Yayın hakkı 1997 yılından bu yana C More’da olan Allsvenskan, 2020 yılı öncesi yeni bir yayın anlaşmasına imza attı. Discovery ile yapılan 5 yıllık yeni anlaşma, yayın gelirlerinin 2 kat artması demekti ki takımlar sırf bu yüzden 2020’de en üst seviyede mücadele etmeyi amaçlıyorlardı ancak doğanın sinsice planladığı malum süreç, ellerini ovuşturan kulüp yetkililerinin yüzüne acı bir gerçek olarak çarptı.

Pandemi süreci, her ülkede olduğu gibi İsveç’te de önemli hasarlar yarattı. Maaşların düşürülmesi, transferde resesif kalanlar… Bu yeni yayın anlaşmasının da pek numarası kalmadı. Maçların en azından ikinci bir duyuruya kadar seyircisiz oynanacak olması da taraftarlarından ciddi gelirler elde eden takımların belini bükecek. Takımlar kendilerince farklı projeleri devreye sokup bu süreci en az hasarla atmaya çalışıyorlar ancak majör liglerde bile ciddi hasarlar yaratan sürecin, İsveç takımlarına da önemli darbeler vurduğu ve vurmaya devam edeceği kesin gibi.

Yeni sezon öncesi planlanan hazırlık programlarının uygulanamaması da bu sürecin doğurduğu sonuçlardan biri. Takımların birçoğu, son resmi/hazırlık maçını Şubat/Mart aylarında oynadı. O maçların sayısı da en fazla 2-3. Daha öncesinde oynadıkları maç tarihine bakacak olursak 2019’un Kasım ayına  gitmemiz gerekir. Sezonun başlayacağı 14 Haziran öncesinde, takımları hazırlık maçları oynanmasına izin verilmediğinden, federasyon ilk 3 hafta maçlarını yakın şehirlerde bulunan takımlar arasında ayarladı ancak bu durum ne kadar işe yarar muamma. Açıkçası takımlar ilk haftaları hazırlık maçı kıvamında geçirebilirler. Sezonun 2.5 ay gecikmeyle açılacak olması, beraberinde hızlandırılmış takvimi de getirecek tabii. Bu karmaşada hangi takımlar bu yoğun fikstüre hazır, hangi takımların eli ziyadesiyle problemli tepeden tırnağa bakmaya çalışalım.

* önemli anlamını ifade etmektedir.

MALMÖ

Geçen sezonu kaçıncı bitirdi? – 2.

Bu sezonu kaçıncı bitirir? – 1. ya da 2.

Hangi gençlere dikkat edilmeli? – Adi Nalic, Tim Prica, Amel Mujanic ve Anel Ahmedhodzic

Kilit oyuncular kimler? – Anders Christiansen, Arnór Traustason

Gelenler: Isaac Kiese Thelin (kira)*, Pavle Vagic (kiradan döndü), Anel Ahmedhodzic (kiradan döndü)*, Samuel Adrian (kiradan döndü), Patriot Sejdiu (alt yapı), Mathias Nilsson (kiradan döndü), Hugo Andersson (kiradan döndü), Adi Nalic (kiradan döndü)*, Linus Borgström (alt yapı), Amin Sarr (alt yapı), John Dahl Tomasson (teknik direktör)*

Gidenler: Franz Brorsson (kira), Felix Beijmo (kirası bitti)*, Jakob Tånnandet, Laorent Shabani, Felix Konstandeliasz, Marko Johansson (kira), Markus Rosenberg (kariyer sonu)*, Patriot Sejdiu (kira), Sebastian Nanasi (kira), Carlos Strandberg, Romain Gall (kira), Mathias Nilsson (kira), Uwe Rösler (teknik direktör)*

Yorum: 2 yıldır şampiyon olamayan Malmö’de hedef hasrete son vermek. Yaşadıkları iki değişim bu anlamda soru işareti. Birincisi; her ne kadar şampiyonluk yaşayamasa da bence takıma aşıladığı taktik disiplinle başarılı olan teknik direktör Rösler’in gidip, yerine bu seviyede ilk tecrübesini yaşayacak olan Tomasson’un getirilmesi. İkincisi; 37 yaşında olmasına karşın bu kulüp için büyük anlamda ifade eden, geçen sezon da 13 gol 4 asistlik skor katkısı veren efsane Markus Rosenberg’in futbolu bırakması. 1.5-2 yıldır alıştıkları 5-3-2 sistemini terk edip Tomasson yönetiminde 4-2-3-1 paralelinde bir dizilişe geçiş yaptılar. Zaman zaman 4-1-2-1-2 olarak da görebildiğimiz bu anlayışa tam hazır gözükmüyorlardı fakat ilk birkaç hafta değişimi dikkatle takip etmekte fayda var. Hocanın 11’de şans verdiği ofansif ağırlıklı isimlere rağmen, sahada uygulattığı oyun topyekün hücum futbolu değil. Hatta o hücum ağırlıklı isimlerden de fazlasıyla defansif katkı bekliyor teknik direktör Tomasson.

Geçen sezon kirada pişen, değişen hoca ve taktik anlayış sonrasında ilk 11 için düşünülen Nalic ve Ahmedhodzic gibi iki Balkan asıllı gencin performansları merak konusu. Ahmedhodzic stoperde Bengtsson’a partnerlik yapacak. Klâsik bir 10 numara olan ve tekniğiyle dikkat çeken Nalic de Malmö’nün ön bölgedeki yaratıcılığına katkıda bulunmaya çalışacak ki yaratıcılık mevcut Malmö kadrosundaki büyük soru işaretlerinden biri olarak dikkat çekiyor. Avustralya’daki kariyerini sonlandıran tecrübeli Toivonen’in de transfer penceresi kapanmadan takıma katılabileceğinin konuşulduğunu ekleyelim.

 

HAMMARBY

 

Geçen sezonu kaçıncı bitirdi? – 3.

Bu sezonu kaçıncı bitirir? – 1. ya da 2.

Hangi gençlere dikkat edilmeli? – Aimar Sher ve Akinkunmi Amoo

Kilit oyuncular kimler? – Alexander Kacaniklic, Darijan Bojanic

Gelenler: Loue Bayere Junior, Aziz Ouattara Mohammed, Gustav Ludwigson, Jean Carlos de Brito (kiradan döndü), Oscar Krusnell (kiradan döndü), Abdul Halik Hudu (kiradan döndü), Paulinho*, Abdul Khalili*, David Ousted

Gidenler: Mats Solheim, Leo Bengtsson, Nikola Djurdjic*, Zé Vitor (kirası bitti), Johan Wiland (kariyer sonu), Marcus Degerlund

Yorum: Hammarby’nin son 2 yılda gösterdiği her türlü gelişim ve değişim takdir edilesi. Veri analizi noktasında yaptıkları yatırımları, doğru isimlerle çalışmaları ve Stefan Bilborn göreve geldiğinden bu yana sürekli gelişen oyunları onları 2018’de 4, 2019’da 3.’üncü yaptı. Bu sezon öncesinde Zlatan Ibrahimovic’in kulüp hisselerinin 4’te 1’ini alması da kulübün ilerleyen yıllarda varmak istediği noktayı açıkça işaret ediyor bana kalırsa ki Zlatan’ın Malmö’ye değil de Hammarby’e böyle bir yatırım yapması da bir şeyler anlatıyor. Zlatan futbolu Hammarby’de bırakır mı bilinmez ancak bu kulübün sahip olduğu taraf desteği, son 2 yılda gösterdiği gelişim ve izlettirdiği pozitif futbol, ilerleyen yıllarda kulübü bir cazibe merkezi haline getirebilir. Zlatan’ın yaptığı yatırım daha şimdiden gençler için tercih sebebi olmaya başladı bile. Nijerya futbolunun potansiyeli yüksek gençlerinden olan 17 yaşındaki Akinkunmi Amoo’nun peşindeki önemli takımlara rağmen tercihini, kendisini bir videoyla Stockholm’e davet eden Zlatan’dan yana kullanması bunun en güzel örneği.

Hammarby’nin şampiyonluk yolunda karşılaşabileceği birkaç muhtemel sorun var. Bunlardan biri Djurdjic’in ayrılığı. İsveç futbolunu yakından bilen Paulinho hamlesi o boşluğu doldurabilir ancak sözleşmesi Haziran sonunda bitecek olan Tankovic’in de takımdan ayrılmasının yüksek ihtimal olması, ön bölgede skor dağılımında problem yaratabilir zira geçen sezon Djurdjic 13 gol 7 asist, Tankovic 14 gol 7 asist üretmişti. Yaşayabilecekleri bir diğer problem ise muhafazakar futbola pek yatkın olmamaları. Tempolu, agresif, yoğun baskılı hücum futbolunu benimseyen bu takımın gerektiğinde takım halinde savunmayı da öğrenmesi gerek. Aksi hâlde zirve yarışında onları geçebilecek başka takımlar olur ki geçen sezon iç sahada oynadıkları büyük maçlarda sadece 1 puan alabildi bu takım. Bu nedenle oyun anlayışlarını gerektiğinde muhafazakar bir şekle sokabilmeliler. Buraya son bir dipnot: seyircisinin desteğini sonuna kadar kullanan bir takım olarak maçların ne kadar süreyle seyircisiz olacağı da onlar için kritik olabilir.

Son olarak dikkat edilmesi gerekilen gençler arasında yer verdiğim Sher ve Amoo isimlerine bir parantez açmak istiyorum. Bu gençlerin A takımda süre bulup bulmayacakları meçhul. Zaten Amoo yaz transfer döneminde takıma katılabilecek. Yine de şans bulduklarında dikkat etmenizi öneririm. Bu iki isme alt yapıdan Roback ismini de dahil edebiliriz. Afrika gözlemleri sonrasında takıma kazandırılan iki Fildişili Loue Bayere Junior ile Aziz Outtara Mohammed’i de ayrı gözle izlemek lazım zirâ Hammarby yakın geçmişte Afrika pazarından potansiyelli gençleri çekip pazarlayan bir kimliğe de büründüler.

 

AIK

 

Geçen sezonu kaçıncı bitirdi? – 4.

Bu sezonu kaçıncı bitirir? – 3. ya da 4.

Hangi gençlere dikkat edilmeli? – Paulos Abraham, Robin Tihi, Saku Ylatupa ve Erick Otieno

Kilit oyuncular kimler? – Henok Goitom, Ebenezer Ofori ve Nabil Bahoui

Gelenler: Eric Kahl (alt yapı), Tom Strannegard (alt yapı), Adam Ben Lamin (kiradan döndü), Erick Otieno*, Jasir Asani, Jakob Haugaard, Ebenezer Ofori*, Paulos Abraham*, Robin Tihi (alt yapı)

Gidenler: Niclas Stefanelli (kira), Joel Ekstrand (kariyer sonu), Jesper Nyholm, Chinedu Obasi, Anton Salétros (kirası bitti)*, Tarik Elyounoussi*, Christos Gravius, Oscar Linner, Samuel Brolin (kira), Daniel Mushitu (kira)

Yorum: 2018’de oynadığı katı savunma futbolunun meyvesini şampiyonluk olarak alan fakat bunu başarırken oynadığı savunma futbolu kamuoyu tarafından pek de iyi tepkiler almayan AIK, geçen sezonu 4.sırada bitirince hocanın taktik anlayış üzerine düşünmesi gerekti. Yeni sezon öncesi 3-4-3 sistemi üzerinde yoğunlaşıp daha ofansif bir anlayış tercih etmeye çalıştılar. Bu sistemde zaman zaman gereğinden fazla risk alarak, hücum ederken kenar stoperleri dahi hücuma desteğe yollayan Norling, kupa maçlarında epey bir savunma zaafına tanıklık etti. Hoca taktik konusunda gösterdiği esnekliği ne kadar sürdürebilir bilmiyorum ancak yeni sezona son 2 yıla nazaran daha hücumcu bir anlayışla başlayabileceklerini söylememiz mümkün.

AIK’in oyununu etkileyebilecek bazı temel noktalar var. Yaşı 35 olan Goitom’un hâlâ bu takımın en önemli gol silahı olması bir noktada problem çıkarabilir. Sigthorsson ve Bahoui’nin sakatlıktan nasıl dönecekleri bu noktada önemli. Ylatupa, Asani ve hatta Brommapojkarna’dan aldıkları ve potansiyeliyle bir hayli meraklandıran Abraham’ın kenar forvet gibi oynayacakları roller de hücum hattı adına önem arz ediyor. Buraya sol kanada transfer edilen Kenyalı Otieno’yu da ekleyebiliriz çünkü acayip fuleli bir isim kendisi. Sakatlığı nedeniyle sezonu biraz geç açacak fakat olur da denk gelirseniz hızına ayrıca dikkat etmenizi tavsiye ederim. Dikkat edilmeli dediğimiz gençler arasında yer alan Tihi, kupa maçlarında hocanın görev verdiği savunmacılardan biriydi ve A takım sözleşmesini de kaptı sezon öncesi. Gelişimi merak edilen gençlerden biri de o.

 

HACKEN

Geçen sezonu kaçıncı bitirdi? – 6.

Bu sezonu kaçıncı bitirir? – 3. ya da 4.

Hangi gençlere dikkat edilmeli? – Gustav Berggren, Adam Andersson, Daleho Irandust ve Ali Youssef

Kilit oyuncu kim? – Daleho Irandust ve Jasse Tuominen

Gelenler: Leo Bengtsson*, Adnan Maric, Jasse Tuominen*, Tobias Carlsson, Patrik Wålemark, Imam Jagne (alt yapı), Alexander Soderlund*, Jakob Hedenquist (alt yapı)

Gidenler: Paulinho*, Kari Arkivuo, Benjamin Arapovic, Kevin Ackermann, Kwame Kizito, Teodor Wålemark

Yorum: 3 sezondur ligi ilk 6 içinde bitiren Hacken, ayrıca İsveç kupasının da son sahibi. Alexander Alm yönetiminde geçen sezon hedefleri zirve yarışıydı fakat özellikle ligin son bölümünde yaşadıkları düşüş, onları zirve hedefinin uzağında bıraktı. Jeremejeff’in ayrılığı sonrası forvet hattına yaptıkları Nilsson ve Lundberg hamleleri pek istedikleri gibi olmayınca, yeni sezon öncesi o bölgeye çok iyi iki transfer yaptılar. Hem Söderlund, hem de Tuominen bence lig için gayet kaliteli golcüler. Zaten zaman zaman bu isimleri aynı anda da kullanabileceklerini gördük sezon öncesinde. Paulinho gibi gol yükünün önemli bir kısmını yüklenen ismi kaybetmeleri önemli fakat ben hem mevcut kadronun, hem de yeni eklemelerin yaşanan kaybı aratacaklarını düşünmüyorum. Hem bu sayede Bengtsson ve Youssef gibi potansiyelli gençler de kadroda daha fazla şans bulabilecekler. Geri hattında da Toivo ve Lindgren gibi iki önemli tecrübeye sahipler. Zirve mücadelesi verecek AIK, Djurgarden gibi takımları altlarına almaları beni şaşırtmaz. Qviding’ten gelen Walemark, A takım sözleşmesi imzalanan Jagne gibi gençlerin bulacağı süreleri nasıl değerlendireceği, Irandust, Berggren ve Adam Andersson gibi artık yavaş yavaş transfer vakti yaklaşan yetenekli isimlerin sezon performansları merak ettiklerim arasında. Hacken ilk 3 sıranın sürpriz adayı bana kalırsa.

 

GÖTEBORG

Geçen sezonu kaçıncı bitirdi? – 7.

Bu sezonu kaçıncı bitirir? – 5. ya da 6.

Hangi gençlere dikkat edilmeli? – Kristopher da Graca, Emil Holm, Alhassan Yusuf, Giorgi Kharaishvili

Kilit oyuncu kim? – Robin Söder ve Jakob Johansson

Gelenler: Amin Affane (kiradan döndü), Alexander Jallow*, Jakob Johansson*, Alexander Farnerud, Jesper Tolinsson (alt yapı), Isak Dahlqvist (alt yapı)

Gidenler: Lasse Vibe*, Lawson Sabah, Sebastian Eriksson*, Erik Gunnarsson, Jake Weisbrod, Edvin Dahlqvist, Andreas Öhman

Yorum: Göteborg’un başına 2 yıl önce gelen Poya Asbaghi, henüz 35 yaşında bir teknik adam. 2 yıl önce 33 yaşında olan ve hiç bu seviyede tecrübe yaşamamış bir hoca olarak haliyle sıkıntılar yaşadı. Takımın yaşadığı finansal problemler de sıkıntıları körükledi. Geçen sezonun bambaşka geçmesinin ise temel birkaç sebebi vardı. Alhassan Yusuf ve Nygren gibi potansiyellerin 11’e monte olup harika maçlar çıkarması, Kharaishvili’nin dümene iyiden iyiye geçmesi ve bence en önemlisi yardımcı hocalığa Sundsvall’dan Ferran Sibilla’nın getirilmesi. Hatta veri analizi için yaptıkları anlaşmayı da artı detay olarak katabiliriz. Sibilla’nın Sundsvall’ın 2018’deki tarihinin en iyi sezon performansında da çok ciddi katkısı vardı. Kendisi hâlâ Göteborg’ta genç hoca Asbaghi’nin yardımcısı.

Göteborg finansal sorunlarından dolayı kısıtlı bir hareket alanına sahip. Sebastian Eriksson’un da ayrılışıyla kesinlikle bir stoper almaları gerekiyordu ancak şu ana kadar bu noktaya bir hamle yapmadılar. Molde’den ayrılan Forren’in takıma katılabileceği söylense de pencere kapanana kadar bu hamle gerçekleşecek mi bilemiyorum. Aksi halde A takım sözleşmesi imzalanan Tolinsson ya da Jakob Johansson ve Erlingmark gibi orijinali orta saha olana isimler bu bölgede görev alacaklar. Haricinde bence çok iyi bir takıma sahipler. Aiesh, Kharaishvili, Tobias Sana gibi bireysel yeteneklere, Erlingmark, Alhassan Yusuf, Lagemyr, Holm ve Graca gibi potansiyelli isimlere, Johansson, Farnerud, Calisir, Anestis, Toko ve Söder gibi tecrübeli oyunculara sahipler. Kadronun tecrübe düzeyi ve kenar yönetimin uyumu artmışken bu sezon daha iyi bir sıralama alabilirler.

 

NORRKÖPİNG

Geçen sezonu kaçıncı bitirdi? – 5.

Bu sezonu kaçıncı bitirir? – 5. ya da 6.

Hangi gençlere dikkat edilsin? – Ishaq Abdulrazak ve Isaac Bergmann Jóhannesson

Kilit oyuncu kim? – Christoffer Nyman ve Alexander Fransson

Gelenler: Kristoffer Khazeni, Felix Jakobsson, Jonathan Levi*, Ishaq Abdulrazaq*, Theodore Rask (alt yapı), Eric Smith (kira)*

Gidenler: Johannes Vall, David Mitov Nilsson, Alexander Jakobsen, Simon Skrabb*, Kasper Larsen, Gudmundur Thorarinsson*, Karl Holmberg*, Andreas Vaikla, Alfons Sampsted, Ian Smith, Felix Jakobsson (kira)

Yorum: Ligin en sevdiğim hocalarından biri Norrköping’in hocası Jens Gustafsson. 2016’da şu anda milli takımı çalıştıran Janne Andersson’un yerine göreve getirilmişti. 2018’de ucu ucuna kaçan şampiyonluğun ardından geçen sezon inişli çıkışlı bir performans sergilediler ve açıkçası benim için de hayal kırıklığıydı. Bu sezon için de zirve yarışı noktasında çok iddialı olabileceklerini sanmıyorum zira birkaç önemli gelişme söz konusu. Bunlardan en önemlisi Holmberg ve Thorarinsson gibi sözleşmesi biten iki kilit ismin ayrılığı. Thorarinsson hem sol kanatta hem de orta alanda önemli bir jokerdi. Holmberg ise gol yollarında taşıdığı yük ve ileri uçla bağlantı sağlaması açısından kritik bir role sahipti. Açıkçası yeni hamlelerin bu eksikleri direkt kapatabileceği noktasında şüphelerim var. Bunun yanı sıra takımın hücumdaki en yaratıcı ismi Sead Haksabanovic’in de kira süresi Haziran 30’da sona eriyor. Durumu ne olacak, kalacak mı, gidecek mi muamma. Gidişi ön bölgede yaratıcılık sorununa sebep olabilir. İki genç Abdulrazak ile Johannesson’dan çok umutluyum ve süre bulduklarında da çok iyi işler yapabileceklerine inanıyorum fakat devamlılık ve net katkı noktasında zamana ihtiyaçları olacağı kesin. Bu yüzden Norrköping’in diğer zirve yarışı verecek takımların arkasında kalma ihtimali bana yüksek gibi geliyor. Sema, Björk, Almqvist ve hatta Levi gibi hücum ayaklarının Nyman’ı ne derece destekleyebileceği, mevcut gençlerin katkısının ölçüsü Norrköping’in kaderini belirleyecek gibi duruyor.

 

DJURGARDEN

Geçen sezonu kaçıncı bitirdi? – 1.

Bu sezonu kaçıncı bitirir? – 7. ya da 8.

Hangi gençlere dikkat edilmeli? – Edward Chilufya ve Aslak Fonn Witry

Kilit oyuncu kim? – Erik Berg, Jesper Karlström ve Jonathan Ring

Gelenler: Linus Tagesson (alt yapı), Kalle Holmberg*, Erland Tangvik, Emmanuel Banda*

Gidenler: Benjamin Machini, Jacob Widell Zetterström, Besard Sabovic, Joseph Ceesay, Johan Andersson (kira), Mohamed Buya Turay (kira sonu)*, Adam Bergmark Wiberg (kira), Hampus Finndell (kira), Marcus Hansson, Dzenis Kozica (kira), Marcus Danielson*

Yorum: Son sezonu şampiyon tamamlayan bir takım için yeni sezon beklentisini 7. ya da 8. olarak aktarmak epey bir garip gelebilir farkındayım fakat bunu elimden geldiğince mantıklı sebeplerle izah etmeye gayret edeceğim. 14 yıl aradan sonra mutlu sona ulaşmaya başaran Djurgarden’ın geçen yıl birçok kırılma noktasında şanslı hatta amiyane tabirle ballı olduğunu söyleyebilirim. Ne yalan söyleyeyim istatistiklere bakmadım fakat epey bir karşılaşmada imdatlarına duran top yetişti. Bu da bir skor katkısıdır ve varlığı rastlantıyla ifade edilemez ancak bunun sürdürebilirliği noktasında uzun soluklu tartışılabilir. Kaldı ki zaten yeni sezon öncesinde oynanan kupa maçlarında da bunun yansımalarını net olarak hisseden ve oynadığı futbol soru işaretleriyle dolu olan bir Djurgarden izledik. Zaten grup aşamasında elenmeleri de bu yüzdendi. Thomas Lagerlöf ve Kim Bergstrand gibi ezeli rakip AIK’ten yetişme iki hocanın birlikte çalıştırdığı bu takımın iyi yaptığı şeyler tabii ki var fakat bunların bu sezon da istikrarlı olarak devam edeceğine inandığım söylenemez. Bunu düşünmemdeki sebeplerden bir diğeri de Turay ve Danielson gibi iki temel parçanın takımdan ayrılmış olması. Sezonu 15 golle gol kralı olarak tamamlayan Turay’ın kirası bitti, kaptan Danielson ise Çin’e çok iyi bir bonservis karşılığında satıldı. Stopere bir transfer yapmadılar, forvet hattına ise Holmberg’i eklediler. Holmberg’in daha ziyade 10 numara bölgesinde bir bağlantı oyuncusu olarak düşünüldüğü ortamda, ellerinde tek forvet olarak Kujovic kalıyor. Onun yokluğunda Holmberg forvet oynayacaktır fakat kadro derinliği noktasında ciddi zaafları var bu kadronun. En basitinden, yaratıcı oyuncu olarak kadroda düşünülen Astrit Ajdarevic  geçen sezon sadece 1 asist yaparak katkı verebilmişti. Aynı durum stoper hattı için de geçerli. Sakatlıktan dönecek olan Erik Berg’in Danielson’un yerini doldurması muhtemel fakat hem ligde zirve yarışı verecek, hem de Şampiyonlar Ligi’nde mücadele edecek bir takımın çok daha derin ve kaliteli bir rotasyona sahip olması gerek. Orijini stoper olan iki isim Berg ile Une Larsson zaten. Kaldı ki yazının başında da söylediğim gibi bu sezon lig takvimi de yoğun olacak. Sezon ilerledikçe, devşirme isimler üzerinden kadro kurmak zorunda kalabilir Djurgarden teknik heyeti. Bu da beraberinde istikrarsız sonuçları getirirse şaşırmayacağım.

 

ELFSBORG

Geçen sezonu kaçıncı bitirdi? – 8.

Bu sezonu kaçıncı bitirir? – 7. ya da 8.

Hangi gençlere dikkat edilmeli? – Alexander Bernhardsson, Simon Olsson, Jesper Karlsson, Prince Isaac Kouame ve Marokhy Ndione

Kilit oyuncu kim? – Johan Larsson ve Sivert Heltne Nilsen

Gelenler: Rasmus Rosenqvist (kiradan döndü),  Mathias Dyngeland, Alexander Bernhardsson, Jacob Ondrejka, Prince Isaac Kouame (alt yapı), Jesper Sandberg Hesselgren (alt yapı), Eduart Iljazi (alt yapı), Anton Thorsson (alt yapı), Tim Stålheden (alt yapı), Leo Väisänen, Johan Larsson

Gidenler: Alejandro Portillo, Simon Lundevall, Kevin Stuhr Ellegaard, Stefan Ishizaki (kariyer sonu), Jon Jönsson, Alex Dyer, David Olsson (kira), Arian Kabashi (kira) Jonathan Levi (kira sonu), Stian Gregersen (kira sonu), Mattias Özgun (kira)

Yorum: Elfsborg kadrosunun bazı bölgelerinde tecrübe sıkıntısı var. Mesela kalede Ellegaard sonrası kimin oynayacağı tam net değil. Rönning geçen sezonun son diliminde eldivenleri devralmıştı fakat zaman zaman yaşadığı tecrübe problemi dikkat çekiciydi. Norveç’ten gelen Dyngeland ondan formayı rahatlıkla kapabilecek seviyede değil. Hemen önlerinde kurulacak savunma konusunda da soru işaretleri mevcut. Portillo, Gregersen ve hatta Jönsson gibi görece daha tecrübeli isimlerden ziyade bu sezon Henriksson, Okumu ve Vaisanen üstünden şekillenecek bir stoper rotasyonuna sahip Elfsborg. Hemen hemen tüm isimlerin hata potansiyeli yüksek ve açıkçası çok güven verdiklerini söyleyemem. Strand ve kulübe geri dönen Johan Larsson gibi beklerin bu noktadaki katkıları savunma performanslarında belirleyici olabilir. Benzer ifadeleri hücum hattı için de kullanabiliriz. Adı sık sık MLS takımlarıyla da anılan ve geçen sezon formayı kaptıktan sonra gayet iyi katkı veren genç Jesper Karlsson, buna rağmen devamlılığına/istikrarına güvenebileceğiniz seviyede değil henüz. Ndione, Deniz Hümmet, Alm ve Kouame ile Ondrejka gibi gençlerin birleşiminden ortaya zaman zaman istikrarsız performanslar çıkabilir. Burada en güvenilir ayak bana kalırsa Örgryte’den gelen Bernhardsson. Takımın başına geldi geleli kendisi de standart oturtmakta zorlanan hoca Jimmy Thelin’in varlığı da bu genç takımın oyunu için sorunlar yaratabilir fakat buna rağmen mevcut gençleriyle fena şeyler vadetmeyen bir ekip. Alt sıralarla çok alâkaları olacağını sanmıyorum zira o bölgeye aday fazlaca ekip var. Hocanın geçen sezonun son diliminde yakaladığı oyun anlayışını da bu noktada es geçmemek gerek diye düşünüyorum.