Ligde son 3 maçında puan kaybetmezken, Hatayspor karşısında 7 gollü galibiyetin morali ile derbi deplasmanına gelen lider Siyah Beyazlılar ile, oynadığı son 6 karşılaşmada yenilgi yüzü görmeyen Sarı Kırmızılılar, Süper Lig’in finali saylan maçta karşı karşıya geldiler.
Beşiktaş’ın kazanması halinde takibindeki diğer maça göre ipi göğüslemesi mümkün olabilecek karşılaşma için, ev sahibi ekip hem zirveyi hem de Şampiyonlar Ligi’ne katılma hakkı yarışını son dakikaya kadar götürme gayretindeydi.
İLK 11 VE DİZİLİŞLER:
Son oynanan G.Birliği maçından ve beklenenden farklı olarak sağ kanatta Yedlin-Babel ikilisi ile komple değişikliğe giden Terim’in, Taylan’ın savunma önündeki oyun kurucu rolüyle birlikte Gedson’ın yanına evrilerek pres gücünü de ortaya koymasını istediğini ve başarılı olduğunu da gördük. Bununla birlikte 4-1-4-1 formatından oyunun çoğu kısmında 4-2-3-1’e geçiş yaparak Taylan-Gedson ikilisine yakın şekilde Emre’nin de gelerek ön alanda rakibini bozarak kapılan toplar üzerinden oyun inşa eden ev sahibi ekip, maç boyunca yüksek pres gücünü rakibi üzerinde hissettirmeyi de başardı.
Özellikle hücum oyuncularının eksikliği sonrası kadro rotasyonu gitgide daralan Siyah Beyazlılar, Hatayspor karşısındaki diziliminde değişikliğe gitmemesine rağmen, rakip yarı sahaya yerleşme hızına takıma adına fazlasıyla etki eden N’Koudou’nun eksikliğini maç boyunca aradı.
Lig genelinde savunma önüne Josef de Souza’yı tek bırakarak 4-1-4-1 dizilimiyle maçlara başlayan Sergen Yalçın, en güvendiği ikiliden beklendiği şekilde vazgeçmedi ve bununla birlikte maçın ilk çeyreğiyle başlayan oyunun büyük kısmında Josef ile Atiba’yı yan yana oynatarak tempoyu ele geçirmeyi denedi.
MAÇ ANALİZİ:
Maçın başlamasıyla birlikte ilk çeyrek dilimde, Sarı Kırmızılılar’ın rakibinin sezon genelinde en önemli özelliği olan, ön alan pres ve yüksek tempo ile rakip kaleye gitme gücünü kırma adına biraz daha defansif şekilde dizildiğini ve rakibini karşıladığını gördük.
Beşiktaş’ın ilk çeyrekte Josef ve Atiba’yı rakip 2.bölge üzerine göndererek ve özellikle Taylan’ın toplu oyununu bozma adına hamle yaptığı görüldü. Bununla birlikte rakipten kapılan toplarda Atiba-Ghezzal ikilisine Ljajic’in de desteğiyle geçiş oyunu bağlantısını sağlamayı hedefleyen Siyah Beyazlılar’ın bu baskıyı kurmakta zorlandığı da görüldü.
-
Taylan ve Baskıdan Çıkış (Gol Öncesi)
Siyah Beyazlılar’da yine oyunun ilk yarım saatinde, Töre-Ljajic ikilisini değişmeli olarak Marcao üzerine baskıya göndererek pas bağlantı noktasında sekteye uğratmak istedi fakat bu ikili karşılaşmayı top kazanamadan tamamladı.
– Beşiktaş 2.Bölge Pres Denemeleri
Rakip 1 ve 2.bölgede, oyun kurabilen pasörler Marcao, Taylan ve Gedson üzerinde de 5 oyuncu ile baskı kurarak oyun bozma eğilimde olan Siyah Beyazlılar, rakip yarı sahada topsuz oyunda fazlasıyla yer almalarına rağmen, toplu oyunda eksik kaldılar ve Galatasaray yarı sahasında 2 kez başarılı top kazanabildiler.
– Rakip 1.Bölgede Pres (Gedson)
Terim’in takımının; Beşiktaş’ın temposunu düşürmeyi, oyunun ana savunma planı olarak kabul ederek, ilk yarı boyunca orta sahada sertlik seviyesini yükselterek ayakta kaldığını gördük. Bu doğrultuda ilk yarı 21 faul olurken, 12’si Sarı Kırmızılılar’dan geldi. Taylan-Gedson ikilisi toplamda 11 kez rakip yarı sahada geri top kazanarak, takımlarının maç genelinde sahada fiziksel anlamda üstün gözükmesine katkıda bulundular.
– Galatasaray Ön Alan Presi 1.Yarı
-
Galatasaray Ön Alan Presi 2.Yarı
Ev sahibi ekibin, ilk yarı özelinde Beşiktaş’ın top kayıpları üzerinden hücum organizasyonları geliştirdiğini ve kendi 1 ve 2.bölgesinde kapılan toplarla Babel ve Falcao üzerinden indirilen uzun toplar ile rakip yarı sahaya hızlıca yayılarak skor aradığı görüldü. Sarı Kırmızılılar, gece boyunca 22 kez uzun pas isabeti sağlayıp oyunun boyunu da sürekli uzatarak rakibini yorarken, Siyah Beyazlılar ise 7 kez uzun toplarda isabet sağlayabildi ve en iyi yaptıkları kısa ve orta vade pas istikrarında ise rakibinin iki katı oranda isabet sağladılar.
– Galatasaray – Uzun Top ile Toplu Hücum Aksiyonu
Beşiktaş, 6 hücum özellikli oyuncusundan yoksun şekilde Ali Sami Yen’e gelmesinin sıkıntılarını maç boyunca yaşadı. Taktiksel olarak güçlü ana oyun planı dışında, etkili bir B planı sergileyemeyen Siyah Beyazlılar, fiziksel olarakta rakibini alt edemeyince, oyunda üstünlüğü pozisyon anlamında alamadı. Oyundan alınan hücum oyuncuları yerine Necip, Dorukhan, Rıdvan gibi defansif özellikli oyuncuların girmesiyle de, tempoyu iyice düşürmek zorunda kalan Siyah Beyazlılar sonucu kabullenmek zorunda kaldı.
Gecenin kazanan takımında hücum anlamında takımı adına verimli bir gün geçiren isimlerinden biri de Ryan Babel oldu. Hollandalı deneyimli oyuncu, her iki kanatta da görev aldığı maçta, attığı bir golün dışında %85 pas isabetiyle oynarken, oyunda kaldığı 73 dakikada hava hakimiyeti ile indirdiği toplarla da hücumu başlatan isim olurken, 0.23’lük Gol beklentisi(xG) yarattı. İşin savunma yönünde de karşılaştığı iki bek olan N’Sakala ve Rosier üzerinde de hakimiyet kurmayı başararak özellikle sağ kenarda Yedlin’e koridor, sol kenarda ise Ghezzal üzerinde Saracchi’ye destek vererek, rakipleri üzerinde avantaj sağladı.
-Babel / Pasların Dağılımı
TERMİNATOR: GEDSON FERNANDES
Portekizli oyuncu yüksek enerjisi ve temposuyla geceye damga vururken, takımının 3 puanı hanesine yazdırmasında 1 numaralı etken oldu. Genç yıldız, girdiği ikili mücadelelerden 10 kez galip ayrılırken, 7 kez de kazandığı sahipsiz top sayısı ile birlikte, %82.9’luk pas isabeti sağladı. Yaptığı 1 asistin dışında kaptığı 3 top ile maçı domine eden oyuncu, rakibe karşı alan daraltma, topsuz oyun ile baskı kurma üzerine de sahanın yıldızı oldu.
-Maça Dair Önemli İstatistikler:
SONUÇ:
Süper Lig’de üst üste 4.galibiyetini alarak ‘Mayıs’lar bizimdir’ mottosu iddasını sürdüren Sarı Kırmızılılar’da şampiyonluk ve Şampiyonlar Ligi iddiası güçlü biçimde devam ederken, lider Beşiktaş ise 8 maç sonra aldığı yenilgi ile birlikte zirve yarışında yara almasına rağmen, sezonu çifte kupa ile kapatma iddiasını sürdürdü.