Son şampiyon Beşiktaş Dolmabahçe’de Trabzonspor’u konuk etti. Son haftalarda Şampiyonlar Lig’i ve Süper Lig’de istediği sonuçları alamayan Siyah Beyazlılar Trabzonspor maçında alınacak galibiyetle moral depolamak ve özgüven tazelemek istiyorlardı. Ligde oynadığı son 6 maçta 2 galibiyet alan Beşiktaş namağlup rakibi karşısında bu kötü gidişatı durduramadı ve maçta yedikleri son dakika golüyle sahadan mağlup ayrılan taraf oldu.

Lider Trabzonspor Vodafone Park’a gelirken ligde oynadıkları toplam 11 maçın 3’ünde berabere kalmış 8 maçta ise galibiyet elde etmişti. Namağlup şekilde ilerleyen Bordo Mavililer bu maçtan önce oynadıkları son 4 maçta ise sahadan galip ayrıldılar. Abdullah Avcı ile bu sezon lige mükemmel başlayan Trabzonspor bu performansını Beşiktaş maçında da skora yansıtınca art arda alınan 5. galibiyeti hem de bu büyük mücadelenin zaferini taraftarlarıyla kutladı.

İLK 11’LER

Ev sahibi Beşiktaş 4-1-4-1 dizilimiyle sahaya çıkarken Trabzonspor tüm maçlarında çıktığı düzeni değiştirmeyerek 4-2-3-1 dizilimiyle sahaya yayıldı.

BEŞİKTAŞ

OYUN KURULUMU

Beşiktaş oyun kurulumunu Pjanic üzerinden uygularken bunu birçok varyasyon kullanarak değiştirdi. İlk görselimizde Pjanic sağ bölgeye yüzünü döndüğünde Ghezzal Vitor Hugo’ya yaklaşarak merkezin derinlerine inerken Rosier’in önünde açık bir alan kalıyor. Bu oluşan açık alana oyunu açan Pjanic takımını 2.bölgeden 3.bölgeye taşıyor.

Top Pjanic’teyken maç boyunca Josef ve Teixeira Pjanic’e yakın durmuş ve üçgen bağlantılarını görseldeki gibi maç boyunca devam ettirmişlerdi. Kurulan bu üçgen Beşiktaş orta sahasındaki oyuncuların top ile buluştuğunda kendilerine pas opsiyonu yaratmış ve topa sahip olmalarını kolaylaştırmıştı.

Pjanic yüzünü sol bölgeye döndüğünde ise dizilim görseldeki gibiydi. Umut Meraş Larin’in çizgisinde açılıyor Larin rakip bek ile stoper arasına girerek forveti ikiliyordu. Kanat beklerini aktif kullanmak isteyen Beşiktaş bunu Pjanic’in oyun tercihine göre ayarlamıştı. Orta sahadaki üçgen bağlantısını değiştirmeyen Beşiktaş Teixeira’nın orta saha merkezine gelmesiyle devam ettirmiş Berat’ın uyguladığı markajı öne çekmeye çalışmıştı.

HÜCUM ORGANİZASYONLARI

Beşiktaş topa sahip olarak oyuna hakim olan tarafken set hücumunu rakibine göre daha çok kullandı. Beşiktaş sete oturduğunda Larin- Güven- Ghezzal 3’lü şekilde merkeze iniyor Rosier ve Umut onlara eşlik ediyordu. 3.bölgede 5’li bir hat oluşturan Beşiktaş rakip defans oyuncularına +1 üstünlük sağlıyordu. Teixeira yukarıda belirttiğimiz gibi Güven’in arkasına değil de orta sahanın merkezine yakın kalması Beşiktaş’ın hücum oyuncularının alan bulmasını kolaylaştırıyordu. Berat’ın ve Siopis’in markajını çeken Teixeira hücum oyuncularına yaratıcılık için yer açtı.

3.bölgeye yayılan Beşiktaş defans çizgisini 2.bölgeye kadar çekmiş oluşabilecek kontraları Josef ile kesme niyetindeydi. Bunu yaparken Josef’in ekarte edildiği pozisyonlarda kalesinde tehlikeli pozisyonlar gören Beşiktaş maçın mağlubiyete yol açan golünü böyle kalesinde gördü.

GÜVEN YALÇIN’IN GEZİCİ ROLÜ

Güven Yalçın Batshuayi’nin eksikliğinde ileri uçta olan oyuncu olurken statik santrafordan ziyade gezici rolünü üstlenmişti. Takım arkadaşlarına yardım için kenarlara ve merkeze açılan Güven topla buluşarak Larin ve Teixeira’nın defans arkası koşularının önünü açtı.  Beşiktaş Güven’in bu gezici rolünden pozisyonlara girse de bitiricilikte sıkıntı yaşadı ve skoru lehine çevirmekte zorlandı.

PJANİC ÜZERİNDEN TERS KANAT DEĞİŞİMLERİ

Beşiktaş rakibin 1. Bölge savunmasını açmak için beklerini hücuma çıkarırken rakip 1.bölgeye ekstra oyuncu sokmak niyetindeydi. Durağan ve yavaş paslar yerine uzun metrajlı oyunun yönünü değiştiren pasları kullanan Beşiktaş kilidi açmak için Pjanic üzerinden bunu uygulamaya çalıştı. Sahanın sağ ve sol bölgelerine atılan paslarla rakibin dengesini bozmak isteyen Beşiktaş bu paslarla rakip kaleye ulaşmayı başarsa da sonunu getiremedi.

SONLANDIRILAMAYAN ATAKLAR

Beşiktaş set hücumlarında geride az sayıda oyuncu bırakırken Josef ile rakip kontraları durdurmaya çalışıyordu. Rakibin Josef’i geçtiği çoğu pozisyonda tehlikeleri ataklar oluşturduğunu ve aslında 80.dakikadan sonra bu pozisyonlardan golün geleceğinin sinyallerini veriyordu. İlk videomuzda Abdülkadir Josef’i geçtikten sonra 2.bölgeye topu taşımış etkili bir kontra oluşabilecekken olgunlaştırmadan Beşiktaş’lı oyuncular faulle durdurdu. İkinci videomuzda ise yine bitirilemeyen atak sonrası çıkılan kontrada atak kesilemeyince golü kalesinde gördü Beşiktaş. Maçın son dakikalarında 3 puan için yüklenen Beşiktaş defans çizgisinin bir hayli ileri çekilmesinin faturasını 3 puanı kaybederek ödemiş oldu.

TRABZONSPOR

Trabzonspor oyun kurulumunda stoperlerini kenarlara açıyor aralarına Berat’ın girmesiyle 3’lü bir yapı oluşturuyordu. Beşiktaş’ın 6 adamlı baskısı üzerine maçın başında Hamsik ve Berat topu çıkarmada zorlanınca Bakasetas’ın 1.bölgeye kadar gelmesiyle çözüm üretilmeye çalışılmış ve üçgen oluşturulmuştu.

Bakasetas’ın sakatlandıktan sonra yerini Siopis’e bırakmasıyla 2. Bölgede daha aktif olan Trabzonspor hücumda topu kendi adına tutabilmiş ve defanstan daha rahat topu çıkarabilmişti. Beşiktaş merkezi çok adamla kapatırken kenarları açık şekilde bırakınca Trabzonspor ana hücum planını kenarlardan gelişecek ataklardan belirlemişti. Bakasetas’ın sakatlanması sonrası Hamsik serbest rolde oynamaya başladı. 3.bölgede kanatlara pas opsiyonu yaratmak için hücuma yakın oynayan Hamsik  Trabzonspor adına maçın kilit oyuncularından oldu.

KENARLARA DOĞRU GENİŞLEYEN HÜCUMLAR

Trabzonspor yukarıda bahsettiğimiz gibi Beşiktaş’ın merkezi kapatmasıyla ana hücum planını kenarlardan gelişecek hücumlar olarak belirlemişti. Nwakaeme ve Djaniny’yi kullanarak oyunu çizgilere genişleten Trabzonspor bu iki oyuncunun koşu yollarına attıkları pasla Beşiktaş kanat beklerinin zaafını kullanmaya çalıştı. Beşiktaş beklerini çok ileride kullanırken Trabzonspor bunları kendi lehine çevirmeye çalıştığını görüyoruz. Nwakaeme ve Djaniny kenarlara açılıyor orta sahadan bir oyuncu merkeze iniyordu. Bu oyuncu Hamsik olunca kenar oyuncuların önüne pas çıkarıyor, merkeze inen Abdülkadir olunca da defans arkasına koşu gerçekleştiriyordu.

ABDÜLKADİR VE MERKEZE KOŞULAR

Kanatlara genişlettikten sonra merkeze inen isim Abülkadir olunca defans arkasına koşu atıldığını yukarıdaki görsel analizimizde bahsetmiştik. Maçın 39. Dakikasında gerçekleşen bu organizasyon aynı şekilde  ilk yarının sonunda da gerçekleştirilmiş ve sonunda Trabzonspor golü bulmuştu.

VERİLER

Beşiktaş’ın maç sonu ortalama pozisyonlarına baktığımızda  Vida ve Wellinton harici tüm oyuncular orta saha çizgisinin diğer tarafında konumlanmış durumda. Pjanic görselli analizlerimizde gösterdiğimiz gibi derin oyun kurucu rolündeyken Josef ve Teixeira Pjanic’in etrafında konumlanmış. Rosier ve Umut Meraş hücum kısmında çok ileriye çıkarken maç boyunca Rosier Ghezzal’den daha ileride pozisyon almış. Trabzonspor’un kenarlara açılan hücum varyasyonların ana sebebinin bu olduğunu rahatça söyleyebiliriz.

Trabzonspor’un ortalama pozisyonlarında ise yine görselli analizlerimizde gösterdiğimiz gibi Nwakaeme ve Djaniny en uçta konumlanmış ve kenarlara açılmış. Vitor Hugo ve Hüseyin Türkmen’in yanına gelen Berat defansta üçgen oluştururken aynı zamanda Berat, Hamsik ve Siopis ile de oluşturulan üçgenin başlangıcı oluyordu.

Bek olarak oynayan Dorukhan orijin mevkisinin orta saha olmasıyla beraber Abdullah Avcı onu daha çok ileriye çıkarırken Trondsen ona göre daha geride pozisyon almış. Dorukhan’ın daha ileride konumlanması Trabzonspor’un çıkışlarında ve oyun kurulumlarında ekstra oyuncu olurken Abdülkadir’e de serbestlik kazandırdı.

Başlıca istatistikler ve şut istatistiklerine baktığımızda Trabzonspor’un toplam şut denemesi Beşiktaş’ın isabetli şutu ile aynı kalmış. Beşiktaş oyunu 2. ve 3.bölgede oynarken Trabzonspor alan kapatmış bulunabilecek kontralarla rakibin boşluklarını değerlendirmeye çalışmıştı. Nitekim de başarılı olduğunu söyleyebiliriz. İkinci yarıda toplam 2 şut çeken Trabzonspor tek isabetli şutuyla maçı kazanan taraf olmuştu. xG verilerine baktığımızda ise toplam 6 şut ile 1.06 oran yakalayan Trabzonspor 16 şut ile 1.61’lik oran yakalayan Beşiktaş’a göre geride kalmış ama Beşiktaş’ın bu üstünlüğü xG verilerince daha çok artması beklenirken düşük kalmış.

Hücum istatistikleri ve hücum yönlerinde görselli analizlerimizde bahsettiğimiz gibi Beşiktaş beklerinin hücuma çıkmasıyla en etkili hücumlarını gerçekleştirdiği yerler kenarlar olmuş. Trabzonspor ise kenarlara açılarak gerçekleştirdiği ataklardan merkezin boş kalmasını sağlamış Abdülkadir ve orta sahadan gelen oyuncuların koşularıyla merkezi değerlendirmişti. 1.golü merkezden gelen koşuyla bulan Trabzonspor ikinci golünde başlangıcını yine merkezden gelen pas ile başlatmıştı.

Trabzonspor geçiş hücumlarıyla rakibinin kalesine giderken hiç serbest vuruş kullanmaması Beşiktaş savunmasının gerekli önlemleri alamadığını gösteriyor.

Oyunu 2. ve 3.bölgede oynayan Beşiktaş 0-10 metre aralığındaki pasları rakibinin yaklaşık 2 katı kadar daha fazla kullanırken Trabzonspor ise geçiş hücumlarını kullanarak atak yaptığını ve bunlar için 40metre ve daha uzun pasları rakibinden 2 kata yakın daha fazla kullandığını görüyoruz. İki takımda oyun şablonuna göre pas mesafelerini doğru oranladığını görüyoruz.

Aynı zamanda iki takımda birbirleriyle aynı kilit pas denemesini yaparken Trabzonspor rakibine göre  daha başarılı kilit pas başarısı bulmuş.

Beşiktaş bölgelere girişlerde rakibinden daha çok deneme yaparken işin sonuçlandırma kısmında eksiklik yaşadı. İki takımın birbirine yakın sayılarda topa sahip olsa da kabul edilen oyun anlayışı takımları istatistiklerde daha çok öne çıkardı. Beşiktaş çok oyunculu set hücumları sebebiyle bölgelere girişlerde üstünlük sağlarken işin sonuçlandırma kısımlarında başarılı olamadı.

3.bölgede rakibinden 2 kat daha fazla süre ile topa sahip olan Beşiktaş oyunu Trabzonspor’un istediği gibi oynayınca arkada açıklıklar oluşmuş ve sonucunda kalesinde tehlikesi yüksek pozisyonlar vermişti.

SONUÇ

Beşiktaş kendi evinde Trabzonspor’a 1-2 kaybederek son maçlardaki kötü gidişatı durduramadı ve son 7 lig maçında aldığı 4. mağlubiyet oldu. Bu mağlubiyetle birlikte ligde 6. duruma düşen siyah beyazlılar lider Trabzonspor ile puan farkının 10’a açılmasına sebep oldu. Lider Trabzonspor durdurulamadan yoluna devam ediyor. Abdullah Avcı ve oyuncuları 2020’nin mart ayından beri yenilgi yüzü görmezken toplamda Abdullah Avcı ile birlikte 35 maçta sadece 3 mağlubiyet aldı.

  • Pjanic savunmada ve hücumda girdiği toplam 8 ikili mücadelenin sadece 1’ini kazandı.
  • Toplam 54 pasın 51’inde isabet bulan Hamsik Trabzonspor ilk 11’inde yer alan oyuncular  arasında en başarılısıydı.
  • 90 dakika boyunca toplam 3 isabetli şut çeken Trabzonspor bunların 2’sinde golü buldu.
  • Abdullah Avcı  önderliğinde Trabzonspor  35 maçta sadece 3 mağlubiyet aldı.
  • Umut Meraş Beşiktaş’ın en çok kilit pas deneyen ismiydi 3.
  • Geri kazanılan toplarda Abdülkadir Ömür toplamda 6 kez kazanarak takımının bu konuda en başarılı ismi oldu.