Doğum Tarihi: 24.04.1993 (26 yaşında)

Mevki: Stoper

Geldiği Takım: Antwerp

Ülkesi: Belçika

Değeri: 3.000.000 €

Söylenilen Bonservis Ücreti: ?

Boy: 1.91 m

Tercih Ettiği Ayak: Sağ

 

Profil

Dino Arslanagic, Bosna-Hersek asıllı bir ailenin çocuğu olarak Belçika’da dünyaya geldi ve 7 yaşında Mouscron altyapısına girdi. Yaklaşık 9 yıl boyunca Mouscron takımının genç takımlarında forma giydikten sonra 2009-2011 yılları arasında Fransa’nın Lille takımına transfer oldu. Orada daha çok B takımıyla antrenmanlara çıkan Arslanagic, tekrardan Belçika’ya döndü ve Standard Liege takımına katıldı. İlk profesyonel maçına Liege adına 19 yaşında çıkan Dino, Liege takımında 5 sene forma giydi. İlk iki sezonunda rotasyon oyuncusu olarak görev aldıktan sonra 2014-2015 sezonunda ligde 28 maçta görev aldı. Bir sonraki sezon da düzenli olarak forma giydikten sonra biraz gözden düştü ve 2016-2017 sezonunun ortasında kariyerine başladığı Mouscron takımına transfer oldu. Mouscron’da yarım sezon oynadıktan sonra 2017 yazında yine Belçika takımlarından Royal Antwerp’e gitti ve 2 sezondur da bu takımda forma giyiyor.

26 yaşındaki stoper Belçika adına U15’den itibaren her alt yaş takımında forma giydi. Özellikle Belçika U19 adına düzenli olarak forma giyen Arslanagic, toplamda 22 maçta U19 formasını terletti ve 3 gol attı. U21 milli takımıyla da 12 maça çıkan oyuncu, şu ana kadar ise hiç A Milli takım formasını giymedi.  

Kariyeri boyunca stoper olarak forma giyen Arslanagic, çoğunlukla sağ stoper olarak forma oynuyor. Özellikle bu sezon takımı Antwerp’in yaptığı çıkışta önemli bir pay sahibi olan oyuncu, bu sezon 4’lü savunma hatlarında sağ stoper olarak görev aldı.

 

Güçlü Yönleri (Güç, Yatarak müdahale, Markaj, Pas, Hava topları)

Güç: Dino Arslanagic’in en öne çıkan özelliğinin güç olduğunu söyleyebiliriz. Kaslı bir üst vücuda sahip olan 26 yaşındaki stoper, 1.91 m boyunda olmasının da getirisiyle tabiri caizse “kapı gibi” diye adlandırabileceğimiz bir yapıda. Rakip oyuncularla girdiği ikili mücadelelerde de gücünün sayesinde başarılı olabilen Belçikalı, fiziksel olarak mücadele seviyesinin çok yukarıda olmadığı Belçika liginde statik ve güçlü bir stoper profili ile özellikle bu sezon ciddi şekilde öne çıkmayı başardı. Bu sezon ligde %67 ikili mücadele kazanma oranıyla mücadele etti.

Yatarak müdahale: Bir diğer güçlü özelliği yatarak müdahalelerdeki başarısı: Vücut vücuda ikili mücadeleler giremediği zamanlarda veya genel olarak rakip takımın geliştirdiği tehlikeli ataklarda savunmadaki en etkili silahı olan yatarak müdahaleleri ile kalesinde gelişebilecek olası tehlikeleri önlemeyi başarıyor. Kendisinden hızlı oyunculara karşı yetişemeyeceği pozisyonlarda doğru yere hareketlenerek kayarak müdahalelerini yapabiliyor.

Markaj: Güçlü fiziği ve statik profilde bir stoper olmasından dolayı rakip takımda sıkıca markaj ettiği hücum oyuncularını ciddi biçimde zorlayabilen bir savunma oyuncusu. Antwerp adına Belçika Ligi’nde sıkça tercih edilen 4-3-3 formasyonunda genelde en uçtaki hücum oyuncusunu markajla görevli olan 26 yaşındaki stoper, 90 dakika boyunca sıkı markaj etme konusunda başarılı ve rakibin üçüncü bölgede hücum gücünü ciddi biçimde azaltıyor.

Pas yeteneği: Fiziksel ve savunmadaki güçlü yönlerinin ardından kendisini en öne çıkaran özelliği ortalama bir stopere göre gelişmiş olan pas yeteneği: Maç başına 33 pas denemesi yapan Arslanagic, bunların %86’sınde başarılı oluyor. Bu pasların ciddi bir kısmı da birinci bölgeden oyun kurucu rolünü üstlenip ve topu belli bir mesafe ileri sürüp ikinci ve üçüncü bölgedeki takım arkadaşlarını pozisyona soktuğu paslardan oluşuyor. Sadece yerden kısa paslarda değil, aynı zamanda havadan rakip savunma arkasına gönderdiği toplar da rakip kalede tehlike yaratabiliyor.  

Hava topları:  Son güçlü yönü hava toplarındaki başarısı: 1.91m boyundaki stoper, bu sezon ortalama 5 hava topu mücadelesinin %70’ini kazandı. Aynı zamanda takımının kazandığı duran toplarda da kafa vuruşlarındaki becerisi sebebiyle rakip kalede tehlike yaratabilen bir oyuncu.

 

Zayıf Yanları (Hız, Çeviklik, Reaksiyonlar, Pozisyon alma, Kart Problemi)

Hız: Dino Arslanagic’in en zayıf yanı hızı. Bir stoper olarak hızı en fazla ortalama olarak adlandırılabilir, ama Belçika Ligi gibi çok hızlı kanat oyuncularına sahip bir ligde yetişebilen bir stoper görüntüsü çizmedi. Hızındaki eksiklik sebebiyle oynadığı takımlarda çoğunlukla birinci bölgede sabit bir biçimde kalıyor ve kaleci dışındaki takımdaki son adam olarak bekliyor. Özellikle rakip takımların kontrataklarında ağır kalması sebebiyle takımı zor anlar yaşayabiliyor.

Çeviklik: Bir diğer büyük eksikliği de çevikliği. Sabit bir şekilde oynamasına rağmen kendisinden çevik oyunculara karşı savunmada ciddi bir biçimde zorlanabiliyor. Ağır bir yapıya ve güçlü bir fiziğe sahip olmanın getirdiği sıkıntılardan birisi olan atletizm sıkıntısı Arslanagic’de de maç sırasında sıkça göze çarpıyor. Markajındaki santrafor oyuncusu kendisinden daha çevikse ona yetişmekte de sıkıntılar yaşıyor.

Reaksiyonlar: Hızı ve çevikliği dışında fiziksel olarak yaşadığı bir diğer sıkıntı da reaksiyonları: Ani gelişen ataklarda, duran toplarda veya beklenmedik şekilde yakınlarında seken bir topa bir stoper beklenilen savunma refleksif reaksiyonlarını göstermede sıkıntı yaşıyor. Özellikle zaman zaman gelen ortaları uzaklaştırmaya çalışırken rakip oyuncunun önüne düştüğünde hemen müdahale yapmak yerine donup kalabiliyor. Bu tarz motorik reaksiyonlarındaki sıkıntıları takımına zorluklar yaratıyor.

Pozisyon Alma: Savunma konusunda yaşadığı bir diğer önemli sıkıntı da pozisyon alma konusunda yaşadığı sorunlar: Maç içerisinde çakılı stoper gibi oynatılan Arslanagic, set defansları haricindeki savunma senaryolarında savunma hattını yanlış pozisyon alması sebebiyle bozuyor ve bu da rakip takımın dinamik oyuncularının savunma hattının arkasına kaçmasına sebep oluyor. Daha önce belirtilen zayıf yönleri de kaçırdığı oyuncuya yetişememesine neden oluyor ve takımı kalesinde onun sebebiyle golü görebiliyor.

Kart Problemi: Son olarak sıkça sarı kart görmeye meyilli bir oyuncu. Özellikle kendisinden hızlı bir hücum oyuncusunu kaçırdığı zamanlarda pozisyonlarda kalesinde ciddi bir tehlike yaşanmasın diye o oyuncuyu faulle durdurmayı tercih ediyor ve sarı kart görebiliyor. Bu durum sezon içinde bazen çok sık yaşanıyor ve bu sebeple de kart cezalısı durumuna düşebiliyor.

 

Benzediği Oyuncular: Raul Albiol, Maicon

Dino Arslanagic’in genel profilini göz önüne aldığımızda kendisine en çok benzetebildiğimiz oyuncu Raul Albiol olacaktır: İki oyuncu da ortalamaya nazaran daha ağır, ikisi de iyi fiziğe sahip ve pas yetenekleri yüksek. Albiol kadar iyi bir savunmacı değil ve birçok başka noktalarda da geride, lakin güçlü ve zayıf yönlerini karşılaştırdığımızda benzer yapıda olduklarını söyleyebiliriz. Türkiye’den bir örnek vermek gerekirse Arslanagic’e en yakın profildeki stoper Maicon denilebilir. İkisi de iyi pas yeteneği ve güçlü fizikleri ile öne çıkıyor, ama Maicon’un Arslanagic’den biraz daha hızlı olduğunu belirtmek gerek.

 

Fenerbahçe’ye Uygunluğu

Dino Arslanagic’in olası transferi halinde Fenerbahçe geriden oyun kurabilen, hava toplarında iyi, güçlü ve fizikli bir stopere sahip olacak. Özellikle fiziksel açıdan ülkemizde zorlanmayacak bir stoper ve Ersun Yanal için savunma tandemi oluşturma sürecinde kadrodaki stoperlerden farklı bir profilde olması sebebiyle değerli olacaktır. Yine de 26 yaşındaki Dino’nun Belçika Ligi’nde ancak geride bıraktığımız sezon kendisini kanıtlaması doğal olarak kafalarda soru işaretleri yaratıyor.

Antwerp, Belçika Ligi’nde bu sezon beklentilerin üzerine çıktı ve ligi üst sıralarda bitirmeyi başardı. İyi bir sistem takımı görüntüsü çizen Antwerp’in savunmasındaki en değerli oyuncusu olarak öne çıkan Arslanagic, ortalama bir takımda kariyerinin en iyi sezonunu geçirdi. Standard Liege gibi ligin en önemli takımlarında daha gençken şans bulmuş olsa da bir üst seviyeye çıkmayı başaramaması üst profildeki takımlarda ne kadar iyi oynayabileceği sorusunu akıllara getiriyor. Her ne kadar bir stoperin performansının zirve yaptığı yaşları 20’lerin sonu ve 30’ların başı olsa da, Belçika gibi üst düzey stoperlerin anında ve genç yaşta öne çıkabildiği bir ligde ancak 26 yaşında kendisini kanıtlayabildi. Fenerbahçe gibi her sene şampiyonluğa oynayan bir takım adına şu an ilk 11’e yazılacak bir kalitede değil gibi gözüküyor.

Ersun Yanal, şayet Serdar Aziz veya kalması halinde Skrtel’in yanına geriden oyun kurabilen, daha sabit bir stopere ihtiyaç duymuşsa Arslanagic transferi mantıklı olur. Lakin Belçikalı stoperin sözleşmesi 2020 Temmuz ayında sona eriyor ve bu profildeki bir oyuncuya 2.5-3 milyon € bonservis bedeli vermek doğru bir hamle olmayacaktır. Bu yaştan sonra kendisinin savunma “fundamentallerini” geliştirmesi zor ve sadece güçlü fiziği ile geriden oyun kurabilme yeteneği sebebiyle belirtilen bonservis bedeli ödenip transfer edilmesi doğru bir transfer hamlesi olmayacaktır.

Gelmesi halinde taraftarlar mücadeleci yapısını, savunmadaki müdahalelerini ve sert oyununu beğenecektir, ama basit hataları tepkiye yol açacaktır. Fenerbahçe adına gelir gelmez “Arslanagic ilk 11 oyuncusudur” demek mümkün olmayacaktır, rotasyon için de böyle bir bonservis bedeli ile yabancı bir stoper almak çok da akıllıca gözükmüyor. Yine de zayıf yönlerini biraz da olsa geliştirebilirse ve Ersun Yanal, Fenerbahçe’ye iyi bir sistem getirebilirse önümüzdeki sezonlarda Dino Arslanagic beklentilerin üzerine çıkarak da iyi bir scouting transferi olarak görülebilir.