Doğum Tarihi: 26.03.1996 (24 yaşında)

Mevki: Merkez Orta Saha/Ofansif Orta Saha

Takımı: SK Sturm Graz

Ülkesi: Gürcistan

Değeri: 1.600.000 €

Sözleşme Sonu: 30.06.2022

Boy: 1.73 m

Tercih Ettiği Ayak: Çift Ayaklı

 

Profil

Otar Kiteishvili, 26 mart 1996’da Gürcistan’ın Rustavi şehrinde dünyaya geldi. Gürcistan’ın önemli takımlarından olan Dinamo Tiflis akademisinde futbola başladı. Burada çeşitli yaş kategorilerinde süre bulurken, aynı zamanda oynadığı futbolla dikkat çekti. Çok geçmeden, daha alt yapıda oynarken, Gürcistan 1. Ligi ekiplerinden Metalurgi Rustavi tarafından kiralandı,  böylece profesyonel seviyeye ilk adımını atmış oldu. Burada, 2013-2014 sezonunun ikinci yarısını ve 2014-2015 sonunun ilk yarısını geçirdi ve sadece 6 maçta süre bulabildi. Aynı sezonun devre arasında Dinamo Tiflis’e geri döndü ve takımının ikinci yarıdaki bütün maçlarında süre bularak toplamda 5 asistle oynadı. Ayrıca kupada da 5 maçta forma giydi ve takımının kupayı kazanmasına yardım etti.

2015-2016 sezonunda ise oyuncu ilk patlamasını yaptı. Sezon boyunca çoğunlukla sol kanatta görev alan Otar, ligde 27, kupada 6, Avrupa elemelerinde de 2 maça çıktı. Toplamda ise 34 maçta 4 gol attı ve 12 asist yaptı. Böylece takımının hem ligi, hem de kupayı almasına büyük katkı sağladı.

Ertesi sezon ise Otar, takımının birinci kaptanlığına getirildi. Ayrıca, sezon içerisinde çoğunlukla merkez orta sahada oynadı. Buna rağmen süre aldığı 45 maçta 7 gol 4 asist gibi, bir orta saha oyuncusu için oldukça iyi skor katkısıyla oynadı. Bunun yanında oyuncunun bu performansı, takımını şampiyon yapmaya yetmedi.

2017-2018 sezonunda ise çoğunlukla ofansif orta saha pozisyonunda görev aldı. Burada, 21 maçta 11 gol, 11 asist ile oynadı. Bu performansı, oyuncuyu Avrupa’nın çeşitli takımları için cazip bir hale getirdi. Çok geçmeden Avusturya Bundesliga liginin önemli takımlarından SK Sturm Graz’a transfer oldu.

Otar, 2018-2019 sezonuna yeni takımında başladı. Burada orta sahanın neredeyse her bölgesinde şans buldu. Ama çoğunlukla merkez orta saha ve ofansif orta saha pozisyonlarında görev aldı. Avusturya’da geçirdiği ilk sezonunda toplamda 33 maçta forma giydi ve bu performansını 5 gol 5 asistle taçlandırdı.

İçinde bulunduğumuz 2019-2020 sezonunda, şu ana kadar 35 maçta görev alan oyuncu, takımına tüm kulvarlarda 7 gol 7 asistlik bir katkı sağladı. Bu sezon da önceki sezon olduğu gibi orta sahada neredeyse her mevkide süre buldu.

Otar Kiteishvili, 2017 yılından beri ülkesinin A milli takımı için forma giyiyor.  Gürcistan Milli Takımı ile şu ana kadar 16 maça çıkan oyuncu, henüz gol atma başarısı gösteremedi. Ayrıca oyuncu, ülkesinin U19 ve U21 takımlarının formalarını da terletti. U19 takımında 9 maçta forma giyıp 3 gol atarken U21 takımında ise 16 maçta oynadı ve fileleri 4 kez havalandırdı.

Otar, şu ana kadar genelde 4-2-3-1, 4-3-3 ve 4-4-2 dizilişlerinde oynadı. Bu dizilişlerde hem ikili ve üçlü orta sahanın pasör oyuncusu rolünü, hem de sol kanatta oynarken topu içeride karşılayıp oyun kuran oyuncu rolünde forma giydi. ayrıca defansif orta saha, sağ kanat ve forvet pozisyonlarında ender de olsa şans buldu.

 

Güçlü Yönleri (Teknik, Dribling, Ara ve Kilit Paslar, Çeviklik)

Teknik: Oyuncunun en büyük alametifarikası top tekniği denebilir. Hem geriden oyun kurarken, hem de ileride takım hücumunu yönetirken top tekniğini çok etkili kullanıyor. Geriden attığı uzun ve kısa toplar ile takımını kolayca hücuma çıkartabiliyor. Ofansta da attığı ara ve kilit paslar ile takım arkadaşlarını ceza sahası içerisinde boş pozisyonlarda buluşturabiliyor. Ama özellikle defansın önünde takımın adeta beyni gibi aldığı topları etkili ve hızlı bir şekilde takım arkadaşları ile buluşturması belki de oyuncunun tekniğinin en büyük göstergesi. Çok göze çarpmasa da yaptığı bu işler, takım oyununun temelini oluşturuyor.

Dribling:  Günümüz futbolunda dribbling ile orta sahada ileri top taşıyan oyuncuların önemi çok arttı. Otar’da bu yeteneğe sahip bir oyuncu. Öyle ki maç başına 7 dribbling denemesi yapıyor ve bunların %61’i başarıyla sonuçlandırıyor. Dribling ile hatlar arasında geçişler yapması takımının en büyük hücum opsiyonlarından birini oluşturuyor. Kısa bir oyuncu olduğundan dolayı topa daha hakim. Bundan dolayı çalım atmak için geniş alanlara ihtiyaç duymuyor ve bu önemli bir özellik. Çalımlarını, genelde dar alanda topa sıkça dokunarak atıyor. Böylece rakip oyuncuları çok çabuk bir şekilde yanlış yöne doğru yöneltebiliyor.

Ara ve Kilit Paslar: Bu özelliği, genelde ofansif orta saha pozisyonunda oynadığı zaman görüyoruz. Top hakimiyetinin üstünlüğünü belki de en iyi kullandığı alan attığı ara ve kilit paslar. Bu pasları atabilmesindeki en büyük etken takım arkadaşları ile olan saha içindeki iletişimi. Takımındaki diğer oyuncular Otar’ın takımın oyun kurucusu olduğunu kabul etmiş gibi gözüküyor. Topu istediği alana, hareketlendiği yöne hatta vücudunun pozisyonuna göre takım arkadaşlarını en doğru şekilde buluşturmaya çalışıyor.

Çeviklik: Oyuncu çevikliğini en iyi, gölge markaja maruz kaldığında kullanıyor. Top almasını engellemeye çalışan onu marke eden rakip oyuncuyu gövdesi yere yakın olmasından dolayı küçük bir vücut hareketiyle kolayca başından salabiliyor. Ayrıca dribbling yaparken de bu özelliğini oldukça verimli kullanıyor.

 

Zayıf Yönleri (Güç , Uzaktan Şut , Hava Hakimiyeti)

Güç: Oyuncunun belki de en zayıf özelliği, fizik olarak güçlü olmaması. Genelde ikili mücadelelerde mağlup ayrıldığından dolayı bu mücadelelerden kaçıyor. Aslında kendine benzer fizikte rakip oyuncular karşısında top ile rakibin arasına vücudunu iyi koyuyor ve topu kolayca bırakmıyor. Fakat kendisinde uzun ve kalıplı oyuncular karşısında bunu hiç yapamıyor.

Uzaktan Şut:  Genelde ofansif orta sahalardan ve merkez orta sahalardan özellikle teknik oyuncular ise uzaktan şut tehdidi olmaları beklenir. Ama Otar’da bu tehdit benzeri oyunculara göre biraz daha düşük. Genelde pas atmaya fazla odaklandığı için şut fırsatlarını değerlendiremiyor.  Bazen de takımı 3. bölgede fazla boşluk bulamadığından dolayı orada uygun toplarla buluşmasına rağmen şut çekebilecek boşlukları bulamadığından şut çekemiyor.

Hava Hakimiyeti:  Oyuncunun boyunun dezavantaj yaşattığı bir diğer özelliği de hava hakimiyeti. Kendisinden 10-15 santim uzun olan oyuncular topları doğal olarak kolayca kontrol edebiliyor. Bundan dolayı kornerlerde ceza sahasının içine girmeyip genelde dışarıda bekliyor. Dönen toplarda da zaman zaman iyi işler yapabiliyor. Ayrıca Otar, ikili mücadelelerden kaçtığı gibi hava mücadelelerinden de çoğunlukla kaçıyor.

 

Benzediği Oyuncular: İrfan Can Kahveci, Oğuzhan Özyakup

Oyuncunun güçlü yönlerini ve saha içindeki duruşunu irdelersek, İrfan Can Kahveci ile büyük benzerlikleri olduğu görülecektir. Ama bunun yanında, Gürcistan ve Avusturya gibi ülkemiz ile kıyaslandığında fizik mücadele konusunda çok geride olan ülkelerde bile yeterli fiziksel yeterliliği çok göstermemesi akılda soru işaretleri bırakmıyor değil. Ama Otar ile benzer fiziksel yapıda olan ve benzer güçlü yönlere sahip olan Oğuzhan Özyakup’un ülkemizde doğru bir sistem içerisinde çok ama çok yüksek seviyelere gelmesi, olumlu bir örnek olarak sayılabilir. Bu tarz oyuncular doğru sistemlerin ve yapıların içinde verim konusunda çok önemli işler çıkarabilirler. Oğuzhan Özyakup’un özellikle 2015-2016 sezonunda verdiği performans da bu durumun örneklerinden birisi. İrfan Can Kahveci’de fiziksel olarak her geçen gün geliştiğinden ve takımın onu kullanım kurgusundan da kaynaklı olarak ciddi performanslar gösteriyor.

InStat Scout’un “Compare” özelliğinden faydalanılarak yapılmış Otar Kiteshvili ve benzetildiği oyuncuların belirtilen dönemlerdeki performanslarının kıyası

Fenerbahçe’ye Uygunluğu

Fenerbahçe son yıllarda ofansif orta sahada ve merkez orta sahada istikrarı bir türlü yakalayamadı. Bunun en büyük nedeni, ofansif orta saha pozisyonunda forvet özellikli skorer oyuncuların tercih edilmesi ve öndeki dört kişilik hücum hattının savunma eksiklerini kapatmak için teknik direktörlerin genelde iki defansif orta saha oyuncusuna aynı anda şans vermek zorunda kalmasıydı. En önemli özellikleri fiziksel üstünlük olan bu oyuncular, takımın pas seviyesini aşağıya çekiyor, bundan dolayı önde oynayan hücum dörtlüsü yeterince çok ve efektif paslar alamıyor ve bunun sonucunda Fenerbahçe bir anlamda kısır bir takım oluyordu.

Otar Kiteishvili bence Fenerbahçe’nin bu problemlerini çözmesinde yardımı dokunabilecek ve takım oyununun bir üst seviyeye taşınmasına büyük yardımı olabilecek bir oyuncu. Yanında Ozan Tufan, Luiz Gustavo ve Muhtemelen transfer olacak Mert Hakan Yandaş ile güçlü bir orta saha şablonu oluşturabilirler. Bu oyuncuların hepsinin sadece belirli bir yönü ağır basmayan, özellikler bakımından dengeli oyuncular olması da Otar’ın Fenerbahçe orta sahasına çok olumlu bir katkısı olmasını sağlayabilir. Oyuncunun birden çok mevkide yüksek performans vermesi, teknik direktörün elini çokça kolaylaştıracaktır. Oyuncu, Fenerbahçe’nin yıllardır sıkıntısını çektiği geriden oyun kuran orta saha görevini rahatlıkla yerine getirebilir. Bu rolde defans hattı ile hücum hattı arasında bağlantı oyuncusu olabileceği gibi, nispeten zor rakipler karşısında birkaç adam eksiltip, takımına hiç yoktan bir pozisyon bile hazırlayabilir. Ama bunu yaparken atacağı riskli paslarda veya deneyeceği çeşitli çalımlarda hata yapma ihtimali de küçümsenmeyecek kadar fazla. Burada Fenerbahçe’nin Luiz Gustavo gibi bir oyuncuya sahip olması, Otar’a kreatifliğini göstermesi için bir fırsat yaratacaktır. Ayrıca oyuncu ofansif oyun kurucu olarak da değerlendirilebilecektir. Burada, oyuncunun vereceği performans tamamı ile takımın oyun yapısına, oynadığı dizilişe ve birlikte oynadığı oyunculara bağlı olacaktır. Ben yapılacak muhtemel transferler, takımda devam eden mevcut oyuncular ve Otar’ın ekleneceği bir takımda en uygun dizilişin 4-3-3 olacağını düşünüyorum. Burada hem Otar’ın takıma katacağı kreatiflik artar, hem de takım orta sahasında yaşatma ihtimali olan fiziksel zaaf minimize edilebilir. Daha çok genç yaşlarda kaptanlık yapması, tamamen yabancı bir kültüre gidip kolayca uyum sağlaması ve kültürel olarak çok yakın olduğumuz bir milletten olması nedeniyle Otar muhtemelen uyum sıkıntısını kolay atlatacaktır. Ama saha içerisinde sıfırdan kurulacak yeni bir oyuna uyum sağlaması çok da kolay olmayabilir. Bundan dolayı oyuncuya sabredilmesi herkes için en doğrusu olacaktır.