Avrupa’nın en ateşli derbilerinden biri Partizan Stadyumu’nda sahne aldı. Ev sahibi Partizan her ne kadar ilk golü atan taraf olsa da skora tutunamadılar ve takımlar puanları bölüştü.
İlk 11’ler
Takımların maça başladığı ve maçı tamamladığı dizilişler yukarıdaki gibiydi. Partizan, maça 4-2-3-1 dizilişiyle başlayıp herhangi bir değişiklik yapmadan son düdüğe ulaşırken, Kızılyıldız’da maçın son 5-10 dakikasında küçük bir rötuş söz konusu oldu.
Partizan’ın toplu oyununa ilişkin konuşmak güç, zira ilk yarının son 15-20 dakikası hariç maçta topa sahip olan taraf değillerdi. Topla oynadıkları kısımda ise kanatların daralması ve beklerin bindirme yapmasından faydalandılar. Buna karşın maçın büyük kısmında kaleci Popovic topu dikerek orta sahaya göndermeyi tercih etti.
Partizan’ın dizilişi bu pilot kamera görselinden net biçimde seçilebilir.
Partizan’a benzer biçimde Kızılyıldız tarafı da özellikle ilk yarıda çok fazla geriden oyun kurmayı tercih etmedi, bunun yerine onlar da topu uzun yollamayı tercih ettiler. Buna karşın ikinci yarıda topa daha fazla sahip olan taraftılar.
Bu görselde ise Kızılyıldız’ın baklava orta sahalı 4-4-2’sini görmek mümkün.
Görüldüğü üzere maçın 30-45.dakikaları arasındaki pencere hariç maçta topa sahip olan taraf Kızılyıldız. Partizan’ın geriden oyun kurmaması verilere 1.bölge topla oynamasında rakiplerinin yarısı kadar bir parametreye sahip olmaları biçiminde yansımış durumda.
Partizan’ın topla fazla oynadığı 15 dakikalık bölümde maç boyunca çektikleri toplam şut sayısının yarısını çekmiş olmaları aslında çok baskın bir oyun oynamalarından değildi. Her ne kadar gol de bu aralıkta gelmiş olsa da, maç boyunca Partizan’ın şutları uzaktan denemelerden ibaretti. Görüldüğü üzere Partizan’ın ortalama şut mesafesi neredeyse 20 metre. Nitekim attıkları gol de yine ceza sahası dışından ekstra bir vuruşla geldi.
Oyuncuların maçtaki ortalama pozisyonları ise yukarıdaki şekildeydi. İki takımın da tercih ettiği dizilişler ortalama pozisyonlardan da net biçimde çıkarılabilmekte. Partizan tarafında dikkat çeken nokta forvet oyuncuları ve orta saha birbirine çok yakınken stoperlerin onlara uzak olması. Partizan’ın maçın kısa bir bölümü hariç uzun top kullanarak oynamayı tercih etmesi bu görüntüye sebep olarak değerlendirilebilir. Kızılyıldız tarafında ise daha dengeli bir dağılım var. Dikkat çeken nokta ise Kanga’nın aslında çapa olarak oynayan Sanogo’dan daha geride görünmesi. Bunun sebebi ise Kanga’nın maç boyunca sık sık ileri-geri hareket ederek box-to-box rolünde oynaması.
Top Partizan’dayken
Partizan’ın topla oynadığı çok fazla bölüm olmadığı tekrar edilmeli. Buna karşın topla oynadıkları bölümde takımlar sahaya kabaca yukarıdaki biçimde yayıldılar. Oyun kurarken Partizan çift pivotundaki Zdjelar derine inen oyuncu oldu. Kızılyıldız’ın on numara pozisyonundaki oyuncusu Ivanic ise onu takip eden isim oldu.
Partizan’ın oyun kurulum safhasından bir görsel. Jojic, Zdjelar hala yanında olsaydı duracağı yerde beklemeye devam etti.
Partizan’ın topla oynadığı bölümden ufak bir dipnot da yukarıdaki görsel üzerinden düşülebilir. Partizan’ın baskın oynadığı dakikalarda, hücum ederlerken kanatlardaki Markovic ve Jovic merkezi bölgelere yaklaşarak beklerine koridor oluşturdular.
Partizan topla Kızılyıldız sahasına geldiğinde de Kızılyıldız oyuncuları dizilişlerini değiştirmeyerek 4-4-2 baklava biçiminde savunma yapmaya devam etti.
Burada Partizan’ın arasında en sık pas yapan oyuncularını gösterilmekte. Görüldüğü üzere en kalın çizgi, sağ bek Miljkovic ve sağ kanat Markovic arasında kurulmuş durumda. Özellikle Partizan’ın topla fazla oynadığı kısımda bu ikili sağ kanat üzerinden sık sık hücum etti. Keza yazının daha aşağı bölümlerinde verilmiş hücum yönleri görselinde de Partizan’ın en fazla hücum ettiği bölge sağ kanat.
Top Kızılyıldız’dayken
Topun Kızılyıldız’da olduğu bölümde iki takımın da dizilişlerinde değişiklikler oldu. Kızılyıldız tarafından başlanacak olursa, orta sahadaki Kanga’nın derine Sanogo’nun yanına gelmesiyle çift pivotlu bir yapı oluşturularak pas opsiyonu yaratıldı.
Açıklanan durum yukarıdaki görselle daha iyi anlaşılabilir. Görüldüğü üzere Kanga, orta sahadaki Sanogo’nun yanına gelmiş durumda.
Partizan önde pres yaparken 4-3-1-2 gibi sahaya yayıldı. Bunu da Markovic’in kanattan santrafor Gomes’in yanına gelmesi ve sol kanattaki Jovic’in orta sahaya inmesiyle yaptılar.
Görsel biraz bulanık olsa da, Partizan’ın pres yaparken uyguladığı yapıyı burada seçmek daha kolay. Jovic’in orta sahaya inmesiyle üçlü bir blok oluşmuş durumda.
Yukarıdaki görselde ise takımın aldığı son şekil ve oyuncuların hareketleri çok daha net biçimde görülebilmekte.
Bu görselde en kuvvetli pas bağlantısının sol bek Rodic ve sol stoper Degenek arasında kurulduğu görülmekte. Bunun sebebi ise Partizan sağ kanadındaki Markovic’in merkeze kayması olabilir.
Burada ise takımların hücum ettikleri bölgeleri görmek mümkün. Yine Kızılyıldız’ın sol kanat ağırlıklı hücum trendi, Markovic’in topsuz oyundaki pozisyonlanmasıyla açıklanabilir.
Anahtar Veriler
- Partizan, 0.79 xG üretirken Kızılyıldız 1.19 xG üretti.
- Partizan’ın maç boyunca çektiği şutların yarısı 30-45.dakikalar arasında geldi.
- Kızılyıldız ataklarının büyük kısmı merkezden ve sol kanattan gelirken, Partizan atakları sağ kanat başta olmak üzere kanatlardan gelişti.
- Partizan kendi bölgesinde 5.46 dakika topla oynarken, Kızılyıldız 10.26 dakika kendi 1.bölgesinde topa sahip oldu.
Sonuç
İki takım da maçın geneline bakıldığında birbirine benzer oyunlar oynadı. Aralarındaki belirgin tek fark topa sahip olma hususu oldu. Özellikle ikinci yarıda Partizan, topu alamamaktan ziyade almamayı yeğledi. Bunda muhtemelen öne geçmiş olmaları da rol oynadı. Zira ilk yarının son 15 dakikasındaki bölümde Kızılyıldız’dan topu alıp golü de bularak bu alanda da kabiliyetli olduklarını kanıtladılar. Yine de bu tarz bir derbide nispeten reaktif bir oyun oynamak ve iç sahada berabere kalmanın başarı olup olmadığına karar verecek merci Partizan taraftarı.