Süper Lig’in 8. haftasında Beşiktaş Fenerbahçe’yi konuk etti. Maç öncesinde derbi için herkes bol gollü maç beklese de iki takımın temkinli oyunu gol yollarını zorlaştırdı ve maç 0-0 sonuçlandı.
Ev sahibi Beşiktaş ligin başından beri oynadığı 7 maçın ilk 4’ünde 3 galibiyet 1 beraberlik alarak iyi bir başlangıç yapsa da oynadığı son 3 maçta 1 mağlubiyet 1 beraberlik 1 galibiyet alabildi. Son zamandaki performansı tartışılan Siyah Beyazlıların taraftarın önünde alacağı 3 puan değerli olacaktı.
Deplasman ekibi Fenerbahçe ise Jorge Jesus ile beraber ligin en çok gol atan takımı olurken lig de hücumsal anlamda fark yaratmıştı ve bu performansını Beşiktaş deplasmanında da devam ettirmek istiyordu. Fenerbahçe Beşiktaş deplasmanına gelirken son 4 lig maçında 3 galibiyet 1 mağlubiyet ile Beşiktaş’ın karşısına çıktı.
İLK 11’LER
Beşiktaş 4-2-3-1 dizilimi ile sahaya çıkarken Fenerbahçe 3-5-2 , 3-4-3 dizilimi ile sahaya yayıldı.
GÖRSEL ANALİZ
-
BEŞİKTAŞ
BEŞİKTAŞ OYUN KURULUMU VE FENERBAHÇE’NİN ÖN ALAN BASKISI
Beşiktaş savunmadan oyun kurulumunda stoperlerini derinde kullanırken bu ikilinin önünde sadece Josef kalıyordu. Salih ve Dele Alli Fenerbahçe baskısı iyice arttığında yardıma gelirken zaman zaman Fenerbahçe’nin orta saha oyuncularına sayısal anlamda üstünlük kuramadılar. Rosier ve Masuaku oyunu genişletirken Beşiktaş Fenerbahçe’yi geniş alana yaymak istemişti.
Beşiktaş oyun kurulumunda yukarıda bahsettiğimiz gibi Fenerbahçe baskısına uğrayınca Salih ve Dele Alli, Josef’e yaklaşarak savunmasını rahatlatmaya çalışırken Fenerbahçe buna karşın defans çizgisini orta sahaya çıkarıp rakip Josef’i Arao ile Salih’i Crespo ile Dele Alli’yi Serdar Aziz ile savunmaya çalıştı. Saiss bu baskıyı kırmak için çizgiye bir bek oyuncusu gibi yaklaşırken orta sahadaki sayısal azlığını kaybetmek istemeyen Beşiktaş Masuaku’yu orta sahaya yaklaştırarak çözüm bulmaya çalıştı. Baskıyı kıramayan Beşiktaş Weghorst’a uzun oynayarak topu 3. bölgeye kazandırmak istedi.
Beşiktaş 2.yarıda da aynı şekilde geriden oyun kurma planını değiştirmezken Fenerbahçe yine ön alan baskısını aynı şekilde devam ettirdi . Josef’e baskıya gelen Arao top Josef’ten çıkınca presine devam ediyor. Josef’e yardıma gelen Dele Alli’ye Serdar Aziz rakip 1.bölgeye gelerek topu kazanmaya çalışıyordu. Beşiktaş geriden oyun kurulumunda ilk 65-70 dakikada zorlanırken Ghezzal’in girmesiyle topu daha çok oyuna tutmaya başladı.
HÜCUM VARYASYONLARI
Beşiktaş hücum çeşitliliklerinde 2 türlü şeyi maç boyunca denedi. Bunlardan birisi defans çizgisini bir hayli öne çıkartan Fenerbahçe savunmasının arkasına atılacak paslar ile rakip kaleye ulaşmak bir diğeri ise Weghorst üzerinden hava toplarından yararlanmaktı. Bu hücum tarzı için Beşiktaş’ın bu oyun tarzına yatkın en önemli iki oyuncusu sahada olmayınca aslında Beşiktaş hücumları da istenen seviyeye çıkamadı. Weghorst’a atılacak hava toplarında maç boyunca Ghezzal’ın eksikliğini yaşayan Beşiktaş defans arkasına atılacak paslarda da N’koudou’yu aradı. Defans arkasına yukarıdaki videodaki gibi Salih’in paslarında Muleka koşarken yeterince hıza sahip olamaması onu sonuca götüremedi. Maçta bir çok kez bunu deneyen Beşiktaş Fenerbahçe’nin ofsayt tuzağına yakalanmaktan kaçamadı ve ligde en çok ofsayta düştüğü maçı oynadı.
Ghezzal girdikten sonra açtığı ortalarla Weghorst’u hareketlendiren Ghezzal aynı zamanda takımını da öne geçirecek hücumu oluşturmuştu. Bir diğer video da ise Rosier’in Fenerbahçe presini özel yeteneği ve bireysel çabasıyla birleştirerek kırarak topu 86.dakikada tek başına 3. bölgeye getirmişti. Bu güzel hareketi iyi bir ortayla taçlandıran Rosier Weghorst’u bir kez daha hava topuyla buluşturdu. Bunları değerlendiremeyen Weghorst maçın kilidini Beşiktaş lehine açacak pozisyonları iyi değerlendiremedi.
FENERBAHÇE
-
SAVUNMADAN OYUN KURULUM VE BEŞİKTAŞ PRESİ
Fenerbahçe geriden oyun kurarken sağ ve sol stoperlerini 3’lü savunma gereği kenarlara açarken bek oyuncularını çizgiye yaklaştırıp orta sahaya yerleştiriyordu. Crespo ve Arao orta sahasına baskı kurmaya çalışan Beşiktaş orta sahası Salih ve Josef ile bunu yaparken buna çözüm olarak Fenerbahçe İrfancan’ı orta sahaya getiriyor Lincoln ve Ferdi’yi hücuma yerleştiriyordu. Doğru pas açısını bulamayan Fenerbahçe’li oyuncular geriye yaslanınca Beşiktaş’ın çok adamlı baskı seviyesi artıyordu. Rosier Lincoln’un üzerine pres uygulayınca topu çıkaramayan Fenerbahçe hücum oyuncularına görev düştü ve Pedro’nun ayağında tutacağı top ile hücumu tekrar oluşturmaya çalıştı.
Arao stoperlerin arasına girerek sağ ve sol stoperlerin kenara açılmasını sağlarken Crespo orta sahadaki tek oyuncu olarak kalıyordu. Stoperler çizgiye açılınca bek oyuncuları boş bir şekilde kalmış oluyordu. Valencia Rosier’e doğru yaklaşarak Lincoln’un hücumunu rahatlatıyordu. Pedro ise merkezde kalarak Beşiktaş stoperlerini üzerinde tutuyordu. Fenerbahçe’nin oyun kurulumunda bek oyuncularının boş olmasını isteyen Jorge Jesus , yapılan hücumlarda bizlere bunları gösterdi ( Hücum analizleri).
HÜCUM ORGANİZASYONLARI VE FERDİ – LINCOLN KATKISI
Fenerbahçe hücum organizasyonlarında beklerini hücuma çıkartmak ana planıydı. Rakip kalede tehlike yarattığı pozisyonların genelinde bek oyuncularından katkı alan Fenerbahçe Ferdi ve Lincoln’u Pedro ve Valencia ile birlikte ceza sahasına sokuyor rakip ceza sahasında kalabalıklaşmaya başlıyordu. Lincoln’un bindirmelerinden çok tekniğinden yararlanmak isteyen Fenerbahçe oyun kurulumunda ve pas bağlantısında Lincoln’u tercih ediyor. Bindirmeler ve uzun mesafeli sprintlerde Ferdi üzerinden hücum ediyordu. Orta sahada birbiriyle paralel olan bu ikili ceza sahasında da aynı pozisyonu alarak Fenerbahçe hücumlarının baş yapıtları olmuştu.
Defanstan oyun kurulumunda 1.bölgede Beşiktaş presine maruz kalan Fenerbahçe Pedro’nun pivot özelliğini kullanarak hücuma çıkmaya çalışmıştı. Bunu geçiş hücumlarında da kullanmaya çalışan Fenerbahçe Valencia’yı kenar çizgiye yaklaştırıp rakip stoperi geniş alana çekiyordu. Merkezde kalan Pedro topu tutup takım arkadaşlarına servis açmaya çalışıyordu. Bu pozisyonda ise güzel top kontrolü ile rakibini ekarte eden Pedro sağ half-space’den koşu başlatan Valencia’ya servis yapıyor takım arkadaşının kaleci ile karşı karşıya kalmasını sağlayan oyuncu oluyordu.
VERİLER
Ortalama pozisyon verilerinde en arkada sigorta olan Saiss kalırken Tayyip Talha kesici rolünde rakibi daha önce karşılıyordu. Rosier Mausaku’ya göre daha önce pozisyon alarak bahsettiğimiz ön alan presini uygulayan bek oyuncusu olmuştu. Weghorts en ilerideki rakip stoperlerin arasında merkezde pozisyon alarak Muleka’nın videolu analizlerimizde gösterdiğimiz gibi önünün açılmasını sağlamış defans arkasına koşular yapmasının yolunu oluşturmuştu. Beşiktaş savunma çizgisi Fenerbahçe kadar maç boyunca önde pozisyon almadı ve hücum ile arasındaki mesafeyi daha geniş tutarak oynadı.
Fenerbahçe’nin ortalama pozisyonuna baktığımızda ise 3’lü stoperi ortas sahaya biraz daha yakın durarak 3.bölgeyle mesafesini dar tutmaya çalışmıştı. Rakibe kaptırılan toplarda ani bir baskı için stoperlerini kullanan Fenerbahçe savunma çizgisini de daha önde tutmak zorundaydı. Lincoln ve Ferdi’yi orta sahaya çizgisinin ilerisinde daha sık pozisyon alması bizim hücum varyasyonlarında anlattığımız gibi Pedro ve Valencia ikilisinin eşi olarak ceza sahasında bitmelerini sağlıyordu. Dikkat çekici nokta ise Pedro’nun ve Valencia’nın maç boyunca aldığı pozisyonlar. Pedro Crespo’nun bile daha gerisinde maç boyunca pozisyon almış ve Valencia videolarda da gösterdiğimiz gibi sağ half-space’i kullanmak için sağ en uçta pozisyon almış.
Topla oynama istatistiklerinde ve bölgelere girişlerde iki takımda birbirinden ayrılan üstünlükler kurabildiğini söyleyemeyiz. İki takımda birbiriyle aynı sayılarda istatistiklere sağlarken tek dikkat çekici fark Fenerbahçe’nin Beşiktaş’a göre 3.bölgede daha çok topa sahip olması diyebiliriz.
Beşiktaş Şut Hareket Yerleri
Fenerbahçe Şut Hareket Yerleri
Şut ve başlıca istatistiklerinde iki takımda aynı şekilde kötü bir istatistik yakaladı. Maç boyunca Beşiktaş rakip kaleye 8 şut atarken 1 isabet buldu. Fenerbahçe ise 8 şut denemesinde 2 isabet buldu. Beşiktaş bulduğu tek isabetli şutu 2. yarı atarken Fenerbahçe’de isabetli şutlarını sadece ilk yarıda atabildi.
Set hücumları ve kontra ataklarda oldukça kötü bir verim alan iki takımda hücum konusunda sınıfta kaldı. Beşiktaş set hücumu ve kontra ataklarda %2’lik bir başarı sağlarken Fenerbahçe set hücumlarında %7 kontra ataklarda ise %6 başarı sağladı.
Beşiktaş Rosier’in hücum gücünü kullanmak için ve Muleka’nın defans arkasına atacağı koşular için hücum yönünü sağ taraf olarak belirlemişti. Bunu ortalama pozisyonlardaki durumdan da anlıyoruz. Fenerbahçe ise Pedro’nun merkeze gelmesi ve Valencia’nın sağ tarafa yakın oynamasıyla hücum yönünde bu iki bölgeyi daha çok tercih ettiğini görüyoruz.
Beşiktaş maç boyunca 8 kez attığı kilit pasta %50’lik bir başarı oranı sağlarken Fenerbahçe 3 kez denediği kilit paslarda herhangi bir başarı sağlayamadı. Bir diğer dikkat çeken istatistik ise yapılan ortalarda Beşiktaş %56’lık bir verim yakalarken Fenerbahçe 8 girişimde %0’lık bir başarı oranı yakaladı.
SONUÇ
Beşiktaş evinde ağırladığı Fenerbahçe ‘yi yenip son haftalarda aldığı kötü sonuçların üstünü örtmek ve iyi bir çıkış yakalamak istese de bunu tam anlamıyla gerçekleştiremedi. Derbide alınan 1 puanlar kabul edilebilir sonuçlar olsa da iki takımda birbirinden alacağı 3 puanı çok önemli görüyordu. Fenerbahçe ise yakaladığı olumlu havayı devam ettirmek adına Dolmabahçe’ye gelse de hücum anlamında fazla yaratıcı olamayınca sahadan iki takımda 1’er puanla ayrıldı.
- Fenerbahçe maç boyunca 3 kilit pas denemesinin hiçbirinde başarı sağlayamadı.
- Beşiktaş set hücumlarında ve kontra atak denemelerinin ikisinde de sadece %2 oranında başarı oranı yakaladı.
- Beşiktaş ilk yarı rakip kaleye isabetli şut çekemezken Fenerbahçe ise ikinci yarı rakip kaleye isabetli şut çekemedi.
- Beşiktaş 1.01’lik xG oranı yakalarken Fenerbahçe 0.61’lik bir xG oranı yakaladı.
- Fenerbahçe’de en çok top kaybeden isim (19) Enner Valencia olurken Beşiktaş’ta ise en çok top kaybeden isim (14) Weghorst oldu.
- İki takım oyuncuları içerisinde girdiği tüm ikili mücadeleleri kazanan tek isim Saiss oldu (10/10).
- Muleka girdiği 16 ikili mücadelenin sadece 3’ünü kazanırken bu istatistikte sahanın en başarısız ismi oldu.