İtalya’daki maçta Xavi ile karşı karşıya gelen Inzaghi, takımının maçtaki tek golü atmasıyla galibiyeti ve kritik üç puanı elde etmeyi başaran taraf oldu.

Inter ilk 11’i

Inter maça sezonlardır alıştığımız 3-1-4-2/5-3-2 dizilişiyle başladı. Hücum yönünde özellikle kanat beklerinin katkısıyla etkinlik sağladılar. Defansif olarak disiplinli bir yapı sergileyerek rakibin özellikle merkezi bölgelerden faydalanmasının önüne geçtiler.

Yukardaki görselde Inter’in topsuz 5-3-2 dizilişini açıkça görmek mümkün. Topun Inter’de olduğu sekanslarda ise kanat beklerin yukarıya çıkmasıyla diziliş 3-1-4-2 halini aldı.

Barcelona ilk 11’i

Barcelona’nın maça başladığı 11 ise kağıt üzerinde yukardaki gibiydi. Buna karşın saha üzerinde Barcelona’yı 4-3-3 şeklinde görmek çok nadiren mümkün oldu. Alonso’nun sık sık bindirmesi ve Gavi’nin ofansif katkısı takım dizilişini öndeki oyuncu yoğunluğunun daha yüksek olacağı biçimde değiştirdi.

Top Inter’deyken

Topun Inter’de olduğu sekanslar nispeten kısıtlıydı, zira Xavi’nin Barcelona’sından bekleneceği üzere topu domine ederek Inter’e topla oynama konusunda pek fırsat tanımadılar. Bu sebeple Inter’in topa sahip olduğu bölümleri Barcelona’nın topsuz oyunu üzerinden okumak daha fazla şey anlatmakta. Inter’in topu elde ettiği bölümlerdeki ana planı yukarı çıkmış kanat bekleriyle geniş alanlarda yakalanan boşlukları geçiş oyunlarında değerlendirmek üzerine kuruluydu.

Barcelona tarafında ise amaç olabildiğince hızlı biçimde topu ele geçirmek ve topla sahip olarak hücum etmekti. Bu uğurda Barcelona maçın farklı bölümlerinde farklı pres yapıları denedi. Yukarıdaki şemada Gavi’nin ileri çıkması, Lewandowski’nin sağa doğru açılması ve Dembele’nin orta sahaya inmesiyle 4-3-3 şeklinde yaptıkları önde presi görmek mümkün.

Topun Barcelona’dan Inter’e geçtiği sekanslarda takım şekillerinin nasıl değiştiği yukarıdaki animasyonda görülebilir. Barcelona topa sahipken kullandığı 3-2-5’lik dizilişi, Alonso’nun geriye dönmesi, Dembele’nin ise orta sahaya inmesiyle 4-3-3’lü bir topsuz oyuna çevirmekte. Bu esnada Inter kanat bekleri hızlıca yukarı çıkarak geçiş için opsiyon oluşturmayı denemekte.

Burada Barcelona’nın 4-3-3 yapısıyla topsuz oyunda tercih ettiği savunma yaklaşımını görmek mümkün. Merkezdeki Gavi ileriye gelerek ön alan presine katkıda bulunurken, Lewandowski biraz genişlemiş durumda. Bu esnada kanattaki Dembele ise Gavi’nin boşalttığı yeri doldurmak için merkeze geçti.

Yukarıda anlatılan durum bu görselde daha net biçimde görülebilmekte. Barcelona önde pres yaparken Gavi’nin de yukarıya gelmesiyle Barcelona ön hattı üçlü bir yapıya büründü. Bu şekilde Inter stoperleriyle 3v3 kalarak etkili bir pres yapmayı hedeflediler. Bu sekanslarda Inter kanat bekleri derine gelerek takımlarının rakip presi geçmesi için destekte bulundular.

Inter’in ana hücum planını bu görselde açıkça görmek mümkün. Bu durumu öncelikle Barcelona’nın topsuz oyun ve pres anlayışı üzerinden yorumlamak daha doğru olacaktır. Zira görselden anlaşılacağı üzere Barcelona, nispeten dar bir alanda çok adamla takım presi yaparak rakipten topu kapmaya odaklanmış durumda. Topun olduğu bölgeye Barcelona tarafından takım presi yapılması, ters taraftaki geniş alanlardan Inter’in kanat beklerinin ileriye çıkarak yararlanmasına ve diyagonal paslar neticesinde geçiş fırsatları elde etmelerine imkan tanıdı.

Barcelona’nın topun olduğu bölgeye yoğunlaşmış presi ve bunun neticesinde geniş alanlarda bıraktıkları boşlukların Inter kanat bekleri tarafından değerlendirilmesi ile bu bölgelere uzun çapraz toplar gönderilmesine ilişkin bir diğer görsel yukarıda görülmekte. Barcelona’nın alan daraltma çabası Inter kanat beklerine bolca boşluk sunmakta.

Top Barcelona’dayken

Topun Barcelona’da olduğu kısımlarda sol kanat bek Alonso’nun bindirmesi, sağ kanat bek Roberto’nun derine gelmesi ve merkez orta saha Gavi’nin ileriye çıkmasıyla Barcelona arka hattı üçlü bir yapı oluştururken merkezde ise çift pivotlu bir görüntü oluştu. Bu vesileyle Barcelona toplu oyunda 3-2-5 şekline bürünerek Inter’in savunma hattıyla 5v5’lik bir eşleşme yakaladı. Inter ise 5-3-2 şeklinde dizilerek nispeten pasif ve boş alan bırakmama odaklı bir savunma yaklaşımı tercih etti. Inter’in savunmasına ilişkin kilit nokta ise Barcelona merkezindeki Busquets-Pedri çift pivotunu santraforlar ve orta sahalar arasındaki bölgede hapsetmek suretiyle rakiplerinin merkez üstünlüğünü ele geçirmelerine engel olmalarıydı.

Bu animasyonda topun Inter’den Barcelona’ya geçtiği durumda takım şekillerinin ne biçimde değiştiğini gözlemlemek mümkün. Görüldüğü üzere Barcelona doğrudan topsuz 4-3-3’ten topla 3-2-5’e kaymakta. Inter ise kanat beklerin geriye dönmesiyle 5-3-2 şeklini almakta.

Burada Barcelona’nın topla hücum ettiği bir set oyununu görmek mümkün. Gavi ve Alonso’nun hücum katkısı sayesinde Barcelona Inter savunması ile 5v5’lik bir eşleşme yaratmış durumda. Geride ise Roberto’nun stoperlere yaklaşmasıyla üçlü bir hat meydana gelmekte.

Barcelona’nın hücum ederkenki ana planlarından birisi de hareketli forvet oyuncularını Inter savunmasında bek-stoper arası koridorlara sızdırarak ceza sahası içerisinde tehdit yaratmaktı. Burada Rapinha’nın bu boşluklardan birisini değerlendirmek için attığı koşu görülmekte. Bunu ise Alonso’nun bindirme yaparak Barcelona hücum hattını kalabalıklaştırması sağladı. Zira bu şekilde Rapinha nispeten dar bir pozisyona kayarak bahis konusu alanlara sızma imkanı elde etti.

Inter’in savunmasına geçildiğinde ise İtalyan takımının savunmadaki asıl yaklaşımının yukarıda yoğun bir pres yapmaktan ziyade boşluk vermeyip rakiplerinin ana pas opsiyonlarını bloke etmek üzerine kurulduğunu gözlemlemek mümkündü. Burada da Inter santraforlarının rakip stoperlere pres yapmak yerine Gavi’nin ileriye çıkmasıyla çift pivottan ibaret kalan Barcelona merkezini gölgelemeyi tercih ettiği görülmekte.

Bu görselde de Inter’in Barcelona’nın sayıca zayıf kalmış merkezini tamamen oyundan düşürmek için orta üçlüsü ve ileri ikilisi arasında dar bir alanda hapsetmesi görülmekte. Merkezde çift pivot olarak kalan Busquets-Pedri ikilisinin bu dar alanda pek topla buluşma imkanı kalmadığı gibi, Inter orta sahasının bulunduğu konum itibariyle Barcelona ileri beşlisi de Inter savunması ve orta sahası arasında kaldığından tam verim sergileyemedi.

Özellikle oyunun ilerleyen kısımlarında Barcelona merkezinin etkinlik gösterememesi sebebiyle Xavi’nin müdahalesiyle stoperlerin yanına kadar gelen Roberto nispeten ileride konumlanarak takımın 2-4-4 şekli almasını sağladı. Barcelona bu şekilde özellikle Inter savunması arasında kaybolan orta sahasını destekleyerek tekrardan oyuna katmayı hedefledi.

Roberto’nun rolünün bu yönde değişmesi, Alonso’nun agresif bindirmeleriyle birleşince 2-4-4 yapısı 2-3-5’e dönüştü ve Barcelona topu daha fazla rakip alanda tutmaya başladı.

Sonuç

Xavi’nin Barcelona’sı her ne kadar topla bolca oynama fırsatı elde etse de, topu verimli biçimde kullanmalarını sağlayacak şekilde rakip ceza sahasını penetre etme ve tehlikeli pozisyonlar üretme konusunda sorunlar yaşadı. Inter’in savunma disiplinini aşmayı başaramayan İspanyol takımı, golü bulmayı başaramadığı gibi rakibinin etkili geçişlerine de çözüm bulamayarak tek gollü maçta sahadan mağlup ayrılan taraf oldu.