Doğum Tarihi: 27.06.1990 (26 yaşında)

Mevkii: Orta Saha Sağ/Forvet

Takımı: FUS Rabat

Ülkesi: Fas

Değeri: 450.000 €

Sözleşme Sonu: 30.06.2017

 

Profil

1990 yılında Fas’ın güneybatısında, Atlantik Okyanusu kıyısında yer alan Agadir şehrinde dünyaya gelen Mourad Batna, profesyonel kariyerine 2010 yılında ülkesinin Hassania Union Sport Agadir takımında başladı. Burada geçirdiği iki sezonda gösterdiği başarılı performans ile Rabat şehri takımlarından Fath Union Sport (FUS) Rabat’ın dikkatini çekti ve 2012 yılında 80.000 € bonservis ücreti karşılığında buraya transfer oldu. İlk üç sezonda takımının ligi sırasıyla 6., 3. ve 5. sırada tamamlamasında önemli katkı sahibi olurken, 2014 yılında takımıyla Fas Kupası Coupe du Trone zaferi yaşadı. FUS Rabat formasıyla bu ilk üç sezonunda çıktığı 75 maçta 21 gol attı. Geçtiğimiz 2015/16 sezonunda FUS Rabat, Fas’ın en üst futbol basamağı olan Botola Pro’da tarihinin ilk şampiyonluğunu kazanırken, Mourad Batna da oynadığı 26 maçta attığı 11 golle hem şampiyonlukta en büyük paya sahip oldu hem de bireysel olarak kariyer rekorunu kırdı. Bu başarılı sezonun ardından pek çok kulübün radarına giren ve sözleşmesinin son yılında olan Mourad Batna, geçtiğimiz transfer döneminde teknik direktör Walid Regragui’den transferi için izin alamadı ve FUS Rabat’ta kaldı. Regragui ile yaşadığı gerilimin ardından kadro dışı kalırken, FUS Rabat ise CAF Konfederasyon Kupası yarı finalinde Cezayir’in MO Bejaia takımına elenerek final şansını yitirdi ve Coupe du Trone çeyrek finali ilk maçında Olympic Safi’ye 3-0 kaybederek yarı final şansını zora soktu. Bu gerilimin çözülememesi durumunda Mourad Batna sezounu rezerv takımla geçirmek durumunda kalabilir fakat her durumda sezon sonunda FUS Rabat’tan ayrılması kesin diyebiliriz

Alt yaş kategorilerinde Fas Milli Takımı formasını 2 kez giyen Mourad Batna, 2015 yılında ilk kez A Milli Takım kadrosuna dahil edildi fakat formayı ilk kez 2016 yılında giydi. Milli formayı 1 kez terleten Batna’nın Regragui ile gerilim yaşamasaydı bu sene pek çok kez milli takıma çağrılması bekleniyordu ancak son gelişmeler sonucu milli takım teknik direktörü Herve Renard’ın Batna ile ilgili nasıl bir karar vereceği henüz net değil.

Sıklıkla orta sahanın sağında görev yapan Mourad Batna, zaman zaman santrafor olarak da oynayabiliyor. Geçtiğimiz sezonun büyük bölümünde 4-2-3-1 dizilimiyle sahaya çıkan FUS Rabat’ta sağ tarafta teknik direktör Walid Regragui’nin vazgeçemediği isim olmayı başardı. Ters ayakla oynadığı sağ açık pozisyonunda içe katederek oynamayı seven Batna, 4-3-3 diziliminde iç forvet ve 4-4-2 diziliminde ise yine sağ açık görevlerini başarıyla yerine getiriyor.

 

Güçlü Yönleri

Esas olarak sağ kanatta görev yapan Mourad Batna’nın oldukça iyi bir sol ayak hakimiyeti var. Bunu sağdan bir anda içe katedip sol ayağıyla şut attığı pozisyonlarda görmek mümkün. Özellikle sağ tarafta oynarken çizgiye neredeyse hiç inmediğini görebiliyoruz ve bireysel oyun planı topu soluna çekmek üzerine kurulu. Topu sol ayağına aldığında kalenin hem yakın hem uzak köşesine etkili vuruşlar yapabiliyor. Yakın köşeye şut atarken ayağının üst/dış kısmını kullanarak yerden vuruşlar yaparken uzak köşeye şutlarında ayağının içiyle daha yüksek şutlar denediğine tanık oluyoruz. Hızlanma ve süratinin oldukça iyi olduğunu söyleyebileceğimiz Batna, deparlarıyla rakiplerini ekarte edebiliyor. Bu fiziksel özelliklerinin yanında, mental olarak da kontra atak oyununa oldukça yatkın bir oyuncu. Saha içinde hızlı düşünebilmesi, hızı ve çabuk oyun arzusu ile özellikle rakip savunmanın yerleşemediği anlarda ve geniş alan bulabildiği pozisyonlarda ciddi tehlike oluşturabiliyor.

Bu noktada Batna’nın istatistik verilerinden bahsederek saydığımız özelliklerinin pratiğe nasıl dönüştüğüne bakmakta yarar var. Öncelikle top sürme özelliğinin gelişmiş olduğunu bu alanda yakaladığı %61’lik başarı oranına bakarak söylemek mümkün. Bu özelliğinin sahadaki yansımalarını ise sağ tarafta oynarken içe doğru yaptığı katetmeler sırasında ve sol tarafta oynadığı anlarda ise çizgiye başarıyla indiği pozisyonlarda görebiliyoruz. Maç başına 2 kilit pas denemesi yaparken, 3 de orta girişiminde bulunması skora katkı yapma arzusunun ne kadar yüksek olduğunun kanıtı olarak karşımıza çıkıyor. Skora doğrudan katkısı bir kanat oyuncusu için oldukça etkileyici seviyelerde ki bunu geçtiğimiz sezon sergilediği 26 maçta 11 gol ve 3 asistlik performansına bakarak söylemek mümkün. Maç başına 3 şut girişiminde bulunduğunu da belirtelim.

Geçtiğimiz sezon takım kaptanlığı görevini de yürüten Batna, liderlik özelliğini sahaya yansıtırken, Wydad Casablanca ile girilen sıkı yarışta baskı altında da oldukça başarılı bir performans sergileyebileceğini ve mental anlamda da oldukça güçlü olduğunu kanıtladı. Bu özellikleriyle geçtiğimiz sezon teknik direktör Regragui’nin vazgeçemediği isimlerden olmayı başardı.

 

Zayıf Yanları

Hücum yönünden oldukça etkileyici performanslarına tanık olduğumuz Batna’nın defansif anlamda aynı özveriyle mücadele ettiğini söylemek güç. İkili mücadelelerde yakaladığı %40’lık başarı oranını mutlaka daha yükseğe çekmek zorunda. Havada toplarında ise durum daha sıkıntılı bir hal alıyor, Batna girdiği her 4 hava topu mücadelesinden neredeyse 3’ünü rakibe bırakıyor. Bu durum, kısa boylu bir oyuncu için kabul edilebilirken, 1.84 cm’lik Batna’nın hava toplarında kaybolması çok anlamlı görünmüyor. Sıçrama ve kafa vuruşu özelliklerini geliştirecek antrenmanlar yapması şart. Bunun yanında rakip takibi konusunda da biraz umursamaz görünen Batna, rakiplerinin peşinden sahte koşular yapıyor ve ciddi bir takipte bulunmuyor. Top kazanma hamlelerinde de başarı oranı %45’te kalıyor. Daha önce bahsettiğimiz gibi maç başına 3 orta yapan Batna, bu ortalarda %21 isabet oranı yakalıyor ki bunun çok düşük bir oran olmasa da yükseltilmeye müsait olduğunu söyleyebiliriz. Ayrıca Batna’nın basit oynamayı çok sevmeyen yapısı, pas isabet oranının da %72 civarında kalmasına yol açıyor. Pas ve orta isabetini artıracak çalışmalar yapması muhakkak asist sayılarını da yukarıya çekmesine yardım edecektir.

 

Benzediği Oyuncular: Balazs Dzsudzsak, Arjen Robben

Sağ tarafta iç forvet veya açık olarak oynayabilen ve çizgiye inmek yerine içeri katedip sol ayağıyla şut atmayı tercih eden Batna, bu yönüyle özellikle Bursaspor dönemi dikkate alındığında Balazs Dzsudzsak’a benzetilebilir. Oyun tarzlarının yanında, Batna’nın FUS Rabat’ta, Dzsudzsak’ın ise Macaristan Milli Takımı’nda kaptanlık görevini üstlenmesi ile iki isim liderlik özelliğinde de benzeşmekteler. Yine oyun tarzı sebebiyle, bu tarzın dünyadaki bir numaralı temsilcisi olan Arjen Robben’i hatırlattığını söylemek doğru olur.

 

Gelebileceği Takımlar: Trabzonspor, Bursaspor, Medipol Başakşehir, Gençlerbirliği, Osmanlıspor, Konyaspor

Yukarıda da bahsettiğimiz gibi sözleşmesinin son yılında olan Mourad Batna’nın adı geçtiğimiz transfer sezonunda başta ülkesinin en başarılı takımlarından olan Wydad Casablanca ile olmak üzere, aralarında Bursaspor ve Çaykur Rizespor’un da bulunduğu pek çok kulübümüzle anılmıştı. Transferi için kulübünden izin alamayan ve hocasıyla ciddi bir tartışma yaşayarak kadro dışı kalan Batna’nın sezon sonunda kulübüyle bağlarını koparmasına kesin gözüyle bakılıyor. Geçtiğimiz sezon sergilediği performans ve kalitesinin yanında bonservis ücreti ödenmeyecek olmasıyla da müthiş bir transfer seçeneği olarak karşımızda duran Batna, Avrupa Ligi’ne katılma mücadelesi veren Süper Lig ekiplerimiz için çok önemli bir transfer hedefi olacaktır.

 

TrScouts Notu: Oyuncu 17.07.2017 tarihinde Al Wahda takımına transfer olmuştur.

 

TRANSFERMARKT PROFİLİ

https://www.youtube.com/watch?v=5lSyFahg_J8