Doğum Tarihi: 19.07.1996 (20 yaşında)
Mevki: Defansif Orta Saha, Merkez Orta Saha
Takımı: Club Africain Tunis
Ülkesi: Tunus
Değeri: 200.000 €
Sözleşme Sonu: 30.06.2018
Profil
19 Temmuz 1996’da Tunus’un Cezayir sınırındaki Jandouba eyaletinde doğan Ghazi Ayadi ya da Tunusluların deyişiyle “Gazel Ayed”, futbola Jandouba Sport altyapısında başladı. Küçük yaşlardan itibaren ofansif orta saha olarak oynatılan Tunuslu futbolcu, bu kulüpteki performansıyla kısa sürede Club Africain’in dikkatini çekti. Erken yaşta geldiği Club Africain takımında orta sahanın merkezine ve defansif tarafına çekilerek, altyapı eğitiminin en önemli kısmını ülkenin başkenti Tunis şehrinde aldı.
Tunuslu orta saha, profesyonel kariyerinin ilk maçına 29 Aralık 2013’te -henüz 18 yaşını doldurmadan- Grombalia Sports karşısında, oyuna sonradan dahil olarak çıktı. İlk sezonunda 6 maçta kısa sürelerle görev aldı. Bu sayede erkenden profesyonel futbol hayatına adapte olmaya başladı.
2014-2015 sezonunda Club Africain’ in alt yapı takımı Les Espoirs ‘de görev yapan Ayadi, profesyonel olarak resmi bir müsabakaya çıkmadı; ancak alt yaş kategorisinde takımın yıldızı olarak, bir sonraki yıl için profesyonel takımda yerini ayırtmayı başardı.
Genç oyuncu, kulüpteki 3. profesyonel sezonu olan 2015-2016’da 14’ü lig, 1’i Tunus kupası ve 1’i de Afrika Şampiyonlar Ligi karşılaşması olmak üzere toplamda 16 maçta şans bularak 1 gol, 1 asist katkısı yaptı. Artık Ghazi, ilk 11 oyuncusu olmuştu ve orta sahada çok önemli bir rolü vardı.
2016-2017 sezonuna geldiğimizde ise Club Africain orta sahasındaki bolluğa rağmen ligde ve şampiyonluk Play-off’larında 19 maçta forma giyerek 1 asist yaptı. Tunus Kupası’nda da 2 maçta forma şansı bulan oyuncu, Tunus’taki stadyumlarda ayak basmadık santimetre dahi bırakmadı diyebiliriz. Bazı maçlarda Süper Lig seviyesinin dahi üstüne çıkarak beğeni topladı. Afrika Konfederasyon Kupası’nda takımıyla 4 kez rakiplerine karşı mücadele ederek 1 gollük bir katkı vermesi de, Genç orta saha için sezonun meyvelerinden biri oldu.
Üstün performansıyla, Kamerun ve Fas maçları için 16 Mart 2016 tarihinde açıklanan Tunus A Milli Futbol Takımı kadrosunda ilk kez kendisine yer buldu. Birçok tecrübeli oyuncunun arasından milli takım kadrosuna seçilmesi, birçok kişi tarafından ilginç bir tercih olarak görülse de, bu sezon yaptığı müthiş çıkışla bunu hak ettiğini kanıtladı.
Kariyerinde altyapılarda 10 numara oynarken 4-2-3-1 dizilişinde görev yapan Tunuslu orta saha, profesyonel kariyerine ise 4-3-3 formasyonunda sağ kanat-forvet olarak başladı. Hızına rağmen skor katkısı az olunca önce orta sahaya çekildi. Defansif orta saha rolüne geçtiği zaman, 4-2-3-1 sistemiyle oynamaya devam etti. Ghazi Ayadi, orta sahada ciddi işler yapması dolayısıyla zaman zaman alışık olduğu 10 numara pozisyonunda da oynadı. Club Africain takımının, 4-3-3 sistemiyle oynadığı maçlarda üçlü orta saha kurgusunda da oldukça verimli maçlar çıkardı.
Güçlü Yönleri (Oyun zekası, Koşu Mesafeleri, Pas, Kondisyon, Top Kesme, Pres, Sürat, Soğukkanlılık, Hava Topları, Şut)
Ghazi Ayadi’nin göze çarpan en önemli özelliği, rakiplerini bezdirecek kadar çok koşması. Bazen izleyenleri dahi yorabilecek kadar efor sarf etmesi, onu bir orta saha dinamosu yapıyor. Tunuslu orta saha, yaptığı bu inanılmaz koşularda süratini de gerektiği zaman konuşturarak, savunmaya çok kritik katkılar veriyor. Özellikle yaptığı preslerle birçok topu keserek takımına kazandırması da onu ligdeki diğer orta saha oyuncularından ayırıyor.
Oyun zekası da üst düzeyde olan Ayadi, rakiplerine göre oldukça hızlı düşünerek düşündüklerini de sahaya yansıtabilen bir savaşçı orta saha olarak göze çarpıyor. %82 ortalama başarı yüzdesiyle attığı pasları, takımını oyun içinde tutmasının yanı sıra, genelde birçok atağın da başlangıcı oluyor.
Maçın hiçbir dakikasında düşmeyen temposu, müthiş bir kondisyon seviyesi olmasından öte geliyor. Genç oyuncu, oldukça sakin olan mizacıyla 90 dakika boyunca soğukkanlılığını koruyarak, çok profesyonel görüntüler sergiliyor. Hiç beklenmedik anlarda sağ ayağıyla çıkardığı şutlar, füze etkisi görerek kalecileri çok zorluyor. Maç başına 1.4 şut atsa da az ama etkili vuruşlar yapabiliyor.
Ayadi, defansif ya da ofansif bir oyuncuyla birlikte oynadığında partnerinin açık yönünü kapatacak bir oyun yapısına bürünüyor. 1.79 olan boyuna rağmen, hava toplarında da rakiplerine ciddi üstünlük kuran genç orta saha, %62 oranında hava topu mücadelesi kazanıyor.
Zayıf Yanları (Sertlik, Oyundan Kopma, Skor Katkısı, Kilit Pas)
Tunus Ligi’ ndeki hakemlerin, sertliğe oldukça fazla tolerans göstermesi dolayısıyla Ayadi de ciddi anlamda sert bir futbol oynuyor. Avrupa liglerinde sarı kart gösterilen pozisyonlara Tunus’ta devam kararı verilmesi, Avrupa’ya transfer olması durumunda Tunuslu orta saha dinamosunun başını fazlaca ağrıtabilir. Bu nedenle, sezon boyunca gördüğü 4 sarı kart, başka ülkelerde kırmızı kartlara da dönüşebilir.
Ayadi’ nin bir başka problemi ise birçok maçın 70. dakikasından sonra mental olarak oyundan kopması. Fiziki olarak hiçbir sorunu olmasa da, maçtaki etkinliğini son dakikalara doğru kaybetmesi bunun bir göstergesi. Paslarında her ne kadar başarılı olsa da, oyunu değiştirebilecek kilit pasları atma konusunda yeterli düzeyde bulunmuyor. Maç başına attığı ortalama 1.1 kilit pas istatistiğini geliştirmesi gerekiyor. Bu sebeple skor katkısı da düşük olan oyuncu, bu yönlerini geliştirdiği takdirde kariyerindeki sıçramayı çok daha erken yapabilir.
Benzediği Oyuncular: Raheem Lawal, Mateo Kovacic,Vladimir Darida
Tunuslu olmasına rağmen oldukça Yugoslav bir futbol oynayan Ayadi’ nin, oyun tarzının Slav oyunculara benzemesi de kaçınılmaz olmaktadır. Ayadi, çok hızlı düşünerek futbolu çabuk oynayan bir oyuncu olması sebebiyle o seviyelerde olamayacak olsa da Real Madrid’ in genç Hırvat yıldızı Mateo Kovacic’e yaklaşan bir stile sahip. Aynı zamanda müthiş temposu ve her maçta çok ciddi mesafeler koşması sebebiyle tempo olarak Vladimir Darida’ nın Viktoria Plzen zamanlarına benzeyen bir futbol sergilemektedir. Tunuslu oyuncu, bitmek bilmeyen enerjisi ve beklenmedik anlarda çıkardığı şutlarla da ligimizin gedikli yabancı oyuncularından Raheem Lawal’ e benzemektedir.
Gelebileceği Takımlar: Göztepe, Adana Demirspor, Yeni Malatyaspor
Ayadi, çok yönlü oyunuyla orta sahayı domine edebilecek bir oyuncu konumunda bulunuyor. Olağanüstü temposu sayesinde takımda gizli lider rolü üstlenebilmesi sebebiyle yaşlanan ve sözleşmesi sezon sonunda bitecek olan Yeni Malatyaspor kaptanı Sedat Ağçay’ ın yerine gençlik aşısı olacaktır. Bunun yanı sıra TFF 1.Lig’de yükselme hedefi taşıyan Göztepe’de artık yaşını alan Gosso ve Murat Akın gibi oyuncuların yerine orta sahanın yükünü çekebilecek uygun maliyetli bir transfer olabilir. Lige başlamadan önce hemen her yıl hedefini şampiyonluk olarak koyan, bu sezon ise hayal kırıklığı yaşatan Adana Demirspor için sözleşmesi bitecek olan Berkay Samancı’ nın boşluğunu fazlasıyla doldurarak, şampiyonluğun anahtarı olması da oldukça muhtemel. Bu takımlar, Tunuslu orta saha oyuncusundan ciddi kazançlar da elde edebilirler.