Doğum Tarihi: 02.08.2000 (19 yaşında)
Mevki: Merkez Orta Saha/Ofansif Orta Saha/Forvet
Takımı: Nordsjaelland
Ülkesi: Gana
Değeri: 2.700.000 €
Sözleşme Sonu: 31.12.2021
Boy: 1.77 m
Tercih Ettiği Ayak: Sol
Profil
Henüz 12 yaşındayken futbola ülkesinin takımlarından Right to Dream Academy’de başlayan Kudus, 17 yaşına geldiğinde ise akademide beraber forma giydiği iki takım arkadaşı ile birlikte Danimarka’nın yolunu tuttu. 6 ay boyunca Nordsjaelland Reserve takımında idmanlara çıkan oyuncu sezon sonunda A takım ile profesyonel sözleşme imzaladı. Nordsjaelland formasıyla ilk lig maçına 18.yaş günü kutlamasından üç gün sonra çıkan Kudüs, kulüp tarihinin en genç forma giyen 9.oyuncusu unvanını da elde etti.
18/19 sezonunda tüm kulvarlarda 31 resmi maça çıkarak 4 gol 2 asistlik bir performans sergiledi. Temmuz ayında başlayan Danimarka Ligi’nde ilk 3 hafta maç kadrosuna giremeyen genç isim, Bröndby karşısında 45 dakika şans bulduktan sonra Avrupa Ligi 3.tur elemeleri’nde rakip Partizan’a karşı oyuna sonradan girerek etki etti ve kendini kanıtlayarak rövanşta oynanan maça ilk 11’de sahaya çıktı, fakat Nordsjaelland bu turda Avrupa’ya veda etti. Süre aldığı bu maçlarda daha çok ön alanda forma şansı bulan genç isim 9.haftada orta sahaya geçti ve ligin genelinde inişli çıkışlı bir performans gösterse de tüm playoff maçlarında sahaya 11’de çıkarak takımı adına en dikkat çeken oyuncular arasında yer aldı.
Bu sezon tüm kulvarlarda 21 resmi maça çıkan oyuncu 10 gol 1 asistlik performansıyla Avrupa’nın önde gelen kulüplerinin dikkatini çekti. Sezon genelinde 3-4-3 formatıyla oynayan Nordsjaelland takımında sahte 9 rolünde görev aldı. Defansif açıdan oldukça kompakt bir yapıda oynayan takımda ön alan presi ve takım boyunu kısaltan Kudus hücum tarafında en uçta forma giyiyor gibi gözükse de kutu içerisinde topla buluşma sayısı bir forvet oyuncusu için beklenenin biraz altında. Onu bu denli değerli bir oyuncuya dönüştüren faktör ise aktif bir zone 14 oyuncusu olması. ‘Golden Zone’ olarak nitelendirdiğimiz bu bölgede topla buluştuğunda ivmelenmesi ve ani yön değiştirmesi ile durdurulması zor bir hale geliyor
2017 yılında düzenlenen U17 Dünya Kupası’nda Gana formasıyla toplamda 4 maça çıkan genç Kudüs, çeyrek finalde Mali’ye attığı gole rağmen takımının 2-1 mağlup olmasına engel olamadı ve kupaya veda etti. İki yıl sonra bu kez U20 takımıyla Afrika Uluslar Kupası’nda boy gösteren oyuncu, grup maçlarının tamamında süre alsa da takımını üst tura taşıyamadı. Gana A Milli Takımı ile ilk maçına 2019 yılının sonlarında Güney Afrika’ya karşı çıkarken ilk golünü de bu müsabakada kaydetti.
Güçlü Yönleri (Patlayıcılık, Dribbling, Top Kontrolü, Savunma Katkısı)
Patlayıcılık: Mohammed Kudus’u bir kelime ile anlatmak gerekseydi muhtemelen benim tercihim patlayıcılıktan yana olurdu çünkü maç boyunca bu denli iyi yönetilen bir kuvvet ve enerji, doğru zamanlama ile birleştiğinde ortaya çıkan patlayıcılık parmak ısırtan cinste oluyor. Toplu oyunda dribbling ile bunu yaparken topsuz oyunda pozisyon takibini oldukça iyi yapan genç oyuncu rakip stoper ile bek arasındaki mesafe açıldığı zaman aniden patlayarak derine yaptığı koşularla durdurulması oldukça zor bir hale geliyor. Hücum tarafı böyle iken savunmada da ön alandan toplu oyuncu ve/veya topun ulaşacağı alana doğru patlayarak geliyor ve bazen rakibin dengesini bozarken bazen de topun gideceği yeri tahmin ederek o bölgeye hareketleniyor.
Dribbling: Oyun içinde sıklıkla hatlar arasında gezen ve geçişlerde topun 3.bölgeye aktarılmasında görev alan Kudus, bu görevini genelde pas ile değil topu taşıyarak gerçekleştiriyor. İvmelenmesi ile birlikte sahayı çok hızlı bir şekilde kat ettikten sonra da boştaki arkadaşlarına topu teslim edip şut anı için pozisyon alıyor. Dar alanlarda ise ayak çabukluğu sayesinde ilk adımını rakibinden önce atıyor ve çok çabuk yön değiştirerek savunmacısından sıyrılıyor. Bu sezon Superliga’da maç başına 8 dribbling ortalamasıyla en çok dribbling yapan oyuncu olan Kudüs, bunların %74’ünde başarı sağladı.
Top Kontrolü: Futbolun fundamental öğretilerinden olan top kontrolü kulağa basit gibi gelse de birçok oyuncunun oldukça zorlandığı ve üzerinde vakit harcadığı bir özelliktir. Kudüs ise uzun boylu bir oyuncu olmamasına rağmen havadan gelen topları göğsünde yumuşatarak kontrolü sağlarken, ayak hizasına gelen topları iki ayağıyla da düzelterek kendine avantaj sağlayabiliyor. Ayak içi, topuk ve dış gibi ayağın birçok farklı bölgesini kullanabiliyor olması da opsiyonlarını arttırırken top gelmeden kendisini hazırlıyor ve en doğru anda hareketini gerçekleştiriyor.
Savunma Katkısı: Nordsjaelland, ön alandaki üçlü hattı ile 90 dakika boyunca yoğun pres yaparak rakibinin 2.bölgeye kolay geçişine izin vermek istemeyen bir oyun anlayışına sahip. Bu noktada daha çok merkezde görev alan Kudüs ilk presi başlatan oyuncu, topu kapmak kadar değerli olan ise rakibin dengesini bozarak bölgesel geçişlerin kontrolünü sağlamak ve geride hazırlıksız yakalanmamak. Bunu sağlayabilmek için yaptığı agresif presi bazen gereksiz fauller yapmasına neden olsa da bu sezon maç başına 1.3 araya girme ve 3.7 sahipsiz top kazanan genç oyuncu defansif açıdan takımına önemli bir katkıda bulundu.
Zayıf Yanları (Yaratıcılık/Takım Oyunu, Bitiricilik, Karar Mekanizması)
Yaratıcılık/Takım Oyunu: Hücumda bağlantı oyuncusu olarak orta saha ve forvet arasındaki geçiş bölgelerinde top ile buluşarak rakip stoperleri üstüne çekiyor ve onların arkada bıraktığı boşluklarda hızlı kanat oyuncularına hareket alanı sağlıyor olsa da toplu oyunda özellikle kutu içerisinde servisçilikten ziyade kendine pozisyonlar hazırlamaya veya şut ile sonlandırmaya çalışıyor. Bu noktada aslında fazla özgüveninin kurbanı oluyor diyebiliriz çünkü denemekten hiçbir zaman çekinmiyor. Maç başına çektiği 2.9 şuta karşılık sadece 0.29 kilit pas deniyor olması da bu görüşü kanıtlar nitelikte.
Bitiricilik: Sahte 9 rolüne geçtiğinden bu yana Kudus’un istatistik kağıdında ki rakamsal büyümesi dikkat çekmesine rağmen bu sayılar hala potansiyelinin altında seyrediyor. Özellikle kenarlardan gelişen ataklarda genelde yay çevresinde pozisyon alarak kendisini şut için hazırlıyor fakat ayak içini sık tercih etmesi kaleden uzaklaştığı anlarda bitirici vuruşu yapmasını zorlaştırıyor. Penaltılarda dahil olmak üzere çektiği şutlarda daha çok teknik ve klas vuruşlar denerken, sert ve kontrolsüz şutları tercih etmiyor bu nedenle ceza sahası dışından nadiren şut girişiminde bulunuyor.
Karar Mekanizması: Bazen ceza sahası içerisinde kendisine şut açısı yaratmaya çalışırken topu ayağında fazla tutarak pozisyonunu kaybedebiliyor. Oyunun kopma noktasına geldiği anlarda ise konsantrasyonu azalırken rahat pozisyonlarda tercih hatası yapabiliyor. Zamanla daha soğukkanlı ve tecrübeli hale geldikçe bu yönde gelişimi artacaktır.
Benzediği Oyuncular: Roberto Firmino
Sahte 9’un günümüzdeki en önemli temsilcilerinden olan Firmino, isim olarak yüksek bir çita olarak gözükebilir fakat vadettikleri ve oyun tarzı ile aslında Kudus ile en yakın bağ kurulabilecek oyuncu olarak karşımıza çıkıyor. Kariyer başlangıçları olarak baktığımızda Firmino’da 10 numara olarak çıkış yapmış ve önce ikinci forvet ardından günümüzdeki pozisyonuna evirilmişken Kudüs de benzer dönüşümün içinde bulunuyor. Hatlar arasındaki bağlantıyı sağlamaları ve savunma anlamdaki katkıları ortak oyun yapılarının bir parçası olsa da Kudus Afrikalı oyuncuların sahip oldukları atletik özellikleri yansıtırken Firmino ise tekniğiyle daha çok ön plana çıkıyor.
TRANSFERMARKT PROFİLİ