Hollanda’nın önemli takımlarından Feyenoord, UEFA Avrupa Ligi’nde temsilcimiz Fenerbahçe’nin rakiplerinden birisi oldu. Daha yakından tanımak için Feyenoord’u sizler için analiz ettik.

 

 

Genel Bilgiler ve Önceki Yıllar

1908 yılında kurulan Rotterdam ekibi Hollanda Ligi’nde bugüne kadar 14 kere şampiyon oldu. Ajax ve PSV Eindhoven’dan sonra en fazla lig şampiyonluğu bulunan 3. ekip konumunda. 12 kere Hollanda Kupası ve 2 kere Hollanda Süper Kupası’nı müzesine götüren Feyenoord’un 1970 yılında Şampiyon Kulüpler Kupası şampiyonluğu ve 1974, 2002 yıllarında da UEFA Kupası şampiyonlukları bulunuyor. Feyenoord, Ajax ve PSV Eindhoven ile beraber Hollanda Eredivisie’de hiç küme düşmeyen üç takımdan da birisidir. 2011-2012 sezonunda beri ligi birer defa 4 ve 3. sırada, iki defa da 2. sırada bitirdi. Maçlarını Rotterdam şehrinde bulunan 51.177 kişi kapasiteli De Kuip stadyumunda oynuyor.

Geçen sezonun başından beri Feyenoord’un teknik direktörlüğünü Hollanda’nın önemli eski futbolcularından 41 yaşındaki Giovanni Van Bronckhorst yapıyor.

 

 

Son Maçlar ve Kadro

Feyenoord bu sezona PSV Eindhoven ile karşılaştığı Johan Cruijff Schaal (Hollanda Süper Kupası) maçıyla başladı. Maçı 1-0 kaybettiler. Ancak bu maçtan sonra oynadıkları 9 resmi maçın (1 Avrupa Ligi, 1 Hollanda Kupası, 7 lig maçı) hepsinden galibiyetle ayrıldılar. Feyenoord’un bu sezon oynadığı 7 lig maçından aldığı sonuçlar şöyle;

07.08.2016 Groningen 0-5 Feyenoord

14.08.2016 Feyenoord 2-0 Twente

21.08.2016 Heracles 0-1 Feyenoord

27.08.2016 Feyenoord 4-1 Excelsior

11.09.2016 Feyenoord 3-1 Den Haag

18.09.2016 PSV Eindhoven 0-1 Feyenoord

25.09.2016 Feyenoord 5-0 Roda

Ligde 7. hafta itibariyle maçların çoğunu net skorlarla kazanan Feyenoord 21 puanla lider. Bu 7 haftada 21 gol atıp sadece 2 gol yediler. Hollanda Ligi’nin son yıllardaki en iyi başlangıç performansına imza atan Feyenoord, bu başarının sinyallerini geçen sezon vermişti ama şu bir gerçek ki kimse onlardan bu kadar kusursuz bir lig başlangıcı beklemiyordu.

Geçen sezonu 3. sırada bitiren kadrosunu büyük ölçüde koruyan Feyenoord bu sezona 3 transferle başladı. Nijmegen’den sözleşmesi biten kaleci Brad Jones, geçen sezon Watford’ta pek fazla forma şansı bulamayan kanat oyuncusu Steven Berghuis ve Kopenhag’tan 3,5M € karşılığında Danimarkalı forvet Nicolai Jörgensen’i transfer edip kadroyu güçlendirdiler. Feyenoord’un güncel kadrosu şu şekilde;

Kaleci: Brad Jones*, Kenneth Vermeer,Warner Hahn, Pär Hansson, Justin Bijlow

Defans: Terence Kongolo, Sven van Beek, Eric Botteghin, Jan-Arie van der Heijden, Wessel Dammers**, Lucas Woudenberg**, Miquel Nelom, Rick Karsdorp, Bart Nieuwkoop

Orta Saha: Tonny Vilhena, Karim El Ahmadi, Renato Tapia, Jens Toornstra, Simon Gustafson, Mo El Hankouri

Forvet: Eljero Elia, Dirk Kuyt, Bilal Başakcikoğlu, Steven Berghuis*, Nicolai Jörgensen*, Michial Kramer

* Yeni Transfer

** Geçen sene başka takımda kiralık olan oyuncu

 

 

Mevcut Formasyon ve Detaylı Kadro Analizi

feyenoordTeknik direktör Giovanni Van Bronckhorst bu sezon her maçta 4-2-3-1 dizilişiyle takımı sahaya çıkarttı. Fenerbahçe karşısında da yine bu dizilişle sahaya çıkmasını bekliyoruz.

Kaleci Vermeer’in sakatlığından sebebiyle en az 6 ay oynayamayacak olmasından dolayı 34 yaşındaki Avusturalyalı kaleci Brad Jones ile 1 yıllığına anlaştılar. Kendisi bu sezon oynadığı 9 resmi maçta yalnızca 3 gol yedi. Ligin 6. haftasında çıktıkları PSV deplasmanında kalesinde devleşerek bu sezon Feyenoord kalesinin emin ellerde olduğu gösterdi.

Savunmadaki stoper ikilisi Brezilyalı stoper Eric Botteghin ve Van Der Heijden. Brezilyalı Eric Botteghin istikrarlı bir futbolcu ve savunmanın sigortası. Sağlam bir yapısı var. Sağ bek Karsdorp bu sezon çok formda ve 2 asisti var. Hücum bindirmeleri ve zor pozisyonlarda bile yaptığı isabetli ortalarla dikkat çekiyor. Van Bronckhorst’un güvendiği bir diğer isim olan Terence Kongolo sezona stoper oynayarak başladı ancak son 2 maçtır kendisini sol bekte görüyoruz ve bu mevkide de başarılı bir performans ortaya koyuyor. Fenerbahçe maçında kendisini sol bekte görmemiz kuvvetle muhtemel. Sezonun ilk 5 maçında kendisine ilk 11’de yer bulan sol bek Lucas Woudenberg ise Kongolo’nun sol bekteki iyi performansından sonra 2 maçtır yedek kulübesinde bekliyor. Teknik Direktör Van Bronckhorst’un kadro kurarken en çok değişiklik yaptığı bölge sol bek ve sol stoper bölgeleri. Şimdilik Kongolo’nun sol bek, Van Der Heijden’in ise sol stoper oynamasını karar vermiş gibi gözüküyor.

Orta sahada Hollanda Kupası maçı hariç 9 resmi maçta da 90 dakika forma giyen birbiriyle harika bir uyum yakalayan Vilhena-El Ahmadi ikilisi bu sezon harika maçlar çıkarttılar ve Feyenoord’un yakaladığı galibiyet serisinde çok büyük pay sahibiler. İki ceza sahası arasında oynayan bu ikili çok koşuyor ve geçiş hücumlarını yönlendiriyorlar. Kariyerinin neredeyse tamamında sağ açıkta izlediğimiz tecrübeli oyuncu Dirk Kuyt Feyenoord’ta ofansif orta saha rolünde oynuyor. 36 yaşındaki Feyenoord’un kaptanı top dağıtma ve oyun kurma işini Vilhena ve El Ahmadi’ye bırakıp serbest oynuyor. Kanatlara deplase oluyor ya da ikinci forvet gibi ceza sahası içinde veya çevresinde dolaşarak rakibi rahatsız ediyor, gol arıyor. Nitekim kendisinin ligde 3 golü var. Kanatlarda sezon başında Elia ve Toornstra oynuyordu fakat Elia ligin 3. haftasında sakatlandı ve durumu henüz belli değil. Son 5-6 maçta olduğu gibi kanatlarda Toornstra ve Berghuis oynaması kesin gözüküyor. İkisi de hem sağ hem sol kanat oynayabilen futbolcular. Berghuis, Toornstra’ya göre daha etkisiz bir futbolcu ama mücadeleci bir yapısı var. Jens Toornstra ise sezona iyi bir başlangıç yaptı. Ligde 7 maçta 3 gol 4 asisti var. Santrforda ise 1.90 cm boyundaki Danimarkalı Nikolai Jörgensen şuana kadar 5 gol 3 asistlik bir performans sergiledi.

 

 

Taktiksel Analiz

Hücum

Feyenoord takımı hücuma çıkarken çok fazla top çevirmeden dikine toplar kullanıyor. Hücum stratejilerini birkaç örnekle anlatacak olursak;

Stoperler ilk topu kullanırken ya beklere ya da orta sahanın gerisine topu almaya gelen El Ahmadi’ye veriyorlar. El Ahmadi topu aldıktan sonra Jörgensen veya Kuyt’ın üzerine ya da kanat oyuncuları Berghuis veya Toornstra’nın önüne doğru uzun oynuyor. Bu esnada bekler ve Vilhena da öne doğru çıkıp savunmadan dönenleri toplamaya çalışıyor. Rakip ceza sahası çevresinde top çevirmekle uğraşmayıp ya şut deniyorlar ya da hemen ters toplarla kanatlara oynayıp ceza sahasına orta yapıyorlar. Ceza sahasında hali hazırda 1.90’lık santrfor Jörgensen varken bir de kafa tekniği iyi Kuyt ve diğer kanattaki açık oyuncusu ceza sahası içerisine giriyor. El Ahmadi savunmadan topu almaya gelmezse genellikle Brezilyalı stoper Botteghin topları kullanıyor. Bulduğu ilk temiz fırsatta hemen yine bahsettiğimiz oyunculara uzun top oynuyor. Müsait durumda değillerse beklerle yapılan birkaç yan pastan sonra fırsatını bulan oyuncu yine dikine pas yapıyor. Bu paslarla topu rakip ceza sahası çevresine getiriyorlar. 4-2-3-1’in 3’lüsünde oynayan futbolcuların hareketli oyunlarıyla ve beklerin bindirmeleriyle çeşitli hücum varyasyonları yaratıp rakip kalede pozisyon arıyorlar.

Feyenoord’un hücum planında Kuyt’ın önemli bir yeri var. 36 yaşındaki tecrübeli futbolcu ofansif orta saha pozisyonunda gözükse de serbest oyuncu olarak görev yapıyor. Oyunun sıkıştığı anlarda sorumluluk almaktan çekinmiyor. Kuyt’ın takımdaki etkinliğine örnekler verebiliriz;

fh1

Bu görselde görüldüğü gibi Manchester United’lı oyuncular duran top sonrası rakip sahada 5 kişiyle baskı uyguluyorlar. Amaç Feyenoord’u hücuma çıkarken top kaybına zorlamak. Kuyt bunu fark ediyor ve sağ bek Karsdorp’u biraz ileriye yollayıp onun pozisyonuna yani sağ çizgiye geçiyor. Stoper Botteghin topu Kuyt’a veriyor.

fh2

Devamında Kuyt, ileriye gönderdiği sağ bek Karsdorp’u tek pasla topla buluşturuyor. Karsdorp da hiç bekletmeyip topu hemen önündeki sağ açık Berghuis’i önüne yuvarlıyor ve üç pasla tehlikeli bir atak başlangıcı yapıyorlar. United baskısından bu kadar kolay kurtulan Feyenoord’u gören Juan Mata ellerini iki yana açıp arkadaşlarına isyan ediyor.

fh3

Yine bir Feyenoord hücumu, Kuyt bu sefer sol kanada deplase olmuş. Vilhena seri bir şekilde topu Kuyt ile buluşturuyor. Sol bek Kongolo bindirmeyi yaparken ceza sahasında bir tek santrfor Jörgensen var. Görüldüğü gibi kanat oyuncuları Toornstra ve Berghuis henüz ceza sahası dışındalar.

fh4

Kuyt topu bindirmeyi yapan Kongolo’nun önüne yuvarlıyor, Kongolo ortayı yaptığında ise Jörgensen ile birlikte Toorstra ve Berghuis de ceza sahasına koşularını yapıyorlar ve yine Manchester United kalesinde tehlikeli bir pozisyon oluşuyor.

 

 

Savunma

Van Bronckorst yönetimindeki Feyenoord geçen sezon ligde 34 maçta 40 gol yemiş. Durum böyle olunca Van Bronckhorst’un sezon öncesi röportajlarında da bahsettiği gibi takım bu yaz bol bol savunma çalışmış. Bu sezon çıktıkları 10 resmi maçta toplam 3 gol yediklerini düşünürsek (10 resmi maçın 2 tanesi PSV Eindhoven 1 tanesi Manchester United maçı) sezon başındaki savunma çalışmaları işe yaramış gözüküyor. Feyenoord’un savunmadaki dizilişine bakacak olursak;

fs1

Bu görselde gördüğümüz gibi Manchester United’ın hücuma çıkan sol bekini Feyenoord’un sağ açığı Berghuis savunuyor. Zaten yapılması gereken bu ancak diğer kanada baktığımızda Manchester United’ın sağ beki Darmian’ın herhangi bir bindirmesi söz konusu olmamasına rağmen Feyenoord’un sol açığı Toornstra’yı da savunma hattında görüyoruz.

6 futbolcu ile oluşturdukları bu kalabalık savunma hattının önünde El Ahmadi ve Vilhena da rakip orta saha oyuncularına gerekli baskıyı yapıyorlar. Zaman zaman Kuyt da El Ahmadi ve Vilhena’ya katılıp ilk baskıda 3 kişi oluyorlar, buldukları ilk fırsatta rakip futbolcu ile ikili mücadeleye girip topu kazanmaya çalışıyorlar.

 

 

Sonuç

Feyenoord iyi organize olan ve formda bir takım. Bu sezon hem ligde hem de Avrupa’da hedefi yüksek tutuyorlar. Fenerbahçe’nin bu sezon iyi organize olan takımlara karşı aldığı başarısız sonuçlar düşünüldüğünde işinin hiç kolay olmadığını söyleyebiliriz. Hücumda çabuk olmak, savunmada ise özellikle dikine atılan toplarla gerçekleşen ani Feyenoord hücumlarına karşı dikkatli olmak gerekiyor. Temsilcimize Feyenoord karşısında başarılar diliyoruz.