bir diğer büyük soru işareti de sahada kalıp kalamayacağı: Mart ayından beri diz arkası kirişi zedelenmesi sebebiyle sahalardan uzak kalan genç oyuncunun sahalara Haziran ayında tekrar dönmesi bekleniyor. Lakin dinamik yapısı sebebiyle çok koşan ve mücadele eden bir yapıda ve çok dikkatli bir şekilde ikili mücadelelere giren bir stilde olduğunu söylemek doğru olmaz. Kendisini biraz daha koruması ve maç içinde gücünü idareli kullanması gerekiyor.

Basit hatalar: Tecrübe eksikliğinin yarattığı en büyük sorun Allahyar’ın maç sırasında yaptığı basit hatalar olarak söylenebilir. Topla zaman zaman gerektiğinden uzun süre vakit geçirebiliyor, ayrıca pas vermesi gereken yerlerde pas vermek yerine ya topu ayağında fazla tutuyor ya da gereksiz bir şekilde kaleye şut çekiyor. Ayrıca topu kaptırdığı zamanlarda anında topu kazanmak için dikkatsiz ve bilinçsizce topu kapan rakip takım oyuncusuna müdahalede bulunabiliyor. Maç içi oyun vizyonunu geliştirmesi önemli, bu da tecrübe kazanmasıyla iyileşecektir.

Pozisyon Alma: Dinamik bir yapıda olması 17 yaşındaki forvete sıkıntılar da yaratabiliyor, özellikle set hücumlarında gereksiz boş koşular yapması sebebiyle ceza sahası çevresinde bulunması gereken yerden uzaklaşıp takımının oyun kurucularına pas dağıtımında zorluk yaratabiliyor. Doğru yerde pozisyon almayı öğrenmesi gelişimi adına önemli olacaktır.

Pas verme: Son olarak pas verme konusunda yaşadığı sıkıntılar da ciddi sorun teşkil edebiliyor. Sıkça topla buluştuğu için doğal olarak sıkça pas yapmaya çalışan Allahyar’ın pas yeteneğinin en fazla ortalama seviyede olduğunu belirtmekte fayda var. Zaman zaman verkaç yapmak için verdiği paslar isabetsiz ve gerektiğinden fazla sert olabiliyor. Bu konuda da kendisini geliştirmesi gerekli.

 

 

Benzediği Oyuncular: Moussa Sow, Michail Antonio

Allahyar’ın güçlü ve zayıf yönlerini göz önüne aldığımızda kendisine en çok benzetebileceğimiz isim ülkemiz futbolunun yakından tanıdığı Moussa Sow diyebiliriz. İki oyuncu da hem santrafor, hem de kanat forvet olarak oynayabiliyor ve Allahyar da Sow gibi gerçekten iyi bir bitirici. Ayrıca potansiyel olarak Sow’un üstünde bir potansiyeli olduğunu söyleyebiliriz. Keaza iki oyuncu da spektaküler goller kaydedebiliyor. Yurt dışından bir örnek vermek gerekirse hızı ve güçlü yapısı ile West Ham’ın kanat forveti Michail Antonio’yu Allahyar’a benzetebiliriz.

 

 

Fenerbahçe’ye Uygunluğu

17 yaşındaki Allahyar Sayyadmanesh, İran’in iki sene önce gösterdiği başarılı performansın en önemli isimlerindendi. Kendisiyle o zaman birçok takım ilgilenmesine rağmen transfer olmadı ve kendi ülkesinde profesyonel oldu. Geçtiğimiz yaz Galatasaray’ın da ilgisinin olduğunu medyada okuduktan sonra bu yaz Fenerbahçe’nin kendisini kadrosuna kattığı kesin gibi.

Oyuncunun stili ve profilini göz önüne aldığımızda Fenerbahçe’nin başarılı bir transfere imza attığını söylemek gerek: 18 yaşına 1 ay içinde girecek genç forvetin güçlü yönleri yaşıtlarına nazaran fazlasıyla gelişmiş seviyede, özellikle güçlü fiziği ve üst seviye bitiriciliği kendisinin direkt olarak belli bir seviyede katkı sağlayabileceğini gösteriyor. Bu sene tam olarak da bu konuda büyük sıkıntılar yaşayan Fenerbahçe’nin Allahyar gibi komple bir bitiriciye ihtiyacı olduğu aşikâr. Tabii ki tecrübe eksikliği ve alışma süreci sebebiyle direkt olarak ilk 11’de kendisine yer verilmesi imkansız, ama önümüzdeki sezon bazı maçlarda yedekten oyuna girerek takıma katkı verme potansiyeline fazlasıyla sahip. Ayrıca kupa maçlarında kendisinin ne kadar iyi bir oyuncu olduğunu da görme şansımız fazlasıyla olacaktır.

Fenerbahçe takımının genç oyunculara fazla şans vermeyen bir takım olduğu bir gerçek, bu sene Eljif Elmas dışında başka bir genç oyuncuya ciddi bir şans verilmedi. Ek olarak Berke ve Ferdi gibi potansiyeli yüksek iki oyuncu şans bulabilecekleri bir durumdayken forma şansı bulamadılar. Bu durum da kafalarda doğal olarak ciddi soru işaretleri yaratıyor: Allahyar Fenerbahçe’de ne kadar şans bulacak? Şans bulduğu zamanlarda iyi performans gösteremezse kendisinden çabucak vazgeçilecek mi? Ersun Yanal’ın seneye kafasında nasıl bir plan var? Bu soruların cevabı Allahyar’ın göstereceği performansa direkt olarak etki edecektir.

Mücadeleci yapısı, dinamizmi, komple ve güçlü bir forvet olması sebebiyle Fenerbahçe taraftarlarına kendisini sevdirecektir. Ayrıca bitiriciliğini erkenden sahaya yansıtabilirse, sadece Fenerbahçe camiasının değil, tüm Türkiye’deki taraftarlarının gözüne çabucak girecektir. Kısacası geleceğe yönelik, çok başarılı bir transfer ve Fenerbahçe Asya’dan son yıllarda çıkmış en önemli potansiyellerden birisini kadrosuna katmış olacak. Şans bulduğu takdirde kendisinden beklenilenleri fazlasıyla verecek potansiyelde, bu da Fenerbahçe’ye birkaç sene sonra ciddi bir bonservis bedeli ile kazanç sağlayabilir. Bu sene rotasyon oyuncusu olarak oynaması bile ligimize çok değerli bir oyuncu kazandıracaktır.