Doğum Tarihi: 28.02.1994 (23 yaşında)
Mevki: Defansif Orta Saha, Sağ Bek
Takımı: Espérance de Tunis
Ülkesi: Tunus
Değeri: 450.000 €
Sözleşme Sonu: 30.06.2019
Profil
Tunus’un başkentindeki La Manouba’da 28 Şubat 1994’te doğan Ghaylène Chaalali, futbola Espérance de Tunis altyapısında başladı ve bu kulüpte profesyonel oldu. Profesyonel kariyerindeki ilk maçına 19 Ekim 2014 tarihinde Tunus Ligi’nin 8. haftasında ES Methlaoui’ye karşı çıktı ve 90 dakika forma giydi. İlk profesyonel maçından itibaren düzenli olarak forma giymeye başlayan Tunuslu oyuncu, ilk golünü ise 3. maçında atmayı başardı. Aynı sezon içerisinde CAF Şampiyonlar Ligi’nde çıktığı 4 maçta 1 gollük bir performans gösterdi. Başarılı geçen ilk sezonunda ligde toplam 21 maça çıktı ve takımına 2 gol 3 asistlik katkı sağladı.
İkinci sezonu olan 2015-2016, ilk sezonuna göre daha az parıltılı geçti. Ligde ve kupada toplam 20 maçta 4 asist yaparak gol katkısı veremedi. CAF Konfederasyonlar Kupası elemelerinde ise Heart of Oak’a karşı attığı gol, takımının tur atlamasına yardımcı oldu. Bu turnuvada toplamda 7 maçta görev yapsa da takımının elenmesini önleyemedi. 2016-2017 sezonuna bakıldığında ise oyunu ciddi derecede olgunlaştı ve takımda lider rolü üstlenmeye başladı. Lig ve kupada 17 maçta skor katkısı veremese de gerek kilit paslarıyla golleri hazırladı, gerekse de orta sahada süpürücü özelliğini hissettirerek takımı için itici güç oldu. Şampiyonluk play-off’larına fırtına gibi başlayan Chaalali, 3 maçta yaptığı 2 asistle takımının zirvede yer almasına katkıda bulundu. CAF Şampiyonlar Ligi elemelerinde de 2 maça çıktı.
Espérance de Tunis’te geçirdiği ilk sezonun sonuna doğru ilk kez Tunus U23 Milli Takımı’na çağrılan Chaalali, burada Afrika U23 Uluslar Kupası’nda Senegal ve Zambiya’ya karşı 45 ve 36 dakika forma şansı bularak daha ilk profesyonel sezonunda böylesine önemli bir deneyim elde etti. Başarılı performansı sayesinde Tunus A Milli Takımı Teknik Direktörü Henryk Kasperczak’ın da dikkatini çekti ve 16 Mart 2017’de Kamerun ve Fas maçları için ilk kez Tunus A Milli Takımı aday kadrosuna davet edildi.
Tunuslu oyuncu, kariyerinde genel olarak 4-2-3-1 sistemi içerisinde orta sahada merkez tandeminde görev yaparak defansif özellikleriyle öne çıktı.Buna karşılık özellikle son dönemde oynadığı futbolla, birçok maçın kilidini açacak hücum hamleleri de ondan geldi. Chaalali, oyun kurucu olarak oynadığı maçlarda verdiği hücum katkılarıyla da bunu defalarca kanıtladı. Sağ bekte görev aldığında ise sağ bek orjinli oyunculara göre çok daha üst düzey bir performans göstermesi, onu tam anlamıyla bir joker haline getirdi.
Oynadığı futbolun yanı sıra eğitimine de devam eden Chaalali, dünyadaki birçok oyuncudan farklı olarak üniversite mezunu bir futbolcu olma yolunda hızla ilerliyor.
Güçlü Yönleri (Uzun Pas, Oyunu Açma, Kilit Pas, Tempo, Soğukkanlılık, Hız, Oyun Kurma, Hareketlilik, Mücadele Gücü )
Chaalali, maç içinde aldığı topların çoğunu ileriye şişiren orta saha oyuncularının aksine, oyunu bir orkestra şefi edasıyla yönetiyor. Normal paslarda hatasız oynamasının yanı sıra oyunun sıkıştığı anlarda sahneye çıkarak savunmanın arkasına harika kilit paslar atarak rakip savunmanın dengesini alt üst edebiliyor. %82 olan pas başarısı ve maç başına attığı ortalama 62 pas, denediği kilit paslar olmasa %90 seviyelerine çok rahatlıkla yükselebilir. Buna karşın maç başına attığı ortalama 2,1 uzun ve kilit pas sayesinde birçok gol pozisyonu hazırlıyor. Maç içinde oyunun yönünü sık sık değiştirerek maçı kendi belirlediği alana taşıyor. Bu şekilde oyunun temposunu da belirleyerek rakibi tamamen baskı altına alıyor. Maç içinde neredeyse hiç acele etmeyip, her kararını soğukkanlı bir şekilde vererek olgun bir oyun oynuyor. Özellikle arkasında 2 tane merkez orta alan oyuncusu olduğunda ileriye fırlayarak on numara gibi oyun kurma görevi üstlenebiliyor. Zarif bir oyun kurucu gibi çok ince paslarla da oyunu açabilme yetisi, onu klasik defansif orta sahalardan ayıran en önemli özelliklerden biri. Oyun içinde sık sık patlayıcı koşular yapan oyuncu, 6,1 ortalama dribbling ile diğer istatistiklerde olduğu gibi yine Tunus Ligi’nde üst sıralarda bulunuyor. Hızlı bir oyuncu olması, hem kontra ataklarda yaptığı kilit defansif müdahalelerde hem de hücumda top taşırken ona oldukça avantaj sağlıyor. Topsuz oyunda savunma yaparken, top ayağındayken de boş alan bulmak için sahada oldukça hareketli bir görüntü çiziyor. Sahada girdiği pozisyonlarda faul yapmamaya gayret gösterirken, mücadeleci yapısını da rakibe hissettiriyor. Bu özelliklerinin yanı sıra sağ bekte de çok üst düzey performans sergileyebiliyor ve eğer o bölgeye devşirilirse çok iyi bir sağ bek olma potansiyeli barındırıyor. Orta sahanın merkezinde oynamasına rağmen maç başına 1,1 orta yapması da bunu kanıtlıyor.
Zayıf Yanları ( Konsantrasyon, Skor Katkısı, Hava Hakimiyeti, Boy )
Chaalali, önem derecesi nispeten düşük olan lig maçlarında özellikle ikinci yarının ortalarından itibaren maçtan zihinsel olarak kopabiliyor. Pozisyon bilgisi üst düzey olsa da, oyundan koptuğu dakikalarda orta sahada pek bir varlık gösteremiyor ve rakip oyuncular orta sahayı çok çabuk geçerek pozisyon bulabiliyorlar. Chaalali’nin belki de en önemli eksiği skora direkt katkı yapma konusunda biraz geride kalması. Şut ve pas teknikleri iyi olmasına ve maç başına ortalama 1,5 şut ve 2,1 kilit pas atmasına karşın ciddi bir skor katkısı veremiyor. Bu konudaki istatistiğinin düşük olmasının başlıca sebeplerinden biri de attığı harika kilit pasları, takım arkadaşlarının değerlendirememesi. Daha yetenekli hücum oyuncularıyla oynadığı takdirde sezon boyunca Toni Kroos kadar asist katkısı vermesi muhtemel; çünkü oynadığı maçlarda çok sayıda gol pozisyonu hazırlıyor. Girdiği ikili mücadelelerde %55 olan başarısı hava topların ise %52’ye düşüyor. 1.79 m olan boyu, yan toplarda ve savunma yaparken ona handikap oluşturabilecek bir durum. Süper Lig için bu istatistiğini %60 seviyelerine çektiği takdirde bu açığını da kapatabilir.
Benzediği Oyuncular: Thiago Alcantara,Tolgay Arslan
Chaalali, defanstan gelen bütün topları ileriye taşıması ve aynı zamanda da oyunu kurmasıyla Tolgay Arslan’ın 2015’te Beşiktaş’ta oynadığı futbola çok yakın bir performans gösteriyor. Defansif olarak oyunu geriden yönetmesi ve fırsat buldukça ileriye çıkarak gol araması da bu iki oyuncunun benzeyen diğer yönleri olarak karşımıza çıkıyor. Kariyerine defansif ağırlıklı başlayarak gelişen süreçle 10 numara pozisyonunda değerlendirilen ve burada patlamasını yapan Thiago Alcantara gibi zaman zaman 10 numara olarak iyi performanslar gösteriyor.
Gelebileceği Takımlar: Atiker Konyaspor, Gençlerbirliği, Akhisar Belediyespor
Chaalali, orta sahada defansif görev üstlenmesine karşın gerçek anlamda bir playmaker gibi oyunun kilidini açacak birçok hamleyi yapabilme yetisine sahip bir oyuncu konumunda. Bu sebeple ligimizde orta alan mücadelesine daha çok önem veren oyun sistemleri olan Atiker Konyaspor, Gençlerbirliği ve Akhisar Belediyespor’da çok önemli işler yapabilir. Bu takımlar, orta saha endeksli oyun yapıları ve gol yollarındaki kısır görüntüleri de göz önüne alınırsa, maçlar kazandırabilecek çok sayıda hamleyi Chaalali’yle birlikte yapabilirler. Gençlerbiliği’nde Selçuk Şahin gibi defansif bir oyuncunun yanına kreatif bir defansif orta saha olarak yararlı olacaktır. Akhisar’da Custódio’yu , Atiker Konyaspor’da ise Ali Çamdalı’yı tamamlayabilecek ve hücumları yönetebilecek kapasiteyi fazlasıyla bulunduran Chaalali, gözlerden uzak Tunus’ta yaptıklarını baz alırsak Süper Lig takımlarımıza çok ciddi fayda sağlayacaktır. Tahmini 750.000-1M € bandında bir bonservis ücretiyle cazip bir oyuncu olmasının yanı sıra gelecek adına çok önemli bir transfer olacaktır; zira göz önünde olan ekiplerde göstereceği performansla çok daha iyi bir fiyata satılarak ciddi bir kazanç getirebilir.