Son 3 sezonda 3 farklı şampiyon çıkaran, Malmö’nün 2010’lardaki hegomanyasına kadar bu yanıyla bir hayli ilgi çekici olan Allsvenskan’da 2021 sezonu geldi çattı. Yeni yayın ihalesi sonrası takımların artması muhtemel gelirlerine pandemi darbesi geldiği için çok hareketli bir transfer dönemi yaşanmadı lâkin Göteborg yaptığı hamlelerle biraz olsun o boşluğu doldurdu. Buralarda pek alışık olmadığımız bu transfer politikasının sonuçları ne olacak herkes tarafından merak ediliyor. Kimilerine göre bu transferler eski Göteborg’un dönüşünün habercisi, kimilerine göre Malmö varken o iş biraz zor. Benimse şampiyonluk hesaplamalarında farklı beklentilerim var. 2021 sezonu öncesi ligde neler beklediğimi sizler için derledim.

VAR sisteminin hala uygulanmadığı, ne zaman uygulanmaya başlanacağının da belirsiz olduğu, aslında bu teknolojiye en çok ihtiyaç duyulan bu güzel kuzey ülkesinin futbolunda, olması muhtemel şeyleri merak ediyorsanız şayet, buyrun sezon öncesi yazımıza.

*önemli anlamını ifade etmektedir.

DJURGARDEN

Geçen sezonu kaçıncı bitirdi? – 4.

Bu sezonu kaçıncı bitirir? – 1. ya da 2.

Hangi gençlere dikkat edilmeli? – Mattias Mitku, Edward Chilufya, Albion Ademi, Hampus Finndell, Leo Cornic, Isak Hien

Kilit oyuncular kimler? – Magnus Eriksson, Edward Chilufya, Kalle Holmberg, Aslak Fonn Witry

Gelenler: Hjalmar Ekdal* (Hammarby), Axel Wallenborg (Brommapojkarna), Leo Cornic* (Grorud), Isak Hien (Vasalund), Hampus Finndell* (kiradan döndü), Rasmus Schüller* (Helsinki), Elias Andersson* (Sirius), Albion Ademi* (Mariehamn), Joel Asoro* (Swansea City), Aleksandr Vasjutin* (Zenit, kiralık), Peter McGregor (Duhaney Park FC, kiralık)

Gidenler: Per Kristian Bratveit (Groningen, kiralık), Kevin Walker (Örebro), Jonathan Ring* (Kalmar), Fredrik Ulvestad* (Qingdao Huanghai), Alexander Abrahamsson (Akropolis), Erland Tangvik (Ranheim), Jesper Karlström* (Lech Poznan), Jonathan Augustinsson* (Rosenborg), Oscar Pettersson (Akropolis), Johan Andersson (Gais),  Adam Bergmark Wiberg (kirada), Dzenis Kozica (Trelleborg)

Sezona en hazır takımı diyebiliriz Djurgarden için. 2019 yılındaki ilk sezonunda takımı şampiyon yapan hoca ikilisi Thomas Lagerlöf & Kim Bergstrand sezon öncesinde sözleşme yenilediler. Kağıt üzerinde; Karlström, Ulvestad ve Augustinsson gibi kilit isimlerin aynı anda takımdan ayırlması sorun gibi gözükebilir ancak bu ayrılıklar beraberinde yepyeni bir Djurgarden profilini karşımıza çıkarıyor. Artık daha ofansif ve 4-3-3 düzeninde rakibe baskıyı önde yaparak hataya zorlamaya çalışan bir Djurgarden söz konusu. Magnus Eriksson’un orta alanda kreatif sorumluluklar üstlendiği, kenarlardan Ademi ile Chilufya’nın delici rol aldığı bu yeni oyunda kiradan dönen genç Finndell’in de önemli sorumlulukları var ki onun dahi sonunda beklentilere cevap vermeye başladığı bu düzende forma yarışına gireceği isim tecrübeli Schüller ile Edwards üstelik. Genç Zambiyalı Chilufya kendisinden beklenen patlamayı bu yıl yapabilir zira Holmberg ile birlikte sezon öncesindeki kupa maçlarını çok formda geçirdi.

Her bölgede alternatifi bol bir takım var karşımızda. Witry’nin yedeği Cornic hazırlık maçlarında hücumdaki katkısı ve son paslardaki başarılı kararlarıyla sivrildi. Alt yapılarından yetişen kanat oyuncusu Mitku sol ayağını çok iyi kullanan yetenekli bir hücum oyuncusu. Ona gelene kadar rotasyonda; Barkroth, Radetinac ve Asoro gibi alternatifler var. Bazı isimler sezon öncesini sakatlıklar sebebiyle boş geçirdi fakat diğer takımlarla da kıyaslayınca, oyunlarının hayal ettirdikleri ve rotasyonları ile şampiyonluk yarışında büyük şansları olduğunu düşünüyorum. İsveç Kupası’nda da yarı finale kadar geldiler fakat Hammarby karşısında çok şanssız bir maç geçirip elendiklerini de hatırlatalım.

Geniş Djurgarden Kadrosu

(Ciddi bir sakatlığı bulunan ve futbola döneceği tarih belirsiz olan Erik Berg planlamada yer almamıştır.)

MALMÖ

Geçen sezonu kaçıncı bitirdi? – 1.

Bu sezonu kaçıncı bitirir? – 1. ya da 2.

Hangi gençlere dikkat edilmeli? – Noah Eile, Sebastian Nanasi, Amin Sarr, Mubaarak Nuh, Veljko Birmancevic

Kilit oyuncular kimler? – Anders Christiansen, Ola Toivonen, Antonio Colak, Anel Ahmedhodzic

Gelenler: Sebastian Nanasi (kiradan döndü), David Edvardsson (alt yapı), Mubaarak Nuh (alt yapı), Noah Eile (alt yapı), Melker Ellborg (alt yapı), Ismael Sidibe (Kabala), Pavle Vagic (kiradan döndü), Patriot Sejdiu (kiradan döndü), Veljko Birmancevic* (Cukaricki), Antonio Colak* (Paok, kiralık)

Gidenler: Dusan Melicharek (sözleşme sonu), Isaac Kiese Thelin* (kira sonu), Behrang Safari (kariyer sonu), Samuel Adrian (kiralık), Linus Borgström (kiralık), Rasmus Bengtsson, Marcus Antonsson (kirada), Arnor Traustason (New England Revolution), Romain Gall (kirada)

14 gollü Thelin’in ayrılığı sonrasında PAOK’tan Colak’ı transfer eden Malmö’nün, Sırp liginin en dikkat çekici yeteneklerinden Birmancevic’i de kadrosuna katması sükse yaratan hamleler arasındaydı ancak sezon öncesindeki oyunun beklentiler seviyesinde olduğunu pek söyleyemem. Savunma ve oyun hızı konusunda ciddi soru işaretleri var. Yeni isimlerin ritim yakalamasıyla bu sorunlar azalacaktır fakat uzun vadede de bazı soru işaretleri yok değil. Transfer pazarının sıcak isimlerinden stoper Ahmedhodzic hala takımda ancak hem performansında düşüş var, hem de yaz aylarında ayrılma ihtimali yüksek. Bengtsson’un da ayrılmasıyla o bölgede sayıca eksik oldukları söylenebilir. Sol bekte de Knudsen’e elle tutulur bir alternatif getirmediler. Bir başka soru işareti ise kalede. Tecrübeli eldiven Dahlin geçtiğimiz yılın sonlarından bu yana sakatlıkla boğuşuyor. Ne zaman döneceği belirsiz ve eldivenler Johansson’da. Zaman zaman iyi işler çıkarsa da hata potansiyeli çok daha yüksek bir kaleci olan Marko Johansson’un da Malmö’nün zayıf karnı olduğu düşüncesindeyim. Lewicki sezon öncesini sakat geçirdi ve o bölgede tüm yükün büyük kısmı Erdal Rakip’teydi. Hücumdaki kalitelerine ve kadronun tecrübesine elbette laf söylemek olmaz ancak ilk senesine de alçak perdeden giren ve haftalar ilerledikçe toparlanan Tomasson’un takımının bu sezon daha güçlü zirve adaylarına karşı şampiyonluğu kaptırabileceğine inanıyorum. Şampiyonlar Ligi serüvenine de girecekleri bu sezonda, alt yapının dikkat çeken ürünlerinden Nuh, Sarr, Nanasi ve Eile gibi isimler sürelerini arttırabilirler.

Geniş Malmö Kadrosu

NORRKÖPİNG

Geçen sezonu kaçıncı bitirdi? – 6.

Bu sezonu kaçıncı bitirir? – 3. ya da 4.

Hangi gençlere dikkat edilmeli? – Dino Salihovic, Finnur Palmason, Bergmann Jahannesson, Manasse Kusu, Ishaq Abdulrazak, Jahannes Kristinn Bjarnason

Kilit oyuncular kimler? – Henrik Castegren, Bergmann Jahannesson, Sead Haksabanovic, Christoffer Nyman

Gelenler: Carl Björk (kiradan döndü), Oscar Jansson* (Örebro), Samuel Adegbenro* (Rosenborg), Finnur Tomas Palmason (Reykjavik), Marco Lund* (Odense), Viktor Agardius* (Mjällby), Dino Salihovic (alt yapı), Wille Jakobsson (AFC Eskilstuna), Ari Skulason (Oostende), Johannes Kristinn Bjarnason (KR), Rikard Norling* (teknik direktör)

Gidenler: Eric Smith* (kira sonu), Isak Pettersson* (Toulouse), Andreas Blomqvist ( Mjällby), Simon Thern* (IFK Göteborg), Filip Dagerstal* (Khimki), Linus Hallenius (Sundsvall), Felix Jakobsson (Jönköpings), Lars Krogh Gerson* (Racing Santander), Jens Gustafsson* (teknik direktör)

Yeni sezonda yapacaklarını merakla beklediğim takımların başında Norrköping geliyor. Geçtiğimiz sezonun son haftası, küme düşmeyi garantilemiş Helsingborg’u yenebilse Avrupa Ligi’ne katılabilecek takım şok bir yenilgi alınca hoca değişimi kaçınılmaz oldu. Her ne kadar yarattığı kimliği beğensem de Jens Gustafsson hocanın takıma seviye atlatamadığı ortadaydı. Takımdaki değişim sadece hoca koltuğunda olmadı. Yönetim kadrosu çok fazla değişti, başkan Hunt’un stratejileri büyük eleştiriler aldı, kadrodan çok önemli isimler ayrıldı. Tüm bu kritik değişimlere ve camia içindeki homurdanmalara rağmen onlardan iyi bir sezon beklememin sebepleri var. Göreve gelen Norling, AIK’i 2019’da şampiyon yaparken, çok katı bir savunma anlayışını benimsemesi sebebiyle asla takdir edilen bir hoca olmadı. Benim de bu yönüyle bir hayli eleştirdiğim ancak kazandırdığı defansif kimlik sebebiyle de hakkını teslim ettiğim hoca, kimliği bambaşka bir camiaya geldi.

Norrköping uzun yıllardır pozitif futbol oynamaya çalışan bir takım. Norling’in burada yapması gereken sadece defansif sorunlara çözüm getirmek zira geçen sezon 47 gol yedi bu takım. Üstüne Dagerstal, Gerson, Smith ve Pettersson gibi 4 as savunmacı kaybedildi. Mevcut tabloda ondan bir anda mucizeler yaratmasını beklemek zor gibi gözükse de Oscar Jansson, Lund, Adegbenro, ve Agardius hamlelerinin ne kadar nokta atışı olduğu sezon öncesinde görüldü. Kaleci Jansson, hem ligin en iyi kalecilerinden biri, hem de senelerdir Örebro’da oynaması nedeniyle buraları yakından biliyor. 3-4-3 düzeninden vazgeçmeyeceğini kupa ve hazırlık maçlarında gösteren Norling’in en önemli dokunuşlarından biri, 2003’lü Bergmann’ı orta alanın merkezinde Fransson ile birlikte kullanması. Her isimden her bölgede faydalanmayı isteyen hocanın elinde buna oldukça yatkın bir kadro var. Castegren, Wahlqvist, Salihovic, Agardius gibi isimler savunmanın her bölgesinde, rahatlıkla kullanılabilinecek isimler. Bu yüzden vereceğim muhtemel kadro üzerinde oyuncuların bulunduğu saha içi konumlara çok takılmaya gerek yok. Versatil özelliği gelişmiş kadronun bu yönüyle hiçbir mevkide sorun yaşayacağını zannetmiyorum. Nyman gibi bir golcünün yanına yapılan Adegbenro hamlesi de hem iyi bir alternatif, hem de Haksabanovic ayrılığına hazırlık. Sezon öncesinde oynayacağı pozitif futbolla iyi sinyaller veren Norrköping, Norling’in bildiğimiz savunmacı hoca kimliğinden uzaklaşıp keyifli bir takım olacaktır. Dikkatle izlenmesi gereken takımlardan biri. İzlanda pazarından getirdikleri gençlere pür dikkat olmak gerekiyor.

Geniş Norrköping Kadrosu

AIK

Geçen sezonu kaçıncı bitirdi? – 9.

Bu sezonu kaçıncı bitirir? – 3. ya da 4.

Hangi gençlere dikkat edilmeli? – Bilal Hussein, Lucas Forsberg, Eric Kahl, Tom Strannegard, Erik Ring, Yasin Ayari

Kilit oyuncular kimler? – Sebastian Larsson, Henok Goitom, Nabil Bahoui, Nicolas Stefanelli

Gelenler: Saku Ylätupa (kiradan döndü), Jetmir Haliti (Jönköpings Södra), Lucas Forsberg (Sollentuna FK), Nicolas Stefanelli* (Union La Calera), Alexander Milosevic* (Vejle)

Gidenler: Samuel Brolin (kiralık), Enoch Kofi Adu* (Mjällby), Kolbeinn Sigthorsson (Göteborg), Daniel Mushitu (Örebro Syrianska), Heradi Rashidi (Ararat), Rasmus Lindkvist, Panajotis Dimitriadis (Akropolis), Daniel Granli (Aalborg), Adam Ben Lamin (Jönköpings Södra), Paulos Abraham* (Groningen), Robert Lundström (Sundsvall), Robin Tihi (kirada)

Geçtiğimiz sezonu ‘facia’ diye nitelendirebileceğimiz bir şekilde geçiren, Grzelak göreve geldikten sonra toparlanıp ligi orta sıralarda tamamlayan AIK, yeni sezona daha umutlu hazırlanıyor. Takımıyla ilk sezon başlangıcını yapacak olan Grzelak, ilk başlarda Norling’ten kalan 3’lü savunma kurgusunu devam ettirdi ancak hem haftalar ilerledikçe, hem de bu sezonun öncesinde 4-4-2 sistemine ağırlık verdi. Tecrübeli Goitom’un yanına yapılan Radulovic ile Stefanelli hamleleri de bu paralelde değerli ki AIK ile 2.dönemini yaşayacak olan Arjantinli Stefanelli’nin fakir Lautaro Martinez’i kıvamındaki futbolunun takım için çok kıymetli olacağını söylemek gerek. Mevcut kadro rotasyonun en soru işareti mevkisi kanatlar. Geldiğinden bu yana beklentileri karşılayamayan ve Finlandiya’daki kiralık macerası da beklendiği gibi geçmeyen Ylatupa sezon öncesinde iyi gözüktü fakat lig yarışındaki katkısı hala soru işareti. Bahoui sağlıklıyken ligin en kaliteli kanatlarından fakat onun da düzenli oynama noktasında parlak bir geçmişi yok. Erik Ring ve Strannegaard gibi gençler sezon içinde sıklıkla süre bulabilirler. Otieno, Rogic, Hussein gibi isimler de bu bölgede oynayabildiğinden derinlik sorunu yaşamazlar ancak gol bölgesine katkı için bu isimlerden ekstra katkı şart. 3.ligden gelen savunmacı Forsberg, eldeki kıymetli sol bek Kahl ve yine alt yapıdan çıkan Ayari ile genç jenerasyona da yüksek kıymet veren AIK’in, geçtiğimiz sezondan daha iyi bir sezon geçirmesini bekliyorum.

Geniş AIK Kadrosu

HACKEN

Geçen sezonu kaçıncı bitirdi? – 3.

Bu sezonu kaçıncı bitirir? – 5. ya da 6.

Hangi gençlere dikkat edilmeli? – Benie Traore, Yannick Adjoumani, Valgeir Fridriksson, William Milovanovic, Leonardo Farah Shahin, Patrik Walemark

Kilit oyuncular kimler? – Joona Toivio, Gustav Berggren, Leo Bengtsson, Alexander Jeremejeff

Gelenler: Valgeir Fridriksson (Valur), Alexander Jeremejeff* (Dynamo Dresden), Yannick Adjoumani (Asec Mimosas, kiralık), Benie Traore* (Asec Mimosas), William Milovanovic (alt yapı), Ture Widestrand (alt yapı), Samir Maarouf (alt yapı), Leonardo Farah Shahin (alt yapı), Martin Olsson (Helsingborgs), Tobias Heintz* (Kasımpaşa), Johan Brattberg (Falkenbergs), Jack Lahne (Amiens, kiralık)

Gidenler: Nikola Gulan, Viktor Lundberg (Helsingborgs), Jakob Hedenquist (Utsikten), Kevin Yakob (Göteborg), Gustaf Nilsson (Wehen), Adam Andersson* (Rosenborg), Ahmed Yasin* (Denizlispor), Aiham Ousou (kirada), Alexander Söderlund* (Rizespor)

Hacken sakatlık sorunlarıyla çok fazla boğuşan bir takım. En azından yeni sezon öncesindeki hazırlıklarda bu sıkıntıyı fazlasıyla yaşadılar. Geçtiğimiz sezonun sonlarına doğru çapraz bağları kopan kaleci Abrahamsson ile forvet Tuominen, kariyerinin başından bu yana sakatlıklarla boğuşan ve Toulouse transferi de sırf bu yüzden gerçekleşmeyen Irandust, Andersson’un ayrılığı sonrası sağ bekte iyiden iyiye vazgeçilmez hale gelen Ekpolo, tecrübeli sol bek Martin Olsson, geçen sezonun parlayan isimlerinden Patrik Walemark… Bu isimlerin büyük bölümü sezon öncesinde takımla çalışamadılar ve halihazırda da birçoğunun sezon başına yetişme ihtimali düşük. Kupa maçında sakatlık yaşayan tecrübeli orta saha Friberg’i de bu listeye dahil edebiliriz. Hal böyleyken, 2021 sezonuna oldukça dar bir rotasyonla hazırlanan bir Hacken çıkıyor karşımıza. Buna rağmen İsveç Kupası’nda finale kalmayı başarmış olmaları dikkat çekici. Toivo’yu sağ bekte , asıl mevkisi sağ bek olan yeni transferleri Fridriksson’u sol bekte oynatarak ilerledikleri o yoldaki kaliteleri bile yeni sezon öncesi umut vericiydi. Zaten medyanın onları her şeye rağmen zirve adaylarından biri olarak görmesinin nedeni de bu.

Jeremejeff’in dönüşü ve formda görüntüsü, Fildişi’nden gelen genç kanat oyuncusu Traore’nin hızı ve top tekniği ile gösterdiği potansiyel, Bengtsson ve yeniden kendini bulmaya çalışan Heintz’ın varlığı, bu haliyle dahi çok tehlikeli bir hücum takımı yapıyor Hacken’ı. Eksiklerin dönüşüyle daha iyi olacakları kesin fakat özellikle sezonun ilk 1-2 aylık bölümünde eksiklerin de etkisiyle yaşayabilecekleri kayıplar, orta – uzun vade için daha net ifadeler kullanmamızı sağlayacaktır. Yaşlanan Faltsetas ile Friberg’in arasından çıkabilecek Milovanovic yeteneğine de ayrıca dipnot düşmek isterim. Bu sezon Avrupa’da da boy gösterecek bu takımın, yoğun tempoyu taşıyabilmesi noktasında soru işaretleri taşıdığı kanısındayım. İlk 3 zor, 4-5-6 arası bir sıralama daha yüksek olasılık.

Geniş Hacken Kadrosu

HAMMARBY

Geçen sezonu kaçıncı bitirdi? – 8.

Bu sezonu kaçıncı bitirir? – 5. ya da 6.

Hangi gençlere dikkat edilmeli? – Aziz Outtara Mohammed, Mayckel Lahdo, Aimar Sher, Akinkunmi Amoo, Abdul-Halik Hudu

Kilit oyuncular kimler? – Mads Fenger, Jon Gudni Fjoluson, Darijan Bojanic, Gustav Ludwigson, Astrit Selmani

Gelenler: Vladimir Rodic (kiradan döndü), Abdul Halik Hudu* (kiradan döndü), Astrit Selmani* (Varbergs), Mayckel Lahdo (alt yapı), Jon Gudni Fjoluson* (Brann), David Accam* (kiralık, Nashville)

Gidenler: Hjalmar Ekdal (Djurgarden), Oscar Krusnell  Brommapojkarna), Benjamin Machini (Sollentuna), Serge-Junior Martinsson Ngouali* (Gorica), Aron Johannsson* (Lech Poznan), Kalle Björklund (kirada), Tim Söderström* (Maritimo), Alexander Kacaniklic* (Hajduk Split), David Fallman (Aalesunds), Jean Carlos de Brito (Varberg), Davor Blazevic (kirada)

Hammarby son dönemde önemli bir kabuk değişimi yaşadı. Djurdjic, Tankovic, Kacaniklic, Ngouali, Söderström ve Johannsson gibi son yıllarda takımı taşıyan isimler bir bir takımdan ayrıldılar. Selmani, Ludwigson, Accam ve Amoo’dan oluşan yeni hücum hattının enerjisi çok daha yüksek. Köklü olarak nitelendirebileceğimiz bu değişimin en büyük artılarından biri doymuşluktan açlığa geçiş oldu. Frej ile yaptıkları iş birliğinin faydaları da gün geçtikçe daha iyi ortaya çıkıyor. O birliktelik sayesinde; Sjöberg, Aziz Outtara, Dovin, Hudu, Sher ve Lahdo gibi gençler Hammarby’e kazandırıldı. Sakatlığı olan Sher harici diğer tüm isimler kupada finale kalmayı başaran takımın kadrosunda/rotasyonundaydı hatta. Son yıllarda sürekli şampiyonluk adaylarından biri olarak gösterilmesine rağmen beklentileri karşılayaman takımda en çok tartışılan isimlerden olan hoca Stefan Bilborn’un da kupada finale kadar yükselerek yeni sezon öncesi kredisini arttırdığını söyleyebiliriz. Darijan Bojanic’un orkestra şefi rolündeki üstün becerisiyle yine zirve adaylarından biri olacaktır Hammarby ancak kupada finale kadar yükselmelerine rağmen oyunu dikte etme noktasında hala sorunlarla boğuştuklarını ve savunmada da kalite olarak eksiklerinin olduğunu söylemem gerek. Kupadaki iyi sonuçlar oyundaki bazı sıkıntıların üstünü örterse ki medyadaki algı da o yönde, yarışta yine/yeniden geri kalmaları muhtemel. Gençlerin takıma adapte olacağı sürecin bazı anlarında, tecrübe sıkıntısı yaşamaları da olası. Yine de kadrodaki Amoo, Hudu, Lahdo, Outtara, Dovin ve Sher gibi potansiyelleri izleyip, Ludwigson ile Selmani’nin fiziksel mücadelesine şahitlik etmek keyifli olacaktır. Son bir dipnot: Eski adı Frej, yeni adı Hammarby TFF (Hammarby futbol akademisi) olan pilot takımlarına transfer edilen genç Nijeryalı ve diğer potansiyelli gençler de sezon içerisinde Hammarby’de süreler bulabilir. İsveç’teki özel bir kural sayesinde oyuncular hem pilot hem de asıl takım da forma giyebiliyorlar.

Geniş Hammarby Kadrosu

ELFSBORG

Geçen sezonu kaçıncı bitirdi? – 2.

Bu sezonu kaçıncı bitirir? – 7. ya da 8.

Hangi gençlere dikkat edilmeli? – Kevin Holmen, Ahmed Qasem, Oliver Zanden, Jacob Ondrejka, Noah Söderberg         

Kilit oyuncular kimler? – Joseph Okumu, Johan Larsson, Simon Olsson, Per Frick, Rasmus Alm

Gelenler: Jack Cooper Love (alt yapı), Kevin Holmen (alt yapı), Noah Söderberg (alt yapı), Oliver Zandén (alt yapı), Ahmed Qasem (Motala AIF), Andre Römer* (Randers), Maudo Jarjue* (Austria Wien, kiralık), Simon Andersson (Brentford)

Gidenler: Rasmus Rosenqvist (Hestrafors), Arian Kabashi (Dalkurd), Rami Kaib (Heerenveen), Sivert Heltne Nilsen* (Waasland-Beveren), Gustav Henriksson* (Wolfsberger), David Olsson (Lindome GIF), Deniz Hümmet (kirada)

Jimmy Thelin 2018’de Elfsborg’un başına geçtiğinde çok kötü bir sezon geçirmiş, basın ve taraftarlarca ciddi şekilde eleştirilmişti. Görevin ona ağır geldiği fazlaca dile getiriliyordu ki dürüst olmak gerekirse ben de sahadaki futbolu görüp benzer düşüncelere kapılmıştım. Kalesinde çok fazla pozisyon veren ve ne oynamaya çalıştığı anlaşılmayan o takıma rağmen yönetimin arkasında durduğu hoca, 2020 sezonunda beklentilerin de üzerine çıktı ve takımdan maksimum verim aldı.

4-1-2-2-1 diyebileceğimiz oyun sisteminde savunmanın önündeki isim çok kilit role sahipti. O rolün sahibi Nilsen’in takımdan ayrılması bu bakımdan kritik kayıp. Römer’i transfer ettiler, elde Holst var ancak Nilsen Elfsborg’un oyun sisteminde çok önemli bir yer tuttuğundan, Römer’den benzer katkı almak kritik olacak. Yine orta alanda görev alan ve en etkili sezonunu geride bırakan Simon Olsson’un da ameliyat sebebiyle sezon başlangıcını kaçıracak olması, sarı siyahlı takım için problem yaratabilir. Bu iki önemli detayın yanına, yine gösterdiği performansla geçen sezonun kazanımlarından olan as kaleci Rönning’in yokluğunu da ekleyebiliriz. Sakatlık sıkıntısı yaşayan bir başka isim olan genç eldiveni yedeklemesi için Dyngeland’ın yanına Simon Andersson hamlesini de sırf bu yüzden yaptılar zaten. Bir başka sorun olabileceğini düşündüğüm nokta ise forvet hattı. Frick iyi bir sırtı dönük forvet, Ndione de hazırlık kampında ilk defa bu kadar yüksek performans gösterdi fakat Jesper Karlsson’un ayrılığı sonrası biraz sendeleyen hücum performansları, çarkın dişlilerindeki oynamalar ve direkt katkı alma noktasındaki soru işaretleri sebebiyle canlarının sıkılmasına neden olabilir. Hücumda potansiyelli fazlaca isme rağmen direkt katkı kısmı biraz problemli. Alt yapıdan çıkarılan sol bek Zanden, stoper Broman, Samuel Holmen’in yeğeni Kevin ve forvet Love gibi isimlerin yanı sıra genç yaşına rağmen 3.ligde bolca süre alan yetenekli kanat oyuncusu Ahmed Qasem gibi isimlere süre bulduğunda pürdikkat kesilmekte fayda var. Geçtiğimiz sezonun tamamını sakat geçiren ancak benim hala umutlu olduğum Bernhardsson’un yanı sıra bir diğer genç yetenek Jacob Ondrejka’yı da listeye ayrıca eklemiş olalım. Son dipnot stoper hattına. Geçen sezonun en iyi iki stoperinden biri olan Kenyalı stoper Okumu ve onun partneri olacak Gambiyalı Jarjue’nin katkılarını da merakla takip edeceğim.

Geniş Elfsborg Kadrosu

GÖTEBORG

Geçen sezonu kaçıncı bitirdi? – 12.

Bu sezonu kaçıncı bitirir? – 7. ya da 8.

Hangi gençlere dikkat edilmeli? – Oscar Vilhelmsson, Jesper Tolinsson, Alhassan Yusuf, Kevin Yakob, Yahya Kalley

Kilit oyuncular kimler? – Marek Hamsik, Tobias Sana, Simon Thern, Mattias Bjarmsyr

Gelenler: Carl Johansson (Falkenberg), Ole Söderberg (Kalmar), Kolbeinn Sigthorsson (AIK), Kevin Yakob (Hacken), Gustaf Norlin (Varbergs), Simon Thern* (Norrköping), Marek Hamsik* (Dalian), Oscar Vilhelmsson (alt yapı), Marcus Berg* (yaz transfer dönemi için), Oscar Wendt* (yaz transfer dönemi için)

Gidenler: Amin Affane, Andre Calisir* (Apollon Smyrnis), Sargon Abraham (Degerfors), Alexander Farnerud, Kristopher da Graca* (Venlo), Christian Kouakou (Sirius), Tom Amos (kirada), Adil Titi (kiralık), Emil Holm (Sönderjyske), Giorgi Kharaishvili* (Ferencvaros), Rasmus Wikström (kirada)

Göteborg, eski ruhu geri getirip son yıllardaki kötü tabloyu unutturmak niyetiyle transfer pazarında fazlasıyla aktifti. Hiç şüphesiz Hamsik’in kadroya katılması listenin tepesine yazılır. Yaz transfer dönemi için de Wendt ve Berg ile anlaşılması beklentilerin artmasına sebep oldu ancak handikaplar da azımsanacak düzeyde değil. İlk olarak, epey yaşlı bir takım oldular. Hamsik, Wendt, Berg, Bjarsmyr, Seb Eriksson, Wernbloom, Jakob Johansson, Sana, Söder ve Sigthorsson yaş skalasını epey yukarı çektiler. Kadronun da temelini oluşturacak bu ekibin nefesi yarış için yeterli olmayabilir. Geçtiğimiz sezonu küme düşme korkusuyla geçiren ve ligi Roland Nilsson yönetiminde tamamlayan takım, bu sezona yepyeni bir sistemle, 3-5-2 ile hazırlandı. Savunmadaki sıkıntıları en aza indirgemeyi amaçlayan teknik ekibin bu keskin geçişte ısrar edip etmeyeceği de belirsiz zira 2 forvetli bu sisteme rağmen üretkenlikte çok sıkıntı yaşayan bir Göteborg söz konusu. Varbergs’teki skorerliğine rağmen Göteborg’ta kanat bek olarak görevlendirilen Norlin’in bu yönü bu sistemdeki rolüyle törpülenecek. Söder ve Sigthorsson gibi golcüler sezon içinde çok sık sakatlanan, mimli oyuncular. Yükün büuük bölümü Thern ve Sana’da olacağından, takımı bu konuda sırtlayıp 15 gol civarına ulaşacak bir isme sahip olmaları zor. Kupa ve hazırlık maçları da bunun sinyalini verdi zaten. Yaşlı, yeni takıma yeni taktik anlayışı ile değerlendirdiğimizde, ancak geçen sezondan daha rahat bir sezon geçirmeleri söz konusu olabilir. Hazırlık döneminde de fazlaca süre alan genç golcü Oscar Vilhelmsson ile Hacken’dan alınan Kevin Yakob’un performanslarını ilgiyle izlemek gerek.

Geniş Göteborg Kadrosu

ÖREBRO

Geçen sezonu kaçıncı bitirdi? – 7.

Bu sezonu kaçıncı bitirir? – 9. ya da 10.

Hangi gençlere dikkat edilmeli? – Hussein Ali, Dennis Collander, Noel Milleskog, Jake Larsson.

Kilit oyuncular kimler? – Michael Almeback, Andreas Skovgaard, Romain Gall, Deniz Hümmet

Gelenler: Alfred Ajdarevic (kiradan döndü), Mergim Krasniqi (Norrby), Kevin Walker* (Djurgården), Bobby Allain (Olympiakos), Noel Milleskog (alt yapı), Taha Ali (Sollentuna), Andreas Skovgaard* (Heerenveen), Deniz Hümmet* (Elfsborg, kiralık), Romain Gall* (Malmö, kiralık), Anton Ingves (alt yapı)

Gidenler: Daniel Björkman (Klaksvik), Oscar Jansson* (Norrköping), Simon Amin* (Trelleborg), Jake McGuire (North Carolina), Albin Granlund* (Stal Mielec), Helmer Andersson (kirada), Fabio De Sousa Silva (Dalkurd), Isaac Boye (kirada), Robin Book (Jönköpings Södra), Arvid Brorsson (Örgryte)

Örebro, geçen sezon takımı taşıyan Skovgaard, Gall ve Deniz Hümmet gibi isimleri bir şekilde kadrosunda tutmayı başardı fakat takımın daha az gol yemesinde çok önemli katkısı olan kaleci Oscar Jansson’u kaybetti. Tecrübesi ve yerinde kurtarışlarıyla ligin en iyilerinden olan Jansson’u aramayacaklar dersek yalan olur. Yerine Allain ve Krasniqi geldiler. As kaleci Allain olacak fakat Jansson’un etkisi o kadar fazla ki yeri dolar mı göreceğiz. Kale harici her bölgede ideali belli olan bir takım var. Hussein Ali, Dennis Collander ve Jake Larsson gibi gençlerden de gayet iyi katkı alıyor teknik direktör Kjall. Alt sırayla pek temas halinde olmadan, ligi orta sıralarda bitireceklerini düşünüyorum. Klasik 4-4-2 düzeninden çıkmayan Kjall hoca, sezon içerisinde alt yapıdan gençlere forma vermekten çekinmemesiyle de dikkat çektiğinden, bu sezon içinde de farklı bazı potansiyelleri kadroda görebileceğimizi düşünüyorum. Deniz Hümmet, Gall, şayet sakat olmazsa Mehmeti, geldi geleli iyi katkı veren Karjalainen ve diğer isimleriyle sezonu pek sorun yaşamadan geçireceklerdir. 3.ligden gelen Taha Ali’ye de ayrı bir gözle bakmanızı isterim zira oyun bilgisi kısıtlı fakat doğal bir yetenektir kendisi.

Geniş Örebro Kadrosu

MJALLBY

Geçen sezonu kaçıncı bitirdi? – 5.

Bu sezonu kaçıncı bitirir? – 9. ya da 10.

Hangi gençlere dikkat edilmeli? – Taylor Silverholt, Adam Petersson, Samuel Brolin

Kilit oyuncular kimler? – Daan Klinkenberg, Enoch Kofi Adu, David Löfquist, Jacob Bergström

Gelenler: Samuel Brolin (AIK, kiralık), Ludvig Carlius (Helsingborg), Herman Johansson (Sandviken), Andreas Blomqvist* (Norrköping), Pontus Zvar (Kalmar FF), Neftali Manzambi* (kiralık, Sporting Gijon), Enoch Kofi Adu* (AIK), Josip Filipovic (Rudar), Daan Klinkenberg* (Aalesund), Marc Tokich (kulüpsüz), Ivan Kricak (Radnik), Christian Jardler (teknik direktör)

Gidenler: Amer Eriksson Ibragic, Jesper Löfgren* (kira sonu), Moses Ogbu* (Wuhan Three Towns), Martin Spelmann, Jonathan Tamimi (Degerfors), David Batanero (Ibiza), Adi Terzic, Erik Parsson (Landskrona), Noel Törnqvist (kiralık), Besard Sabovic* (Kayserispor), Viktor Agardius* (Norrköping), Bubacarr Jobe (Norrby), Marcus Lantz* (teknik direktör)

Golcüsü Ogbu’yu kaybeden Mjallby, geçtiğimiz sezonki başarıyı bir daha tarihi boyunca yakalayabilir mi emin değilim. Bu başarının büyük pay sahiplerinden olan teknik patron Lantz’ın gidip göreve Jardler’in gelmesi de önemli değişimlerden biri olarak dikkat çekiyor. Jardler takıma aynı oyun sistemini oynatmaya devam ediyor fakat bu değişimin ve Ogbu ayrılığının yansımaları ister istemez oyunda görülecektir ki hazırlık süreci de belli mesajlar verdi. Açıkçası geçen yılı 5. sırada tamamlamanın da gerçekçi olduğunu söylemek güç. Diğer takımların çok kötü performansları, çok çok iyi oynamadan gelen iyi skorlar derken tabloda bu sıralamaya kadar yükseldiler. Bu sezon rakipler daha iddialı, kendileri de çıtayı düşürmüş durumda. Savunmadaki isimler değişti, golcü değişti, hoca değişti. Genç golcü Silverholt geçtiğimiz sezondan bu yana sürelerini arttırmaya başladı ve zaman zaman 11’de şans bulursa şaşırtıcı olmaz ki ilginç bir golcü olduğunu söyleyebilirim. Tutucu ve uzun / yüksek topları hücumda ana planı yapacak ekibin yaratıcılık sorunu yaşaması yüksek ihtimal. Orta alanları güçlü, savunmacıları yan toplarda baskın bu takımın 3.bölgede ise belli isimlerin günlük performansına fazlaca bağlı olacağı açık. Sorun yaşanmaması için, Bergström, Moro, yeni golcü Neftali ya da genç golcü Silverholt’un, giden golcü Ogbu’yu mumlu aratmaması gerek. Küme düşeceklerini sanmıyorum fakat beklentimden biraz daha kötü sezon geçirirlerse de şaşırmam. Savunmada bazı ekiplere zorluk çıkarma ihtimalleri ise yok değil zira hem o bölgede hem de orta alanda iyi performans veren isimler olduğunu gördük sezon öncesinde.

Geniş Mjallby Kadrosu

VARBERGS

Geçen sezonu kaçıncı bitirdi? – 11.

Bu sezonu kaçıncı bitirir? – 11. ya da 12.

Hangi gençlere dikkat edilmeli? – Albin Mörfelt, Luke Le Roux, Gustav Nordh, Adama Fofana, Keanen Ayer

Kilit oyuncular kimler? – Luke Le Roux, Robin Simovic, Daniel Krezic, John Birkfeldt

Gelenler: Jakob Lindahl (Sylvia), Albin Mörfelt* (Frej), Philip Martensson (Landskrona), Noah Johansson (alt yapı), Oliver Afonsi (alt yapı), Simon Karlsson Adjei* (Assyriska Turabdin), Montader Madjed (Öster), Victor Karlsson (Onsala), Oliver Stanisic* (Örgryte), Robin Simovic* (Odd), Jean Carlos de Brito (Hammarby), Viktor Dryselius (alt yapı), Ryan Moon (Stellenbosch), Dean Solomons* (Ajax), Gustav Nordh (Team TG)

Gidenler: Astrit Selmani* (Hammarby), Hampus Danielsson (Ullareds), Albin Svensson (Umea), Axel Pettersson (Oddevold), Alibek Aliev (Trollhättan), Robin Book* (kira sonu), Junes Barny (Paralimniou), Sebastian Nanasi (kira sonu), Jesper Modig (Trelleborg), Sebastian Möller (kariyer sonu), Philip Ljung (kirada), Monday Samuel, Erion Sadiku* (Genoa), Gustaf Norlin* (Göteborg), Alexander Johansson (kirada), Rasmus Cronvall (kirada)

Geçtiğimiz sezon tarihinde ilk kez Allsvenskan’da mücadele eden Varbergs, özellikle sezonun ilk bölümünde harika işlere imza atmış ve golcüsü Selmani önderliğinde beklentilerin çok üzerine çıkmıştı. Ancak sezon ilerledikçe formdan düştüler ve ligin son bölümünü kısmi küme düşme korkusuyla geçirdiler. Teknik direktör Persson elindeki kısıtlı kadrodan yüksek verim almaya çalışsa da ekonomik olarak elleri pek kuvvetli değil ve bu da haliyle transfer pazarındaki hareket alanlarını daraltıyor. Golcüleri Selmani’yi Hammarby’e gönderip yerini 3.ligden Adjei ve bu ligin eskilerinden Simovic ile doldurdular örneğin. Simovic iyi bir cv’ye sahip, Adjei özellikleri itibariyle bence geç gelişmiş bir profil fakat yine de Selmani’nin üstün istatistiklerini bu isimlerle doldurabilirler mi kimse pek emin değil. Güney Afrika pazarını etkin kullanıp bu pasaporta sahip isimleri kadroya dahil etmeye devam ettiler zira Luke Le Roux ve Ayer’den iyi katkı aldılar. Fizik gücü ön planda tutan ve olabildiğince sert oynayan bir takım Varbergs. Hazırlık maçlarında bile 10 hatta 9 kişi kaldıkları oldu. Küme düşme noktasında çekincelerim yok değil. 3-4-3, 3-6-1 türevi oyun planlarından pek çıkmasa da zaman zaman 4’lü savunma düzenine dönen Persson’un kapasitesi sınırlı oyuncularından yine maksimum verim almaya çalışacağı bir takım göreceğiz. Alt liglerden gelen oyuncuların verecekleri ve hücumda sorumluluk alacak oyuncular takımın kaderini çizecektir. Onlarla ilgili en büyük umudum ise Frej’den gelen Mörfelt. Frej’in Hammarby ile ortaklaşa yürüttüğü oyuncu yetiştirme projesinin ürünlerinden olan genç golcü, sezonun parlayan isimlerinden biri olabilir ki hoca da onun üstüne fazlasıyla düşüyor.

Geniş Varbergs Kadrosu

DEGERFORS

Geçen sezonu kaçıncı bitirdi? – Alt ligde 2.

Bu sezonu kaçıncı bitirir? – 11. ya da 12.

Hangi gençlere dikkat edilmeli? – Abdelrahman Saidi, Adam Carlen

Kilit oyuncular kimler? – Sean Sabetkar, Victor Edvardsen, Johan Bertilsson, Gustav Granath

Gelenler: Adhavan Rajamohan (Akropolis), Nicklas Maripuu (Akropolis), Sargon Abraham* (Göteborg), Anton Kralj (Sandefjord), Abdelrahman Saidi* (Norrby), Jonathan Tamimi (Mjallby), Sean Sabetkar* (Vasteras)

Gidenler: Jacob Ortmark* (Sirius), Emil Porten (Nordvarmlands), Linus Olsson (Atvidaberg), Axel Lindahl* (Bodo Glimt), Jose Segura Bonilla (kirada), Erik Grandelius (kirada), Marcus Astvald (Öster)

1997’den sonra ilk kez en üst seviyede mücadele etme şansı yakalayan Degerfors, oyun planı ve bu plana sadık kalmayı gösteren oyuncu grubuyla sezonun keyifli takımlarından biri olmaya aday. Geçen sene alt ligde sezonun büyük bölümünü önde götürmelerine rağmen son bölümde çok büyük hatalar yaptılar ama bir şekilde 2.sırayı almayı başardılar. Sezonun sonunu kötü oynamalarının en büyük sebeplerinden biri savunmalarıydı ve bana kalırsa bu sezon da daha iyi bir sıralama almalarının önündeki en büyük engel bu detay. Vasteras’tan Sabetkar’ı alarak önemli bir takviye yaptılar stopere fakat Sabetkar da bu seviyede tecrübeli değil ve tek başına toparlaması zor. Ayrıca merkez orta sahada da derinlik olarak eksik oldukları ortada. Farklı mevkilerde oynayabilen oyuncu grubu bunu tölere edebilir olsa da uzun sezonda bunun sancısını çekebilirler. En iyi oldukları işin hücum kısmında ise hem tecrübeli hem de çok kaliteli ayaklara sahipler. Eski oyuncuları Abraham’ı almaları, Saidi’nin gelişi ve Edvardsen’in takımda kalışıyla o bölgede rakipler için bir hayli tehlike arz ediyorlar. Kenar hücumları çok iyi kurgulayan ve 3-4-3 düzeninden vazgeçmeyen takımın, savunmadan paslı çıkışlardaki sorunlar karşısında yaşayacağı sorunlar ve bahsettiğim genel defans problemleri sezon içinde bol gollü maçların habercisi gibi.

Geniş Degerfors Kadrosu

HALMSTAD

Geçen sezonu kaçıncı bitirdi? – Alt ligde 1.

Bu sezonu kaçıncı bitirir? – 13. ya da 14.

Hangi gençlere dikkat edilmeli? – Erik Ahlstrand, Jonathan Svedberg, Emil Tot Wikström

Kilit oyuncular kimler? – Andreas Johansson, Joseph Baffo, Marcus Antonsson

Gelenler: Phil Ofosu-Ayeh, Amir Al-Ammari* (Jönköpings), Marcus Antonsson* (Malmö FF, kiralık)

Gidenler: Oliver Hintsa (Falkenbergs), Andreas Hadenius, Gabriel Wallentin (kirada), Jacob Olsson (Angelholm), Isac Harrysson, Alhassan Kamara* (Varnamo)

Ait olduğu yere geri dönen Halmstad, lige yeni yükselen iki takımdan biri olmasına karşın ‘durgun’ diyebileceğimiz bir transfer dönemi geçirdi. 3 transferin de nokta atışı olduğunu söylemek mümkün ancak daha fazlasına ihtiyaç var mıydı derseniz yanıtım ‘evet’ olur. 4-4-2 düzeninden asla vazgeçmeyen Magnus Haglund’un ideal kadro düzeninden dışarı pek çıkmadığını biliyoruz. İşin ofansif kısmında kaliteli eklemelere ihtiyaç olduğu ortadayken ekstra toplara girmemeleri sezonun genelinde problemlere sebep olabilir. Eski golcüleri Antonsson’u kiraladılar belki fakat o da buraya epey formsuz geliyor. Üstelik gol bölgesini destekleyecek yetenekli ayaklar noktasında da eksikleri var. Savunmadaki dirençleri öne çıkan yönleri. Uzun süredir bir arada oynayan oyuncu grubu, taktik disiplin ve ne istediği belli hoca gibi artılar da kağıda yazılabilir. Üretmekte zorlandıklarında nasıl çareler bulacakları kaderlerini belirleyecek ve bana kalırsa iç sahada oynayacakları maçlar bu paralelde oldukça kritik. İç sahada iyi futbol oynayıp, özellikle uzun ve duran toplarda başarılı olabilmesiyle öne çıkan bu takım için ligin sonuna kadar mücadele devam edebilir. Erik Ahlstrand, Jonathan Svedberg ve Emil Tot Wikström gibi bir süredir as takımın parçası olan gençleri bu seviyede izlemek ise güzel olacaktır. 39 yaşındaki tecrübe Johansson’un hala futbolu bırakmadığını da ekleyelim.

Geniş Halmstad Kadrosu

SİRİUS

Geçen sezonu kaçıncı bitirdi? – 10.

Bu sezonu kaçıncı bitirir? – 13. ya da 14.

Hangi gençlere dikkat edilmeli? – Jamie Roche, Johan Karlsson, Joseph Colley

Kilit oyuncular kimler? – David Mitov Nilsson, Marcus Mathisen, Yukiya Sugita, Christian Kouakou, Axel Björnström

Gelenler: Jacob Ortmark (Degerfors), Marcus Mathisen (Falkenberg)*, Patrick Nwadike (Landskrona), David Mitov Nilsson* (Sarpsborg), Christian Kouakou* (Göteborg), Aron Bjarnason* (Ujpest), Joseph Colley (Chievo, kiralık), Ekin Bulut (Vasalund), Daniel Backström (teknik direktör)

Gidenler: Jonas Lindberg, Niklas Thor, Daniel Jarl, Andre Österholm, Elias Andersson* (Djurgarden), Hjalmar Ekdal* (kira sonu), Stefano Vecchia* (Rosenborg), Kebba Ceesay* (Vasalund), Isak Braholm (kirada), Kennedy Igboananike (Mariehamn), Hannes Sveijer (kirada), Simon Gefvert (Västeras), Henrik Rydström (teknik direktör)

Sirius geçen sezonun da düşme adaylarından biriydi ki sezon öncesi yazımda da bu görüşümü detaylandırmıştım ancak teknik direktör Rydström ortaya öyle bir mucize ve hikaye çıkardı ki takdir etmemek imkansızdı. Hocanın eldeki oyuncu grubuna oynattığı pozitif futbol, hak etmesine rağmen alamadığı skorlar derken özellikle sezonun ilk bölümünde gösterilen performans büyük takdir topladı. Ancak sezonun sonuna gelindikçe savunmada hatalar arttı, oyuncuların temposu düştü ve takım da ligin alt bölümüne daha yakın bir noktada sezonu tamamladı. Hocanın evine, Kalmar’a dönme kararı alması da muhtemelen oyuncu grubunun bilgisi dahilindeydi ve ister istemez saha içi konsantrasyon düştü. Şimdi görevde Daniel Backström var. Rydström’ün bıraktığı mirası ve oyun anlayışını devam ettiriyor Backström. Son olarak Malmö teknik ekibindeydi. Bu seviyedeki ilk tecrübesi ve açıkçası kaybedilen isimler de düşünülünce kendisi için çekingen düşüncelere sahip olmak yersiz olmaz. Vecchia, Andersson, Ekdal ve hatta Ceesay üst seviye performansta önemli role sahiptiler. Vecchia’nın istatistikleri de ortadaydı ki onunla birlikte Björnström’ün de kendini aşan bir performansı söz konusuydu. Şimdi yeni hoca ve yeni diyebileceğimiz bazı isimlerle geçen sezonki rüyayı devam ettirmek isteyecekler. Zaman zaman 3-4-3, zaman zaman 4-1-2-3 düzeninde sahaya çıkacak bir Sirius görebiliriz. Pas oyununu oynamaya devam ediyorlar fakat bu pas oyunu kimi zaman keyif verse de başlarını da çokça ağrıtmıştı. Bu yıl da bunun sancısını çekecekleri fazlaca ana şahitlik edebiliriz. Kaleyi buraları yakından tanıyan Mitov Nilsson’u transfer etmeleri güvenilirlik açısından önemli. Çok beğendiğim bir isimdir. Hücumda geçen sezonu mumla aratacak performanslarında Göteborg’tan alınan Kouakou’nun verecekleri kritik. Onun destekçisi Sugita’yı da bu listeye ekleyebiliriz. Sirius’u geçen sezondan çok daha zorlu bir sezon beklediği kesin.

Geniş Sirius Kadrosu

KALMAR

Geçen sezonu kaçıncı bitirdi? – 14.

Bu sezonu kaçıncı bitirir? – 15. ya da 16.

Hangi gençlere dikkat edilmeli? – Isak Jansson, Noah Shamoun, Nils Fröling, Elias Olsson

Kilit oyuncular kimler? – Piotr Johansson, Erik Israelsson, Romario, Nils Fröling

Gelenler: Rasmus Sjöstedt* (Panetolikos), Alex Mortensen (alt yapı), Hampus Svensson (alt yapı), Anton Ekeroth (alt yapı), Noah Shamoun (Assyriska Turabdin), Elias Olsson (alt yapı), Oliver Berg* (Sundsvall), Lukas Rhöse (Karlstad), Jonathan Ring* (Djurgården), Lars Saetra* (Tromsö), Henrik Rydström (teknik direktör)

Gidenler: Geir Andre Herrem (Asane), Olle Lindqvist (Oskarshamn), Adrian Edqvist (Jönköpings), Viktor Elm* (kariyer sonu), Gbenga Arokoyo (Umea), Mayron George (kira sonu), Jaja, Rafinha (Itumbiara), Ole Söderberg (Göteborg), Pontus Zvar (Mjallby), York Rafael (AFC Eskilstuna), Alexander Ahl-Holmström (AFC Eskilstuna), Maxwell (kirada), Fidan Aliti* (Zürich), Johan Arvidsson (kirada)

Çekirge misali iki sezondur sıçrayan Kalmar, play-off maçları sonucunda Allsvenskan’a tutunmayı başarıyor. Bu sezon öncesi bir kan değişimi daha yaşandı ve Nanne Bergstrand ile yollar ayrıldı. Göreve Sirius’a oynattığı pas futboluyla dikkatleri üzerine çeken, eski futbolcuları Rydström’ü getirdiler. Camiayı çok yakından tanıyan Rydström, bana kalırsa ateşten bir gömlek giydi zira oynatmaya çalışacağı futbolun çok tersi bir anlayışı son yıllarda bünyesine kazımış takım Kalmar. Sürekli uzun toplarla ve kaos futboluyla goller arayan Kalmar, Rydström’ün gelişiyle 180 derece değişti ve pas futbolu oynamaya başladı. Öyle ki, Allsvenskan’ın 2020 sezonunu 341 pas, %42 topla oynama ortalamasıyla tamamlayan Kalmar, 2021 sezonu öncesindeki 3 kupa maçında 709 pas, %62 topla oynama ortalaması yakaladı. Keskin bi geçiş Kalmar için. Sirius’ta da benzer bir istatistik tutturan hocanın işinin ne kadar zor olacağını, sezon öncesindeki maçlardaki tablodan da rahatlıkla anlayabiliriz. İyi gözükmediler. Eldeki malzemenin hayli sorunlu olduğunu söyleyebilirim. Bazı isimlerin sakatlık sıkıntısı ve kalite noktasındaki bariz eksikler, Rydström’ün işini bir hayli zor kılıyor. Gol bölgesinde şu kadar golü rahat atar diyebileceğimiz bir isim yok. Sirius’ta da birçok isimden katkı almayı başaran, hatta net bir striker yerine devşirme bir sahte 9 ile yoluna bakan Rydström, Kalmar’da da Berg ya da bir başka isimden benzer katkıyı almaya çalışacak gibi. Orta alanın önemli ismi Israelsson’un sezon öncesini sakatlık sebebiyle kaçırmış olması onlar için handikap ki hoca bunun sıkıntısını da bir hayli yaşadı zaten. Fröling geçen sezonu neredeyse boş geçirdi ve onun da takıma nasıl döneceği büyük önem arz ediyor zira eldeki kadronun en yetenekli hücum ayaklarından biri o. Net bir golcü yok, bambaşka bir oyun anlayışı var, baskı var, sorunlar var derken, Kalmar’ın bu sezon da işi hiç kolay olmayacaktır.

Geniş Kalmar Kadrosu

ÖSTERSUNDS

Geçen sezonu kaçıncı bitirdi? – 13.

Bu sezonu kaçıncı bitirir? – 15. ya da 16.

Hangi gençlere dikkat edilmeli? – Malcolm Stolt, Nikolaos Dosis, Felix Hörberg, Nebiyou Perry

Kilit oyuncular kimler? – Aly Keita, Eirik Haugan, Rewan Amin, Isak Ssewankambo, Blair Turgott

Gelenler: Patrick Kpozo (kiradan döndü), Sebastian Karlsson Grach (kiradan döndü)

Gidenler: Bakr Abdellaoui (Ljungskile), Andrew Mills, Adnan Catic, Thomas Isherwood (Darmstadt), Pontus Kindberg (Varnamo)

Aldığı transfer yasağı sebebiyle transfer yapamayan Östersunds’u çok ama çok zor bir sezon bekliyor. Geçtiğimiz sezon mucizeye imza atıp takımı ligde tutmayı başaran tecrübesiz teknik adam Amir Azrafshan’ın bu sezonki görevi çok daha meşakkatli. Öyle ki kadro inanılmaz dar, alt yapıdan dahi oyuncu kaydetmelerine izin verilmiyor ve tüm sezonu eldeki kısıtlı kadroyla tamamlamak zorundalar. En basit örnek şu; Kadroya kayıtlı 2 kalecileri var ve onlara bir şey olsa sahaya atacak 3.bir kalecileri yok. Sol bekleri Outtara sezon öncesi sakatlandı ve uzunca bir süre forma giyemeyecek. İngiliz orta sahaları Charlie Colkett ailevi sorunları sebebiyle ülkesinde ve yaza kadar futbola ara verdi. Bir diğer orta saha Rewan Amin sakatlık nedeniyle sezon öncesini kaçırdı. Savunmanın en önemli ismi Isherwood takımdan ayrıldı. Bunca kötü haberden olumlu bir tablo çıkarmak mümkün değil. Kupa ve hazırlık maçlarında, alt lig takımlarına karşı dahi oyunu kontrol edemeyen ve sadece hızlı hücumlarda birkaç oyuncusunun süratiyle sonuca gitmeye çalışan bir takım görüntüsü verdiler. Bazı eksikler döndüğünde işler biraz daha iyileşebilir evet ancak bu uzun maratonda, bu kadroyla ve doğabilecek başka sorunlarla başa çıkmaları hiç kolay değil. Tecrübeli eldiven Keita, geçen sezon olduğu gibi bu sezon da kalesinde fazla mesai yapmak zorunda kalabilir. Turgott’un hücumdaki temposunu devam ettirmesi kritik. Ona eşlik edecek birilerinin çıkıp çıkmayacağı da. Otoritelerin büyük bölümüne göre de en alt sıranın en önemli adayı olan Östersunds, Potter’in getirdiği noktadan çok uzakta. Halihazırda yargılanan eski başkanlarının bıraktığı ekonomik enkazın sezon içerisinde onlara başka sıkıntılar doğurma ihtimali de söz konusu olursa üstelik, saha içine yansıyacak başka problemlere de şahitlik edebiliriz.

Östersunds Geniş Kadrosu