Beşiktaş ile Trabzonspor, Spor Toto Süper Lig’in 10. haftasında Vodafone Park’ta 2-2 berabere kaldı. İki tarafında teknik ekibi maçtan önce gösterilen performanslardan dolayı eleştirilse de bu maçtan alınan galibiyet iki tarafın taraftarını ve hocasını rahatlatacaktı.

Beşiktaş Trabzonspor maçı öncesi lig de oynadığı son 4 maçta 2 beraberlik 1 mağlubiyet 1 galibiyet aldı. Bu maçla beraber son 5 maçında sadece 1 galibiyet alan Beşiktaş kötü performansını durduramadı. Trabzonspor ise oynadığı son 4 lig maçında 1 beraberlik 1 mağlubiyet 2 galibiyet alarak Beşiktaş deplasmanına geldi. Kasımpaşa ile oynadığı son lig maçında berabere kalan Trabzonspor bu maçta da berabere kalarak aldığı 2 galibiyet serisinden sonra 2 beraberlik serisi yakalamış oldu.

İLK 11’LER

İki takımda sahaya 4-2-3-1 dizilimi ile yayıldı.

GÖRÜNTÜLÜ ANALİZ

 BEŞİKTAŞ

  • OYUN KURULUMU

Beşiktaş oyunu 1.bölgeden 2. bölgeye taşırken beklerini iç bölgelere yerleştiriyordu. Kanat oyuncularını çizgiye yakın tutan Valerien Ismael bek oyuncularını orta içte kullanmak istiyordu. Dele Alli’nin top tekniğinden yararlanmak isteyen Beşiktaş oyun kurulumunun zorlandığı yerlerde Dele Alli’yi 1.bölgeye getiriyor topla buluşmasını sağlıyordu. Josef’in önünde Salih ve Dele Alli ikilisini tekrar 2.bölgenin 3.bölgeye yakın kısmına konumlandıran Beşiktaş bek oyuncularının da iç orta sahaya gelmesiyle kurulumunu tamamlıyordu.

Beşiktaş oyun kurulumunda Trabzonspor tarafından baskıya uğratıldı. Pres yapan Trabzonspor Josef’in üstünden uygulayarak Beşiktaş orta sahasının direncini kırmaya çalışıyordu. 3 oyuncu ile Josef’i markaja alan Trabzonspor Beşiktaş’ın rahat oyun kurmasını istemiyordu.  Bu prese zaman zaman cevap vermekte zorlanan Beşiktaş’lı oyuncular top kayıpları sonrası kalesinde tehlikeli pozisyon gördü. Salih ve Dele Alli’nin daha fazla sorumluluk alması gereken yerlerde Trabzonspor orta sahası varlık gösterince Trabzonspor hücumları pres ile başlamış oldu.

Bu pozisyonda başarılı şekilde topu çıkartan Beşiktaş savunması aslında istenilen kurgu ile değil oyuncular tarafından kullanılan özel yeteneklerle başarmıştı. Bu Trabzonspor’a böyle pozisyonlardan ekmek bulabileceğinin sinyalini vermişti.

  • HÜCUM DİZİLİMLERİ VE KURGUSU (SALİH – DELE ALLİ,,, GHEZZAL- ROSİER)

Beşiktaş 3.bölgeye yerleştiğinde Salih-Dele-Weghorst üçlüsüyle merkezde toplanıyordu. Ghezzal ve N’koudou’nun getirdiği toplarda bu üçlüyü ceza sahasına sokan Beşiktaş gol yollarını zorlamaya çalışıyordu. Ghezzal oyun kurucu kanat rolünde içe bükülerek kilit paslar denerken arkasından veya önünde Rosier derine koşu gösteriyordu. Dele Alli top Ghezzal’ın ayağındayken kendini gösteriyor Weghorst ise rakip defansı geriye çekiyordu. Salih’te bu  zincirin bir ayağı olarak pozisyonunu rakip stoperin yanında konumlandırıyordu. Üçlü oluşturulduktan sonra pozisyona giren Beşiktaş son vuruşlardaki kötü performansı aşmakta zorlandı.

Yukarıda belirttiğimiz Salih- Dele Alli ikilisi ceza sahasında biterken Rosier yine çizgiye koşu atarak tehlikeli pozisyon yaratmıştı. Ghezzal yine iç bölgede kalarak merkeze yaklaşan oyuncu oluyordu. Bu gibi pozisyonları sağ bölgeden daha başarılı gerçekleştiren Beşiktaş bulduğu 1. golü de böyle elde etmişti.

Beşiktaş maçta eşitliği bulduğu golde 1.bölgeden topu ayağa oynayarak çıkarttı. Dele Alli yukarıda savunmadan oyun kurulumda gösterdiğimiz gibi 1.bölgeye gelip çizgiye açılıp kendini müsait bir pozisyona sokuyordu. Takım arkadaşlarına topu yönlendiren Dele Alli attığı dik pas ile boş pozisyondaki Salih Uçan’ı görüyordu. Oyunun yönünü değiştiren N’koudou Trabzonspor defansının hazırlıksız yakalanmasını istiyordu. Top Ghezzal’a gelince yine bindiren Rosier kalabalık arasından golü çıkarttı.

TRABZONSPOR

OYUN KURULUM

Trabzonspor oyun kurarken aslında 2 sezondur klasikleşen dizilimi ile devam ediyordu. 6 numaranın önünde 2’li orta saha oyuncu birisi kanat açılan, kanatlaşabilen 10 numara diğeri tecrübeli 8 numara oyuncusu. Bakasetas ve Hamsik’i bu yönde  kullanan Abdullah Avcı bunların arkasında sigorta olarak Gbamin’i kullanıyordu. Trezeguet ve Abdülkadir Ömür’ü kanatta kullanan Trabzonspor en ileride Maxi Gomez’e yer vermişti.

Bek oyuncularından birini hücuma yakın kullanan Trabzonspor bir diğerini stoper oyuncularının yanında bırakmayı tercih ediyordu. Beşiktaş bu oyun kurulumuna karşı bir pres hazırlamış bu presi 6 kişi ile yapıyordu. ilk önce 4-3-3 gibi dizilen Beşiktaş baskı hattını ilerletince 4-4-2 gibi dizilip orta sahada sayısal üstünlüğü kazanmaya çalışarak yaptı. Sonucu alan Beşiktaş Trabzonspor’un topa sahip oyun anlayışını bozmuştu.

HÜCUM PRESLERİ  VE ALAN KAPATMA

Trabzonspor Beşiktaş orta sahasına ve stoperlerine baskı yaparak topu kazanmaya çalıştı. Bunu yaparken Bakasetas’ı Gomez’in yanına çekti ve arka hatta 4 kişilik bir yapı oluşturdu tıpkı Beşiktaş gibi. Beşiktaş stoperlerin önünde Josef’i sadece kullanınca Trabzonspor’un bu presinin başarı oranı arttı. İlk yarıda böyle pozisyonlar yakalayan ve gol atan Trabzonspor ikinci yarıda da Josef’e yapılan baskı sonucu Bardhi ile pozisyona girdi ama değerlendiremedi.

Hamsik’in şutunda Trabzonspor Beşiktaş’a bu konudaki ısrarının sinyallerini vermiş olsa da Beşiktaş bu yapıyı değiştirmedi.

Trabzonspor 2. golü bulduğu atakta defansını orta sahaya yaklaştırmış Beşiktaş’ın taç atışı kullanacağı zaman alanı iyice daraltmıştı. İki stoperi orta saha çizgisinde, bek oyuncuları yarı sahanın ilerisinde dar bir şekilde Beşiktaş’lı oyuncuları kapatmıştı. 7 kişi ile Beşiktaş’lı oyuncuları marke eden Trabzonspor’lu oyuncular bütün pas açılarını kapatmış Masuaku’ya opsiyon bıraktırmamaya çalışmıştı. Tayyip Talha’nın Trabzonspor’un bu dar alan baskısına karşı çözümü oyunu genişletmek olunca Beşiktaş’lı oyuncular arasında mesafe çoğalmış pas opsiyonu biraz daha zorlaşmıştı. Masuaku’nun pasının şiddeti yeterince iyi olmayınca sonuç kaçınılmaz oldu.

KORNER ÇALIŞMASI  VE BEŞİKTAŞLI OYUNCULARIN DURAN TOP ZAAFİYETİ

Trabzonspor bu maç öncesinde Monaco ile oynadığı Avrupa Ligi maçında duran toptan Hugo ile kornerden gol bulmuştu. Bu maçta da takımının hava hakimiyetini kullanmak isteyen Abdullah Avcı ceza sahasına 5 oyuncusunu sokmuştu. Beşiktaş buna önlem olarak 9 oyuncu ile savunsa da alan paylaşımı hatalı olmuştu. İki korner atışında da ceza sahasına 5 kişi koyan Trabzonspor ön direkte kalabalık oluşturup golü bulmuştu. Maxi Gomez’in attığı golde arkasında Bartra da boş pozisyon bekliyordu. Topun oradan çıkması imkansız olsa da Beşiktaş’lı oyuncuların çok adamlı yanlış pozisyon alması bunu tetikledi. İkinci videoda ise arka ceza sahasının ortasında yine kalabalık içinde kafa pozisyonu veren Beşiktaş duran toplarda rakibine pozisyonlar vermeye devam etti.

VERİLER

Beşiktaş sahaya 4-2-3-1 gibi dizilse de sahada en geride stoperlerini bırakmış beklerini orta sahaya getirmiş bu beklerin arasında Josef’i yerleştirmişti. Kendi yarı sahasını 2-3 gibi bir dizilimle bölen Valerien Ismael hücum tarafını Salih-Dele Alli ikilisinin forvet oyuncularını tamponlamasıyla oluşturmuştu.

Trabzonspor’un ortalama pozisyonunda ise stoper oyuncuları Beşiktaş stoperlerine göre daha derinde pozisyon almış Bartra partneri Vitor Hugo’nunda arkasına kalarak sigorta görevi görmüş. Stoperlerini çok derinde tutan Trabzonspor orta saha oyuncuları Gbamin ve Hamsik’in yanına beklerini getirmiş orta sahayı 4’lü bir yapıyla kapatmıştı. Oyunu Bakasetas’ında sağ bölgeye çekilmesiyle oraya yıkan Trabzonspor yoğunluğunu bu bölgeye çekmiş Trezeguet’in önünün boşalmasını sağlamaya çalışmışlardı.

Şut istatistiklerinde Beşiktaş üstünlük sağlamış durumda. 17 şutun 9’unda isabet bulan Beşiktaş  bu şutların 12’sini ceza sahası içinden çekerken ceza sahasında çektiği şutların 7’sinde kaleye isabet ettirdi. Hücumsal anlamda Trabzonspor’dan daha iyi bir veri yakayalan Beşiktaş xG verisini 2.95 yaptı.

  • Beşiktaş şutlarının hareket yerleri

Trabzonspor ise maç boyunca 10 şut çekip toplam 4 isabet bulsa da ikinci yarı sadece rakip kaleye 1 isabetli şut çekebildi. xG verisini 0.77 olarak yapan Trabzonspor düşük bir beklentide kaldı.

  • Trabzonspor şutlarının hareket yerleri

Topla oynama istatistiklerinde Beşiktaş Trabzonspor gibi topa hakim olmayı seven takıma karşı %60 ‘a %40’lık bir üstünlük sağladı. Trabzonspor topu rakibe bırakıp yapacağı pres sonrası hücumlar ve kısa paslı çabuk hücuma çıkma mentalitesiyle sahaya çıksa da bu onlar için dezavantaj oluşturdu. Beşiktaş rakip ceza sahasına 26 kez girerken Trabzonspor’da bu rakam sadece 8’de kaldı.

Beşiktaş hücumlarının çoğunluğu sol bölgeden gerçekleşse de final pasları ve atağın sonuçlanması için sağ bölge onlar için daha verimli oldu. Sol bölgeden 47 girişim yapan Siyah Beyazlılar bunların 5’inde başarı sağlarken sağ bölgeden gerçekleştirdiği 22 organizasyonda 3 başarı yakaladı .

Trabzonspor merkezi kapatarak Beşiktaş’ın kanatlardan gelmesini istemişti. Rakibine hazırladığı kontra planında merkezde kapılan toplar sonrası hücuma çıkan Trabzonspor bu bölgeden sayısal anlamda daha çok atak geliştirdi.

Pas istatistiklerinde dikkat çekici bir veri olan kilit pas istatistiği göze çarpıyor. Maç boyunca 9 deneme yapan Beşiktaş sadece 2 başarılı kilit pas atarken bu veri Trabzonspor’da 4 kilit pas denemesinde ulaşıldı.

  • Beşiktaş Kilit Pas Yerleri

  • Trabzonspor Kilit Pas Yerleri

SONUÇ

Gol perdesi maçta 11. dakikada M. Gomez ile kornerden gelen kafa vuruşuyla açıldı. Ardından Ghezzal-Rosier iş birliğiyle sağ kanattan çizgiye inen Rosier sert çevirdiği topta Larsen’in kendi ağlarına yollamasıyla maçta ilk yarıda beraberlik gelmişti. Masuaku’nun defanstan çıkarken yaptığı pas hatasını Trezeguet gol ile sonuçlandırarak tekrar takımını öne geçirdi. Maçta ikinci yarı Dele Alli’nin yerine giren Cenk Tosun Weghorst’un kafa vuruşunda direkten dönen topu tamamlayarak Beşiktaş’ın beraberlik golünü ve maçın eşitlik ile bitmesini sağlayan golü attı. İki tarafta 1’er puanla ayrılarak Beşiktaş açısından evde kaybedilen 2 puan olarak değerlendirildi. Trabzonspor açısından ise İstanbul deplasmanından alınan 1 puan olarak iyi bir sonuç oldu.

  • İki takımında başarılı kilit pas isabeti 2.
  • Trabzonspor ikinci yarı tek isabetli şut ile bitirdi.
  • Beşiktaş’ta Masuaku maç boyunca girdiği 13 ikili mücadelenin 12’sini kazanarak ilk 11 oynayan isimler arasındaki en çok ikili mücadele kazanan isim oldu.
  • Trabzonspor’da sonradan giren oyuncular dahil en çok ikili mücadele kazanan oyuncu  %63 ‘lük kazanma oranıyla  Eren Elmalı oldu (8/5 ).
  • Beşiktaş’ta Masuaku maç boyunca 17 top kaybı yaparak Beşiktaş’ın en çok top kaybeden ismi oldu. Ona en yakın isim  Weghorst (8).
  • Bartra 13 top geri kazanmayla bu konuda takımının en başarılı ismi oldu.