UEFA Şampiyonlar Ligi’nin son şampiyon Bayern Münih, Fransız ekibi Paris Saint Germain’e çeyrek final maçında konuk oldu.
Bu sezon şampiyonlar liginde oynadığı maçlarda mağlubiyet yüzü görmeyen Bayern Münih, serinin ilk maçında PSG’ye kendi evinde 3-2 ile boyun eğerek serisini sonlandırmış ve yarı final yollarını zorlaştırmıştı. Fransız ekibi ise geçen sene oynanan finalin intikamını almak isterken deplasmandan avantajlı bir skorla evine dönerek ve bu avantajı kaybetmemek için sahaya çıktı.
Bayern Münih’in maç kadrosunda Lewandowski, Gnabry, Goretzka gibi ilk 11 isimleri bu maçta sakatlıkları sebebiyle kadroda olamadı. Ev sahibi ekibindeyse Veratti ve Florenzi sakatlıklarının ardından ilk 18’deki yerlerine geri dönerken Marquinhos ve Icardi maç kadrosunda olmayan isimlerdi.
Hansi Flick ve Mauricio Pochettino’nun çeyrek final mücadelesi için ilk 11 tercihleri aşağıdaki gibiydi.
İLK 11’LER
İki takım da 4-2-3-1 ile sahaya dizilirken 1.bölge savunmasında 4-4-2’ye döndüler.
MAÇ ÖZETİ
İlk yarı topa hakim olmaya çalışan Bayern Münih defans çizgisini önde tutarak alan daraltmaya çalışsa da maça etkili başlayan PSG üst üste pozisyonlara girmeyi başardı. Defans arkasına yapılan koşularda pozisyon veren Bayern Münih Neymar’ın 35 ve 37. Dakikalarda çektiği şutların direğe takılmasıyla geriye düşmekten kurtuldu. Daha sonra futbolun yazısız kuralı olan “Atamayana atarlar” kuralı devreye girdi ve Bayern Münih 40. Dakikada Maxim Choupo-Moting ile 1-0 öne geçti. İlk yarıyı önde bitiren Alman ekibi tur için bir gole daha ihtiyaçları vardı. İkinci yarı birçok pozisyona giren PSG bunları değerlendirirken kalesinde büyüyen Neuer’e takıldı ve ilerleyen dakikalarda iki takım da skoru değiştiremedi. Seyir zevki yüksek olan maçta iki takım da birçok pozisyona girdi ama deplasman golü avantajıyla çeyrek final mücadelesinde turu atlayan taraf PSG oldu.
GÖRSEL ANALİZLER
Deplasman ekibi topu oyuna dahil etmede 3’lü savunmaya geçerken defansif oyun kurucu rolünde son 2 senedir mükemmel işler yapan Kimmich üzerinden oyun kurulumlarını sağladılar.
Mavi büyük yuvarlaklar içine alınan Leroy Sane ve Kingsley Coman’ı iç forvet rolünde defans arkasına koşular yaptırarak defanstan ve orta sahadan uzun toplar tercih eden Bayern Münih, bek oyuncularını 2.bölgeye sokarak kanat rolüne büründürdü.
Lewandowski’nin olmadığı maçta Choupo Moting ile Müller’i çift forvet gibi kullanan Hansi Flick PSG savunmasını çözerken epey zorlandı.
Bayern Münih hücumlarında Müller gezici santrafor gibi oynarken onun yerine orta sahadan bir oyuncu ceza sahasına müdahil oldu. Görselde Müller yerine Kimmich ceza sahasına giren oyuncu olurken normalde bu maçta oynayamayan Goretzka bu rolü üstleniyordu.
Top Leroy Sane’deyken Kingsley Coman’ın arka direğe yaklaşarak oynaması aynı zamanda top Kingsley Coman’da iken aynı görevi Leroy Sane’nin yapması Bayern Münih hücumlarının iç forvetlerden skor katkısı alması üzerine yoğunlaşmış olduğunu söyleyebiliriz. Etkisi az performans gösteren bu ikili PSG savunmasını yıpratsa da istenilen verimden uzak kaldılar.
Bayern Münih PSG hücumlarında 4-4-2’ye evrilerek alan daraltarak savunma yapmaya çalıştı. PSG’li oyunculara yapılan baskı ile hataya zorlamaya çalışırken defansta açıklıklar veren Bayern Münih PSG oyun kurucusu Leandro Paredes’ten uzak oynayarak PSG hücumlarının önüne geçmekte zorlandı. Maç boyunca orta saha oyuncularının yumuşaklığından ve PSG orta sahasına yapılan baskıların kırılması sonucu kalesinde net pozisyonlar veren Bayern Münih yapılan birçok preste boş oyuncuyu kapatmayı başaramadı.
Bayern Münih Presi
Bayern Münih PSG’ye ön alan presi yaparak kazanılan topların skora dönüştürmesini sağlamaya çalışırken bunların bazılarını başarısız gerçekleştirmesi sonucu kalesinde tehlike gördü. Defans çizgisini orta sahaya çekerek baskıyı kurmaya çalışan kırmızı beyazlılar aktif 6 oyuncuyla bu presi gerçekleştirdi.
PSG oyun kurarken ayağa kısa paslar ve defans arkasına atılan pasları kullanmakta mükemmel iş yaparken bu işin başrolünde Neymar geliyordu. Görüntüde Neymar’ın demarke şekilde kaldığını görüyoruz. PSG kontra ataklarında oyun kurucu gibi orta saha gerisine yaklaşıp takım arkadaşlarına pas açısı yaratan Neymar aynı zamanda maç içinde birçok pozisyonun da içine giren isim oldu.
PSG, Bayern Münih preslerinden çıkarken Neymar’ın tekniği ve kıvraklığından yararlandı. Neymar’ın yerine de Draxler monte olmuş durumda.
Mbappe ile Draxler defans arkasına atılan toplarda PSG için şans yaratmaya çalışarak Bayern Münih’in önde kurulmuş defansını ve kırılgan orta sahasını çok yordu.
Üzerlerinde “X” işareti olan Kimmich ve Alaba birçok pozisyonda ekarte edilerek PSG geçiş hücumlarının önüne geçmedi ve orta sahada kırılgan kalan ve kolayca eksiltilen bu ikili Bayern Münih’in top rakipteyken oyununu çok zorlaştırdı.
PSG 1.bölgeden kurulan oyunlarda çok adamlı baskı ile karşılaştığı bir görsel daha.
7 oyuncu ile baskı kuran Bayern Münih Mbappe’nin topla buluşmasını engellemek adına Boateng’i adam adama oynatmaya çalışarak engellemeye çalıştı.
PSG bu presleri geçerken yine Neymar’ın demarke kalması sonucu başarıyla çıkarken PSG’nin en büyük gücü olan kontra atakların yolunu maç boyunca açan isim yeniden Neymar oldu.
Leandro Paredes ve Gueye’ye yapılan baskılar topla buluşmasını engelleyecek biçimde değil de alan kapatma tarzında olunca PSG bu baskıları kolayca kırdı ve 90 dakika sonucunda bulduğu şansların yüksek oranında bu geçiş hücumları sonucunda olduğunu gördük.
PSG geçiş hücumlarını etkili kılabilmek adına 1.bölge savunmasında 4-4-1-1 gibi konumlanarak Mbappe’yi orta saha çizgisinde bıraktı. Neymar yine takımının hücumlarını organize etmek adına kendi yarı sahasına gelerek 3.bölge geçişlerini kendi şekillendirdi. PSG defans ve orta saha oyuncuları birbirlerine yakın ve oyunu daraltarak oynayarak Sane ve Coman’ın açık alanlar bulmasını engelleme çalıştı.
Bayern Münih orta sahasında orijinal mevkisi orta saha olan önemli isimler olmayınca doğal bir sonuç olarak merkezden gelişen ataklarda sıkıntı yaşadı ve deplasman ekibi oyunu kanatlara açmak zorunda bırakıldı. Sane’nin ve Coman’ın geliştirdiği atakları iyi süpüren PSG ilk maçta yaşadığı defansif sıkıntıları örtmeyi başardı.
PSG hücumlarında çok etkin oynayarak maçın adamı olmayı hak eden bir performans sergileyen Neymar takımının hücum geçişlerine önderlik ettiği bir pozisyon.
3 Bayern Münih oyuncusu tarafından çevrelenen Neymar, Alaba ve Kimmich’i maç boyunca kolay eksilterek takımına pozisyonlar servis etti.
Atağın başlangıcında rakip oyuncular tarafından baskıya uğrayan Neymar bu pozisyonun sonunda kaleci ile karşı karşıya kaldı ve topu direkten döndü. Bayern Münih orta sahasının bu maç için özeti gibi bir görsel olan bu görsel Bayern Münih’in PSG’ye kurduğu baskıda ve preslerde rakibine diş geçiremediğini ve çok kolay eksiltildiklerini, Neymar 3 kişi arasından çıkarak net pozisyona girmesi ile bize açıklıyor.
HATA!
Dikkat edilmesi gereken bir pozisyon olan bu görsel Bayern Münih’in tüm takımca savunma yaparken Neymar’ın sadece Kingsley Coman’ı geçerek kendine şut pozisyonu hazırlaması Bayern Münih defansı için kafalarda soru işareti oluşturdu.
Maç boyunca PSG’li oyuncular ile arasında mesafe bırakan Bayern Münih oyuncuları rakip takımın ataklarını savunurken zorluklar yaşadı. Maçın skoru 1-0 olarak sonuçlansa da PSG son vuruşlarda daha konsantre davransa maçın farklı bir skorla biteceği aşikardı.
İSTATİSTİKLER
Bayern Münih maç boyunca rakibinden daha çok topa sahip olarak rakip ceza sahasına girdi. Oyununu rakip sahada oynamaya çalışan Bayern Münih rakibinden daha çok rakip yarı sahada ve rakip cezasına girmiş olsa da bu girişlerde Lewandowski’nin eksikliğini hissetti.
PSG oyun planında hızlı geçiş hücumlarını kullanarak skoru bulma çabası içindeyken Bayern Münih’in bu oyun tarzı onların işine gelmiş durumda. Defans arkasına yapılan koşularda birçok pozisyon yakalayan PSG bu buldukları pozisyonların netliği açısından Bayern Münih ataklarından daha yüksekti.
PSG yukarıda bahsettiğimiz gibi rakibinin ceza sahasına girişlerinden neredeyse yarısı kadar az bir giriş yapsa da xG oranının rakibinden daha yüksek olduğunu görüyoruz.
PSG buldukları pozisyonlarda son vuruşlardaki ve son paslardaki kötü tercihlerini daha iyi kullanabilse maçın gidişatı büyük ölçüde değişecekti.
Kendi yarı sahasına çekilip kontra ataklarla hücum arayan PSG presleme sayısında oyun mantalitesi gereği istatistiklerde geride kalmış durumda.
Görselli analizlerimizde çok üzerinde durduğumuz Bayern Münih preslerinin nasıl yapıldığı ve PSG’nin bu hücumlardan nasıl çıktığını istatistiksel olarak da göstermek istedik.
Bütün presleme istatistiklerinde daha üstün olan taraf Bayern Münih PSG’nin geçiş hücum organizasyonlarını başlamadan kesmek için yüksek sayıda pres yaptı. Atak başlangıçlarına karşı presleme sonucu bulacağı goller ile rakibinin direncini kırmak isteyen Bayern Münih yaptığı preslerde boşluk yaratan PSG’li oyuncuları kapatamayınca istediğini alamadı.
Bu preslemelerde Neymar’ın başta olmak üzere bireysel yetenekler sayesinde çıkmayı başararak Bayern Münih’in planlarını etkisiz hale getiren PSG bunun sayesinde rakip kalede birçok pozisyona girdi.
İki takımda birbirlerine yakın sayıda top kaybı yaparken önemli kısım kendi yarı sahasında kaybedilen toplar oldu. Bayern Münih yaptıkları presler ve önde oynamasının bir sonucu olarak kendi yarı sahasında PSG’ye göre 3 kat daha az top kaybetmiş durumda.
Ön alan baskısı yapmayan PSG rakibini kendi sahasında karşılaması sonucu rakibini rakip yarı sahada zorlamayı başaramadı.
İki takımın genel karşılaştırmasına baktığımızda dikkat çekici istatistik olarak gözümüze dripling sayıları çarpıyor. Toplam 54 dripling yapan PSG rakibinden rakamsal olarak 21 dripling fazlası oluşturdu. Bayern Münih toplam 33 dripling yaparken PSG Bayern Münih’in toplam dripling sayısından daha çok başarılı dripling yapmış durumda (39).
Bayern Münih’in şut istatistiklerine baktığımızda ceza alanından 1 isabetsiz şut çeken Bayern Münih bunları değerlendirirken Keylor Navas’ı 1 kez geçebildi. Toplam 10 şut çeken Bayern Münih bunların yarısını ceza sahasından çektiği şutlar ile buldu.
PSG’nin şut istatistikleri.
Hızlı geçiş hücumlarını genellikle ceza sahası içine girerek bitirmeye çalışan PSG 1 şut harici tüm şutlarını ceza sahası içinden olduğunu görüyoruz. Ceza sahası içinden birçok şut çeken PSG ekibi isabetlilik oranında oransal olarak düşük kalınca maçın skorunu değiştirmekte zorlandı.
NEYMAR
PSG’nin hücum organizasyonların bu maç için 1 numaralı adamı olan Neymar oluşan tehlikeli ataklarda nasıl etki yaptığını pozisyonal olarak da görsellerde görüyoruz.
Atakların başlangıçlarında görselli analizlerimizde gösterdiğimiz gibi orta sahaya kadar gelip de marke şekilde kalan Neymar atakları kendi başlatıp kendi bitirdiği pozisyonlara bile rastladık.
Takımının tüm hücum aksiyonlarında varlığını gösteren Neymar, PSG’nin maç boyunca attığı tüm şutların yarısından fazlasını tek başına attığını gördük.
SONUÇ
Uefa Şampiyonlar Ligi’nde geçen senenin finalistleri çeyrek finalde karşı karşıya gelerek bir nevi erken final yaşattılar. Geçen senenin intikamını alan PSG deplasman golü ile turu geçen taraf oldu. Son şampiyon Bayern Münih çeyrek finalde elenirken kadrosunda yaşadığı eksiklikler sebebiyle şanssız bir dönem geçirmese sonucun nasıl olacağı herkesin merak konusu olmuş durumda. Şampiyonlar Ligi’ni kazanabilmek adına yüksek meblağlı yatırım yapan PSG takımı bu sezon istedikleri kupaya ulaşabilecekler mi göreceğiz.
*Maç boyunca rakip ceza sahasında 14 kez buluşan Neymar takımının en çok gol pozisyonu yaratan ismi oldu (4).
*Kimpembe maç boyunca %100 pas verimliliği ile oynadı (28/28).
*Leroy Sane hücumda girdiği ikili mücadelelerden (10/8) %80 oranında başarı sağlarken defansta girdiği tüm ikili mücadeleleri kaybetti (6/0).
* Bayern Münih toplamda 68 top kaybı yaparken bunların sadece 6’sı kendi yarı sahasında gerçekleşti.
* PSG’nin rakip kaleye çektiği toplam 10 şutun 6’sı Neymar’dan geldi.