Doğum Tarihi: 28.05.1990 (26 yaşında)
Mevki: Ofansif Orta Saha, Sol Kanat
Takımı: Etoile Sahel
Ülkesi: Tunus
Değeri: 900.000 €
Sözleşme Bitiş Tarihi: 30.06.2020
https://www.youtube.com/watch?v=ojWJYYczmBc
Profil
Hamza Lahmar 28 Mayıs 1990 tarihinde Tunus’un Susa şehrinde dünyaya geldi. Doğduğu şehrin takımı olan Etoile Sahel altyapısında futbola başladı. 2010 yılı yazında A takıma yükselmeyi başardı. A takıma yükseldiği ilk sezon forma giyemedi ve Tunus ligi takımlarından Zarzis’e kiralandı. Aynı sezon Zarzis, 14 takımlı ligi 12. sırada tamamlarken, Hamza Lahmar takımda kendine yer bulamadı. 11-12 sezonu başında ES Sahel takımına dönse de, gelişimi için tekrar kiralandı. Lig ortasında Hammam takımına kiralık olarak giden Hamza, burada çıktığı 18 maçta 2 gol 2 asist ile oynadı. Hammam takımında gösterdiği performansla geri çağrıldı ve yeni sezonda takımın rotasyon oyuncusu olmayı başardı. 12-13 sezonunda ES Sahel takımıyla 21 maça çıkan Lahmar, 2 gol 4 asistlik katkıda bulundu. Sık hoca değişikliğine giden ve istikrarsız bir yapıya bürünen ES Sahel takımı, 13-14 sezonu için Devans Lavange ile anlaştı. Hamza Lahmar, yeni hoca döneminde kadroda kendine yer bulamadı. Sonrasında gelen Roger Lemerre ile tekrar yer bulmaya başlasa da, o sezonu verimli geçiremedi. Çıktığı 15 maçta 2 gol 1 asist ile oynadı. 2014 yazında tekrar hoca değişikliğine giden takımda, istikrarlı bir şekilde oynayamadı, çıktığı 20 maçta 1 gol 2 asist kaydetti. 2014 sonunda Faouzi Benzarti ile anlaşan ES Sahel takımı, teknik olarak istikrarı yakalayınca, Hamza Lahmar da kendini gösterme fırsatı buldu. 15-16 sezonunu şampiyon olarak tamamlayan ES Sahel takımının, yıldızı oldu ve sezonu Lig, Kupa, CAF (Afrika Şampiyonlar Ligi) maçları toplamında, 36 maçta 14 gol 5 asist ile tamamladı. Halen devam eden sezonda Sahel kendi grubunda 2.liği sürdürürken oynadığı 5 maçta 3 gol 2 asist ile oynuyor.
Lahmar, 5 Eylül 2015 tarihinde ilk kez formasını giydiği Tunus A milli takımıyla, Liberya maçında 90 dakika sahada kaldı. Şu ana kadar milli takıma 8 defa çağrılırken, bu maçların 4’ü 90 dakika olmak üzere 5’inde forma şansı buldu ve 1 gol 1 asist yaptı.
Futbola ilk başladığı senelerde ofansif orta saha olarak oynayan Lahmar, zaman zaman sol kanatta da şans buldu. Kulüp kariyeri ve milli takımda 4-2-3-1/3-4-3 dizilişlerinde, çoğunlukla orta saha merkez oyuncusu olarak görev aldı. Yine 4-2-3-1 dizilişinde ofansif orta saha ve sol kanat olarak görev yaptığı maçlar da oldu. Hamza Lahmar “2016 Afrika Yılın Oyuncusu” ödülünün aday futbolcuları arasında da yer alıyor.
Güçlü Yönleri (Oyun Görüşü, Pas Verme Başarısı, Doğru Karar Verme, Duran Toplar)
Hamza Lahmar öncelikle iyi bir oyun görüşüne sahip. Maç içinde dikine oynama alışkanlığı dikkat çekiyor. Topu alır almaz takımı hızlı şekilde atağa kaldıran etkili ara pasları atabiliyor.Bu özelliği ile kanat oyuncularını tehlikeli pozisyonlara sokabiliyor. Pas isabet oranı istatistiklere %87 oranıyla yansıyor. Oyun kurma ve pozisyon yaratma konusunda sıkıntı yaşamıyor maç başına denediği 2,3 kilit pasında, %57 isabet oranı bulunuyor. Top hakimiyeti oldukça iyi, topu kolay kaybetmiyor, bu özelliği sayesinde tehlikeli bölgelerde sık sık faul aldırabiliyor. İkili mücadelelerde ki kazanma oranı istatistiklerde %53 ile dikkat çekiyor.Fırsat bulduğunda tehlikeli bölgelere top taşıyabilmesi, onu klasik 10 numara’dan topla uzayabilen bir ofansif orta saha oyuncusuna çeviriyor.Bu özelliği kontra ataklarda da etkili olmasını sağlıyor. Maç başına denediği ortalama 4 dribblingin başarı oranının %70 olması bu yeteneğini kanıtlıyor. Lahmar ayrıca frikikleri de etkili kullanıyor, bu özelliği kilitlenen maçları açmada yardımcı oluyor. Penaltılarda ise soğukkanlı ve yüksek yüzdeli vuruşlar yapabiliyor.
Zayıf Yanları (Dayanıklılık, Müdahale Başarısı, Sahadaki Çalışkanlık)
Lahmar’ın 8 numara pozisyonunda oynadığı maçlarda, mücadele gücü yetersiz kalıyor. Top çalma konusunda başarısı da yalnızca %38 başarı sağlayabiliyor. Rakibe müdahalelerde geç kalıyor ve yerini kayberken bunun sonucunda geriye dönüşlerde sıkıntı yaşayabiliyor. Top rakipteyken ise temaslı oyunu pek sevmiyor. Dayanıklılığı ise yeterli değil, maçların sonlarına doğru yorgunluk baş gösteriyor. Bu yorgunluk, şut, pas ve orta kalitesini de etkiliyebiliyor. Maç başına %26 lık orta isabeti ile bu yorgunluk istatistiklere de yansıyor.
Ayrıca Lahmar 10 numara pozisyonunda oynarken kendini kanatlara attığı görülebiliyor. Bu alışkanlığı, tehlikeli bölgeden uzak kalmasına sebep oluyor. Özellikle sol kanada yakın oynuyor. Frikikten etkili şutlar atabilirken, akan oyunda şut deneme sayısı yetersiz kalıyor. Maç başına ortalama 2,5 şut denerken, bunlarda yalnızca %38 isabet oranı ile oynuyor. Fizik kondisyonu üst seviyede olmadığı için, yeteri kadar da sorumluluk alamıyor.
Benzediği Oyuncular: Selçuk İnan, Oscar Scarione, Jose Sosa
Hamza Lahmar frikiklerdeki vuruş tarzı ve başarısı, defans arkasına ve arasına attığı etkili paslar ile Selçuk İnan’a benzerken, fiziksel özellikleri, oyun görüşü ve skora katkısı bakımından eski Kasımpaşalı Oscar Scarione’yi andırıyor. Topla uzayabilen ve kanatlarda da oynayabilen Sosa ile de benzer özellikleri görülebiliyor.
Gelebileceği Takımlar: Çaykur Rizespor, Akhisar Belediyespor, Kasımpaşa
Hamza Lahmar 2016’nın Haziran ayında sözleşme yenilese de, yıllık ücretini ülkemizdeki takımların karşılaması zor olmayacaktır. Ofansif orta saha pozisyonuna oyuncu ihtiyacı olan ve Afrika kıtası ağırlıklı genç oyuncuları yaz döneminde kadrosuna katan Rizespor’da, yabancılık çekmeyeceğini ve alışık olduğu 4-2-3-1 dizilişinde oynayan takım için faydalı olabileceğini söyleyebiliriz. Akhisar takımının yaratıcı oyuncu eksikliğine, Kasımpaşa’da ise Scarione sonrası oluşan boşluğa rahatlıkla çare olabilir.
Tahmini 1-2 milyon € aralığında bir bonservis bedeli ile transfer edilebilir.