Birbiriyle oynadığı tüm maçların bol aksiyonlu ve bol gollü geçtiği, seyircilerin futbola doyduğu maçlardan bir tanesi olan Der Klassiker aynı zamanda Alman futbolunun iki ağır sıkletini karşı karşıya getirdi.

Bayern Münih son yıllarda ligi domine ederken geçtiğimiz sezon Hans Flick eşliğinde Şampiyonlar ligini kazanıp Avrupa’nın da en büyüğü olmuştu. Sezon başında yenilmez gözüyle bakılan Bayern Münih bu performansını bu sezon devam ettirebilecek mi zaman içinde göreceğiz. Bu sezon Bundesliga’da 2 puan farkla lider olan Münih evinde de namağlup şekilde ilerliyor. Bayern Münih bu sezon evinde oynadığı 12 maçta 9 galibiyet 3 beraberlik ile devam ederken son 54 maçta rakip fileleri havalandırmayı başardı.

Borussia Dortmund tarafında ise bu sezon işler pek beklenildiği gibi ilerlemiyor. Ligde çalkantılı dönem yaşayan Dortmund bu maça çıkarken ligde 6. Sırada yer alıyor ve son 2 maçtır da galibiyet alamıyor.  Borussia Dortmund son 6 maçta Münih’e karşı galibiyet alamayarak 3 puan beklentisinden daha çok ihtimalleri düşünerek maça çıktı.

Son dönemlerin en iyi golcüsü olarak gösterilen Lewandowski ile yıldız gibi parlayan genç Erling Haaland’ı da karşılaştıran olan bu müsabaka birçok açıdan da merak uyandıran bir düelloydu.

İLK 11’LER

İlk 11’lerin saha dizilişi görseldeki gibiydi.

Bayern Münih 4-2-3-1 ile dizilirken, Dortmund ise 3-4-3 ile sahadaydı.

Maçın Özeti

Maçın 2.dakikasında altın çocuk Haaland’ın ceza sahası dışından çektiği şutla maça 0-1’lik üstünlükle başlayan Dortmund için daha iyi bir başlangıç olamazdı. Bayern Münih erken yenilen gole tepki vermeye çalışırken hızlı gelişen Dortmund kontra atağında mükemmel bir pas atan Mahmoud Dahoud, Nico Schulz’u koşturmaya başlattı. Schulz’un güzel bir pası ile Hazard kaleciyle karşı karşıya kalırken Haaland’a doğru topu çevirmesi sonucunda 8.Dakikada skoru 0-2 yaparak 2 farklı üstünlük kurdu. Bayern Münih 15.dakikadan sonra oyunun kontrolünü almaya çalışsa da Borussia Dortmund özellikle beklerinin ileriye açılmasından mükemmel faydalanıyordu. Bayern ilk yarıda en azından 1 gol atarak içeri girmek isterken Sane’nin Nico Schulz’a mükemmel çalımı sonrası al da at dercesine bir pas attı Lewandowski’ye ve maç 26.Dakikada 1-2 oldu. Bayern Münih ilk golünü attıktan sonra baskısını arttırsa da kaleye isabetli şut çekmekte zorlandı. Dakikalar 44’ü gösterdiğinde Kingsley Coman’ın sağ iç çaprazdan içeri doğru kat ederken ceza sahası içinde Mahmoud Dahoud’un müdahalesi sonrası yerde kaldı. VAR sonrası penaltı kararı çıkan bu pozisyonda Lewandowski penaltıyı çok temiz bir şekilde Dortmund Kalecisi Marwin Hitz’i ters köşeye yatırarak skoru 2-2’ye getirdi ve devre arasına maçın başlangıcına nazaran mükemmel bir bitiriş ile girdi.

İkinci yarı ilk yarıya göre daha yavaş bir oyun sergilense de Bayern Münih üstünlüğünü tamamen rakibine hissettirmişti. Borussia Dortmund 60.Dakikada Erling Haaland’ın sakatlanarak oyundan çıkmasıyla Bayern Münih’e tehlike oluşturmakta baya bir zorlandı ve üstünlük tam anlamıyla Bayern’e geçti. Ev sahibi 88.Dakikada üstünlük sağlayacak skoru bulmak için rakip ceza sahasına yığıldığı dönemlerde ceza sahasının hemen içinden Goretzka’nın Marwin Hitz’i çaresiz bırakacak şutuyla 3-2 yaparak maçta ilk defa öne geçti. Bu golün santrasında topu kaybeden Dortmund Münih’in kontrasına hazırlıksız yakalandı ve 90.Dakikada Lewandowski’nin ceza sahası dışından attığı şutta skoru 4-2 yaparak maçın fişini çekti.

Bayern Münih Hücum Organizasyonları ve Borussia Dortmund Savunması

Bayern Münih hücum başlangıçlarında 3’lü savunmaya dönerek Alphonso Davies’i rakip yarı sahaya yerleştirdi. Orta sahanın üstünlüğünü almak isteyen Münih aynı zamanda Alphonso Davies’in hızından da yararlanmak istedi.

Orta saha ikilisini Kimmich ve Goretzka’dan kuran ev sahibi ekip Kimmich üzerinden oyun kurarken zaman zaman da Kimmich ve Müller’in pozisyonal olarak yer değiştirerek rakip defansını zor duruma sokmak istedi.

Bayern Münih’in defansif oyun kurucusu olan Kimmich’e rahat oyun kurdurmamak adına 2.Bölgede baskı yapan B.Dortmund orta sahasının alan kapatarak savunması.

Bayern Münih ataklarını baskı ile kırmak isteyen Dortmund genellikle çaldığı toplar ile etkili olmaya çalıştı. Bayern Münih ise bu alan savunmasına karşılık oyuncularının hareketliliği ve sık sık yer değiştirmesi ile çözüm bulmaya çalıştı.

Borussia Dortmund 1.bölgede Bayern Münih ataklarını karşılarken 5’li savunmaya geçip merkezden gelen ataklar için zaaf vermemeye çalıştı. Üsteki fotoğrafta da bahsettiğimiz gibi Bayern Münih oyuncuları hareketli ve sık sık yer değiştirerek bu savunmanın zaaflarını aradı.

Görselde Lewandowski’nin kanat bölgesine açılıp half space’den atağa katkı verme çabası ve Müller’in merkezde sahte forvet gibi konumlanması, Lewandowski’nin Dortmund sol beki olan Nico Schulz’un defansif zaafından yararlanması için yapılmış bir karşı plan.

Kimmich ise yine atak olgunlaştıran ve derinlere pas atan kişiydi.

Bayern Münih 88.dakikada 3-2 öne geçtikten 1 dakika sonrasında yukarılardaki görüntü ve yazılarda da bahsettiğimiz şekilde hareketli ve pozisyon olarak yer değiştirerek Lewandowski’yi boşa çıkardı. Sane’yi defansın markajını almak adına içeri sokarak Lewandowski’ye rahat bir şut açısı yaratan Münih bu planıyla 4.golü hazırlamış oldu ve skor 4-2 oldu.

Borussia Dortmund Hücum Organizasyonları ve Bayern Münih Savunması

Borussia Dortmund hücum organizasyonlarında genellikle hızlı geçişleri kullanırken maçın ender anlarında bütün takım olarak hareket etti. O anlardan bir tanesi olan bu görüntü Dortmund defansının hücum başlangıcında Emre Can, Hummels ve Zagadou ile orta sahaya yaklaşarak kanat beklerini de rakip sahaya yaklaştırdı. Ok ile gösterilen Nico Shulz ve Thomas Meunier Dortmund hızlı geçişlerinin ana rollerinden birine sahip. Hızlı kontra ataklarda ileriye doğru geçen bu bekler 2. Golde de olduğu gibi anahtar role büründü.

Oyun kurucu olarak Mahmoud Dahoud’un ayağını kullanan deplasman ekibi Thomas Müller ve Kimmich’in maç boyunca süren baskısı ile karşılaştı.

Borussia Dortmund’un 2.Golünde Nico Schulz’un top ile buluştuğu yer rakip ceza sahası yayının az gerisi. Nico Shulz ve yuvarlak ile gösterdiğimiz Menuier analizlerimizde bahsettiğimiz gibi hücumlarda Dortmund ileri 3’lüsünün baş yardımcılarıydı. Gol pozisyonu görselinde bir başka değinilmesi gereken yer Thorgan Hazard’ın Haaland’ı boşa çıkarmak için yaptığı koşu. Futbolcuların hızlı kontra ataklarda defansın yerini oynatmak için defans arkasına yaptığı koşular takıma açık pozisyonlar yaratır bu pozisyonda ise Hazard derine koşu atarak ceza sahası içinde Haaland’ı müsait bir pozisyonda bırakıyor ve markaj altında kalmasını engelliyor ve sonuç skor 2-0.

Hücumlarda sayısal eksiklikler yaşayan Dortmund’un etkisiz kontra atak görüntüsü.

Borussia Dortmund 2-0 önde iken ilk 45 dakikayı önde kapatamamış ve 2-2 olmuştu skor. Bu skorun defans zafiyetinden olduğunu gören Dortmund ikinci yarıda kontra ataklara çıkışlarda bekleri daha az kullanmaya başladı. Hücum beklerinin daha az atağa çıkması sonucunda   taç çizgisinden derine koşular atan oyuncunun eksikliğini yaşadılar. Orta sahada büyük boşluklar veren Dortmund pasın yönünü hızlı şekilde değiştirecek birini bulamadı ve defans arkasına markajı bozmak için koşu atan bekler olmayınca üstünlük golünü bulma şansları bir hayli azaldı.

Bayern Münih 2-0 mağlup durumdayken defans çizgisini rakip sahaya doğru çekti ve Dortmund’un ilk 2 golde yaptığı hızlı hücum ataklarını engellemek için aldığı pozisyon.

Alphonso Davies, David Alaba ve Süle aralarında ip varmışçasına hareket ediyor aynı anda öne çıkıp aynı anda geriye doğru geliyorlar. Onların arkasında emniyet supabı olarak Boateng kalıyor. Bayern Münih Alman asıllı Gana’lı futbolcunun tecrübesinden yararlanmak isterken yaş gereği atletizminin vereceği zaaflardan da kurtulmak için defansın bir tık arkasına libero gibi duruyor.

Maç sonucuna baktığımızda daha az pozisyon veren Münih’in bu taktiği ilk 20 dakika harici işe yaramış gözüktü.

VERİLER

Maçın hakimiyeti ev sahibi ekipteydi maç boyunca ve Topa sahip olma istatistiklerinde %66 gibi bir oranla üstünlük sağladı.

Rakip ceza sahasına girişlerde ve rakibin yarı sahasına girişlerde müthiş bir fark yaratan Bayern Münih’in oyunu istatistiklere de yansımış durumda. Daha çok pozisyona giren Bayern Münih, Dortmund’un 5’li savunmasını geçmekte zorlansa da 85. Dakikadan sonra kilidi açtı

Bayern Münih 3.bölgede topa sahip olmada Dortmund’un 3.Bölgede topa sahip olmasının 5 katından fazla bir üstünlük kurmuş durumda.

Set hücumlarında Bayern Münih daha fazla bir oranla daha fazla bir verimliliğe sahipken Dortmund’un tek etkili silahı olan kontra atakları Bayern Münih’ten daha fazla yaptığını görüyoruz.

Bayern Münih’in en sık denediği 5 kombinasyon istatistiğinde bütün defans oyuncularının hem birbiri ile hem de Kimmich ile bağlantısının olması takım uyumunun üst seviye olduğunu gösterir.

 Bayern Münih’in organize geliştirdiği tüm ataklarda defans arkasına mükemmel paslar atan Kimmich, Bayern Münih hücumlarının kilit oyuncularındandı.

En sık denenen Borussia Dortmund kombinasyonların da ise Emre Can’ın ve Zagadou’nun bu bağlantıların içine dahil olduğunu görüyoruz. Orta saha ile defans oyuncularının birbiri ile yapmış olduğu bağlantı çok önemliyken bu bağlantıların kopuk kopuk 3’lü şekilde ayrılması Borussia Dortmund’un hücum organizasyonlarında kısır kalmasına yol açtı.

Bayern Münih’in maç sonunda ortalama pozisyonları böyleydi.

Boateng yukarıda görselli analizlerimizde gösterdiğimiz gibi sarkık olarak konumlanmış ve defansı 3’lemiş, Süle ise Sane’ye yaklaşarak orta sahayı kalabalıklaştırarak Bayern Münih hücumlarında adam fazlalığı yaratan kişi olmuştu.

Kimmich Goretzka ve Müller arka arkaya konumlanmış defansif oyun kurucu olarak defanstan top çıkaran Kimmich’in burada da rolünü görüyoruz.

Borussia Dortmund’un maç sonu ortalama pozisyonları şekildeki gibiydi.

Hummels’in Boateng’in Bayern Münih’te yaptığını Dortmund’da yapan kişiydi. Sarkık duran defansın bel kemiği konumunda sigorta olarak kalan Hummels topu oyuna sokarken Emre Can ve Mahmoud Dahoud’u kullanıyordu.

Emre Can’ın sağ stoper oynadığı bu maçta stoperler ile orta sahanın bağlantısından sorumlu olduğu için diğer stoper arkadaşlarına nazaran biraz daha ileride olduğunu görüyoruz.

 3.Bölge de topa sahip olmakta zorlanan Dortmund ortalama pozisyonlarda ise Haaland harici rakip yarı sahada olmadığını görüyoruz.

Bayern Münih’in maç boyunca çektiği şut istatistikleri.

 Bayern Münih ceza sahası içi ve dışından toplamda 26 şut çekerken bunların sadece 8’inde kaleyi buldu. Kaleyi bulan şutlarda %50 gibi bir oran yakalayan Bayern Münih kaleye isabet ettirmede daha dikkatli olsa maç farklı yerlere gelebilirdi.

Gol pozisyonu harici çok az şut çeken Borussia Dortmund’un şut istatistikleri.

Maça hızlı başlayan Dortmund ilk 8 dakikada skoru 2-0 yaparken bunlar harici sadece 2 şut çekebildiğini görüyoruz. Bu gol harici iki şutun birisi maçın sonlarına doğru orta sahadan denenmiş bir şut. Bayern Münih gol pozisyonlarından sonra sıkı şekilde rakibini boğarken kendi ceza sahasına getirtmediğini ve şans vermediğini görüyoruz.

Maçın beklenen gol şanslarında rakibinden 4 kat daha üstün bir istatistik yakalayan Münih 4-2 yenmesinin de hak ettikleri bir galibiyet olduğunu gösteriyor.

İkinci yarı özellikle tehlikeli ataklar oluşturmakta zorlanan Dortmund, görselli analizlerimizde gösterdiğimiz gibi hücumlarda organizasyon kurmak için adam eksikliği yaşarken bunun getirisi olarak gol beklentisi oranında da rakibinden düşük kaldı.

SONUÇ

Bayern Münih 2-0’lık skorla geriye düşmüş olmasına rağmen psikolojik olarak geriye düşmemeleri ve sonuna kadar maçı bırakmamaları neticesinde 4-2’lik bir geri dönüş yaşadı.

Ligde 54 maçtır gol atan ve evinde 2 yıldır yenilmeyen Bayern Münih bu istatistiklerine Der Klassiker galibiyeti ile devam ettirerek tekrardan lig şampiyonluğuna uzanacak gibi gözüküyor.

Borussia Dortmund da sezon ortasında Stuttgart’tan 5-1’lik mağlubiyet sonrası teknik direktör Lucian Favre ile yolları ayırırken sezon sonuna kadar Edin Terzic ile devam etmeye karar vermişti. Bu sezon beklentilerin altında kalmaya devam eden Borussia Dortmund bu çalkantılı dönemde Bayern Münih mağlubiyeti ile 6. Sırada kalırken Avrupa kupalarına katılım için bu performanslarını arttırmaları gerekiyor.

* Almanya’nın efsane golcülerinden Gerd Müller’in 40 golle sahibi olduğu Bundesliga’da bir sezonda en çok gol atan oyuncu rekorunu kırmaya yaklaşan Lewandowski bu sezon 24 maçta 31 gol atarak bu rekoru kırmaya yaklaşmış durumda.

* Bu maçtan önce 833 dakikadır gol atamayan Borussia Dortmund’un kaptanı Marco Reus bu maçta da sessizliğini bozamadı.