En son yenilgisini 2020 yılında A.Alanyaspor deplasmanında 2-1’lik skor ile alan ve bu maçın ardından oynadığı son 9 karşılaşmada yenilgi yüzü görmeyerek zirveye yerleşen Beşiktaş ile Abdullah Avcı’nın Kasım ayında göreve gelmesiyle ivme kazanan ve son 13 maçında tek yenilgi alarak sistem takımı olma yolunda hızla ilerleyen Trabzonspor, Süper Lig’in ikinci yarısının açılış haftasında ‘’altı puanlık’’ maçta karşı karşıya geldiler.

İLK 11’LER ve DİZİLİŞLER:

Ev sahibi ekip bir önceki maçtan farklı olarak Rıdvan ve Montero’yu savunmaya monte ederken, Avcı’nın takımı ise son oynadıkları Gençlerbirliği karşılaşmasındaki ilk on birini korudu.

İki takımda haftalardır kendilerine maç kazandıran dizilişlerle maça başlarken, seyircisiz olmasına rağmen ev sahibi olmanın da  özgüveniyle Beşiktaş alışagelmiş şekilde set oyun denemelerinde vites arttırma gayreti ile merkezde tempoyu belirleme isteğini tüm maç boyunca sürdürdü.

Siyah Beyazlılar,  4-1-4-1 dizilimi ile maça başlayarak ve maç içerisinde gerçekleştirdikleri stratejileri doğrultusunda 4-2-3-1’e dönüşler sergileyerek, ayrıca oyunun genelinde set hücumlara sadık kalarak rakibi üzerinde baskı kurmayı hedeflediler.

Bordo Mavililer ise, statik dizilimine devam etti ve maça 4-2-3-1 dizilimi ile başlamayı tercih etti. Skor üstünlüğüyle birlikte önce 4-4-2 formasyonuna ardından da rakibinin de eksik kalmasıyla birlikte maçın son çeyrek diliminde 4-3-3 sistemine geçerek istediklerine ulaştılar.

MAÇ ANALİZİ:

Süper Lig standartlarının üzerine çıkılarak 26 dakika faulsüz geçen süreyle birlikte, kaleye bulan ilk isabetli  şut çekildiğinde ise dakikalar 8’i bulmuştu.

Josef de Souza, özellikle oyunun  ilk 10 dakikalık bölümünde takımının, rakip 2.bölgesini parselleyip, burada kalmasını sağlama adına özveri gösterdi. Brezilyalı oyuncu 3.bölgeye ilettiği paslarda etkisini hissettirdi ve %75’lik isabet oranı yakaladı.

Atak Tarafları:

Bordo Mavililer’de, özellikle rakip ikinci bölgede yaratıcılık olarak takımında en çok asist yapan ikinci oyuncu olan ve akan oyunda tempo belirlemede önemli role sahip Abdulkadir Ömür’ün sezonu Konyaspor maçında yaşadığı sakatlıkla muhtemelen kapatmasıyla, bu rollerin takım içerisinde nasıl yansıyacağı merak konusuydu.

Teknik ve pas kalitesindeki verimliliği ile dikkat çeken yeni transfer Berat Özdemir, görev aldığı orta merkez ikilide beklenen sayıda topla buluşamamasına rağmen %100 pas isabetiyle takımına katkı sağladı. (16/16) başarılı top kapma ve hamle konusunda ise takım ortalamasının altında kalan oyuncu yerini 62.dakikada bir diğer yeni transfer Bakasetas’a bıraktı.

 

Karşılaşmanın ilk dakikasında talihsiz şekilde sakatlanan Abdulkadir Parmak’ın yerine oyuna dahil olan Baker ise takımının orta merkezinde dinamik görüntüsüyle dikkat çekerken, başta  Nwakaeme olmak üzere ileri uç hücum hattını isabetli paslarıya besledi.(33/21)

Nwakaeme, takımının ana hücum lideri olarak, kendi yarı sahası ve rakip 2.bölge arasında merkeze doğru topla birlikte driplingler atarak, hem Ekuban hem de Djaniny’in savunma arkası koşularını desteklemeye çalıştı. Nijeryalı oyuncu  rakip bölgede 6 kez de başarılı top kaparak, takım savunmasının belirli periyotlarda önde kalmasına katkıda bulundu.

 

V.Aboubakar, Beşiktaş’ın özelikle rakip yarı sahaya yerleşimine katkıda bulunma adına orta saha merkeze koşular yaparak pas oyununa destek verdi.

Golcü oyuncu, Trabzonspor ceza alanı çevresinde yaptığı pas tercihleri ve yine bu bölge ağırlıklı kaybettiği toplar ile (13) takımına daha fazla skor katkısı verme imkanını ise kaçırdı.

 

Dersin Adı: Kontra atak ve Trabzonspor:

Abdullah Avcı’nın dersine iyi çalıştığını ve takımına Beşiktaş’ın zaafları noktasından yola çıkarak doğru tespitler yaparak oyunu iyi okuttuğuna şahit olduk.

Hemen hemen her maç  yüksek  top kayıpları sebebiyle sıkıntılar yaşayan Beşiktaş’a karşı Bordo Mavililer, rakibinin pas istasyon noktalarına karşı, takım halinde dar alan presleri uyguladı ve özellikle Atiba ve Ghezzal üzerinde baskıyı arttırarak, Siyah Beyazlıların oyunu geniş alana yayarak tempo kazanmasını özellikle ilk yarıda büyük oranda engelledi.

Bu baskıyla birlikte, Hutchinson(%25) ve Ghezzal(%20) hamle başarısı olarakta takımlarında son sırayı paylaştılar.

Trabzonspor, kaptığı toplarda ise rakibinin hem fizik hem de topsuz oyunda en güçlü  yeri olan  orta saha merkez baklava üçlüsü yerine topu kanatlardan taşıyarak, Beşiktaş’ın savunma zaaflarından da yararlanmayı bildi.

  • – Top kaybı sonrası Trabzonspor’un kontra atağı –

Özellikle set oyununda yapılan top kayıplarında geri dönme sıkıntısı yaşayan Beşiktaş’a karşı da merkezden topsuz oyun koşuları yapan oyuncu ceza sahasına gönderip hücumda süratle çoğalmayı denediler.

-Beşiktaş’ın top kaybı sonrası kenardan inilerek merkeze bırakılan final pas-

Bu anlamda da iki kenar hücum oyuncusu Nwakaeme ve Ekuban toplamda 13 dripling yaparak bunların 9’unda başarıya ulaştılar.

Set oyunu ve Beşiktaş

Siyah Beyazlılar ligde kendilerini zirveye çıkartan oyunlarını  hemen hemen her hafta istikrarlı bir şekilde sürdürerek ligdeki rakiplerine üstünlük sağlamışlardı.

Özellikle topun sahibiyken, oyun temposunu geniş alana yayarak yükselten ve rakiplerini de aynı ölçüde topsuz koşuyu arttırmaya mecbur bırakarak, fiziksel ve yerleşim olarak rakiplerini zaafa uğratarak skora ulaşıyorlardı.

 Bu maçta da oyuna A planı olarak Josef- Atiba ile geçiş oyununda pas opsiyonları arayarak, Mensah’ı da topla birlikte çıkışlarıyla rakip 2.bölgeye göndermeyi hedefledikleri aşikardı.

Fakat, bir diğer çalışılmış dersleri olduğunu hissettirdikleri Trabzonspor sağ beki Serkan üzerine dripling ve merkez destekli olgun atak başlangıçlarını yıkarak hücumda aksiyon almayı denediler.

Nitekim golü de bu bölgeden gelen akın ile buldular.

 

Trabzonspor kenardan oyun kurma denemelerinde top kayıpları yaparken, Beşiktaş bu toplarda hızlıca hücumda çoğalarak rakibi üzerinde tehdit oluşturabildi. Ekuban ve Djaniny’nin özellikle  ön tarafta top kaybı rekoru yaşatmaları da buna etken olan bir diğer neden olarak sayılabilir.

 

Savunma Düzenleri – Beşiktaş

Takım halinde hücuma çıkarken yapılan top kayıpları, savunma kurgusundaki açıklarla birlikte oyun planını bu düzen üzerinde oturtan Trabzonspor için tehlikeli hücum akınları üretmesine sebep oldu.

Nitekim yedikleri golde de hem alanı savunamadılar hem de adam adama tercihinde hata yaptılar ve goal zone bölgesine ekstra adam katkısıyla stoperini çıkaran Trabzonspor, golle buluştu.

Savunma Düzenleri – Trabzonspor

Beşiktaş’ın çizgiden ceza sahasına indiği kenar akınlarında, yanlış alan paylaşımı ve savunma önü ikililerinin bölgelerinden koparak oyuna daldığı anlar göze çarptı.

Beşiktaş’ın set oyunu kurma düzenine karşılık takım halinde topun arkasında 4-4-2 dizilerek savunma düzeni aldılar.  Bunu da birbirlerine yakın oynayıp, Siyah Beyazlıların merkezden etkili olabileceği delici pas kanallarını kapama hedefiyle gerçekleştirdiler.

Savunma önünde oynayan merkez orta saha oyuncularının oyunun boyunun genişlediği anlarda, geriye dönüşlerde, topsuz oyuna katkılarında eksiklikler göze çarptı.

10 kişilik Beşiktaş’ın Hücum Opsiyonları:

Topa daha çok sahip olan (%61) ve  üçüncü bölgede yüksek isabetli pas yüzdesini tutturan (%76) ev sahibi ekip, eksik kaldıktan sonra pozisyon zenginliğini arttırsa da skor üretemedi.

Bu konuda skor olarak geride ve 1 kişi eksikken aşağıdaki iki örnek ile daha iyi ifade edebiliriz:

Ljajic, dar alandan çıkış opsiyonlarında kararsız kalması 

Rakip çıkarken top kapıp hücum aksiyonunu doğru yönlenmeler yapmalarına rağmen, hızlı karar verememe dışında soğukkanlılıkta devreden çıkınca fırsatı değerlendiremediler.

İki takımda kornerlerde alan savunması yapmayı tercih etti. Hücum tarafında ise altı pas noktasına bir çok bölgeden koşu ile skor yapmayı çalıştılar.

 

Beşiktaş’ın yüksek topa sahip olma ve isabetli pas oranıyla oynadığı karşılaşmada, Trabzonspor’un oyun kurgusu ise, topu rakibine bırakıp, dar alanda takım halinde bekleyerek ve kaptıkları toplarda organize kontra ataklarla 3 puanı kazanmasını bilerek zirve yarışına ortak olma adına ümitlerini sürdürdü.

Uğurcan Çakır, kalesini bulan 10 şutun 7’sini kurtararak, takımı adına ne kadar önemli olduğunu bir kez daha gösterdi.

Nwakaeme, fizik ile tekniğin keyifli buluşmasıydı adeta. 11 ikili mücadelenin 7’sinde ayakta kalıp, topu ayağında takımı adına fazlasıyla başarıyla tutarken, burada da %78’lik pas isabeti sağladı.