Bundesliga’nın 32. Haftasında Borussia Dortmund Signal Iduna Park’ta RB Leipzig’i ağırladı. Borussia Dortmund bu maç öncesinde ligde 5. sırada yer alırken buraya üst üste 4 lig galibiyetiyle geldiler. Edin Terzic yönetiminde en formda dönemini geçiren Sarı Siyahlılar RB Leipzig karşısında hayati önem taşıyan bu karşılaşmaya çıkarken yıldız oyuncusu Erling Haaland’ın sakatlığı sebebiyle ondan yoksun bir şekilde sahaya çıktı. Bu maçtan alacakları 3 puan Dortmund’u Şampiyonlar Ligi potasına sokacak ve B. Dortmund’un yeni sezonda yıldız oyuncularının takımda kalmasının önünü açacak.
RB Leipzig tarafında ise ligde 2. olma yolunda büyük adımlarla ilerlerken bu maçtan alacağı 1 puan Şampiyonlar Ligi’ne katılımını garantileyecek. Geçtiğimiz aylarda yıldız defans oyuncusu Upamecano’yu Bayern Münih’e kaptırmanın hüznünü yaşayan Leipzig şimdide takımın genç teknik direktörü Julian Nagelsmann’ın Bayern Münih’e transferinin kesinleşmesiyle yaşadıkları hüzün iyice arttı. Leipzig için Şampiyonlar Ligi katılımını bu maçla kesinleştirip gelecek sezonun planlamalarına erkenden başlamak ilk hedefler arasında.
Nagelsmann’ın öğrencileri zirve yarışını kovalamayı bırakmak istemeseler de bu maçtan alacakları mağlubiyet lider Bayern Münih’i şampiyon ilan edecek.
İLK 11’LER
Ev sahibi takım 4-2-3-1 dizilimiyle sahaya çıktı ve zaman zaman 4-4-2’ye evrildiler.
Konuk ekip ise 3-5-2 ile sahaya çıkarken zaman zaman 5-4-1’e evrildiler
B. DORTMUND GÖRSEL ANALİZ
B. Dortmund savunmadan kurulan organizasyonlarda Emre Can’ın stoperler arasına girmesiyle defansı 3’lüyor, sol bek Guerreiro’yu orta sahaya yaklaştırarak M. Dahoud’un yanına partner oluşturmaya çalışıyorlardı. Guerreiro’nun orta sahaya yaklaşması sonucunda oyun kurulumunu zorlaştırmaya çalışan Leipzig adam adama savunarak Guerreiro’nun serbest kalmasına izin vermediler. Oyun kurulumunda takımın ileriye taşınmasında forvet arkası oynayan Reus’un yardıma geldiğini görüyoruz.
Dortmund’un bu planına karşı Leipzig 3.bölgede merkezi alan kapatarak savunuyor 2. Bölgedeki rakip aktif oyuncuları adam adama savunarak kapatmaya çalıştı.
B. Dortmund maç boyunca sete dönüşmüş atakları yerine ani ve hızlı şekilde kazanılan topları ana planı olarak belirledi. Rakibe uygulanan presler sonucu birçok pozisyon yakalayan Dortmund bu presleri uygularken defans çizgisini orta sahaya yaklaştırarak 2.ve 3.bölgede boşluk bırakmamaya çalışarak yapmaya çalıştı.
6 oyuncunun aktif şekilde alan kapatması ve adam adama oynamasıyla yapılan bu pres yukarı da bahsettiğimiz Guerreiro’nun da katılımıyla rakibe karşı sayısal üstünlük kuruy0r.
Leipzig baskılar sonucu Kampl’ın geçiş oyuncusu olarak yalnız kalmasına çare bulamadığı zamanlarda top kaybı yaşadı ve kalesinde tehlikeli ataklar gördü.
Borussia Dortmund maç başlangıcında Favre zamanında sahte 9 oynatılan Thorgan Hazard’ı aynı görevde oynatarak başladı. 3’lü savunmalara karşı en iyi tercih olan sahte 9 bu maçta da işlevini gösterdi.
Hazard 3.bölgede serbest oynarken maç içinde kenarlara ve geriye gelmesiyle oluşan boşlukları forvet arkası oynayan kaptan Reus kapattı.
RB Leipzig 1.bölge savunmasında takımca topun arkasına geçerek 5-4-1 gibi dizilim gerçekleştirdi. Yapılan bu kalabalık defansa karşı B. Dortmund Hazard ve Reus iş birliği ile Leipzig’in adam adama markaj yerine alan savunması tercihini gol ile cezalandırdı.
Dortmund’da Piszczek, Reus ve Hazard’ın aktif rol almasıyla atılan bu gol Leipzig’in 8 oyuncuyla yaptığı alan savunmasının büyük bir zaafı olduğunu gösterdi.
Borussia Dortmund maç boyunca denediği kontralardan sonuç almaya çalışırken ikinci yarı Brandt’ın oyuna girmesiyle orta sahada enerji kazandı ve yorgunluktan oluşan pas kayıplarını aza indirmeyi başardı.
İleri uçta 3 oyuncuyla pres yapan Dortmund Brandt’ın kişisel çabasıyla topu kazanarak attığı mükemmel pas ile takımının galibiyeti almasında büyük bir pay sahibi oldu.
Skor 2-2 iken Leipzig’li hücum oyuncuların oyun kurulumunda pasif bir rol üstlenerek takım arkadaşlarına pas açısı yaratamamaları 4v3 gerçekleşen presi kaybetmelerine ve maçın mağlubiyet ile sonuçlanmasına sebep oldu.
RB LEİPZİG GÖRSEL ANALİZ
RB Leipzig oyun kurulumlarında 3’lü defans hattının ortasında görev alan Upamecano’yu defansif oyun kurucusu Kampl’in yanına sokarak Kampl’a uygulanan markajı kırdırtmaya çalıştı. 4’lü orta sahanın kanatlarında görev alan Henrichs ve Angelino orta sahaya yakın konumlanarak çizgilerde kaldı ve oyunun dar alandan geniş alana geçişini sağlamaya çalıştılar.
Dortmund ön alan baskısını takımca uygulayarak ve sayısal olarak rakibine eşitlik sağlayarak yapınca Leipzig’in 1.bölgeden oyun kurulumunu zora soktu. Dortmund hem alan kapatarak hem de adam adama markajı uygulayınca Leipzig’in top kaybı yaşamasını sağladı ve rakip kalede pozisyonlar bulmalarının önünü açtı.
Leipzig 2.bölgeden 3.bölgeye geçişlerde yukarıda bahsettiğimiz gibi Kampl ve Upamecano’yu kullandı. Geçiş bölgelerinde hücum bekleri olarak görev alan Henrichs ve Angelino en ilerideki isimler olurken Dortmund’un kanat forvetlerinin zaafını kullanmak adına bek arkalarına koşular yaptılar.
Angelino ve Henrichs defans arkasına koşu yaparken forvet oynayan Hwang ve forvet arkası oynayan Forsberg hücumların merkezinde kalarak de marke şekilde top ile buluşmaya çalıştılar. Ana hücum oyuncularını de marke bırakan Leipzig onların arkasına Sabitzer ve Olmo’yu yerleştirerek sahanın kenarlarında Angelino ve Henrichs’in yaptıkları koşu sonrası oluşacak boşlukları bu isimlerle değerlendirmeye çalıştı.
Sahayı 2-2-2 gibi bölen Leipzig ilk yarının sonlarında ve ikinci yarıda üstün oynayan taraf oldu ve 2-0 geriden 2-2’ye getirmelerini sağladı.
Konuk takım eşitliği ararken merkezde kalabalık oyuncu sayısı tutarak kanat beklerinin çizgilerde müsait kalmasını sağladı. Görselde gördüğümüz gibi merkeze Kampl, Olmo Hwang ve Justin Kluivert’ı sokarak yaptığı bu hücumu 3’lü savunmanın sağında oynayan Klostermann’ın kurmasıyla destekleyerek sayısal üstünlük kurulmaya çalışıldı.
Leipzig sağ hücum beki olan Henrichs’i geniş alanda oynatarak Olmo’yu halfspace’e yerleştirdi. Aynı taktiği Angelino’yu çizgide geniş alanda oynatarak Kluivert’i dar alana sokarak yapan Leipzig futbolda savunulması en zor olan merkez ataklarını gerçekleştirmeye çalıştı.
Merkezden başlayıp kanatlara yayarak kanatlardan rakip stoperler ile beklerinin arasına atılacak pasları deneyen Leipzig, Dortmund hücumlarının önemli silahları olan kanat beklerinin de hücum işlevlerini azalttı.
Leipzig oyuncu değişiklikleriyle hücum beklerini değiştirerek farklı bir yapıya evrilmeye çalıştı. Merkezdeki boşluklara yapılan koşuları A planı olarak belirleyen Leipzig Angelino yerine Haidara’yı alarak rakip stoperlerin arasına atılacak pasların kalitesini yükseltmeye çalıştı.
Sağ çizgiye basarak oynayan Haidara kendini markajdan kurtararak atılan 2.golün çilingiri olmayı başardı.
3’lü savunma ile oynayan Leipzig defans çizgisini orta sahaya çekerek Klostermann’ı hücuma yönlendirdi. Arkada oluşacak pozisyonlar için Upamecano ve Orban’ı bırakarak Dortmund hızlı hücumlarını engellemeye çalıştılar.
VERİ ANALİZİ
Borussia Dortmund’un maç sonu ortalama pozisyonlarını incelediğimiz de Hummels’in Akanji’ye göre biraz daha geride defansta sigorta olarak kaldığını görüyoruz.
Görselli analizlerimizde bahsettiğimiz gibi Dortmund’un hücum bekleri orta sahaya yaklaşmış şekilde ve Guerreiro’n un merkeze daha yakın bir şekilde orta saha oyuncularının yakın bölgesinde pozisyon aldığını görüyoruz.
Emre Can’ın bölgesel geçişler de ki ana oyun kurucu rolüyle oynadığını ve stoperler ile hücum bölgesinin arasındaki köprü görevi gördüğünü orta sahanın gerisinde tek orta saha oyuncusu olmasıyla göstermiş oluyoruz.
RB Leipzig’in ortalama pozisyonlarına baktığımızda 3’lü bir defans yapısı gözümüze çarpıyor. 1.golün sahibi Klostermann’ın görselli analizlerimizde gösterdiğimiz gibi 2.bölgeye daha yakın pozisyon alarak sete dönüşen hücumlarda topu ayağına alan oyuncu olması ortalama pozisyona da yansımış.
Angelino ve Henrichs’in 3.bölgelere yakın oynaması Leipzig için 7 kişi ile hücum organizasyonu kurmasını sağlarken kendi defans çizgilerin de oluşacak boşluklarında önünü açmış oldu.
Maç boyunca kontra ataklarda kalesinde pozisyon veren Leipzig skor olarak erken geri düşmesinin de bir sebebi olarak defans çizgisini bir hayli ileri taşıdığını görüyoruz.
Topla oynama istatistiklerinde iki takımda birbirine eşit sayılacak şekilde topa sahip oldu. Topa sahip olma istatistiklerinde oluşan az bir farkın Dortmund için skor üstünlüğünü almasıyla geçiş hücumlarının önünü açmak için yapılan bir taktik olduğunu söyleyebiliriz.
İki takımda üçüncü bölgeye girişlerde ve ceza sahasına girişlerde eşit istatistiklere sahip olsa da atılan kilit pasların ve oluşturulan kontraların sayısal fazlalığı Dortmund adına daha fazla olması Dortmund’un rakibine göre skor bulma şansını daha yüksek tuttu.
Yukarıda bahsettiğimiz gibi maç içerisinde skor üstünlüğü için istatistikler çoğu zaman eşit kalsa da küçük ayrıntılar maçın belirleyicisi oldu. Dortmund kilit pas istatistiklerinde rakibinden 2 kata yakın daha fazla istatistiğe sahip durumda.
Başarılı kilit pas sayısı ise Leipzig’in toplam kilit pas sayısından sadece 2 pas gerisinde olması Dortmund’un skora daha yakın takım olduğunu yinelemiş oldu.
Şut istatistiklerinde iki takımın yine aynı sayılarda kaldığını görüyoruz. Ceza sahasından denenen şutların Dortmund adına daha fazlası olması kilit paslar ile birleştirildiğinde xG oranının Dortmund adına neden daha yüksek olduğunu açıklıyor.
Hücum istatistiklerinde Dortmund kontra atakları daha çok tercih ederken sağladığı verim rakibinin 2 katı oranında.
Skor olarak da son dakikalarda gelen golle kazananın belirlendiği maçta verilerin genel anlamda birbirlerine eşit olarak çıkması maçın genel gidişatını destekliyor.
B.Dortmund’un en sık denenen 5 organizasyonuna baktığımızda hem görsel olarak hem ortalama pozisyon analizlerimizde söylediğimiz gibi Guerreiro’nun 1. Sırada yer alması şaşırtan bir istatistik olmadı.
Kaptan Reus’un bağlantılar için geriye geldiğini ve Emre Can’ın Guerreiro’ya yakın pozisyon alarak sık organizasyon denemesi Dortmund’un hücum başlangıçlarında sol bölgeyi aktif kullanarak 3.golde de gördüğümüz gibi diyagonal paslarla oyunun gidişatını değiştirmesine yol açıyor.
Leipzig’in en sık denenen organizasyonlarına baktığımızda ise Upamecano ve Orban’ın başı çekmesi ayrıca Forsberg, Olmo ve Hwang’ın birbirleriyle ve takım arkadaşlarıyla bağlantılara girememiş olması Leipzig hücumlarını kısıtlayan unsurlardan oldu.
Orban, Sabitzer ve Kampl arasında bağlantı kurabilen Leipzig bu bağlantıları ve üçgenleri başka oyuncuları dahil edemediği için yapılan hücumların kısır kalmasına yol açtı.
SONUÇ
Bundesliga’da iki takım içinde çok kritik olan bu maçta B. Dortmund 3-2’lik skorla RB Leipzig’e üstünlük sağlamayı başardı. Sarı Siyahlılar için hayati önem taşıyan bu maçta aldıkları galibiyet kendilerine derin bir nefes aldırırken ligde 4. Sıraya yerleşerek Şampiyonlar Ligi potasına dahil olmalarını sağladı. Bu sonuçla beraber Edin Terzic yönetiminde galibiyet serisini 5 maça çıkaran B. Dortmund bu seriyi yükseltip Şampiyonlar Ligi’ne katılımı garantilemeyi hedefleyecekler.
Duygusal yoğunluğu fazla olan bu maçta B.Dortmund aldığı galibiyete sevinirken bu sonuç ile Bayern Münih’i şampiyon yapmaları içlerinde birazcık hüzün yaşamalarına sebep oldu. RB Leipzig ise aldıkları bu sonuçla son 6 maçında 3. mağlubiyetini yaşamış oldu. Bu maçtan çıkaracakları 1 puan ile Şampiyonlar Ligi’ne katılımı garantilemeyi isteyen Leipzig bu planını bir başka haftaya ertelemek zorunda kaldı.
- 72.dakikada oyuna dahil olan Brandt %100 kilit pas verimliliğiyle oynayarak Dortmund’un bu konuda en başarılı ismi oldu (3/3).
- Emre Can maç boyunca tüm defansif hamlelerinde %75’lik verimlilikle oynadı.
- Seyircilere 5 gol izleten bu karşılaşmada iki takımda ceza sahası içinden 4 kez isabetli şut buldu.
- İki takımda üçüncü bölgeye girişlerde aynı sayıya sahipken (40) Dortmund’un xG oranı 2.06 Leipzig’in xG oranı 1.45.