Amerika kıtasının en prestijli turnuvasında kıtanın iki ekol takımı nam-ı değer Sambacılar ve Tangocular karşı karşıya geldi. Brezilya finale gelen serüvende B grubunda oynadığı 4 maçta 3 galibiyet 1 beraberlik alırken Sambacılar bu maçlarda rakip fileleri 10 kez havalandırdı ve kalesinde 2 gol görerek gruptan lider olarak çıktı. Bir diğer finalist olan Arjantin A grubunda 4 maçta 3 galibiyet 1 beraberlik aldı ve bu oynadıkları karşılaşmalarda 7 gol atıp kalesinde 2 gol görerek A grubunu zirvede tamamladı.

İki takımda grup mücadeleleri sonucunda zirvede yerlerini alırken çeyrek final mücadelelerinde Arjantin- Ekvador’la Brezilya- Şili ile eşleşirken iki finalist takım bu maçları 1-0’lık sonuçlarla yarı finale çıkmaya hak kazandı. Yarı finallerde Brezilya- Peru’yu yine 1-0’lık skor sonucunda geçerek adını Copa Amerika Final’ine yazdırmayı başardı. Bir diğer yarı final mücadelesinde ise Arjantin Kolombiya ile karşılaşırken 120 dakika sonucu takımlar 1-1’lik skorla birbirlerine üstünlük kuramayınca seri penaltı atışlarında 3-2’lik Arjantin galibiyeti ile sonuçlandı.

Copa Amerika’ya ev sahipliği yapan Brezilya Maracana Stadyumu’nda Arjantin ile oynadıkları final mücadelesinde 22. Dakikada Angel Di Maria’nın golüne cevap veremeyince final mücadelesinden mağlup ayrıldılar ve Arjantin bu sonuçla 28 yıl aradan sonra tekrardan kupayı kazanma başarısı gösterdi.

İlk 11’ler

                                                                                           

 

BREZİLYA

Brezilya oyun kurulumunda ikili stoperleri orta saha çizgisine yakınlaştırıp kanat beklerini rakip yarı sahaya sokma çabasında. Sol hücum beki Renan Lodi dip çizgiye yakın şekilde 3.bölgeye giriş yaparken sağ hücum beki Danilo ise 2.bölgede oynayıp olası kontralar için defansın 3. Adamı oluyordu. Fred ve Casemiro ikilisi ile orta saha hakimiyetini kurmak isteyen Brezilya bu ikiliyi oyunun akışına göre değişkenli oynatarak organizasyonlar kurdu. Zaman zaman ikili defansif oyun kurucu gibi oynayan Casemiro ve Fred’in bu tarzı bazı dakikalarda Brezilya hücumlarının 3.Bölgede sayısal eksikliklerde kalmasına yol açtı.

 Arjantin Brezilya’nın sete oturan hücumlarına karşı 2.bölgede beklemeyi tercih etti.  4 orta saha oyuncusunu birbirlerine yakın tutarak Messi ve Martinez’i kullanarak Fred ve Casemiro’nun markaja alınmasını sağlayan Arjantin, Brezilya’nın üst düzey yaratıcı bir takım olmasının avantajını bu sıkı anlayışla dezavantaja çevirmeye çalıştı.

 

Brezilya Fred ve Casemiro’yu kullanırken Arjantin orta sahasını yine dar alanda tutarak Brezilya orta sahasına boşluk bırakmama çabasındaydı. Sol bölgenin derinlerinde oynayan Renan Lodi Arjantin’in baskısı sonucu oyun kurulumunda zorlanan takımına yardım için 1.bölge ile 2.bölge arasında kalıyor orta saha markajının kırılmasını sağlamaya çalışıyordu.

Arjantin 4-4-2 diziliminde oynarken sağ çizgide oynayan Lo Celso’nun orijin bölgesinin orta saha olması bu yapılan baskılarda onlara alan kapatma açısından çok katkı sağlamış oldu.

Brezilya sahaya 4-3-3 diziliminde yayılırken Neymar 3.bölgenin merkezinde orta sahaya yaklaşarak oynuyor ve Arjantin 1.bölgesinde half-space’lerde açılan boşluklara Paqueta ve Richarlison koşular yapıyordu. Orta sahada oynamasına alışık olduğumuz Paqueta milli takımda gösterdiği performansla hücumun vazgeçilmezlerinde oldu. Kaleye daha yakın bir pozisyonla görevlendirilen Paqueta pas yeteneğinin üst düzey olması sebebiyle Brezilya’ya hücum bölgesinde çeşitlilik sağladı.

 Brezilya bu 3’lü kurguyu oyuncular değiştirse de plana sadık kalarak devam ettirdi. İkinci yarıdan aldığımız bu görsel oyuncu değişiklikleriyle birlikte Firmino merkeze kayarak Neymar’ın görevini üstlenmeye çalıştı. Neymar ve Richarlison üst görseldeki gibi yine half-space’lere koşular göstererek Arjantin bekleri ve stoperleri arasına yapılan koşulara atılacak uzun ve kısa paslarla rakip kaleye tehlikesi yüksek ataklar kurmaya çalıştılar.

ARJANTİN

Arjantin oyun kurulumunda ise Otamendi sağ çizgiye açılarak oyunu genişletmeye çalıştı. Otamendi’nin boşalan bölgesine Paredes geçerek Brezilya orta sahasının markajından kurtulmuş oluyordu ve Arjantin’in oyun kurulumunda boş adamı bulmasına yol açıyordu.

Otamendi ve Paredes’in bu yer değişimleri hücum beklerini orta sahaya yaklaştırmalarına da yarar sağlarken 4-4-2’nin kanadında oynayan Lo Celso orta saha görevi alarak merkeze kaydı ve Lo Celso’nun açtığı boşluğa Acuna girdi. De Paul 8 numara görevini alırken orta sahanın ve beklerin birleşimiyle ip şeklinde dizilerek Brezilya’nın baskını öne taşımaya çalıştı ve defans arkasında boşluk oluşturmaya çalıştılar.

Defans arkasında boşluklar arayan Arjantin nitekim golü de bu anlattığımız tarzda bulmuş oldu. Yine Otamendi’yi sağ çizgiye yakın tutan Arjantin Paredes’i stoper mevkine geçiriyor Acuna ve Montiel’i hücuma yönlendirmeye çalışıyordu. Lo Celso’nun merkeze yaklaşması De Paul’un üstündeki baskıyı kırdı ve rakip defans arkasına çok boş şekilde pas atma açısı yakaladı.

 

Arjantin hızlı geçiş hücumlarıyla rakip kaleye hücum organizasyonları kurmaya çalışmasını ana plan olarak belirlemişti. Bu sistemde Arjantin Di Maria’yı çoğu zaman ters ayaklı oyun kurucu gibi görevlendirmeye çalışarak hücumu zenginleştirmeye çalıştı. Di Maria orta sahaya yaklaşarak top ile buluştuğunda Messi ve Martinez arka arkaya sıralanıyor Messi’ye baskı kurulunca arkada oluşan boşluğa Martinez’i görevlendiriyorlardı.  Di Maria’dan boşalan sağ çizgiye oyuncu sokamayan Arjantin 3.bölgede bu 3’lünün kısıtlı kalmasına sebep oldu ve atakların sonuçlanması bakımından kısır kalan pozisyonlar gerçekleştirmiş oldu.

SAYISAL ANALİZ

Brezilya 90 dakika boyunca daha çok topa hakim olan ve oyunu rakip bölgede oynamayı kabul eden taraftı. Hücum organizasyonlarında görselli analizlerimizde gösterdiğimiz gibi Renan Lodi daha çok orta saha hücumlarına katılan hücum beki olurken Danilo defansı 3’leyen savunma oyuncusuna dönüşüyordu. Ortalama pozisyonlara da yansıyan bu durum maç genelinde bize Brezilya takımının nasıl bir dizilim içinde olduğunu daha net gösteriyor.

Richarlison’u daha çok defans arkasına yapılacak koşular için en önde tutan Brezilya diğer hücum oyuncularını merkeze daha yakın tuttu ve defans arkasında boşluklar yakalamaya çalıştı.

Arjantin’in ortalama pozisyonlara baktığımızda stoperlerin arasında gördüğümüz Paredes savunma oyuncularına daha yakın kalmakta. Hücumlarda Acuna’yı daha çok hücuma katmaya çalışan Arjantin Acuna’dan boşalan bölgeye Otamendi’yi sokarak açığı kapatmaya çalıştı. Renan Lodi’nin hücum gücünü kısıtlamak için Arjantin Messi ve Di Maria’yı sağ bölgeye çekmiş durumdaydı ve attıkları golde de  atağı bu bölgeden gerçekleştirdiler. Sol çizgiyi Acuna’ya emanet eden Arjantin Lo Celso’yu 4-4-2’nin kanadında oynatıp merkeze sokarak orta sahadaki sayısal üstünlüğü kurmaya çalıştı.

Brezilya’nın en sık denenen 5 kombinasyonların da hücum oyuncularının birbiriyle bağlantılarının daha az kaldığını görüyoruz. Oyuna hakim olacak bir anlayışla sahaya çıkan Brezilya bunu defans oyuncuları ve Casemiro ile birlikte topu çevirerek gerçekleştirmeye çalıştı. Hücum oyuncularının ve forvet arkasında oynayan oyuncuların bu bağlantıları gerçekleştirme sayısının az olması Brezilya adına hücum için yüksek verimde olmayan bir maç yaşanmasına sebep oldu.

Arjantin oyunu kendi yarı sahasında kabul ederken geçiş hücumlarından yararlanmak istedi. Geçiş hücumlarındaki bağlantıları Brezilya’ya göre daha çok oyuncuyla yapan Arjantin hücumda daha etkin olmaya çalıştı. Sayısal olarak daha az atak gerçekleştirse de bu hücumlar hücum ve orta saha oyuncularının birbirleriyle oluşturdukları ataklar sonrası gerçekleşti.

Orta saha oyuncularını 3.bölgeye çok taşımayan Arjantin gelen hücumları 2.bölgede karşılaması sonucu en sık denenen kombinasyonlarda ana hücum oyuncularının ayaklarından yararlandı.

İki takımın hücum verilerini kontrol ettiğimizde birbirlerinin en önemli silahlarını en büyük zaaflarına çevirmeye çalıştığını gördük. Sol taraftaki kare içinde gösterdiğimiz alan iki takımın hücumlarında ağırlık verilen tarafları gösteriyor. Arjantin hem görselli analizimizde gösterdiğimiz hem de yukarıda ortalama pozisyonlarda söylediğimiz Renan Lodi’nin hücumlarını kısıtlama adına sağ bölgeyi ana tercih olarak belirlemişti. Brezilya ise Messi ve Di Maria’nın defansif zaaflarını kullanmak adına Renan Lodi’yi hücuma çıkartıp sol bölgeyi aktif kullanma peşindeydi. Yapılan ara pas sonrası gerçekleşen gol Arjantin’in planını daha kullanışlı olduğunu göstermiş oldu. İki takımda birbirlerine pres ile baskı kurma çabası içerisindeydi. Bu preslerde başarı oranları birbirlerine yakın olunca defanslarda oluşabilecek açıklıklardan pek fazla yararlanılamadı. Oturmuş düzenleri bozmak için altın değerinde olan geçiş hücumları ve başarılı presler maç boyunca az sayıda gerçekleşince skorda bu oranlar gibi düşük kaldı.

Kilit pas oranlarında iki takımda az sayıda deneme yaparken bu yapılan pasların başarılı sayısı iki takımda da eşit durumda. Hücumun kısır geçtiği bu maçta toplam 9 kilit pas denemesi yapılmış olması ve bunların 4’ünün başarılı olması iki takımında hücumlarının sorgulanmasına sebep oldu. Arjantin kısa ve orta mesafeli paslarda Brezilya’nın sayısal olarak altında kalsa da bu onların oyunlarının bir parçasıydı. Bu parçayı atılan uzun toplardan anlayabiliyoruz. Brezilya’ya göre daha uzun metrajlı paslar denemesi ve bunlarda %81 gibi başarı oranı yakalaması Arjantin hücumlarının planını açıklıyor. Brezilya kendi oyun planında daha fazla orta mesafeli paslar denese de kaleye giden önemli kilit paslar gelmeyince hücum oyunları başarısız kaldı.

Topla oynama istatistiklerinde %58’e %42 gibi üstünlük sağlayan Brezilya rakip sahaya daha çok giriş yaptığını görüyoruz. Bu üstünlüklerini üçünce bölgeye girişlerde de sağlayan Brezilya ceza sahası içinde bitirilmesi gereken pozisyonlara dönüştüremeyince onlar için skoru döndürmek iyice zorlaşmıştı. Arjantin maç içinde daha pasif bir oyun sergiledi. Maç boyunca erken bulunan golün avantajını iyi değerlendiren Arjantin skorun vermiş olduğu avantaj ile hücum yerine savunma anlayışını katı tutarak dakikalar geçtikçe şampiyonluğa daha da inandı ve Brezilya için geçilmesi zor bir savunma hattı oluşturdular.

SONUÇ

Brezilya ve Arjantin ezeli rekabetinde son 5 karşılaşma sonucunda 3 galibiyet 2 mağlubiyet ile Brezilya üstünlüğünü sağlamışken alınan 3. Mağlubiyet onlara kıtanın en büyüğü olma şansını kaçırmalarına sebep oldu. Maça hakim olan taraf Brezilya olsa da hücumlarda yeterli verimliliği sağlayamayınca yenilen erken gole cevap veremediler.

Arjantin 15 yıl aradan sonra yeniden Copa America şampiyonluğunu kutlamanın sevincini yaşarken şüphesiz ki Messi’nin Arjantin ile  ilk büyük kupasını kazanması Arjantin ve futbol severler için ayrı bir olumlu hava yarattı. Arjantin bu final öncesinde oynadığı son 4 final mücadelesinde mağlup ayrılan taraf olması bu kupanın sevinci ve coşkusunu iyice arttıran unsur olurken Uruguay’ın Copa America şampiyonluk sayısını  da yakalayarak  egale etmiş oldular.

*İki takımında ceza sahası içinden çektiği isabetli şut sayısı 2

*İki takımında maç boyunca başarılı kilit pas sayısı 2

*İki takımda sadece 1 tane başarılı kontra atak gerçekleştirdi.

*Arjantin’in gol pozisyonu yaratan tek oyuncusu R. De Paul (3)

*Danilo hücumda ve savunmada girdiği tüm ikili mücadeleleri kazandı 8/8 (%100).