Galatasaray Süper Lig’in 13. haftasında Nef Stadyumu’nda Beşiktaş’ı ağırladı. İki takımda çok önemli bir maç olan bu maçta alınacak galibiyet iki takıma da moral kazandıracak ve yukarı sıralardaki yerini kaybettirmeyecekti. Galatasaray bu maç öncesinde ligde oynadığı son 9 lig maçında sadece 1 kez mağlup olurken 5 galibiyet 3 beraberlik ve tek mağlubiyet ile bu maça geldiler.

Alınan 2 beraberlik ve 1 mağlubiyet son 4 hafta içinde gerçekleşse de son oynadıkları Karagümrük deplasmanından aldıkları 0-2’lik skorla Sarı-Kırmızılılar derbiye moralli geldi.

Okan Buruk’lu Galatasaray iç saha da oynadığı 4 maçta 3 galibiyet 1 beraberlik ve 1 mağlubiyet aldı. Beşiktaş ise deplasmanda oynadığı 5 maçında 2 galibiyet 2 beraberlik ve tek mağlubiyet aldı.

Beşiktaş Valerien İsmael ile sezona başlarken aldıkları sonuçlar itibariyle bu birliktelik çok sürmedi. Ligin 12. haftasında Şenol Güneş ile çıkan Beşiktaş Ümraniyespor maçında 5-2’lik bir skorla galibiyet aldılar. Lige iyi bir giriş yapan Şenol Güneş ikinci maçında Galatasaray’a konuk oldu.

İLK 11’LER

Galatasaray 4-2-3-1 ile dizilirken Beşiktaş 4-3-3-, 4 -1-4-1 ile dizildi.

GÖRSEL ANALİZ

GALATASARAY

SAVUNMADAN OYUN KURULUM

Galatasaray oyun kurulumunda Torreira üzerinden yönlendirme yaparken Mertens ve Sergio orta sahada birbirlerine paralel şekilde pozisyon alıyordu. Bekler orta sahaya yakın şekilde rakip sahaya giriyor Sergio sağ bölgeye yaklaşıyor , Barış Alper ve Boey’in de marke kalmasını sağlamaya çalışıyordu. Beşiktaş ise buna karşılık 4-5-1 gibi dizilime bürünüp orta sahaya defansını getiriyor Galatasaray’ı 2.bölgede dar bir alana mahkum etmek istiyordu.

Bundan 2 dakika sonra yine Galatasaray set hücumuna hazırlanırken Beşiktaş şekilde 7’li şekilde rakibini karsılıyor, Galatasaray sağ bölgeyi yine tercih ettiğinde Bu sefer Boey rakip bek ile stoper arasına giriyor Sergio kenar çizgiye yaklaşıyordu. Bu taktikle Barış Alper’in önünü açmak isteyen Galatasaray rakip beki Boey ile oyalarken Sergio’nun ayağından atılacak pas ile kanat veya forvet oyuncusunu hareketlendirmeye çalışacaktı.

HÜCUM OYUNLARI VE BEŞİKTAŞ STOPERLERİ

Galatasaray bulduğu ilk golde Rashica orta açarken Saiss kenara kadar gelmiş Mertens’i markaj altına almıştı. Josef ise boş pozisyonda bekleyerek aslında birbirleri ile görev değişimi yapmalılardı. Saiss’in bu açılması ceza sahası içindeki savunmacı sayısını düşürürken Galatasaray’ın Sergio’yu sokmasıyla ceza sahasında 3v2’lik bir üstünlük kurmasını sağladı. Bu üstünlükten gol çıkaran Galatasaray Beşiktaş savunmasının zaafını değerlendirmiş oldu.

2. Golüde ise yine bir orta sonucu gerçekleşen atak sonrası bulan Galatasaray Saiss’in 1-1’de geç kalmasını gole çevirdi. Ceza Sahasında 3v3’lük bir eşitlik yakalayan Galatasaray Umut Meraş’ın geç gelmesiyle 4v3 olsa da erken açılan orta ile bunu pozitife çevirdi

Mertens’in iyi top kontrolüyle iki kişiyi ekarte ettikten sonra arka direğe orta açmıştı. Ceza sahası içinde 5v3’lük bir üstünlüğü olan Beşiktaş yine Saiss ve Josef’in aynı adamı tutması sonucu bu üstünlüğünü kaybetmiş arka direkte Tayyip Talha’yı 1v2 durumuna sokmuştu . Necip’inde yaptığı pozisyon hatasıyla İcardi boş şekilde kalmış Mertensin arka direğe attığı müthiş pası İcardi direğe vurmuş hatrick kaçmıştı.

Bu iki pozisyondada Beşiktaş savunması savunmasını öne çıkarırken arkada büyük boşluklar verdi. İlk Rashica’nın pozisyonunda Torreira’yı tutan Saiss merkez bölgeyi kapatamazken Rashica’nın önü çok müsait kalıyordu. İcardi ve Kerem’in olması rakip defansın markajını üzerine alırken Rashica çok müsait şekilde kaldı.
Kerem’in pozisyonunda ise yine 2v2’lik bir eşitlik yakalayan Galatasaray Necip ve Kerem’i 1v1 bırakmış ve bu 1v1 bir arkasında büyük bir boşluk varken olmuştu. Kerem oluşan geniş alanda rakibini geçerken Galatasaray bireysel yeteneklerle yine rakip kalede tehlike yaratmış oldu.

BEŞİKTAŞ

SAVUNMADAN OYUN KURULUM

Beşiktaş savunmadan oyunu kurarken Josef’i kullanmaya çalışıyordu. Galatasaray 1. bölgesiyle 2.bölgesi arasındaki mesafeyi açıp orta saha oyuncularını rakip orta saha oyuncularına 1v1 markaj uygulatıyordu. Buda Beşiktaş orta sahasın da 1 ismin müsait olmasını sağlıyordu. Bu videoda Josef’e uzun top atılıp boşluğu değerlendiren Beşiktaş maç boyunca bunu çok az yapabildi. Galatasaray’ın 1. ile 2. bölge arasındaki mesafeyi açık tutmasını böyle değerlendiren Beşiktaş maç boyunca bunu yayamaması onlar için sorun teşkil etti.

ilk videoda Josef’e 2 kişi press yaptıktan sonra Gedson boş bir şekilde kalırken Galatasaray’ın markaj zaafı ortaya çıkmış ama Tayyip Talha ileriye uzun oynayarak Weghorst’u kullanmaya çalışmıştı. Gedson demarke şekilde kalırken bunu kullanamayan Beşiktaş 2. bölgede boş oyuncuyu değerlendiremedi.
2. videoda ise top Mert’e geldiğinde Josef ve Gedson yakın şekilde pozisyon alırken sadece 1 Galatasaray’lı futbolcu markajda vardı. Diğer oyuncular ile mesafe bulunan bu ikiliye top yine atılmamış ileriye uzun top tercih edilmişti.

HÜCUM OYUNLARI

Beşiktaş orta sahadaki oyuncuyu bulmakta zorlanınca set hücumları ve geçiş oyunları onlar için zorlaşmıştı. Rakip defansın arkasına atılacak pasları değerlendirmeye çalışan Beşiktaş ilk yarıda N’koudou ile denemeler yapmış ikinci yarıda en net pozisyonu Muleka ile bulmuştu.
Weghorst orta sahanın gerisine kadar gelmiş rakip defansı üstüne almış Muleka boş bir şekilde bu koşuyu yeteneğiyle birleştirerek gerçekleştirmişti.

HATALI DENEMELER

Beşiktaş Weghorst’u üstteki videoda doğru kullanmıştı. Ama maç boyunca Weghorst’un fiziksel özellikleriyle uyuşmayan şekilde defans arkası koşu attırmaya çalışmış ve bu ataklardan gol beklemişti. Hücumda iyi organizasyon kuramayan Beşiktaş daha basit şekilde hücum oyuncularının bireysel yeteneklerine işi bırakmıştı ve bunu yaparken hatalı seçimlerde bulunuyorlardı.
2.videoda ise yine aynı şekilde Weghorst’u uzun mesafe koşu sonrası önüne top atılmış ve rakip stoperi hızıyla geçilmesi gereken bir pozisyon yaratmıştı Beşiktaş. Bunları Muleka girdikten sonra onun üzerinden yapabilen Beşiktaş doğru oyunu yanlış oyuncu tipiyle gerçekleştirmeye çalışınca hücum kısmında yaratıcı olamadılar.

BAŞARILI HÜCUM

Maçın son dakikalarında oyunu rakip sahaya yıkan Beşiktaş Redmond’un çabası sonucu ceza sahasına topu getirebilmiş Muleka’nın indirdiği top sonrası Weghorst’u doğru pozisyonda topla buluşturmayı başarmıştı. Doğru hücumu doğru oyuncularla kurmayı gerçekleştiren Beşiktaş pozisyondan yararlanamayınca şans ellerinden kaçmış oldu.

VERİLER

Galatasaray’lı oyuncuların ortalama pozisyonunda Nelsson Abdülkerim’e göre daha geride kalıp Galatasaray savunmasının emniyet kemeri olduğunu görüyoruz. Abdülkerim biraz daha ileride pozisyon alıp Torreira’ya yakın pozisyon alırken diğer tüm oyuncuların orta saha ilerisinde ortalama pozisyon alması dikkat çekici nokta.

Galatasaray 3 oyuncusu hariç tüm oyuncularını orta saha ilerisine taşırken hücumda 7 kişilik bir ekip oluşturmuştu.

Beşiktaş’ın ortalama pozisyonuna baktığımızda Tayyip Talha’nın merkezde tek başına çok derinde kaldığını Saiss’in Umut Meraş ile yan yana sol bölgede pozisyon aldığını görüyoruz. Videolu analizlerimizde de gösterdiğimiz gibi Saiss kenar çizgilere çok açılıyor ve bu açılma Galatasaray’ın merkez bölgesinden tehlike yaratmasına yol açıyordu. Orta sahada Josef 2.bölgenin kendi yarı sahasında kalırken Beşiktaş bek oyuncularını da rakip yarı sahaya uzak tutmuştu.

Şut istatistiklerine baktığımızda iki takımda rakip kaleye birbirlerine yakın sayıda isabetli şut çekti. Beşiktaş iki yarıda da 2’şer şut isabetli bulundururken bu durum Galatasaray’da ilk yarı 4 ikinci yarı 2 olarak gerçekleşti. İki takımda ikinci yarıda rakip kaleye 2 şut isabet ettirdi.

Galatasaray toplam çektiği 17 şutun 11 tanesini ceza sahası içinden bulurken bu şutların 4’ünde isabet buldu.

Beşiktaş toplam çektiği 12 şutun 7 tanesini rakip ceza sahası içinden çekerken bu şutların 3 tanesini isabet buldu.

Galatasaray maç boyunca denediği 10 kilit pas denemesinin 4’ünde başarı bulursun (%40), Beşiktaş denediği 6 kilit pas denemesinin 5’inde isabet buldu (%83).

Galatasaray’ın başarılı 4 kilit pasının 2’si ceza sahası içinden gerçekleşti.

Beşiktaş’ın isabet bulduğu 5 kilit pasın 3’ü ceza sahası içinden gelirken diğer 2’si orta saha çizgisine yakın yerden atıldı.

Topla oynama istatistiklerinde Galatasaray maç boyunca %55’e %45’lik bir üstünlük kurarken 2. bölge hariç diğer iki bölgede rakibinden daha fazla topa sahip oldu. 2. bölgede Beşiktaş rakibinden 24 saniye daha fazla topa sahip olsa da bu fark diğer iki bölgede Galatasaray lehine daha uzun süreler oldu. Üçüncü bölgede 3 dakika 15 saniye topa sahip olabilen Beşiktaş bu konuda Galatasaray’dan 2 dakika 34 saniye geride kaldı.

Hücum istatistiklerinde  Galatasaray ve Beşiktaş kanatlardan hücum etmeyi tercih etmişti.  Galatasaray iki kanatı da etkin kullanırken Beşiktaş daha çok sol bölgeyi tercih etti. Merkezden atakları daha az seçen bu iki takım etkili olduğu atakların çoğunu kenarlardan gelen ataklar sonrası buldu. Nitekim Galatasaray iki golünü de orta sonrası pozisyonlarda buldu.

SONUÇ

Galatasaray Karagümrük deplasmanı sonrası evde Beşiktaş’ı 2 golle geçiyor ve zirvede ki Fenerbahçe’yi takibi bırakmıyordu. Beşiktaş ise Şenol Güneş ile çıktığı 2. maçında mağlubiyet alıyor ve ilk 3 takibinde büyük bir yara almış oldu. Galatasaray bu sonuçla beraber puanını 24’e çıkarırken Beşiktaş 22 puanda kaldı ve 6. sıraya gerilemiş oldu.

  • İki takımda ikinci yarıda rakip kaleye iki isabetli şut çekebildi.
  • Galatasaray’ın gol beklentisi verisi 2.64 iken Beşiktaş’ın xG verisi 1.55 oldu.
  • Galatasaray’lı oyuncular maç boyunca ofsayta yakalanmadı.
  • Beşiktaş 6 kilit pas denemesinin 5’inde isabet buldu (%83).
  • Emre Taşdemir maç boyunca girdiği 5 ikili mücadelenin hiçbirinde başarılı olamadı (5/0).
  • Barış Alper maçı %100 pas isabet oranıyla bitirdi (11/11).
  • Beşiktaş’ta en çok ikili mücadeleye giren ve en çok ikili mücadele kazanan isim Gedson Fernandes oldu (28/19).