TARİHSEL BAKIŞ

Galler nam-ı diğer “Ejderha” lar milli takım düzeyinde turnuvalarda çok az sayıda boy gösterdiler. İlk maçına 1876’da İskoçya ile çıkan Galler sahadan 4-0’lık mağlubiyet ile ayrıldı.  Galler milli takımının kurulduğu zamandan beri aldığı en farklı galibiyet ise ilk maçından tam 12 yıl sonra 1888’de Wrexham Stadyumunda İrlanda’ya karşı oynadığı ve 11-0’lık sonuçla aldığı galibiyet oldu. Galler takımı en farklı mağlubiyetini ise 1878’de ilk maçını oynadığı İskoçya’ya karşı 9-0’lık skorla aldı.

Galler kuruldukları yıldan itibaren sadece 1 kez Dünya Kupası’na katılmaya hak kazandı. Bu başarıyı 1958’de başaran Galler o turnuvada çeyrek finalde turnuvayı kazanacak olan Brezilya ile eşleşiyor ve Pele’nin uluslararası turnuvalarda attığı ilk golle Ejderha’lar kupaya veda etmiş oluyordu.

Galler Avrupa Şampiyonaları’na ise tarihi boyunca 2 kez katıldı. En başarılı dönemini 2016 yılında geçiren Galler yarı finalde yine bir turnuva şampiyonu Portekiz’e 2-0 ile boyun eğerken oynadıkları futbol, gösterdikleri performans hafızalarımızda hala tazeliğini koruyor.

TURNUVA ELEMELERİ

Euro 2020 elemelerinde Hırvatistan, Azerbaycan, Slovakya ve Macaristan’ın olduğu gruptan 8 maçta 4 galibiyet 2 beraberlik 2 mağlubiyetle gruptan 14 puan toplayan Galler lider Hırvatistan’dan 3 puan eksik alarak 2. Sırada Avrupa Kupası’na katılmaya hak kazandı. Grup maçlarında toplamda 10 gol atıp kalelerinde 6 gol gören Galler E grubunun en az gol yiyen takım olmayı başarmıştı. Gruplarda tek farklı skorlarla kısır maçlar oynayan Galler en farklı galibiyetleri 2-0’lık skorla kazandıkları Macaristan ve Azerbaycan maçları olmuştu.

Geçtiğimiz Nisan ayında Euro 2020 elemelerinde takımın başında olan ve başarılı bir performans geçiren Ryan Giggs özel hayatındaki sebeplerden dolayı takımın başından alınmış yardımcı antrenör Robert Page takımın başına getirilmişti. Euro 2020 elemelerinde Ryan Giggs’li Galler 4’lü sisteme dönmüş 4-3-3’ü ana tercihi olarak belirlemişti. Robert Page liderliğinde ise Dünya Kupası elemeleri maçlarında 3’lü sisteme döndüler. Ana tercih olarak 3-4-3 tercih edilse de Fransa ile karşılaştıkları hazırlık maçında 4’lü sistemi tekrar denediler bir sonraki Arnavutluk maçında ise 3-5-2’ye döndüler.

Takımın Euro 2020 elemelerde parlayan yıldızları Gareth Bale (2), Kieffer Moore (2), Aaron Ramsey (2) attıkları gollerle takımının sonuca giden yolda başrol sahibi oyunculardı.

Dikkat çekici isimler arasında ise göze çarpan oyuncu Ethan Ampadu. UEFA’ya göre izlenmesi gereken isimlerden seçilen Ampadu orta sahanın ortasında ve defansın ortasında oynamayı bilmesi onu takımın ‘joker’ oyuncu yapıyor. Top hakimiyeti yüksek, ayağı temiz olan Ampadu attığı paslar ve yaptığı preslerle takımı fiziken güçlendirirken top rakipteyken stoper özelliğiyle defansa güç katıyor.

OYUNCU KADROSU

Hazırlık maçlarında iki kaleciye de şans veren Robert Page Fransa’ya 3-0 mağlup oldukları maçta Danny Ward’ı kaleye geçirirken Arnavutluk ile oynanan son hazırlık maçında kaleyi tecrübeli eldiven Hennesey’e emanet etti. Turnuvada hangi kaleciyle başlayacağı herkesçe merak konusuyken İsviçre maçında Danny Ward’ı tercih etti..

Robert Page takımın başında olduğundan beri 3’lü savunma anlayışını takıma tekrar aşılamak için Dünya Kupası eleme maçlarında takımı bu dizilimle sahaya sürdü. Fransa maçında ve Arnavutluk maçında ufak değişiklikler yapan Robert Page 3’lü sistemini tercih ettiğinde sağ stoper Chris Mepham defansın ortasında genç Tottenham’lı stoper Joe Rodon ve sol stoperde ise James Lawrence veya Chris Gunter tercihi bekleniyor. Kanat beklerde Connor Roberts ve Neco Williams sağ bek pozisyonu için birbiriyle yarış içindeyken zaman zaman Neco Williams’ı sol beke yerleştirebiliyorlar. Ben Davies ve Norrington Davies sol bek ve sol stoper için değişkenli oynayarak maç içinde oyunun seyrini değiştirmek için yapılan hamlelerde bu ikilinin yerini değiştirerek hücum oyuncularını oyuna sokup avantaj yakalamaya çalışıyorlar.

Orta saha bölgesinde Joe Allen, Joe Morrell, Ampadu, Ramsey gibi isimler ilk tercihleri arasındayken Brooks, Matt Smith ve Dylan Levitt teknik kapasitesi yüksek isimlerden oluşup orta saha rotasyonunu maç gidişatına göre değiştirebiliyorlar.

İleri uçta sağ bölgeye Daniel James sol bölgeye Gareth Bale’yi koyan Galler ileri uçta Harry Wilson’u sahte 9 gibi oynatmayı tercih ediyor, rakiplere göre uzun boylu pivot santrafor Kieffer Moore’u sahaya sürebiliyorlar.

GALLER GÖRSEL ANALİZİ

Galler teknik kapasitesi yüksek ve hızlı oyunculardan kurulu. Ryan Giggs döneminde 4’lü oynamaya alışan takım Robert Page ile 3’lü sisteme dönünce Galler milli takımının iki sisteme de yatkınlığı bulunuyor. Oyun anlamında kendilerine pozitif yansıyacak bu durum rakipler tarafından hangi sistem ile oynayacaklarının bilinmemesi onlara avantaj sağlıyor.

-TAKIM BOYUNUN KISA TUTULMASI

3 farklı maçta da aynı dizilimi koruyan Galler Takım boyunu çok kısa tutmak taktiklerinin ilk aşaması. Takım boyunu oyuncular arasında genişletip daraltan Galler 1.bölge ve 2.bölgede kapanıp adam adama presleri çok iyi yapıyor. Boş alan bırakmamak için yapılan presler sonucu kazanılan toplar Galler’in hücumdaki ana silahı.

Top hakimiyetini rakibe bırakıp maç içinde %30, %40’lar arasında topa hakimiyet sağlamak isteyen Galler yaptığı savunma anlayışıyla hücumunu oluşturmuş oluyor. Milli takımımızın topa sahipken oynadığı oyun göze alındığında Galler maçı için yaratıcılığımızın üst düzey olması gerekiyor.

DEFANSİF ZAAFLARI

  • OTURMAMIŞ SET DÜZENİNDEKİ STOPERLER ARASI BOŞLUKLAR

    Galler takım boyunu kısa tutarak kontraları değerlendirmeye çalışan bir yapıya sahip oyun tarzı benimsemişken bu oyun tarzının zaafları kanat beklerinin hücuma yaptığı katkı sonrası dağılan savunma anlayışında çıkıyor ortaya. 3’lü stoperlerin kenarlarındaki isimler çizgilere doğru boşlukları kapatmaya çalışırken bireysel olarak defans oyuncuları hantal ve tek hamleli stoperler olduğu için yerden gelen ara paslarda büyük zaaf yaşıyorlar. Stoperlerin birbiri ile mesafesi açıldığı zaman kalesinde büyük pozisyon veren Galler set düzenini oturtamayınca vasat altı bir takıma dönüşüyor.

    OTURMUŞ SET DÜZENİNDEKİ KANATLARDAKİ BOŞLUKLAR

  • Oyunun sete döndüğü zaman takım boyunu daraltan Galler merkezden gelen ataklara karşı etkili savunma uygulayabiliyorlar. Merkezden gelen ataklarda ve hava toplarında rakiplerine üstünlük sağlayan Galler defansı bu savunma örgüsünü kurmak için çizgileri boş bırakmak durumunda kalıyor. Oturmuş set düzeninde kanatlardan büyük boşluklar veren Galler kanatları kapatmaya çalıştığında yukarı gösterdiğimiz savunma oyuncularının bireysel zaafını ortaya çıkmasına sebep oluyor.

    • ÖZET

    Ofsayt taktiği kullanıyorlar. Savunma ile hücum arasındaki boy çok kısa tutulduğundan dolayı skor için öne geçmek yaratıcılık gerektiriyor. Merkezin kalabalık olması kenar çizgileri boş bırakmalarına sebep oluyor. Defans oyuncuları süratli oyunculardan oluşmadığı için defans arkasına atılan paslarda gol yemeye müsait bir yapıya sahipler.

    Stoperler uzun ve hava toplarında etkili.

    Kornerlerde ilk hedef Joe Rodon, Cabango ve Kieffer Moore olarak tercih ediliyor.

    PRES

    Galler fizik gücü yüksek ve atletik bir takım. Avrupa elemelerinde maç başına ikili mücadele kazanma oranı %55’in üstünde olan Galler rakiplerinin yorgunluğunu kendi lehlerine çevirecek bir güce sahip. Bu fiziksel güçlerini rakibe yaptığı alan presiyle hissettiren Galler defans çizgisinin ileri çıkmasıyla oyuncuların birbiriyle olan mesafesini kapatıyor rakibe boş alan bırakmamaya çalışıyor. Topu daha çok rakipte kabul ederek oynamayı seven Galler yapacakları presler ve kontralarla gol yollarına girmek onlar için hücumda a planı olarak gözüküyor.

    HÜCUM ORGANİZASYONLARI

  •    BAŞARILI HÜCUM SETLERİ

 Galler topa sahip olmaya çalıştığında görsellerdeki gibi defans çizgisini ileri taşıyarak defanstaki takımın boyunu kısaltma taktiğini hücuma yansıtıyor. Arkada libero görevi verilen oyuncu bulundurarak defans arkasını korumaya çalışan Galler hücumlarda ise Wilson sahte 9 olarak oynayarak merkeze doğru yaklaşıyor. Wilson’un arkasına Bale ve James’i koyan Galler halp-space’lere yapılan koşularla rakip kaleye gitmeyi hedefliyor. Hücum beklerini James ve Bale’nin arkasına yerleştiren Galler etkin bir set oluşturduğunda rakip kalede çok sayıda adamla tehlike yaratıyor ve hücumdaki oyuncuları konsantrasyonu yüksek tek pozisyonda bileti kesebilen oyunculardan oluşuyor. Morrell orta sahada oyunu yönlendiren isim olurken orta sahadaki fiziksel gücü Ethan Ampadu ile sağlamaya çalışıyorlar.

BAŞARISIZ HÜCUM SETLERİ

Galler’in kontralar ve ani kazanılan toplar üzerine hücum planları kurması onların bazen kısır hücumlara çıkmasına sebep oluyor. James ve Bale’nin defans arkasına yaptığı koşuları sürekli deneyen Galler kanatlardan gelen bek oyuncuların desteğini bulamayınca rakip takım karşısında kaybolabiliyorlar. Galler rakip takım atağı sonrası kendi kalesinden topu çıkarırken dahi uzun ve defans arkasına topu şişirerek atak başlatması maç genelinde böyle görüntüler oluşturuyor.

SONUÇ

Ryan Giggs sonrası Robert Page ile iyi bir sinerji yakalamak isteyen Galler fizik gücü, saha içi mücadelesi ve katı savunma anlayışıyla gruptan puan veya puanlar çıkartmaya çalışacak.

Kontra ataklarıyla rakiplere tehlike yaratacak olan Galler takımın yıldızları Bale ve Ramsey eşliğinde kendinden büyük takımların korkulu rüyası olabilecek kapasitede. Grubumuzun en düşük takım değerine sahip olan Galler oynadıkları oyun ve öngörülemeyen performansıyla bizleri Euro 2016’daki gibi şaşırtmaya açık bir takım.